Jump to content
POLITISTI.ro

Vor fi utile aceasta aplicatie si platforma?


otiliaion

Recommended Posts

Buna tuturor,

M-am gandit la o aplicatie pentru mobil prin care oricine vede o neregula/infractiune (furt, cersetori, violenta in cuplu, masini care deverseaza gunoaie in natura, rapire, ..) sa poata prin apasarea a 3 butoane sa trimita o sesizare spre autoritatea competenta, din cea mai apropiata locatie. Toate sesizarile si pozele trimise prin aplicatie se vor strange de asemenea pe o platforma online, unde sper ca in timp sa reiasa focarele - zonele cu probleme, si unde cu ajutorul autoritatilor si a membrilor vom bifa ca rezolvate sau nerezolvate problemele sesizate.

Avantajele fata de sunatul la 112 cred ca ar fi ca: poti trimite sesizarea chiar in timp ce vezi infractiunea, nimeni nu te va auzi sunand - astfel ca nu te pui in pericol si infractorul nu stie sa fuga,

Eu cred ca aplicatia va fi de ajutor mai ales in situatii cand informatiile trimise de oameni (sesizari, poze) reprezinta elementul cheie in rapiditatea rezolvarii cazului, ca in cazul rapirii de copii,

asa cum si platforma online va ajuta la identificarea persoanelor implicate – ajutand astfel la identificarea copiilor disparuti sau a autorilor infractiunilor..

INTREBARI

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a afla unele lucruri avand in vedere ca sunteti cei mai in masura sa cunoasteti raspunsul la aceste intrebari:

- Sub ce forma e cel mai bine sa ajunga aceste sesizari (email, mms, fax?) trimise de pe telefonul mobil

- Ce structura trebuie sa respecte sesizarea?

- Pe ce teme ar fi cel mai bine ca oamenii sa tirmita sesizarile la Politie? Si pe ce teme nu ar fi bine? (de ex legat de caini comunitari agresivi banuiesc ca cel mai bine ar fi ca sesizarea sa ajunga altundeva)

- Va raspunde Politia la aceste sesizari? Din ce am aflat, potrivit legii (art. 221 din Codul de procedura penala) organul de urmarire penala este obligat sa se sesizeze din oficiu atunci cand afla pe orice alta cale (alta cale decat plangerea sau denuntul) ca s-a savarsit o infractiune. In masura in care contine date concrete si indica probe certe cu privire la savarsirea unei infractiuni sesizarea poate constitui o informatie rezonabila care sa stea la baza unei sesizari din oficiu.

- Va intra Politia pe Platforma online sa bifeze cazurile care au fost rezolvate daca asta va ajuta la a isi forma o imagine mai buna in fata publicului?

PS:

Am inscris aplicatia intr-o competitiE si azi este ultima zi de vot. Daca aplicatia castiga ea va fi functionala pana la sfarsitul anului.

Daca vrei sa sustineti aceasta aplicatie ajuta-ma sa strang voturi la proiectul numit ROMANIA SOCIALA. http://restartromania.netsquared.org/challenge/social_justice_challenge .

Multumesc!

  • Upvote 1
Link to comment

STS nu va permite o aplicatie terta sa intervina in sistemel sale de comunicatie. 112 este gestionat de STS.

pe de alta parte, la nivel legislativ intern si europeam sistemul 112 este singurul recunoscut ca numar de urgenta si asta nu se va schimba ptr mult timp de acum inainte.

Link to comment

Eu nu ma gandeam la la o aplicatie care sa intervina in sistemul 112 ci la crearea unei modalitati alternative prin care sa poti face sesizarea.

Smartphonurile si aplicatiile pentru mobil au prins o amploare f mare si cred ca o astfel de aplicatie va fi mai usor de folosit decat sunatul la 112.

Apoi, stiti cum la 112 sunt mereu farse? Aceasta aplicatie poate sa identifice telefonul de pe care s-a facut sesizarea. Daca o cartela puteai sa o arunci fara sa te doara sufletul ca sa nu fii prins ca ai facut farsa, nu cred ca oamenii or sa-si arunce asa usor telefoanele.

Edited by otiliaion
Link to comment

nu asta este scopul lui 112. nimeni nu are timp sa analizeze pozele trimise cind discutam de situatii de urgenta. orice alte poze se poti trimite pe email catre IPJ sau Parchet si vor sti ei ce sa faca cu ele.

Sunt oameni pe forum care lucreaza la 112 si iti pot confirma ca nu au timp de poze cind cineva suna si anunta un atac armat.

Link to comment

Buna ziua otiliaion! Maxu08 are dreptate, STS nu va ingadui niciodata sa existe alta aplicatie decat "112"....s-au cheltuit prea multi bani sa o faca cat de cat functionala. Cat despre aplicatia ta, ai raspuns singura la intrebarile pe care le-ai postat pe acest forum, prezentand aplicatia pe restartromania in cadrul concursului... insa ce te faci ca de la 1 octombrie intra in vigoare si noul Cod Civil si unele articole restrictioneaza insasi ideea aplicatiei tale-aceea ca orice cetatean cu simt civic sa poata sa filmeze sau sa informeze organele abilitate de savarsirea unei infractiuni...iata interpretarea data "4. Limitele dreptului la propria imagine

Exercitarea dreptului la propria imagine (şi deopotrivă a vocii) nu poate fi absolută. Ordinea şi interesul public aduc restricţii în ce priveşte „dreptul de veto" al persoanei de a interzice captarea imaginii sale şi reproducerea acesteia (73). Astfel, este licită înregistrarea şi transmiterea imaginilor captate pe drumurile publice (pentru depăşirea vitezei legale ori regularizarea traficului) sau folosirea mijloacelor de video-supraveghere de către autorităţile publice pentru a asigura protecţia instituţiilor publice ori pentru prevenirea sau constatarea atingerilor la securitatea persoanelor şi a bunurilor în locuri expuse riscurilor de agresiune şi de furt, evident, când legea permite folosirea acestor mijloace. în toate cazurile, operaţiunile de video-supraveghere a locurilor publice trebuie să fie realizate în aşa fel încât să nu se poată vizualiza imagini din interiorul locuinţelor şi nici cele ale intrărilor lor; totodată publicul trebuie să fie informat în permanenţă de existenţa sistemului de video-supraveghere şi de autorizaţia sau persoana responsabilă de instalarea acestuia. Menţionăm că potrivit noului Cod penal constituie infracţiune plasarea, fară drept, a mijloacelor tehnice de înregistrare audio sau video [art. 226 alin. (5)]." de prof. univ. dr. Ovidiu UNGUREANU, lector univ. dr. Cornelia MUNTEANU Facultatea de Drept „ Simion Bărnuţiu ", Sibiu...

In fine Maxu08 poate sa-ti explice mai bine decat mine aceste probleme!

Succes in continuare!

Link to comment
  • Moderator

Daca nu stiati pana acum, Politia Romana suporta cheltuielile privind apelurile 112. Serviciul este gratuit pentru cetateni, dar costurile sunt suportate de politie.

Link to comment

Va multumesc pentru feedback, va raspund pe rand

Andreib,

De ce sa fac doi pasi lungi - sa dau si un telefon si sa trimit si un MMS? Prin aplicatie pot sa apas cateva butoane si sa trimit o sesizare destul de completa insotita de o poza. In plus poza va ajunge pe o platforma online unde persoanele pot fi identificate de comunitate.

Dar apropo, chiar se poate trimite un MMS?

Maxu08,

Nici trimisul de poze nu va fi scopul principal al aplicatiei. Tocmai pentru ca e vorba de viteza de reactie e nevoie de aceasta aplicatie rapida. Prin ea poti face o sesizare in cateva secunde, fara sa stii in prealabil pe cine sau unde ar trebui sa anunti, si fara sa te auda cel pe care-l reclami.

Revenind la atacul armat, exemplul dat de tine, inchipuie-ti ca aplicatia poate fi deschisa printr-un simplu gest pe ecranul tactil al telefonului. Orice om poate avea prin aplicatie un buton de panica in buzunar, nu doar asa cum au functionarii de la banca sub tejghea. Va fi un motiv de teama in plus pentru oricine se gandeste sa faca o ilegalitate,

telucian63,

Nu cred ca trebuie sa avem aprobarea cuiva si nu cred ca Politia ar trebui sa isi ia informatiile doar de la 112. sesizari poate face oricine acum prin retele de telefonie, prin internet, aplicatia va fi doar o alta modalitate, una mult mai rapida si mai usor de folosit.

Legat de poze, video, daca cineva se va simti deranjat de faptul ca o poza a lui a ajuns pe platforma online, printr-o simpla cerere aceasta va fi inlaturata. Va ramane insa in baza de date de unde in caz ca va fi nevoie vreodata poate fi prezentata la cerere, Publicul va fi informat cu privire la existenta acestei aplicatii, proiectul include si o campanie de informare.

Kayne,

Va fi simplu, selectezi tipul infractiunii dintr-o serie de infractiuni prestabilite. Cautam statistic care sunt cele mai sesizate infractiuni si incepem cu ele. Daca sunt foarte multe introducem o functie prin care apesi o litera si vezi toate infractiunile care incep cu acea litera.

Exista deja aplicatii si platforme de gen doar ca nu cu acest scop astfel ca proiectul se poate realiza. Chiar acum am vazut ca Member Map-ul acestui forum seamana cu harta unde propun sa ajunga sesizarile.

Marius,

e interesant ca serviciul 112 e platit de Politie si probabil ii costa o gramada de bani. Aplicatia va fi gratuita.

Repet insa, aplicatia nu are rolul sa inlocuieasca 112 ci doar sa ofere un mijloc in plus, util celor ca mine care de multe ori ar fi vrut sa faca o sesizare dar nu au stiut cum sa faca asta in siguranta si totusi rapid.

As aprecia daca m-ati putea ajuta cu raspunsuri la intrebarile din primul meu mesaj.

Multumesc!

Edited by otiliaion
Link to comment
  • Moderator

După părerea mea, o astfel de aplicaţie va fi absolut ineficientă şi va fi doar aşa ... pentru amuzamentul unor ziarişti rămaşi în pană de subiecte.

Ideea ta este asemănătoare cu aceea aplicaţie pentru iphone, prin care poţi sesiza unde şi cum ai dat şpagă, care în realitate nu are nicio utilitate d.p.d.v. judiciar, ci este doar o formă de amuzament. DGA-ul sau DNA-ul nu şi-au luat niciodată şi nici nu îşi vor culege informaţii de acolo, pentru că nu pot avea certitudinea că sunt reale şi nici nu pot fi utilizate în vreun fel, tocmai datorită sistemului de drept din ţara noastră.

Şi ca să înţelegi la ce mă refer, am să-ţi explic un pic mai amănunţit.

Degeaba vei sesiza tu cu ajutorul aplicaţiei şi a platformei online o infracţiune de tâlhărie, pentru că în sistemul de drept din ţara noastră nu se pot folosi ca probe denunţuri, depoziţii sau declaraţii anonime. Iar poliţistul chiar dacă îl va prinde pe acel tâlhar, fără ajutorul comunităţii, adică a unor persoane care să-şi asume o responsabilitate şi nişte riscuri inerente, evident, care să depună mărturie şi să spună ceea ce au văzut, va fi în zadar. Infractorul respectiv NU va fi niciciodată condamnat pentru aceea faptă pe care a comis-o. Pentru că în sistemul judiciar, NU contează ce aflii sau ce ştii, ci contează NUMAI ce poţi dovedi. Iar în sistemul nostru de drept proba cu martor este poziţionată la loc de mare cinste şi orice poliţist fără sprijinul real al cetăţenilor nu poate face mare lucru.

Sau cu alte cuvinte, aceea aplicaţie şi platformă online, va strânge o muţime de "informaţii" fără vreo valoare d.p.d.v. juridic. Ceva de genul "în piaţă se fură la cântar", "prin spitale se cere şpagă", "hoţii fură de obicei noaptea" sau altele de acest gen. Ele în esenţă, sunt nişte informaţii, dar care nu pot fi valorificate.

  • Upvote 2
Link to comment

Buna Catalin,

Din mesajul tau inteleg ca daca sesizarile vor fi anonime nu vor avea valoare. Dar nu vor fi anonime, la instalarea aplicatiei imi voi spune numele, CNP-ul si orice alte informatii trebuiesc trecute pe o sesizare pentru ca ea sa fie luata in considerare (aici am nevoie de ajutorul vostru, care sunt aceste informatii care se cer?)

Ce-i drept as vrea sa existe si optiunea sa sesizezi anonim deoarece probabil vor fi semnalate si infractiuni ale interlopilor etc. si atunci simti nevoia sa fii oarecum protejat.

Link to comment
  • Moderator

Dacă vei colecta date cu caracter personal (numele, CNP, adresă, etc - acele date necesare pentru ca o sesizare să poată fi luată în considerare) vei intra sub incidenţa legii 677 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Va fi necesar să îndeplineşti condiţiile de legitimitate, securitate şi regulile speciale privind prelucrarea datelor cu caracter personal, să te înregistrezi la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ca operator, etc (găseşti toate detaliile în legea 677/2001).

În afară de asta, după părerea mea, vor fi extrem de puţini cei dispuşi să-şi ofere astfel de date pe un site ce nu aparţine unei autorităţi publice. Prelucrarea unor astfel de date este un adevărat joc cu focul. Şi în general, îţi pot spune din experienţă, că românul este foarte reticent când vine vorba să-şi asume nişte responsabilităţi pentru ceea ce spune. Părerea mea este că vor fi puţine persoane dispuse să-şi introducă astfel de date cu caracter personal în aplicaţia respspectivă.

La aplicaţia pentru iphone, de care aminteam mai sus, succesul a fost asigurat tocmai datorită acelei false impresii a "protecţiei anonimatului", deşi în realitate cei ce introduc acolo date, nu sunt imposibil de identificat/localizat.

Este un cerc vicios aici. Pe de o parte, solicitarea introducerii unor date de identificare are ca efect reticenţa şi alungarea persoanelor interesate să introducă date în sistem, iar pe de altă parte, oferirea acelei aşa-zise protecţii conferite de anonimat, transformă acele informaţii din sesizări, în nişte date fără vreo valoare operativă reală pentru poliţie sau orice altă instituţie a statului.

Link to comment

Cred ca vor exista destui oameni care nu vor avea probleme cu a isi face cunoscute datele (avand in vedere ca ele vor fi vazute numai de autoritati, iar pe platforma online vor ajunge sesizarile dar nu si informatiile despre persoanele care le-au depus). Pana la urma si sesizarile la 112 implica dezvaluirea datelor personale si totusi sunt milioane de apeluri valide anual.

Multumesc pentru informatii, apreciez faptul ca v-ati facut timp sa raspundeti.

Sunt lucruri pe care nu le stiam si va trebui sa le iau in calcul in cazul fericit in care aplicatia va fi realizata.

Link to comment

Pana la urma si sesizarile la 112 implica dezvaluirea datelor personale si totusi sunt milioane de apeluri valide anual.

Asa este, dar diferenta majora este ca sesizarile la 112 se fac direct la o institutie a statutului, nu la un privat, care poate inchide oricand doreste website-ul respectiv. Iar o copie dupa baza de date o poate vinde unor persoane mai mult sau mai putin cinstite. :clip:

Link to comment

Atâta timp cât aplicația va presupune doar crearea unei baze de date pentru ca ulterior să fie exploatată în vederea creării componentelor ajutătoare în constituirea materialului probator, cred că nu vor fi probleme. Dar atunci când pentru orice sesizare făcută pe această aplicație va fi necesar și un răspuns către cel ce a postat datele cu valoare operativă va fi mai greu ținând cont și de decimarea efectivelor polițienești tradiționale și crearea unora noi lipsite complet de experiență și practică în domeniu.

Link to comment

Rookie, sesizarile se vor trimite simultan la institutiile site-ului si pe platforma online, nu cred ca e bine spus ca se fac la privat. E valida insa problema pe care o pui, trebuie sa vad cum sa fac ca nimeni sa nu poate vinde baza de date. Acces limitat, acorduri de confidentialitate etc.

Xtrem, ma gandeam ca in principal cel care a facut sesizarea sa revina cu un raspuns - mai ales in cazul in care a fost ceva ce s-a petrecut in cartierul lui, si e la curent cu rezolvarea sau nu a problemei. Iar in timp autoritatile sa vada beneficiile din a inchide cazuri - o imagine mai buna, avand in vedere ca platforma va fi accesata cu siguranta si de presa. Poate sunteti de acord cu mine, poate nu, dar cred ca in sistemul actual e nevoie de mai multa transparenta.

Multumesc pentru raspunsuri

Aici e prezentarea pe scurt a proiectului: http://prezi.com/hvh...omania-sociala/

Edited by otiliaion
Link to comment

speta: merg pe drum, vad un accident grav cu victime si masinile in flacari... din varii motive nu pot opri. cum pot face sa transmit din tastatura aceasta informatie si la ISU (ca sa includ dintr'o lovitura SMURD'ul si pompierii) si la politie...?

Link to comment

Pe ecranul tactil poti printr-un singur gest sa deblochezi telefonul si sa deschizi aplicatia. Apoi doar selectezi "accident", bifezi pe langa institutia automat selectata si altele spre care sa mearga sesizarea si apesi "send". (Locatia iti este identificata automat prin GPS)

Merci pt idee

Edited by otiliaion
Link to comment

Aplicatia este doar pentru smartphone-uri. In Olanda 1 din 3 persoane are smartphone si asta se va intampla si la noi in cativa ani, numai bine ca pana atunci aplicatia sa devina cunoscuta.

Pentru cei fara smartphone m-am gandit la o campanie de informare. Si binenteles vor putea accesa platforma online.

Link to comment

pt a putea fi viabila, orice solutie trebuie sa fie accesibila MAJORITATII persoanelor. luand chiar cazul dat de tine.. nu este. si vorbim de Romania, nu de Olanda.

Link to comment

E drept, utilitatea unei retele e data de numarul utilizatorilor sai. Dar asta nu inseamna decat ca valoarea aplicatiei va creste odata cu nr de utilizatori de smartphone din tara. Va fi valida si inainte si dupa, singura diferenta va fi nr de utilizatori. In plus platforma online poate fi accesata de 7 milioane de internauti cati are Romania.

Mi-a adus aminte asta de povestea primului fax din lume care nu a avut rost pana nu a existat si al doilea fax :)

Link to comment

Otilia,

Din experienta mea, iti sugerez sa tii cont de tot ce au scris colegii de pe forum, mai ales Catalin si nu numai. Iar Kayne a spus bine ca noi suntem in Romania, nu Olanda. In plus, nu as lua in calcul doar situatia financiara unde vorbim doar de cifre ci as mai lua in calcul si mentalitatea romanilor, de care, te vei convinge singura mai tarziu, te vei lovi cel mai mult. Daca o astfel de idee a mers si s-a implementat intr-o alta tara acest lucru nu garanteaza ca va merge si la noi iar in mare, ca idee, lumea este nepasatoare. Atat cu ei cat si cu cei din jur.

In afara de aceasta, intreaga solutie din punct de vedere tehnic, nu va fi asa usor de implementat. Cu siguranta vei avea nevoie de fonduri serioase si multa rabdare.

Ideea in mare, as spune ca este draguta, dar sincer cand vei intra in detalii, te vei lovi de foarte multe chestii la care probabil nu te-ai gandit sau nu ai avut de unde sa le cunosti. Domeniul, din cate se vede, iti este destul de strain, iar asta nu-i atat de bine. :)

Aceasta idee sunt sigur ca ar fi prins foarte bine, in cazul in care nu exista solutia, intr-o tara cu o populatie mult mai mare. De cel putin 2 ori cat a Romaniei.

Nu stiu cum sa-ti spun, dar intai fa un studiu cat se poate de amanuntit din toate punctele de vedere. Si in afara de aceasta ia in calcul mentalitatea de care-ti aminteam.

Pt accidentele auto nu cred ca va functiona, sunt sigur ca in urmatorii ani se va pune in aplicare solutia ecall, care va fi obligatorie. Cel putin asa spune UE.

Banuiesc ca alerta va fi trimisa de pe telefon prin email, nu cred ca vor trimite multi prin sms, ca-i va costa tot pe ei. Stiu, suna aiurea dar unii chiar sunt zgarciti si pt un simplu sms. Cunosc ... destui de genu' :D

Multe succesE. Sunt curios ce va iesi, daca va iesi.

Link to comment

Hello Marian,

Da, da, tin cont de tot ce mi se spune aici :) Fiecare mesaj ma face sa analizez problema si din alte puncte de vedere si asta mi se pare grozav. Asa e, nu am experienta in domeniul legislativ sa zic asa, dar am in online, creare de site-uri si aplicatii.

Aplicatia nu s-a mai creat niciunde in lume. Am dat ca exemplu Olanda doar fiindca vorbeam de popularitatea smartphoneurilor. Dar s-au mai creat aplicatii/platforme asemanatoare dpdv tehnic de aceea am incredere ca se poate implementa.

Competitia la care particip are ca premiu in prima faza dezvoltarea aplicatiei urmand ca daca intru in cei 5 finalisti sa primesc si fonduri pentru continuitatea proiectului.

Ma gandesc ca daca voi reusi crearea ei pentru Romania sa merg si in afara cu ea. Cum spuneai si tu, in tarile mai mari si mai ales in cele unde deja exista smartphone-uri, daca nu intampin alte probleme, ar prinde foarte bine.

Eu cred ca o sa fie folosita aplicatia fiindca raspunde la doua nevoi pe cat de importante pe atat de diferite:

  • nevoia aproape de baza de protectie, securitate
  • si nevoia superioara de a contribui la imbunatatirea societatii

Ca reactionam ca sa nu ne mai fie frica pentru noi sau din simt civic, sunt sigura ca or sa fie sesizari.

Cumva cred ca totusi am un instinct bun cand vine vorba de lucruri din acestea. Nici in Dizabillove.ro nu au avut oamenii incredere cand le-am vorbit despre el si totusi acum sunt mii de utilizatori pe site :)

Peste cateva ore am sa aflu rezultatul si am sa va anunt daca am intrat sau nu in finala cu aplicatia.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.