Jump to content
POLITISTI.ro

Combaterea fenomenului pirateriei şi contrafacerii software


NewsBot
 Share

Recommended Posts

19 percheziţii efectuate în cadrul unor acţiuni ce vizează combaterea fenomenului pirateriei şi contrafacerii software în domeniul jocurilor de noroc

 

În cadrul activităţilor în domeniul proprietăţii intelectuale, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Iaşi au efectuat investigaţii şi documentări privind fenomenul pirateriei şi contrafacerii software în domeniul jocurilor de noroc.

 

Astfel, în cursul lunii ianuarie 2012, au fost înregistrate 4 dosare penale în care poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de către reprezentanţii a 4 societăţi comerciale din municipiul Iaşi, ce au ca obiect de activitate exploatarea jocurilor de noroc, a infracţiunilor de promovarea de mărfuri pirat, prevăzută de art. 139 ind. 6 alin. 5 din Legea 8/1996, reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor de calculator în oricare din următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă, prevăzută de art. 139 ind. 9 din Legea 8/1996,contrafacere, prevăzută de art. 90 alin. 1 lit. a) din Legea 84/1998 şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, prevăzută de art. 90 alin. 1 lit. b) din Legea 84/1998.

 

Poliţiştii au stabilit că reprezentanţii acestor societăţi ar fi reprodus neautorizat un program aparţinând unui grup din industria internațională a jocurilor de noroc şi ar fi folosit fără drept marca programului respectiv, sub forma mărcii asemănătoare originale.

De asemenea, softul de pe aparatele de joc exploatate este asemănător sau chiar identic din unele puncte de vedere cu programul produs de firma prejudiciată.

 

În cursul zilei de 31 ianuarie 2012, în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Judecătoria Iaşi, ofiţeri din cadrul S.I.F., împreună cu poliţişti ai Poliţiei Municipiului Iaşi şi Serviciului Criminalistic au efectuat 19 percheziţii domiciliare la punctele de lucru aparţinând celor 4 societăţi susmenţionate, amplasate pe raza municipiului Iaşi.

 

Au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 34 de aparate pentru jocuri de noroc electronice, precum şi alte documente de evidenţă a încasărilor zilnice şi înregistrări video ale camerelor de supravegheate de la cele 19 săli de joc percheziţionate.

 

Aparatele de joc urmează a fi expertizate de către specialişti în domeniu.

 

Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi urmând ca la finalizare să fie propusă soluţie legală.

 

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Şase percheziţii ale Poliţiei Capitalei la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale

 

La această oră, poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, în colaborare cu specialişti din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, pun în executare şase autorizaţii de percheziţii domiciliare şi în sistem informatic la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale, ce are în administrare două mall-uri din Capitală.

 

Reprezentanţii firmei sunt supectaţi de săvârşirea infracţiunii de piraterie software prin instalarea de programe de calculator fără licenţă, prejudiciind în acest mod mari companii producătoare de soft.

 

D.G.P.M.B. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ZIUA MONDIALĂ A PROPRIETĂŢII INTELECTUALE

 

Poliţia Română a participat astăzi, 24  aprilie a.c., la cea de-a patra ediţie a manifestărilor ocazionate de celebrarea Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.

 

Poliţia Română a fost prezentă la eveniment prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. Activitatea s-a desfășurat în colaborare cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România - InfoCons

 

Manifestarea, aflată la cea de-a treia ediţie, a avut loc la Palatul de Justiţie, în „Sala Paşilor Pierduţi”.

 

Cu această ocazie a fost lansat  ,,Muzeul Contrafacerii” în cadrul căruia Poliţia Română a expus o serie de produse susceptibile contrafacerii (încălţăminte sport, produse cosmetice şi parfumuri, cafea, baterii, electronice, produse farmaceutice şi articole de îmbrăcăminte) ridicate de poliţişti în urma acţiunilor înterprinse pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

 

Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale. 

 

Sursa: IGPR

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.