Jump to content
POLITISTI.ro

Anunţarea ziariştilor privind producerea unor evenimente de către ISU


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Nu ştiu dacă aţi văzut în presă articolele pe această temă, dar ziariştii sunt ofuscaţi pentru că reprezentanții Poliției Române fac demersuri pentru a convinge Ministerul să interzică pompierilor din ISU să mai trimită SMS-uri către reprezentanţi mass media prin care anunţă producerea unor evenimente la care participă.

Treaba asta se întâmplă de câţiva ani, pompierii trimit sms-uri către ziarişti când e vorba de orice eveniment la care intervin echipajele de pompieri sau SMURD. În primă fază este anunţat şeful ISU, care decide dacă se trimit sms-uri la mass-media.

sms-ipj.jpg

Purtătorii de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene din 38 de judeţe susţin că acest lucru afectează activitatea poliţiei, pentru că în cele mai multe situaţii, reprezentanţii mass-media ajung la faţa locului şi pătrund în câmpul infracţional deteriorând urme şi probe, solicită interviuri persoanelor care au calitate procesuală în dosarul penal (victime, martori, făptuitori), iar informaţii importante pentru desfăşurarea anchetei au fost făcute publice, încălcându-se, de asemenea, în repetate rânduri prevederile Legii 677 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Acest lucru îi pune într-o lumină proastă pe purtătorii de cuvânt ai IPJ-urilor de către ziarişti, care pun întrebări, solicită informaţii suplimentare poliţiei, care nu le deţine până la definitivarea cercetări la faţa locului, iar purtătorii de cuvânt nu ştiu ce să răspundă şi conduce la ideea de neprofesionalism. Mai grav, li se reproşează lipsa de transparenţă, prin faptul că ei nu anunţă despre producerea acestor evenimente aşa cum o fac pompierii de la ISU.

Se pare că în următoarele zile se va lua o decizie în privinţa sms-urilor trimise de ISU către ziarişti.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Deşi sistemul de SMS-uri a fost iniţial conceput pentru comunicarea între instituţiile statului, domnii pompieri s-au gândit să devină şi "sifoane" pentru presă. Priviţi aici la colonelul ăsta cât de surprins şi cât de rău îi pare că nu mai poate trimite ziariştii pe capul poliţiştilor ce efectuează investigaţii şi cercetări la faţa locului.

Link to comment

nu asta este solutia, ci o mai buna reglementare a participarii ziaristilor la asemenea evenimente. peste tot in lume ziaristii au si vor avea "surse" indiferent cite indicatii pretioase se vor da. insa ar putea reglementa mai bine miscarile in zonele de interes, eventual sanctiuni ptr ziaristii care incalca regulile, etc.

va fi ca si prostitutia - nu va fi eradicata niciodata indiferent cite legi penale se vor da, insa o poti tine sub control prin reglementarea ei ca si activitate comerciala..

 • Upvote 3
 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Exact asta se intenţionează, o reglementare printr-un ordin al ministrului, în care fiecare să-şi vadă de treaba lui. Iar sifonarii să nu le mai trimită ziariştii pe cap poliţiştilor de la faţa locului. Nu numai o dată am asistat la situaţii când în loc de cercetare la faţa locului trebuia să stau după curul ziariştilor, pentru a nu lua bătaie de la părţile implicate. Ba mai mult, de multe ori, chiar ziariştii agită spiritele la faţa locului.

Iar când furtunarii vor mai sifona, să fie cercetaţi şi sancţionaţi.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Cea mai mare nemulțumire e a șefilor și a purtătorilor de cuvânt, pentru că sunt sunați și luați la întrebări de ziariști, iar ei de acasă ori din birou nu au informații complete.

Polițistul ajuns la fața locului trebuie în primul rând să-și facă treaba lui, iar raportul complet al evenimentului îl întocmește după efectuarea CFL. :clip:

În plus, de cele mai multe ori, persoanele implicate fug / pleacă de la fața locului pentru a nu fi filmați, fotografiați etc. de ziariști. :)

 • Upvote 1
Link to comment

poate nu ar strica ca purtatorii de cuvint sa isi miste c..ul din birou, sa isi strice putin freza/ coafura si oja de pe unghii sa vada cu ochii lor evenimentul despre care se transmite, daca este important si de impact. este simplu sa stai la caldurica si sa astepti rapoarte.

 • Upvote 3
 • Downvote 3
Link to comment

Unele dintre purtatoarele de vorbe chiar daca marg la fata locului tot n-au habar de ce s-a intamplat. Asa ca se vor "pronunta" tot in urma raportului intocmit de specialisti.

Si asta datorita faptului ca unele nu au vazut operativul in viata lor. Doar in filme.

Link to comment
 • Moderator

Nu este nicio şemecherie. S-ar duce de pomană acolo în majoritatea cazurilor. Poliţia nu trebuie să dea informaţii la cald, în baza unor afirmaţii verbale pe care cei implicaţi le spun atunci, imediat după eveniment. În multe cazuri declaraţiile curajoşilor, pe care le dau în faţa camerelor de luat vederi, nu au nicio legătură sau asemănare cu cele pe care le consemnează la audiere.

Lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că purtătorul de cuvânt nu e un trecător de pe stradă, care să-şi dea cu părerea. El trebuie să aştepte nişte concluzii preliminare ale colegilor săi specializaţi. Nu să-şi dea cu presupusul în faţa camerelor.

Link to comment

Deci in viziunea ta maxu, pompierii sunt ,,sifoane" pentru ca nu se deplaseaza la fata locului purtatorii de ,,vorbe" ai Politiei Romane?

Sunt curios cum ar imbunatatii CFL-ul un purtator de ,,vorbe" ori cu ce ar ajuta?

Link to comment

purtatorul de cuvin nu are nici o treaba cu CFL, ci cu oferirea in informatii publicului in timp util si pentru a controla derapajele presei. daca un purtator de cuvint iese si spune ca nu stie ptr ca nu are rapoarte, este normal ca ziaristii sa plece la fata locului sa obtina info - asta este meseria lor.

nu am pretentia ca orice kkt de infractiune sa aibe parte de o vizita de lucru, insa la chestii serioase merita efortul.

un purtator de cuvin isi poate obtine macar info preliminar, fara a afecta ancheta de la seful echipei de cercetare de la fata locului si sa le ofere ziaristilor. nu sa stea cu fundu'in birou si sa astepte 2 zile ptr un raport (nici raportul nu se face imediat ca nu este simplu de facut, altfel ar fi stire de ziar si nu raport ).

daca se crede ca un purtator de cuvint este o chestie care sta in birou si asteapta info, se inseala amarnic. el are rolul de gestiona relatia echipei ce face CFL (protejind-o de presa) cu ziaristii (acre au si ei meseria lor si nu o sa le poti baga pumnu'in gura indiferent de ceea ce va nascoci un functionar de la MAI).

nici nu trebuie inventata roata, este suficient sa te uiti la cei mai de linga Atlantic si o sa vada cum se face treaba. a trecut vremea cenzurii si a suprioritatii "organului" fata de presa. trebuie conlucrat - si voi aveti nevoie de ei, si ei au nevoie de voi. de aici trebuie plecat.

altfel, ei oricum vor obtine interviuri si info. nu este mai bine sa gestionezi aceste aspecte in favoarea ta?

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Maxu vad ca tot dai exemple cu Atalnticul.

Vezi ca aia de pe langa Atlantic isi fac programari pentru vacante in Romania in perioada 15.12-31.12.2012.

Au aflat ca vine sfarsitul lumii si ca suntem cu 100 de ani lumina in urma!

Purtatorul de vorbe, nu-mi aduc aminte ca eu sa-i fi luat apararea macar o singura data, nu face si nu spune ce vrea el.

Sa afecteze ancheta? Sa protejeze echipa?Cum ar putea sa o faca ? Vorbind cu ziaristii?

Pai daca nu ar mai exista ,,sifoanele" nu ar avea cu cine sa vorbeasca.

Si cand te gandesti ca ,,sifoanele" sunt totusi ,,militare"!

Link to comment

sincer, nu ii vad ca sifoane ptr ca un eveniment oricum va fi aflat (poate cu 5 min intirziere) de la spectatori care fie suna la TV, la radio, fie filemaza si trimite pe email catre canalele de stiri. concluzia este ca vorbim vorbe.

de cind CNN a introdus notiunea de cetatean-reporter, nici o autoritate nu mai poate face nimic - tehnica a usurat in mod iremediabil problema comunicarii unor imagini neprelucrate despre diferite evenimente tragice. deci, nu sifoanele sunt problema, ci modul cum gestionezi o situatie de acest gen. dupa parerea mea, este o falsa problema chestia cu "sifoanele".

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Este doar parea ta maxu, numai ca tu nu sti cum este sa ajungi la fata locului dupa ce au ajuns ziaristii.

In ,,marea echipa" de CFL sunt de regula 2(doi) politisti .

Ti-am mai spus la fotbal si la circulatie se pricepe oricine, iar in ultima perioada tocmai,,televizuinile" implementeaza in conceptul colectiv faptul ca oricine poate sa fie politist.

Oare de ce eu care nu sunt militar daca trimit un astfel de sms pot ajunge chiar si la ,,mititica" iar seful celor de la stut pare surprins ca nu mai are voie sa ,,sune" televiziunile?

Falsele probleme cu pompierii, jandarii, cocalarii etc sunt doar pentru tine maxu, pentru noi sunt al dracului de reale!

Edited by Elvis
Link to comment
 • Moderator

Stai tu liniştit că nu se omoară nimeni dintre trecători să sune atât de repede la presă aşa cum crezi. Este doar o vrăjeală pe care o servesc ziariştii, că să acopere sifoanele din interiorul instituţiilor.

Tu de câte ori ai sunat la vreun ziar sau televiziune când ai trecut pe lângă un accident?

Rahaţii ăia de la presă ajung la faţa locului şi sunt nişte mieluşei, dar sunt disperaţi să găsească repede o sămânţă de scandal ... aşa în virtutea dreptului de a informa opinia publică.

Agită spiritele, ba chiar ştiu un caz când autorul a dispărut de la faţa locului, pentru a nu fi filmat.

Aşa că nu e vorba despre vreo superioritate, ci este vorba că aceşti rahaţi să nu se mai ascundă după aşa zisul interes public pentru a creea articfical subiecte scandaloase ori de can-can.

Dacă furtunarii ăia, în care zace onoarea militară, nu ar mai sifona ca nişte penibili, ziariştii lui peşte prăjit ar rămâne cu ochii-n soare şi nu ar mai panica aiurea omul de rând cu subiecte în care exagerează doar de dragul senzaţionalului.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Active member

Imi cer scuze pt off topic, n-are legatura neaparat cu subiectul, dar n-am cum sa nu remarc cat de entelijent este tovarasul colonel.

Pe la min 1:55 spune ca are o relatie buna cu "domnii comandanti (le spune asa ca sa nu-i identifice foarte bine altii)" si apoi ii enumera pe toti pe numele de familie :))???

Nu stiu, oi fi inteles eu gresit ce a vrut sa zica?

Edited by Ben
 • Upvote 2
Link to comment

Stai tu liniştit că nu se omoară nimeni dintre trecători să sune atât de repede la presă aşa cum crezi. Este doar o vrăjeală pe care o servesc ziariştii, că să acopere sifoanele din interiorul instituţiilor.

Tu de câte ori ai sunat la vreun ziar sau televiziune când ai trecut pe lângă un accident?

Rahaţii ăia de la presă ajung la faţa locului şi sunt nişte mieluşei, dar sunt disperaţi să găsească repede o sămânţă de scandal ... aşa în virtutea dreptului de a informa opinia publică.

Agită spiritele, ba chiar ştiu un caz când autorul a dispărut de la faţa locului, pentru a nu fi filmat.

Aşa că nu e vorba despre vreo superioritate, ci este vorba că aceşti rahaţi să nu se mai ascundă după aşa zisul interes public pentru a creea articfical subiecte scandaloase ori de can-can.

Dacă furtunarii ăia, în care zace onoarea militară, nu ar mai sifona ca nişte penibili, ziariştii lui peşte prăjit ar rămâne cu ochii-n soare şi nu ar mai panica aiurea omul de rând cu subiecte în care exagerează doar de dragul senzaţionalului.

nu pot sa nu remarc etichetele lipite cu larghete si pe alocuri cu ura care arata in opinia mea multa frustrare

hai sa vedem ce scriu rahatii

Thursday, 15 November 2012. 1390 vizualizări, 27 comentarii, 4 voturi

Ziariştii, acuzaţi de Poliţia Română că distrug probe şi sperie martori şi victime

Autor: Sergiu Rusu

Purtătorii de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliţie din 38 de judeţe susţin că ziariştii ajung înaintea poliţiştilor la tot felul de evenimente şi distrug probe ori sperie martori şi victime, motiv pentru care le cer şefilor Ministerului de Interne să „cenzureze” sistemul informatic al Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din toată ţara care permite anunţarea prin sms-uri a jurnaliştilor acreditați despre misiunile la care intervin echipajele de pompieri.

ziaristi_95c6d5b365.jpg

„În foarte multe situaţii, urmare a acestei proceduri, reprezentanţii mass-media ajung la faţa locului înaintea echipei de cercetare şi pătrund în câmpul infracţional, deteriorând urme şi probe”, este una dintre primele concluzii ale chestionarului la care au răspuns recent purtătorii de cuvânt ai polițiilor județene.

Purtătorii de cuvânt ai IPJ Alba, Arad, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giugiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, sunt de părere că activitatea le este afectată de sms-urile ISU.

„Afectează imaginea Poliţiei Române prin faptul că, imediat după anunţarea jurnaliştilor de către ISU, aceştia deja solicită informaţii suplimentare Poliţiei, care nu le deţine până la ajungerea şi cercetarea la faţa locului. Acest lucru conduce la ideea lipsei de intervenţie rapidă a poliţiei, a neprofesionalismului şi mai grav se reproșează polițiștilor lipsa de transparenţă prin faptul că ei nu anunţă despre producerea acestor evenimente aşa cum o fac cei de la ISU (...) În cazul accidentelor rutiere, reprezentanţii poliţiei sunt surprinşi de mediatizarea unor astfel de evenimente, până ca solicitarea să ajungă la poliţişti, astfel că purtătorii de cuvânt sunt sunaţi de reprezentanţi mass-media şi le sunt solicitate intervenţii tv, pentru a da primele date cu privire la incident, şi puşi în situţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi, sau li se cer să confirme datele prezentate de reprezentanţii ISU.

Au fost situaţii în care ziariştii ajunşi la faţa locului au interviat persoane care au calitate procesuală în dosarul penal (victime, martori, făptuitori), iar informații importante pentru desfășurarea anchetei au fost făcute publice, încălcându-se, de asemenea, în repetate rânduri prevederile Legii 677 privind protecția datelor cu caracter personal”, sunt argumentele purtătorilor de cuvânt ai polițiilor județene.

Reprezentanţii Poliţiei Române vor să-i convingă pe şefii de la Minister să taie sms-urile trimise de ISU pentru presă, şi pe motiv că „adresează întrebări oricărui poliţist care se află în cercetare, distrăgându-le atenţia în mod constant (...) Au fost speriaţi martorii, chiar şi victimele, care au tendinţa să părăsească faţa locului pentru a nu fi nevoiţi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. De cele mai multe ori persoanele implicate îşi doresc anonimatul, în nici un caz nu doresc să apară în jurnalele de ştiri”.

Pentru a fi şi mai convingători, la solicitarea Centrului de Informare şi Relaţii Publice a IGPR, o parte din purtătorii de cuvânt au dat şi exemple pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Argeş: Situaţia din 2 ianuarie a.c., atunci când un poliţist a împuşcat un cetăţean şi apoi s-a sinucis tot prin împuşcare. Jurnaliştii au ajuns la faţa locului înaintea echipei operative şi au transmis multiple informaţii eronate care apăreau ca Breaking News pe banda televiziunilor. De asemenea, blocau accesul în zonă şi încercau să pătrundă în câmpul infracţional pentru a face stand-up-uri.

Bacău: Un reprezentant al mass-media locale ajuns la locul săvârşirii unei infracţiuni de omor a pătruns în imobilul respectiv, contaminând câmpul infracţional.

Dâmboviţa: Ultimul caz întâmplat: accident mortal de circulaţie pe o arteră foarte aglomerată din Craiova, pieton accidentat pe trecerea de pietoni. Ziariştii ajunşi la faţa locului iau imagini cu victima şi insistă pe lângă rudele acesteia să le dea sincroane, situaţia degenerează, ziariştii sunt agresaţi de rudele victimei (aflate într-o stare de surescitare maximă), din cauza aglomeraţiei mari de autovehicule şi persoane, poliţiştii nu le pot oferi protecţie ziariştilor.

Giurgiu: Din cauza informării rapide a reprezentanţilor mass-media prin acest sistem, au fost situaţii în care aceştia au ajuns primii la faţa locului, au pătruns în câmpul infracţional, iar la sosirea echipei operative au dat dovadă de o insistenţă agresivă încât împiedicau pur şi simplu derularea activităţilor de cercetare la faţa locului.

Iaşi: Un autoturism a luat foc, iar reprezentanţii ISU au declarat fără să aibă toate datele anchetei că a existat o „mână criminală”, fapt contrazis ulterior de anchetă.

Timiş: În cazul unor conflicte violente, jurnaliştii au riscat să devină victime, poliţiştii trebuind să intervină pentru scoaterea acestora din câmpul infracţional şi pentru apărarea lor, aplanarea conflictului realizându-se cu greutate.

Olt: În timp ce echipa operativă se afla la domiciliul unei persoane găsită spânzurată, pentru a efectua cercetarea la faţa locului, unii jurnalişti insistau (chiar loveau cu picioarele) la uşa apartamentului, pentru a le deschide şi a-i lăsa să filmeze.

La un incendiu izbucnit la primăria unei comune, poliţiştii încercau să găsească şi să salveze documente, pe care le scoteau în curtea clădirii, însă nu puteau să îşi desfăşoare activităţile specifice, în vederea întocmirii planşei fotografice, deoarece jurnaliştii treceau peste banda de delimitare.

Neamţ: Sunt situaţii în care evenimente deosebite nu trebuie aduse la cunoştinţa opiniei publice imediat. Un eveniment negativ se gestionează mult mai corect şi eficient, chiar şi din punct de vedere mediatic, dacă poliţiştii nu sunt sub presiunea jurnaliştilor.

Citiţi mai mult: Ziariştii, acuzaţi de Poliţia Română că distrug probe şi sperie martori şi victime - Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/de...l#ixzz2DfmElpWK

EVZ.ro

Edited by tulumbarul
 • Downvote 5
Link to comment

spre deosebire de domnia voastra eu sunt in limitele subiectului

Edited by Administrator
Eliminare articol din presa luat cu copy/paste
 • Downvote 5
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.