Jump to content
POLITISTI.ro

Declarare / anunţare la poliţie accident uşor


Saprro
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Salut,

Am nevoie de ajutorul vostru in urmatoarea speta. Astazi de dimineata la semafor am tamponat usor masina din fata mea (eram pe loc, am luat piciorul de pe frana si am alunecat spre el). Am facut ambii stanga, masina a trecut mai repede la semafor si s-a oprit pe dreapta. Cat am acordat prioritate pietonilor (se facuse verde) omul s-a dat jos din masina si a constatat ca nu a are urme pe bara din spate. Am oprit in fata lui (imi place sa fiu de bun simt si sa respect legea), am coborat si am am discutat cu el (intrase deja in masina). Mi-am cerut scuze pentru neatentie si l-am intrebat daca totul este in regula. Mi-as raspuns ca da si a plecat.

Intrebarea mea este : ma duc sa declar ce s-a intamplat?!Din discutiile de pe forum nu imi este clar ce se intampla daca totusi persoana respectiva se razgandeste (desi nu sunt urme nici pe masina lui nici pe a mea) si se duce sa declare in 24h accidentul. Inteleg ca poti fi rau intentionat (desi nu parea genul).

Daca totusi se duce sa il declare astazi si eu nu ma duc, mi se suspenda permisul pana incepe cercetarea? Imi este foarte neclara situatia si din pacate cunosc numai intamplari nefericite (soferi care nu au avut vreo problema si totusi au declarat la politie accidentul).

De mentionat ca nu am retinut numarul masinii (e prima si sper ultima tamponare usoara).

Va multumesc pentru un eventual raspuns!

 

Link to comment
 • Moderator
 • Solution

În cazul accidentelor de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi (ambii) au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În concluzie, dacă nu se încheie constatarea amiabila de accident la faţa locului (ori imediat după, dar nu mai târziu de termenul legal), ambii conducători auto au obligaţia să meargă la unitatea de poliţie rutieră competentă şi să anunţe evenimentul. Doar în acest fel se poate evita sancţiunea mai sus amintită, dacă nu se încheie constatarea amiabilă.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 1 year later...

Am avut o usoara tamponare cu o masina (i-am spart un stop) in timp ce ieseam din parcare. Fiindca nu era nimeni acolo am plecat si am anuntat tamponarea la politie. Ei m-au incaltat cu 3 puncte si 290 lei amenda ( 580 lei daca depasesc 48 ore) . E normal sa primesc amenda pentru o tamponare declarata ?

Link to comment

Din moment ce „te - au încălțat”, cum zici tu, înseamnă că este perfect normal. Dacă rămâneai la fața locului, luai legătura cu proprietarul mașinii avariate și te înțelegeai cu acesta pe cale amiabilă nu mai plăteai nimic.

Link to comment
 • 1 month later...

Salut!
- Pe data de 1 ian, am intrat in spatele unui Golf. Vina imi apartine suta la suta.
- Am coborat, am evaluat daunele lui si ale mele. Nimic iesit din comun.
- Nu a fost scandal, mi-am recunoscut vina.
- M-am oferit sa facem amiabila, insa, initial, soferul pagubit nu a acceptat zicand ca nu poate sa isi repare masina pe RCA din nu stiu ce motive, si ca... vrea bani (pe loc, sute de lei a calculat el...)
- Am zis ca putem sa facem amiabila, ca nu sunt de acord cu banii.
- I-am facut poze la masina lui si a mea, la locul accidentului, la asigurarea mea, la permis, la tot. Sa fiu fair.
- Pana la urma a zis ca facem amiabila, si fiind noaptea de revelion, ne-am luat nr de telefon, urmand sa ne vedem in urmatoarea zi sa completam formularele de amiabila.
- El nu a mai sunat, au trecut zilele. Eu la fel, nu am mai sunat.
- Pana cand ma trezesc zilele trecute cu o citatie sa ma prezint la Udriste.
- Acolo banuiesc ce o sa se intample: permis suspendat mie 30 de zile, si amenda 4-5 puncte.
- Nu ma deranjeaza amenda, am gresit. Insa eu cu el m-am inteles sa facem amiabila si el s-a dus pe la spatele meu la politie, mi-a facut plangere, tot tacamul.
- Cele 24 de ore au trecut, pt ca am asteptat sa facem amiabila a 2a zi.

Intrebare / Nelamurire:
Ce e de facut in cazul asta sa nu mi se suspende permisul?
(eu avand intentia de a face a 2a zi amiabila, cum ne-am inteles, asa trecand cele 24 de ore...)

 

Link to comment

Nu ai ce face, intentia nu se rasplateste. In minutul 59 dupa cea de-a 23-a ora de la incident trebuia sa te prezinti la politie pentru a declara accidentul.

Amiabila se face de obicei pe loc sau imediat dupa, de aia se cheama ”amiabila”, cand apar situatii ca: sa ma consult cu sotia/sotul, ne gasim mai tarziu in cutare loc ori alte scuze de a amana incheierea amiabilei, se termina de obicei cu situatia descrisa de tine.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Cand ai vazut ca ala nu se prezinta intr-un termen rezonabil, trebuia sa mergi la Politie si sa declari accidentul. Atunci, el ramanea fara permis, iar tu iti vedeai de treaba. Simpla problema. Dupa cum spune colegul meu mai sus, drumul spre iad e pavat cu bune intentii..if you know what I mean.

 • Upvote 1
Link to comment

Am gasit in parcare , o mica zgiretura cu tabla un pic adincita , pe usa .  Probabil de la cineva care  a deschis usa si ma atins . nu stiu prea bine cind s-a intimplat . care este procedura actuala , deoarece am constatat ca serviciu tamponari nu prea mai exista .Am 10 zile de cind nu am mers cu masina .

 Ce trebuie sa fac concret ca sa obtin autorizatia de reparatie ?

Link to comment
 • Moderator

Pentru soluţionarea accidentelor rutiere, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale, trebuie să vă prezentaţi în 24 de ore în vederea întocmirii documentelor de constatare şi a eliberării autorizaţiilor de reparaţie la sediile BIROURILOR CERCETĂRI ACCIDENTE CU AVARII din cadrul Brigăzii Rutiere București, respectiv Serviciilor Rutiere din cadul fiecărui Inspectorat de poliție județean, după caz.

Link to comment
 • 9 months later...

Buna seara in data de 28 noiembrie din cauza inghetului masina a intrat in derapaje am lovit o mașină parcata in urma derapajului proprietarul masini nu era acasa el având locuința la un bloc rezidential am lăsat nr de telef paznicilor de la acel bloc nu ma sunat nimeni pana in data de 11 decembrie cand am fost contactat de către proprietar i-am spus cum sa intamplat el mi-a sus ca este plecat din tara si se intoarce acasa in februarie 2019 eu pe 9 decembrie am plecat din tara si nu stiu cand ma întorc acasă as dori sa stiu ce e de facut in acest caz? Ce imi poate face sau ce as putea păți in acest caz lucrez in afara si nu imi pot lua liber cand vreau eu.... mentionez ca cel lovit este de origine arabă 

Edited by razzvann
Greseli ortografice
Link to comment
 • 1 month later...

Bună ziua. Duminica trecută un șofer foarte neatent a ieșit de pe o strada în viteză și a intrat cu mașina în noi. Eu trecusem în ultimii 20 de metri peste 2 treceri de pietoni, eram după curbă și nu aveam viteza deloc, maxim 20 km la oră. Doar mașina noastră a suferit pagube destul de însemnate. Eu eram pe drum cu prioritate și și-a recunoscut vina. Ne-am însele ca a doua zi să ne vedem la asigurator și să ne dea asigurarea lui. Ne-am văzut, am completat eu o foaie, dar el are ceva probleme cu buletinul și mă tot amăgește că mâine, poimâine, rezolvă... Cred că am cam luat țeapă cu asigurarea lui. Așadar, ce se întâmplă dacă mă duc la poliție și declar ce am pățit? Primesc amendă mare? Dar el ce poate păți? Din câte am înțeles a mai avut  probleme cu condusul și nu are plătite amenzile. Mulțumesc! 

Link to comment

Bună ziua. Duminica trecută un șofer foarte neatent a ieșit de pe o strada în viteză și a intrat cu mașina în noi. Eu trecusem în ultimii 20 de metri peste 2 treceri de pietoni, eram după curbă pe drum cu prioritate și nu aveam viteza deloc, maxim 20 km la oră. Doar mașina noastră a suferit pagube destul de însemnate. Eu eram pe drum cu prioritate și și-a recunoscut vina. Ne-am însele ca a doua zi să ne vedem la asigurator și să ne dea asigurarea lui. Ne-am văzut, am completat eu o foaie, dar el are ceva probleme cu buletinul și mă tot amăgește că mâine, poimâine, rezolvă... Cred că am cam luat țeapă cu asigurarea lui. Așadar, ce se întâmplă dacă mă duc la poliție și declar ce am pățit? Primesc amendă mare? Dar el ce poate păți? Din câte am înțeles a mai avut  probleme cu condusul și nu are plătite amenzile. Mulțumesc! 

Link to comment
 • 2 months later...

E normal sa primesc amenda pentru o fapta pe care nu eu am comis-o ? Cum adica, veti intreba. Ce s-a intamplat ? Am fost accidentat usor in fata de catre o comioneta. M-am rugat de sofer sa facem amiabila. Soferul ma acuza pe mine, ca eu l-am lovit. In realitate, el daduse in marsalier fara sa se asigure. Soferul a refuzat amiabila, am mers la accidente usoare sect. 4 si acolo politistul mi-a dat dreptate. Totusi cand a facut constatarea daunelor la masina pe care o condusesem, ofiterul mi-a zis ca imi da 1100 roni amenda si imi ia talonul pentru ca masina prezenta niste indoituri ruginite la aripa din spate. I-am zis ca nu e sunt proprietarul masinii, ca acesta a indoit tabla si eu nu aveam cum sa declar un accident pe care nu eu l-am facut, eu neavand  cheile de la masina sa pot merge la politie sa cer constare in numele proprietarului. Nu mai vorbesc ca ar fi fost un fals in declaratii.
Proprietarul masinii a facut itp-ul cu 30 zile inainte, masina fiind si atunci cu tabla indoita si mi-a zis ca e ok daca circul cu ea.
Dupa ce politistul a discutat cu soferul vinovat, m-a chemat inauntru si mi-a zis ca. ..stupoare, nu vrea sa faca rau la nimeni si ca din 1100 de lei imi da doar 150 de roni amenda in 48 de ore si nu ridica talonul.
Asadar dragi domni politisti, va intreb cu respect, ce relevanta are in fata legii faptul ca un politist nu vrea sa faca rau la cineva, daca legea ii cere
sa aplice amenda de 1100 de roni ?
Este aceasta o forma de intimidare ca sa nu mai venim la politie cand accidentele sunt usoare, gen tabla usor indoita, etc? Repet eu nu am vrut sa vin la politie.
Ce amenda trebuia sa primesc eu daca nu beneficiam de "bunavointa" domnului politist ?
Ce vina am eu si de ca trebuie sa primesc eu amenda cand nu eu am indoit tabla si nu eu, nu am declarat la politie acest lucru ?
Nu era mai normal ca ofiterul sa intrebe cine a condus masina cand a avut loc accidentul care a indoit tabla, asa cum se intampla in cazul radarelor fixe cand proprietarul masinii este chemat la politie sa spuna cine a condus masina care a incalcat legea la regimul de viteza ?
Ce mai pot face eu acum ?
Multumesc pentru raspuns.

Edited by razvanmass
g
Link to comment
 • 5 months later...

In timp ce mergem spre lucru ( pe bicicleta ) , din cauza unei masini parcate neregulamentar, nu am putut schimba banda , si am intrat in portbagajul masinii. A avut doar o zgarietura , insa in fata mea cu 10m se afla un echipaj de politie si un om invarsta a inceput sa strige la ei! M.am legitimat , am oferit toate datele si adresa , iar la final politistul i.a spus batranului ca daca doreste sa depuna plangere trebuie sa se duca la sectie ! Probabil acesta nu s.a dus ! 

Cum pot sa verific daca a depus plangere ? Si ce se intampla cu datele daca nu depune plagere  ? 

Link to comment
 • 4 weeks later...

Am avut un accident usor pe  un drum comunal. Nu am stiut unde sa gasim politie in zona. Am incheiat Constatarea amiabila la fata locului, fara a cadea de acord cine este vinovatul in speranta ca acesta va fi stabilit de asigurator. Mare greseala. Asiguratorul nu vrea sa sa implice pentru ca probabil ii convine ca noi nu suntem de acord pentru a nu plati daune.

In aceste conditii, daca eu (care ma consider nevinovat) merg la politie sa solicit stabilirea vinovatiei, la mai mult de 48 ore de la producerea accidentului, sunt pasibil de amenda si ridicarea permisului 30 de zile? Eu consider ca daca in 48 de ore, adica mai exact chiar atunci, la fata locului, am incheiat actul de constatare amiabila, semnat de ambii soferi nu mai era necesar sa ajungem si la politie (pe care oricum nu stiam unde sa o gasim).... primul echipaj de politie l-am intalnit dupa aproximativ 150 km, in alt judet (cand evident ca nu mai eram impreuna cu celalalt sofer) si mi-a confirmat ca este ok daca am facut acea constatare (pe care le-am si aratat-o).

Din pacate insa asiguratorul spune ca acest act nu are nici o valoare daca unul dintre soferi nu recunoaste ca e vinovat desi ar fi foarte simplu din declaratiile noastre, pozele de la fata locului si din urmele de pe masini sa constate vinovatul. In aceste conditii, desi au trecut mai mult de 48 de ore de la accident as dori sa rog politia sa stabileasca vinovatul pentru a putea solicita despagubirea pe RCA. Am fost prevenit insa ca voi primi amenda si imi vor lua carnetul chiar daca eu sunt nevinovat pentru neprezentarea la timp.. .dar eu consider ca incheierea acelei constatari amiabile m-a degrevat de obligatia declararii accidentului.
Va rog frumos sa-mi dati un sfat.

Edited by iiSilviu
sa fac o corectura
Link to comment
 • Moderator
On 01.11.2019 at 0:41, iiSilviu a scris:

In aceste conditii, daca eu (care ma consider nevinovat) merg la politie sa solicit stabilirea vinovatiei,

Dacă ai încheiat constatarea amiabilă nu mai poţi merge la poliţie, asiguratorul stabileşte vinovăţia. Dacă eşti nemulţumit, trebuie să te adresezi instanţei de judecată.

Link to comment
 • 1 month later...

Am si eu  o problema la care sper sa imi gasesc raspunsul aici.....Într-o zi am avut un mic accident rutier,  fără victime.  Un taximetrist a lăsat mașina pe marginea strazii(Foarte aglomerată strada) iar din fata se băgase un autobuz in depasire, la fel si pe cealalta parte , masini lasate aiurea. Eu am trecut dar neobservand atunci , i-am atins oglinda taxiului, am observat la cativa zeci de metri ca am pe cineva in spate care face flesh-uri(taxi). Am oprit unde am gasit loc iar dansul imi arata ca i-am ciobit rama la oglinda, foarte putin, cam 1-2cm si ca nu am oprit. Mi-a zis ca trebuie să plătesc iar eu speriată i-am plătit suma cerută.  Acum mă gândesc că dacă ar fi trebuit să anunt poliția in 24 h si nu am facut-o iar el a anunțat? Ar fi posibil? Daca da , în cat timp ar trebui să primesc citatie?😫 

Link to comment
 • 3 weeks later...

Buna ziua,

Am si eu un scenariu ale carui etape in desfasurare in vederea solutionarii nu-mi sunt clare si as aprecia ajutorul cuiva caruia ii sunt familari pasii.

 

Contextul: o parcare foarte ingusta intr-o zona rezidentiala, in care foarte usor au loc mici zgarieturi intre masini

Actori: 2 vecini de loc de parcare

Actiunea: o zgarietura superficiala pe o portiera a unuia dintre ei

Consecinte: declaratia pagubitului catre politie ca vecinul de loc de parcare (eu) i-a(m) zgariat masina, fara ca eu sa fi sesizat acest accident usor

 

Cumva, numarul din bordul masinii mele (vinovatul) nu i-a fost accesibil pagubitului si a decis sa declare la politie ca i-am zgariat masina - dupa ce, in prealabil, m-a cautat prin ce mijloace i-au stat la dispozitie.

De indata ce am aflat ca i-am zgariat masina si l-am putut suna (la cateva saptamani dupa eveniment, cel mai probabil), cu scuzele de rigoare pentru intamplare, am aflat ca nu are vreo pretentie materiala si nu suntem in vreun conflict, din moment ce nu a existat vreo rea intentie din partea mea, la orice moment dat. Exista, deci, dorinta manifestata a pagubitului de a solutiona amiabil acest accident.

Mentionez ca domiciliul meu (al vinovatului, pe numele caruia este masina) nu este identic cu localitatea in care a avut loc accidentul.

 

Asadar, aici as avea nevoie de ajutor sa inteleg:

 1/ Ce se intampla acum, concret? Exista vreo citatie care imi este trimisa de catre Politie la adresa de domiciliu? (Daca da, in cat timp ar trebui sa ma astept sa ajunga, ce presupune ca timp de alocat din partea mea?)

2/ Exista vreo posibilitate, luand orice fel de actiuni din partea oricaruia dintre actori (eu sau pagubitul) sa fie oprit, accelerat sau solutionat procesul de investigatie al Politiei, care banuiesc ca exista?  Daca da, care ar fi actiunile respective (ex. retragerea declaratiei, punerea la zi a discutiei dintre noi, contactarea politiei pe raza careia a fost declarat accidentul, etc) ?

Ar salva timpul tuturor implicati, inclusiv al Politiei.

 

Orice judecata de valoare e binevenita, atat timp cat vine si cu o incercare de solutionare.

 

Va multumesc!

Link to comment
 • Marius changed the title to Declarare la politie accident usor
 • 1 month later...

Buna seara! 
 

In data de 30:11:2019, am fost lovit in spate de catre un alt autovehicul. Am incercat sa ii explic cum ca el este vinovat, nu a vrut sa inteleaga. Am sunat la 112, chiar de 2 ori, mi s-a spus ca nu o sa vina nimeni la accident pt ca nu este decat o tamponare fata vatamare corporala sau decese si sa ne prezentam la sectia de politie din Voluntari! Eu m-am prezentat, am dat declaratie, persoana respentiva de atunci mi-a spus ca el nu o sa vina! Cei de la politie il cunosc foarte bine, el avand d multe infraciuni cum ar fi furt, condus fara permis, conducere sub influenta alcoolului. Nefiind sunat niciodata pana acum, am tot incercat sa ma deplazez pana sectie, eu fiind din buzau. Saptana asta, adica dupa aproape 3 luni, am venit 3 zile la rand sperand ca ma v-or ajuta cu rezolvarea cazului, insa nimic. Imi spun ca ei au trimis o citatie catre propietarul masinii, insa nu el este propietarul, declarand chiar eu asta proces, cu nume si CNP-ul lui. Nu inteleg ce trebuie sa fac sau cui sa ma adresez, sa ma poata ajuta, pentru ca vad din partea lor o lipsa  totala de interes! Au trecut aproape 3 luni iar eu stau cu masina lovita in curte.

Nu se poate incheia un proces in lipsa lui?eu mai avand un martor in masina ce ar putea sustine ca el a fost conducatorul. Oricum detin si poze cu el in masina si langa masina imediat dupa intamplarea accidentului! 
 

 

Edited by Raileanucatalin
Link to comment
 • 2 months later...

Buna ziua! Azi am avut un incident neplacut cu masina. Stand intr-o intersectie in spatele unei masini, ambii urmand sa facem dreapta, l-am atins pe cel din fata. Respectivul s-a uitat in oglinda si si-a continuat drumul, eu tinandu-ma dupa el pana la primul semafor unde am oprit in dreptul lui si i-am facut semn sa coboare geamul. Persoana a zis ca a simti dar nu face nimic, iar la insistentele mele s-a dat jos si s-a uitat la masina dupa care s-a urcat si a zis ca nu e problema, continuandu-si drumul. Intrebarea mea este: in aceasta situatie mai trebuie declarat incidentul?

Link to comment
 • Marius changed the title to Declarare / anunţare la poliţie accident uşor
 • Moderator

În cazul accidentelor de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi (ambii) au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

Link to comment
 • 11 months later...

Buna ziua, i s-a intamplat unui prieten sa zgarie masina unei persoane din alt oras, a asteptat persoana dar nu a gasit-o si a anuntat politia ca a dat intr-un stalp. Din cate am inteles la persoana respectiva s-a soldat doar cu cateva zgarieturi iar la prietenul meu cu un far spart, bara zgariata bine. 

Daca victima se duce la politie in 24h ce poate pati prietenul meu daca se gaseste ca el este vinovat?

Daca nu se duce in 24h mai pateste ceva?

Link to comment
 • Moderator

Art 326 - Falsul în declarații | Codul Penal
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Link to comment
 • Active member
în urmă cu 14 ore, Xbussy a scris:

Buna ziua, i s-a intamplat unui prieten sa zgarie masina unei persoane din alt oras, a asteptat persoana dar nu a gasit-o si a anuntat politia ca a dat intr-un stalp. Din cate am inteles la persoana respectiva s-a soldat doar cu cateva zgarieturi iar la prietenul meu cu un far spart, bara zgariata bine. 

Daca victima se duce la politie in 24h ce poate pati prietenul meu daca se gaseste ca el este vinovat?

Daca nu se duce in 24h mai pateste ceva?

În ce localitate s-a întâmplat? :)))

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.