Jump to content
POLITISTI.ro

Campania naţională de educaţie rutieră "Alege Viaţa!"


NewsBot

Recommended Posts

Campania naţională de educaţie rutieră “Alege Viaţa!”

Analiza riscului rutier de la începutul anului şi până în prezent a relevat faptul că la nivel naţional s-au produs 2552 accidente grave de circulaţie, soldate cu 492 persoane decedate şi 2454 răniţi grav. Dintre acestea 20,2% au fost cauzate de indisciplina pietonilor şi au avut drept rezultat decesul a 105 persoane (21,9% din total), precum şi rănirea gravă a altor 546 persoane (22,2%).

Numai în intervalul 11-13 aprilie a.c. s-au produs, la nivel naţional, 59 accidente grave de circulaţie, soldate cu 8 persoane decedate şi 53 răniţi grav. Cele mai grave dintre acestea s-au produs pe fondul traversării neregulamentare a drumului public de către pietoni, cauză care a surclasat viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, precum şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor. Astfel, în perioada analizată, ca urmare a nerespectării normelor rutiere de către pietoni s-au produs 22 accidente grave de circulaţie (37,2% din total), din care a rezultat decesul a 6 persoane (75%) şi rănirea gravă a altor 16(30.1%).
Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii recomandă respectarea de către pietoni, cu maximă stricteţe, a regulilor de circulaţie şi a următoarelor principii de conduită preventivă:
• Traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic;
• Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea se va realiza numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora;


• Asigurarea temeinică înainte de pătrunderea pe partea carosabilă, că în acel moment nu circulă în apropiere autovehicule;
• Folosirea accesoriilor fluorescente/reflectrizante sau a hainelor de culori deschise, noaptea ori în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când se circulă pe partea carosabilă a drumului public.

Totodată, în cadrul Campaniei naţionale de educaţie rutieră “Alege viaţa!”, Direcţia Rutieră a realizat un videoclip “Atenţie pietoni!”, în vederea promovării spre difuzare pe posturile naţionale de televiziune, cu scopul conştientizării acestei categorii de participanţi la traficul rutier asupra riscurilor la care se expun în situaţia nerespectării normelor rutier.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 4 weeks later...

Alege viaţa! Acţiune a poliţiei rutiere române

Aproape 9.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii rutieri, la data de 10 iunie a.c., ca urmare a neregulilor constatate. De asemenea, au fost reţinute aproape 400 de permise de conducere.

La data de 10 iunie a.c., la nivel naţional, poliţiştii rutieri au controlat 28.447 autovehicule, dintre care 1.354 de autoturisme cu numere de înmatriculare străine şi 2.985 de autovehicule de transport persoane (autocare, autobuze, microbuze).

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 8.970 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 454 şoferilor care conduceau autoturisme înmatriculate în stăinătate.

De asemenea, au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor autovehiculelor de transport în comun, respectiv 364 de sancţiuni pentru depăşirea numărului de locuri, 18 pentru lipsă diagramă tahograf, 12 pentru utilizarea necorespunzătoare a diagramei tahograf şi 1 sancţiune pentru lipsă atestat profesional

Din totalul sancţiunilor aplicate, 4.691 au fost pentru viteză şi 130 pentru consum de alcool.

Au fost reţinute 393 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, dintre care 114 pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50km/h faţă de viteza legal admisă, 140 celor depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge şi 139 pentru alte motive.

Totodată, poliţiştii au constatat 135 de infracţiuni, dintre care 103 la regimul rutier şi 32 de altă natură.

Reamintim faptul că, în perioada 8-10 iunie 2012, la nivel naţional, poliţiştii de la rutieră, cu sprijinul celor de la ordine publică, au desfăşurat acţiuni punctuale pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză şi conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, concomitent cu verificarea autovehiculelor înmatriculate în alte state şi a celor destinate transportului de persoane.

Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, atrage atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.

Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Poliţia Română desfăşoară acţiuni atât preventive, de educare a participanţilor la trafic, cât şi de impunere a legii. Ca urmare a activităţilor desfăşurate numărul accidentelor rutiere este în scădere pentru al patrulea an consecutiv.

Astfel, de la începutul anului, până în prezent, la nivel naţional, s-au produs 3.265 de accidente rutiere grave, cu 156 mai puţine ca anul trecut, soldate cu 642 de morţi (mai puţin cu 80 faţă de 2011) şi 3.131 de răniţi grav (cu 136 mai puţin ca perioada similară a anului trecut).

Poliţia Română, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Da, "atentie pietoni", ca noi provocam accidentele... Politia rutiera chiar e platita degeaba.

Da , bine, bagati minusuri, dar politia rutiera comparativ cu celelalte ramuri ale politiei parca nici nu ar exista.

  • Downvote 5
Link to comment
  • Moderator

Ai rămas fără permis?

Sigur poliția rutieră este vinovată că străzile sunt pline de cocalari, kamikaze și parveniți, care circulă ca niște bezmetici. Modul cum se circulă azi este rezultatul campaniei permanente prin care educația și bunul simț sunt promovate ca fiind niște slăbiciuni, iar meltenismul și fentarea legilor sunt o dovadă a șmekeriei, a deșteptăciunii. Când în mass-media se promovează zilnic acest concept conform căruia respectarea regulilor de deplasare este un fel de favor făcut polițistului sau poliției rutiere, coroborat cu trendul acesta de tip „fuck the sistem” conform căruia regulile sunt pentru proști și ocolirea lor e ceva firesc și normal, e normal și doar o chestiune de timp până ce apar astfel de consecințe.

  • Upvote 1
Link to comment

Insanity66 campania se refera la pietoni. Treaba cu "politia rutiera ca e platita degeaba ... si parca nici nu ar exista" iti amintesc ca esti pe un forum al politistilor nu al cocalocarilor, iar daca ai trai pe planeta aceasta si te-ai uita macar o singura data la orice buletin de stiri de pe orice canal tv doresti matalica (inclusiv postul tau preferat - otv) ai observa ca cel putin de trei-patru ori in acel buletin de stiri va fi mentionata politia rutiera, doar politia rutiera. Daca doresti sa ii intalnesti personal pe strazile din tara asta, iti propun sa mai iesi si din casa.

http://dai.ly/JcB02F

Edited by Tyropol
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Atunci de ce sunt atat de multi oameni care incalca regulile de circulatie, reguli care prin incalcarea lor pot produce accidente? Vreo duzina de soferi nu dau explicatii acum la politie pentru ca au dat peste cineva pe trecerea de pietoni pentru ca eu am avut spirit de prevedere si stiu la ce sa ma astept de la ei.

Iar prioritate la trecere nu prea se da. Mai ales in constanta, imi amintesc din vara trecuta cum stateai 15 minute la trecere si nu te lasa nimeni. Unde era politia rutiera atunci?

Apoi de ce are o reputatie atat de proasta? Fiecare sofer poate sa spuna si o va spune, daca este intrebat, despre situatii in care a dat spaga.

Iar protv sau antena 1 au spus ca in urma unui sondaj, femeile sofer prinse pe picior gresit cam erau lasate sa plece, fara nici o pedeapsa, iar cand primeau amenzi, erau minime. Sa se uite anumiti barbati la corpul cetateanului si nu la faptele lui? Sa fie necesar sa angajam mai multe femei in politia rutiera?

Asa arata lucrurile de pe cealalta parte a baricadei, iar daca civilii sunt lasati sa posteze pe forum, vor fi si opinii din acestea.

In plus, de ce vedem la tv de atatea ori, cum toti derbedeii si toate proastele pot sa va agreseze si sa va trateze asa urat?

Domnule, dar nu aveti nici o autoritate asupra lor?

Edited by Insanity66
Link to comment
  • Moderator

Si nu iti dai seama ce lipseste? Incearca sa-ti imaginezi cum ar arata "peisajul" daca ar exista o legislatie corespunzatoare.

Link to comment

se incalca regulile pentru ca cetateanului ii lipseste bunul simt, pentru ca statul a subdimensionat aparatul care are grija de acest aspect, pentru ce romanul prin natura merge pe premisa nu mi se poate intampla mie / las ca ma descurc eu... si explicatii mai sunt.

cat despre femeile politist, cel putin la rutiera, nu iti doresc sa dai de vreuna in trafic.

Link to comment
  • Moderator

Îți spun eu de ce se circulă ca-n codru!

Pentru că în această țară de ani buni s-a cultivat această tâmpenie conform căreia respectarea legii este un favor făcut polițistului

Pentru că judecătorii desconsideră pericolul social al încălcărilor legislației rutiere și anuleză procesele verbale într-o veselie, iar cetățeanul știe că dacă va fi sancționat, împreună cu doi vecini pe post de martori mincinoși își va obține permisul înapoi în instanță. Iar datorită acestui lucru, fentarea legislației rutiere a devenit ceva firesc și banal în țara asta, toată lumea o practică.

Pentru că avem niște frustrați și retardați ce au devenit „formatori de opinie” și care la televizor sau prin ziare învață omul de rând cum să încalce legea și să scape nepedepsiți, în loc să promoveze respectarea legii sau promovează tâmpenia conform căreia datorită lipsei infrastructurii rutiere trebuie să circulam ca niște bezmetici pe străzi.

Și lista poate continua ... dar deja mă enervez când mi le aduc aminte

Așa că polițiștii ăștia de la rutieră se cam luptă cu morile de vânt în țara asta. Pricepi?

Link to comment
  • 3 months later...

Alege viaţa! – Atenţie pietoni!

În cadrul unui studiu efectuat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.G.P.R., peste 50% din pietonii intervievaţi au declarat că educaţia lor rutieră a fost primită până la implinirea vârstei de 14 ani. În primele 8 luni ale anului, aproximativ 100.000 de pietoni au fost sancţionaţi pentru traversare neregulamentară.

Astăzi, 12 septembrie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul I.G.P.R., Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţia Rutieră au prezentat rezultatele unui studiu referitor la atitudinile şi comportamentele pietonilor în traficul rutier.

Studiul reprezintă o continuare a celor referitoare la atitudinile şi comportamentul şoferilor în trafic, realizate în anii precedenţi şi completează informaţiile necesare structurilor de poliţie în vederea elaborării unor programe de informare, educaţie rutieră şi reducere a accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni.

Pentru întocmirea acestuia a fost aplicat un chestionar pe un eşantion de 1.230 de persoane, reprezentativ pentru persoanele adulte din România care, frecvent, în deplasările lor zilnice, au calitatea de pietoni.

Persoanelor intervievate li s-a cerut să stabilească un clasament al factorilor care stau la baza generării situaţiilor periculoase pentru pietoni, în trafic, în funcţie de contribuţia pe care o au aceştia în producerea unor astfel de situaţii.

În funcţie de rezultatele obţinute în urma analizei răspunsurilor persoanelor chestionate, s-a constatat că, în viziunea acestora, principalele 3 cauze ce pot genera apariţia unor situaţii periculoase pentru pietoni sunt: atitudini/ comportamente necorespunzatoare ale pietonilor, atitudini/comportamente necorespunzatoare ale şoferilor şi deficienţe în amenajările rutiere.

Este de remarcat că, rezultatul final aşează pietonii pe primul loc între factorii generatori de risc. În condiţiile în care cele 1.230 de persoane chestionate au în principal caracteristica de participanţi la trafic în calitate de pietoni, aceasta denotă un grad ridicat de conştientizare a propriei responsabilităţi în generarea situaţiilor de risc care îi implică.

Totodată, în viziunea celor chestionaţi, principalele probleme ce ţin de pietoni şi care contribuie la apariţia unor situaţii periculoase pentru aceştia pe drumurile publice sunt: consumul de alcool (51,7%), obişnuinţa acestora de a nu respecta regulile (51,6%), lipsa de atenţie, graba, oboseala (49,5%), necunoaşterea regulilor de circulaţie (47,6%).

În ceea ce priveşte principalele aspecte ce ţin de şoferi şi care contribuie, în opinia celor intervievaţi, mai frecvent la apariţia unor situaţii periculoase pentru pietoni pe drumurile publice sunt: consumul de alcool (61,8%), deplasarea cu viteză (53,1%), stil de conducere riscant, agresiv (51,9%), lipsa de atenţie, oboseala (51,9%).

De asemenea, au fost evidenţiate şi deficienţele de infrastructură, care contribuie la producerea unor situaţii periculoase pentru pietoni pe drumurile publice.

Pentru mediul rural cea mai importantă astfel de deficienţă este lipsa trotuarelor (45,5%).

Alte probleme care au fost frecvent menţionate de către persoanele supuse studiului au fost: lipsa trecerilor de pietoni sau distanţele mari dintre acestea (38,9%) şi marcarea necorespunzătoare a drumurilor (33,6%), iluminatul necorespunzător al drumurilor publice (29,5%), lipsa de vizibilitate datorată parcării maşinilor în apropierea trecerilor de pietoni (29%).

În ceea ce priveşte educaţia rutieră în rândul pietonilor, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi au precizat că educaţia lor rutieră a fost primită până la implinirea vârstei de 14 ani. Există însă un procent destul de important (15%) care au menţionat că nu au primit niciodată educaţie rutieră.

Se remarcă rolul important al familiei în transmiterea normelor de educaţie rutieră (41,9%). Alături de familie, celălalt factor formator important în educaţia rutieră este şcoala (27,5%).

Poliţia Română a acordat o atenţie deosebită educaţiei rutiere a copiilor, fiind derulată campania “Învăţ să circul corect, ajută-mă!”, concursul naţional adresat elevilor ,,Educaţia Rutieră – Educaţie pentru Viaţă’’ şi reînfiinţarea şi operaţionalizarea „Patrulelor şcolare de circulaţie”.

În contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele la care elevii vin şi pleacă de la şcoală.

Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la nivel naţional, mai multe acţiuni privind prevenirea şi combaterea traversării neregulamentare.

Ca urmare a activităţilor desfăşurate, în primele 8 luni ale anului au fost aplicate aproximativ 100.000 de sancţiuni contravenţionale pietonilor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Alege viaţa! Respectă regulile de circulaţie rutieră!

Pentru o călătorie sigură în condiţii de carosabil umed, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferi să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, să manifeste atenţie sporită la ce se întâmplă în trafic şi să adopte o manieră preventivă de condus.

La data de 21 septembrie a.c., pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de carosabil umed, s-au înregistrat mai multe evenimente rutiere.

Astfel, pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în zona comercială, în intervalul 7:00 –7:10, s-au produs trei accidente în lanţ în care au fost implicate între 3 şi 5 autovehicule şi în care au fost rănite 5 persoane. Unul dintre evenimente s-a produs pe fondul neatenţiei conducătorilor de autovehicule care circulau pe sensul opus, atenţia acestora fiind direcţionată către ceea ce se petrecea la locul accidentului, nu la traficul de pe propriul sens de mers.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, poliţiştii rutieri reiau recomandările adresate conducătorilor auto şi îi sfătuiesc să adapteze viteza la condiţiile de trafic, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă şi să sporească atenţia atunci când carosabilul este umed, iar vizibilitatea este redusă din cauza ploilor.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că, în astfel de situaţii, pietonii tind să nu respecte regulile de circulaţie, iar distanţa de frânare creşte considerabil.

De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza la intrarea şi ieşirea din pasajele subterane, atunci când vizibilitatea este influenţată de trecerea de la lumina naturală la cea artificială sau invers.

Având în vedere particularităţile sezonului de toamnă-iarnă, recomandăm conducătorilor auto ca înainte de plecarea în cursă să verifice funcţionarea instalaţiei de climatizare, dezaburire, a ştergătoarelor şi existenţa lichidului de ştergere/degivrare a parbrizului.

Totodată, în contextul în care la altitudini înalte, pe Transfăgărăşan, au apărut condiţiile de iarnă, îi informăm pe participanţii la trafic despre faptul că, dacă circulă în astfel de zone, trebuie să ia măsuri pentru dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă sau lanţuri ori alte echipamente antiderapante omologate, după caz.

Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică începând de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Alege viaţa! Circulă corect!

În urma unei acţiuni de prevenire a evenimentelor negative în trafic, poliţiştii din şapte judeţe au aplicat 7.750 de sancţiuni pentru nerespectarea normelor rutiere. Majoritatea au fost pentru încălcarea regimului legal de viteză şi nepurtarea centurii de siguranţă.

În perioada 15 – 18 noiembrie 2012, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Rutieră şi Direcţia de Ordine Publică, a coordonat o acţiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere nedorite şi a faptelor antisociale, în judeţele Arad, Botoşani, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Sibiu şi Suceava.

În cele patru zile, cei peste 2.600 de poliţişti angrenaţi în misiune au verificat aproape 17.000 de autovehicule. În urma acestor activităţi au fost constatate 123 de infracţiuni, 102 dintre acestea fiind la regimul rutier.

De asemenea, poliţiştii au aplicat aproape 8.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1.190.000 de lei.

Din totalul acestora, 7.750 au fost aplicate pentru încălcarea regulilor de circulaţie. Astfel, 2.981 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1.188 pentru nepurtarea centurii de siguranţă, 210 pentru existenţa unor defecţiuni tehnice, 97 pentru depăşire neregulamentară, 92 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 75 pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice, 53 pentru consum de alcool, 27 pentru lipsa asigurării R.C.A., 13 pentru neacordare de prioritate vehiculelor, 12 pentru lipsa rovinietei, restul sancţiunilor fiind aplicate pentru alte abateri.

De asemenea, echipajele din trafic au reţinut 359 de permise de conducere pentru depăşire neregulamentară, neacordare de prioritate pietonilor, viteză excesivă şi existenţa unor defecţiuni tehnice.

Totodată, poliţiştii rutieri au retras 154 de certificate de înmatriculare pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice sau existenţa unor defecţiuni tehnice.

În patru cazuri au fost dipuse măsuri de imobiliazare a autovehiculelor, iar într-un caz a fost suspendat dreptul de utilizare.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Alege viaţa! respectă regulile de circulaţie!

Într-o singură zi, poliţiştii au aplicat aproape 13.000 de sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de circulaţie rutieră şi au ridicat 460 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a mai conduce autovehicule pe drumurile publice. Activităţile desfăşurate de Poliţia Română pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative continuă în perioada următoare.

În perioada 26-28 noiembrie a.c, Direcţia Rutieră şi Direcţia de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R. coordoneză o acţiune la nivel naţional pentru reducerea riscului rutier. Acțiunea a fost dispusă de șeful Poliției Române în urma analizei evoluției accidenterlor rutiere produse în ultima perioadă.

Pe lângă caracterul de impunere a legii, acțiunea polițiștilor urmărește și informarea participanților la trafic, indiferent de calitatea acestora, asupra importanței respectării regulilor rutiere.

Astfel, numai ieri, cei aproape 3.700 de poliţişti angrenaţi au verificat 26.688 de autovehicule.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 102 infracţiuni, 85 dintre acestea fiind la regimul rutier.

De asemenea, au aplicat peste 14.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 2.300.000 de lei, aproape 13.000 dintre acestea fiind pentru încălcarea regulilor rutiere.

Din totalul sancţiunilor aplicate la regimul rutier, 5.146 au fost pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.727 pentru nefolosirea centurii de siguranţă, 1.451 pentru traversare neregulamentară, 509 pentru defecţiuni tehnice, 160 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 122 pentru lipsa I.T.P. şi 104 pentru depăşire neregulamentară.

Totodată, 76 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind transporturile rutiere, 45 pentru lipsa asigurării R.C.A., 40 pentru neacordare de prioritate vehiculelor, 25 pentru consum de alcool, 25 pentru trecere pe culoarea roşie a semaforului, 13 pentru nerespectarea timpilor de condus şi de odihnă, restul sancţiunilor fiind aplicate pentru alte fapte.

Pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au reţinut 460 de permise de conducere, 179 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 107 pentru depăşire neregulamentară, 85 pentru depăşirea vitezei legale, 43 pentru consum de alcool la volan, 32 pentru neacordare de prioriotate vehiculelor şi 7 pentru defecţiuni tehnice.

Pe parcursul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au retras 281 de certificate de înmatriculare, 122 pentru defecţiuni tehnice, 116 pentru lipsa I.T.P., 39 pentru lipsa asigurării.

De asemenea, în 14 cazuri s-a dispus măsura indisponibilizării vehiculeleor, iar în 4 situaţii s-a luat măsura suspendării dreptului de utilizare.

Activităţile desfăşurate de Poliţia Română pentru reducerea riscului rutier continuă, iar poliţiştii vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, poliţiştii rutieri reiau recomandările adresate conducătorilor auto şi îi sfătuiesc să adapteze viteza la condiţiile de trafic, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă şi să sporească atenţia în condiții de ceață sau atunci când carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă, gheaţă ori polei şi vizibilitatea este redusă.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că, în condiţii de ploaie sau iarnă, pietonii tind să nu respecte regulile de circulaţie, iar distanţa de frânare creşte considerabil.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza la intrarea şi ieşirea din pasajele subterane, atunci când vizibilitatea este influenţată de trecerea de la lumina naturală la cea artificială sau invers.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Alege viaţa! Respectă regulile de circulaţie!

În perioada 26-29 noiembrie a.c., la nivel naţional, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, au fost intensificate activităţile preventive în vederea reducerii evenimentelor rutiere grave. În urma măsurilor luate de poliţişti au scăzut, faţă de perioada similară a anului trecut, numărul accidentelor rutiere grave cu 26, al persoanelor decedate cu 10 şi al persoanelor rănite grav cu 37.

La nivel naţional, la acţiuni, au participat în fiecare zi, în medie, 4.215 poliţişti, dintre care 2.072 din cadrul serviciilor rutiere şi 2.151 din cadrul celor de ordine publică.

Ca urmare a neregulilor constatate, poliţiştii au aplicat peste 70.000 de sancţiuni contravenţionale, aproape 69.000 dintre acestea fiind pentru încălcarea regulilor rutiere şi au depistat 481 de infracţiuni, dintre care 395 la regimul circulaţiei.

Poliţiştii au reţinut 2.375 de permise de conducere, cele mai multe fiind reţinute pentru neacordare de prioritate pietonilor, respectiv 933. De asemenea, 179 de conducători auto au rămas fără permis de conducere, pentru consum de alcool.

Pe parcursul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au retras 1.213 de certificate de înmatriculare, dintre care 502 pentru defecţiuni tehnice, 536 pentru lipsa I.T.P. şi 188 pentru lipsa asigurării.

Pentru combaterea principalei cauze generatoare de accidente grave, respectiv viteza, au fost aplicate 22.144 de sancţiuni contravenţionale, ceea ce reprezintă 31 % din total şi au fost reţinute 393 de permise de conducere pentru depăşirea cu mai mult de 50 de km/h a limitei maxim admise.

De asemenea, au fost aplicate 8.759 de sancţiuni contravenţionale, pietonilor, ceea ce reprezintă 12 % din totalul abaterilor contravenţionale constatate.

Totodată, peste 10.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nefolosirea centurii de siguranţă, iar peste 2.100 pentru defecţiuni tehnice,

Din analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave produse în perioada 26-29 noiembrie 2012, comparativ cu perioada similară a anului precedent a reieşit că, la nivel naţional, s-au produs 68 de accidente, cu 26 mai puţine, din care a rezultat decesul a 15 persoane (-10) şi rănirea gravă a altor 56 (-37).

Pe lângă caracterul de impunere a legii, activităţile poliţiştilor au urmărit şi informarea participanţilor la trafic, indiferent de calitatea acestora, asupra importanţei respectării regulilor rutiere.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, poliţiştii rutieri reiau recomandările adresate conducătorilor auto şi îi sfătuiesc să adapteze viteza la condiţiile de trafic, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă şi să sporească atenţia în condiţii de ceaţă sau atunci când carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă, gheaţă ori polei şi vizibilitatea este redusă.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că, în condiţii de ploaie sau iarnă, pietonii tind să nu respecte regulile de circulaţie, iar distanţa de frânare creşte considerabil.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza la intrarea şi ieşirea din pasajele subterane, atunci când vizibilitatea este influenţată de trecerea de la lumina naturală la cea artificială sau invers.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 5 weeks later...

Alege Viaţa! Poliţia Română acţionează pentru un trafic în siguranţă

Poliţia Română atrage atenţia conducătorilor auto: Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Peste 1.900 de poliţişti de la rutieră se află în stradă pentru asigurarea fluenţei traficului rutier, prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea încălcării regimului legal de viteză.

Poliţia Rutieră va acţiona pe întreaga reţea de drumuri, în special în zonele şi în perioadele în care se înregistrează valori ridicate de trafic, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice.

Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

RECOMANDĂRI:

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!

DRUM BUN!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Alege viaţa! Respectă regulile de circulaţie rutieră!

Poliţia Română a luat măsuri suplimentare pentru o întoarcere în siguranţă a turiştilor către domiciliu.

În acest sens, la data de 2 ianuarie a.c., au fost suplimentate efectivele de poliţie, pe principalele artere rutiere, care fac legătura între staţiunile turistice şi marile aglomerări urbane.

Peste 2.200 de poliţişti rutieri se află în stradă pentru asigurarea fluenţei traficului rutier, prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea încălcării regimului legal de viteză.

Poliţia Rutieră şi-a suplimentat dispozitivul, pentru a asigura fluenţa traficului rutier şi a preîntâmpina producerea unor evenimente grave. Poliţia Română atrage atenţia participanţilor la traficul rutier să respecte regulile de circulaţie şi să nu uite de politeţea rutieră!

În cursul acestei zile, vor acţiona, în traficul rutier, 2.200 de poliţişti de la rutieră, care vor folosi 440 de autospeciale cu aparatura de înregistrare video din dotare.

Poliţiştii vor monitoriza traficul rutier, în vederea prevenirii evenimentelor grave şi combaterii încălcării regimului legal de viteză, fiind monitorizate în special traseele de deplasare dinspre staţiunile turistice către Capitală şi celelalte aglomerări urbane.

Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Alege viaţa! Circulaţi cu atenţie pe timp de iarnă!

Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo - rutiere din ultimele ore, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze dinainte în privinţa stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu consumaţi alcool!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Reamintim faptul că poliţiştii rutieri, alături de cei de ordine publică, acţionează, în continuare, în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii au aplicat 439 de sancţiuni contravenţionale, toate conducătorilor auto, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave.

IGPR-Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 months later...

România alege viaţa! Poliţia Română vă recomandă

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Rutieră, acţionează pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea evenimentelor rutiere. /La data de 1 mai a.c., în intervalul orar 7.00-15.00, traficul rutier de pe Autostrada Soarelui va fi supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter.

Odată cu începerea minivacanţei de 1 Mai şi Paşti, se anticipează un trafic intens, în special pe principalele artere care leagă Capitala de staţiunile turistice montane şi de pe litoral.

Poliţiştii vor fi prezenţi pe drumurile naţionale ce leagă staţiunile turistice de marile oraşe, pe autostrăzile A1, A2 şi A3 (tronsonul Bucureşti – Ploieşti), sectoarele de drum dinspre punctele de trecere a frontierei, precum şi pe traseele de acces spre aceste zone pentru asigurarea fluenţei traficului, combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.

Astfel, în această perioadă, 1.554 de poliţişti rutieri vor acţiona în medie, zilnic, pe 394 de tronsoane de drumuri naţionale şi europene, utilizând 298 de aparate radar. Pe arterele care converg către litoral poliţiştii rutieri vor desfăşura misiuni de patrulare pentru fluidizarea traficului.

Totodată, conducătorii auto vor fi informaţi permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din I.G.P.R..

În plus faţă de poliţiştii din teren, în intervalul orar 07.00-15.00, traficul rutier de pe A2 (Autostrada Soarelui) va fi supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., în care se va afla şi un poliţist rutier, în scopul monitorizării modului în care se desfăşoară traficul rutier către litoral şi pentru a transmite informaţii utile echipajelor de poliţie rutieră aflate la sol care pot interveni prompt în caz de necesitate.

Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave,conducătorii auto sunt sfătuiţi să evite să se angajeze în depăşiri.

Reamintim prevederea legală conform căreia, atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

ÎNAINTE DE A PLECA LA DRUM:

Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare;
Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor;
Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale;
Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă;
Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!
Oboseala la volan va poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

CENTURA DE SIGURANŢĂ POATE SALVA VIAŢA!

Centura de siguranţă, acest accesoriu pe care, din păcate, mulţi conducători auto “uită” să îl folosească, constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere.
Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!

NU UITAŢI: VITEZA UCIDE!

Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic continuă să genereze multe accidente rutiere! Viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă şi determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!

CONDUCEREA UNUI AUTOVEHICUL ŞI ALCOOLUL SUNT INCOMPATIBILE!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 months later...

Alege viaţa! Respectă regulile de circulaţie rutieră!

 

Poliţia Română continuă seria de acţiuni preventive pentru reducerea evenimentelor rutiere grave, produse pe fondul nerespectării normelor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice, în special a celor care reglementează regimul legal de viteză.

 

În perioada 29 - 31 august a.c., sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din I.G.P.R., poliţiştii de la rutieră, împreună cu cei de la ordine publică, vor acţiona în trafic, folosind toate echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, din dotare, amplasate în sistem cascadă.

 

În perioada 29-31 august a.c., poliţiştii rutieri, împreună cu cei de ordine publică, acţionează la nivel naţional, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere, în special a celor privind nerespectarea regimului legal de viteză.

 

De asemenea, poliţiştii prezenţi în trafic acţionează pentru asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.

Pe lângă prezenţa activă în stradă, pentru depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu respectă regimul legal de viteză şi sancţionarea promptă a acestora, se vor folosi toate echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, din dotare, amplasate în sistem cascadă.

 

Informaţii de background:

 

Printre principalele cauze de producere a accidentelor grave de circulaţie se regăseşte în continuare nerespectarea regimului legal de viteză, prin cele două forme de manifestare, respectiv viteza excesivă ori neadaptarea acesteia la condiţiile de drum.

Poliţia Română desfăşoară numeroase activităţi de reducere a evenimentelor rutiere grave, prin informarea conducătorilor auto, cu privire la pericolul la care se expun atât ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea normelor legale, precum şi prin acţiuni de sancţionare a abaterilor rutiere.

Peste 25.800 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 16.300 pentru depăşirea vitezei legale de deplasare, au fost aplicate, de poliţişti, participanţilor la trafic pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în urma acţiunii desfăşurate, la nivel naţional, în perioada 23-25 august.

16.322 de conducători auto au fost sancţionaţi pentru depăşirea limitei legale de viteză, 211 pentru depăşire neregulamentară şi 128 pentru consum de alcool.

Totodată au fost reţinute 1.017 permise de conducere, dintre care 434 pentru viteză, 189 pentru depăşire neregulamentară şi 163 pentru consum de alcool, fiind retrase şi 345 de certificate de înmatriculare.


* * *

 

ATENŢIE, VITEZA UCIDE!

 

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată carosabilului umed şi să acorde o atenţie sporită pietonilor.

Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

 

I.G.P.R. - Centrul Informare și Relații Publice

Link to comment

Alege viaţa! Respectă regulile de circulaţie rutieră!

 

Poliția Română atrage atenția cu privire la necesitatea respectării tuturor regulilor de circulație. Polițiștii au aplicat peste 9.000 de sancțiuni contravenționale și au constatat 76 de infracțiuni, în urma acțiunilor desfășurate ieri în trafic, pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave.

Poliția Română desfășoară, în perioada 29-31 august a.c., o amplă acțiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave, în special a celor produse pe fondul nerespectării prevederilor legale privind viteza de deplasare pe drumurile publice. În acest sens, polițiștii de la rutieră, sprijiniți de polițiștii de la ordine publică, acționează în trafic folosind toată aparatura de măsurare a vitezei, din dotare, amplasată în sistem cascadă.

Sub coordonarea de specialitate a Direcției Rutiere, ieri, au acționat în trafic 1.268 de polițiști rutieri și 583 de polițiști de ordine publică.

Polițiștii au constatat 76 de infracțiuni, 64 dintre acestea fiind la regimul circulației.

De asemenea, urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 9.074 de sancțiuni contravenționale. Valoarea acestora este de 1.675.500 lei.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 8.963 au vizat încălcări ale legislației rutiere, 5.843 fiind pentru depășirea vitezei legale, 60 pentru depăşire neregulamentară, 19 pentru consum de alcool, restul fiind pentru alte abateri.

De asemenea, polițiștii au reținut 345 de permise de conducere, 150 fiind pentru depășirea vitezei legale, 55 pentru depăşire neregulamentară și 22 pentru consum de alcool, restul vizând alte abateri.

Totodată, pentru neregulile constatate polițiștii au reținut 118 certificate de înmatriculare.

ATENŢIE, VITEZA UCIDE!

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată carosabilului umed şi să acorde o atenţie sporită pietonilor.

Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

I.G.P.R.- Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Alege Viaţa! Acţiune la nivel naţional pentru respectarea regulilor de circulaţie rutieră!

 

În perioada 27 -29 septembrie a.c., premergător începerii anului universitar, Poliţia Română a coordonat o acţiune la nivel naţional, pentru reducerea evenimentelor rutiere grave, în special a celor produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză. / Poliţiştii au constatat 300 de infracţiuni, au aplicat aproximativ 26.000 de sancţiuni contravenţionale, au reţinut 936 de permise conducere şi retras 364 de certificate înmatriculare.

În contextul începerii anului universitar, în perioada 27-29 septembrie a.c., Poliţia Română a coordonat, o acţiune la nivel naţional, care a vizat reducerea evenimentelor rutiere grave, produse pe fondul nerespectării normelor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice, în special a celor care reglementează regimul legal de viteză. De asemenea, poliţiştii au asigurat fluenţa traficului rutier, prin prezenţa activă pe sectoarele de drum cu trafic intens.

În cursul celor trei zile poliţiştii au constatat, 300 de infracţiuni, dintre care 233 la regimul circulaţiei rutiere şi 67 de altă natură. 

De asemenrea, în urma abaterilor depistate în trafic, au fost aplicate 26.083 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv 16.418 pentru viteză, 223 pentru depăşire neregulamentară, 105 pentru consum de alcool şi 8.868 pentru alte abateri.

Totodată, ca şi măsură complementară, au fost reţinute 936 de permise de conducere, dintre care 356 pentru viteză, 229 pentru depăşire neregulamentară, 126 pentru consum de alcool şi 225 pentru alte abateri şi au fost retrase 364 de certificate de înmatriculare.

Printre principalele cauze de producere a accidentelor grave de circulaţie se regăseşte în continuare nerespectarea regimului legal de viteză, prin cele două forme de manifestare, respectiv viteza excesivă ori neadaptarea acesteia la condiţiile de drum.

ATENŢIE, VITEZA UCIDE!

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată carosabilului umed şi să acorde o atenţie sporită pietonilor.
Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Timpul ploios poate favoriza producerea unor grave accidente rutiere. Astfel, poliţiştii rutieri recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
Acordaţi o atenţie mărită la pietoni în zilele cu ploi. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

În această situaţie, Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor.

Evitaţi depăşirile atunci când vă deplasaţi în coloană. Această manevră nu scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viaţa în pericol.

DRUM BUN!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 4 months later...

Alege viața! Fără alcool la volan!

 

Pentru nerespectarea normelor rutiere, au fost aplicate peste 10.000 de sancțiuni contravenționale. Poliția Română atrage atenția cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație rutieră!

În zilele de 21 și 22 februarie a.c., poliţişti de la rutieră şi de la ordine publică, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., au acţionat, la nivel naţional, pentru reducerea numărului și consecințelor accidentelor rutiere, în special a celor produse ca urmare a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau drogurilor.

La acțiune au participat peste 4.200 de poliţişti, dintre care 2.308 de polițiști rutieri și 1.947 de la structurile de ordine publică, precum și 2 câini specializați în depistarea drogurilor.

Au fost controlaţi 34.062 de conducători de autovehicule, fiind efectuate 85 de teste pentru depistarea substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora. Polițiștii au constatat 519 infracţiuni, din care 225 pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică în sânge mai mare decât limita legală.

De asemenea, pentru neregulile constate, polițiștii au aplicat 10.365 de contravenții la regimul circulației rutiere.

Dintre acestea, 436 au fost pentru pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, pentru care au fost aplicate amenzi de la 765 la 1.700 de lei. Ca măsură complementară, față de aceștia, polițiștii au dispus reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 zile.

Exemple:

În noaptea de 22 spre 23 februarie a.c., polițiștii din Ilfov au depistat, în localitatea Tîncăbeşti, un bărbat, de 43 de ani, din Bucureşti, care conducea un autoturism, având permisul de conducere anulat. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o îmbibaţie alcoolică de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, astfel că polițiștii l-au condus pe acesta la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcolemiei.

Polițiștii Serviciului Rutier Timiș au oprit pentru control, în municipiul Timișoara, un autoturism în care se aflau mai multe persoane bănuite de comiterea unei tâlhării.

În urma controlului autoturismului, a fost descoperită o poșeta de tip feminin ce conținea mai multe carduri pe numele persoanei care reclamase tâlhăria, două ambalaje ce conțineau o substanță albă uscată tip granule și un ambalaj în care se afla o substanță solidă de culoare maronie. 

De asemenea, polițiștii au descoperit o folie albă în care se afla o substanță vegetală uscată de culoare verde olive și bani, în urma controlului corporal efectuat asupra unuia dintre pasageri. 

Cercetările sunt continuate de polițiștii de investigații criminale și de cei specializați în combaterea criminalității organizate în vederea stabilirii întregii activității infracționale.

Centrul de Informare și Relații Publice-I.G.P.R.

Link to comment
  • 2 months later...
Parc şcoală pentru biciclişti- proiect preventiv iniţiat de poliţişti, pentru preşcolari şi elevi
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău - Poliţia Municipiului Buzău a iniţiat proiectul „Parc şcoală pentru biciclişti”, adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani.
 
Desfăşurat sub sloganul „Buzăul dă prioritate vieţii”, proiectul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani şi contribuie la formarea comportamentului rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie de către biciclişti. Cei mici vor fi implicaţi astfel, într-o situaţie de trafic reală.
 
Pentru aceasta, în Parcul Crâng din municipiul Buzău a fost amenajat un parc tematic pentru micii biciclişti, prevăzut cu indicatoare şi semafoare, unde copiii pot pune în practică regulile de circulaţie învăţate. 
 
Proiectul „Parc şcoală pentru biciclişti” are drept scop creşterea gradului de informare a tinerilor cu privire la comportamentul adecvat şi măsurile de siguranţă pe care trebuie să le pună în practică, pentru a evita implicarea în evenimente rutiere.
 
În cadrul evenimentului, se va desfăşura şi faza pe municipiu a concursului „Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă”, la care vor participa elevi de la unităţi de învăţământ din municipiul Buzău, însoţiţi de profesori îndrumători.
 
Lansarea proiectului, iniţiat de I.P.J. Buzău, în colaborare cu Primăria municipiului Buzău şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, va avea loc la data de 7 mai a.c..
 
Copiii prezenţi la lansarea proiectului vor primi din partea organizatorilor broşura „Micul biciclist”, realizată cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Buzău, iar concurenţii vor obţine la final „permisul de biciclist”, ce le va fi acordat de poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Buzău.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 1 month later...
Alege viaţa! Acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere
 
Poliţia Română acţionează pentru salvarea de vieţi, prin depistarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, precum şi pentru asigurarea fluenţei traficului.
 
65 de infracţiuni au fost constatate şi 9.401 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, într-o singură zi, de poliţiştii de la rutieră şi de cei de la ordine publică. Peste 5.700 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză. 
 
Poliţiştii rutieri, sprijiniţi de colegii de la ordine publică, au acţionat ieri, 26 iunie, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, în vederea prevenirii evenimentelor rutiere, depistării celor care comit abateri la regimul rutier, precum şi pentru asigurarea fluenţei traficului.
 
 
Au fost monitorizate, cu prioritate, sectoarele de drumuri cu valori ridicate de trafic, fiind folosite aparatele de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, amplasate în „cascadă”.
 
Au fost prezenţi în stradă peste 1.800 de poliţişti, dintre care 1.235 de la rutieră şi 573 de la ordine publică, care au utilizat 462 de aparate radar.
 
Au fost constatate 65 de infracţiuni, dintre care 52 la regimul circulaţiei şi au fost aplicate 9.401 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.948.858 de lei.
 
Dintre sancţiunile aplicate, 5.752 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 74 pentru depăşiri neregulamentare, 20 pentru consum de alcool şi 229 pentru alte abateri la regimul rutier.
 
De asemenea, poliţiştii au reţinut 313 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, dintre care 116 pentru depăşirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei regulamentare, 78 pentru depăşiri neregulamentare, 20 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi 99 pentru alte abateri de circulaţie.
 
Pentru neregulile constatate, poliţiştii au retras 176 de certificate de înmatriculare.
 
* * * 
 
Activităţile derulate de poliţişti au ca scop salvarea de vieţi, viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum fiind principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave. 
 
Poliţia Română mulţumeşte conducătorilor auto care conduc preventiv şi respectă regulile de circulaţie. De asemenea, recomandă celor aflaţi la volan să adapteze viteza la condiţiile meteo-rutiere, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă şi să sporească atenţia atunci când circulă în coloană sau vizibilitatea este redusă.
 
Poliţia Rutieră Română este la datorie, iar orice încălcare a legii este sancţionată.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 1 month later...
Poliția Română recomandă: Alege viaţa! Fără alcool la volan!
 
Poliţia Română atrage atenţia asupra necesității respectării regulilor de circulaţie, în special a celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice! Poliţiştii acţionează permanent pentru salvarea de vieți și reducerea consecințelor accidentelor rutiere grave.
 
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice reprezintă una din cauzele principale ale agravării consecințelor accidentelor rutiere.
 
Poliția Română, prin Direcția Rutieră, acționează permanent pentru salvarea de vieți și sancționarea celor care nu nerespectă regulile de circulație și pun în pericol traficul rutier.
 
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! 
 
Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. 
 
De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
 
Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare! 
 
Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, evitând depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase. 
 
Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. 
 
Polițiștii au fost la datorie, ieri, 15 august a.c., și i-au sancționat pe cei care au pus în pericol traficul rutier, conducând sub influență băuturilor alcoolice. 
 
Exemple: 
 
CĂLĂRAȘI - La ora 18.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Lehliu Gară au oprit pentru control, pe Drumul Național 3, în oraşul Lehliu Gară, un autoturism condus de un bărbat, de 59 de ani, din Bucureşti. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentrație alcoolică de 1,42 mg./l. alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul cu alcoolemie peste limita legală.
 
IALOMIȚA – Polițiștii Postului de Poliție Drăgoiești au depistat un bărbat, de 43 de ani, din localitate, care ar fi condus o autoutilitară, pe drumurile publice, fără a poseda permis de conducere și fiind sub influența băuturilor alcoolice. Cel în cauză a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând 1,25 mg./l. alocool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Municipal Urziceni unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană ce nu posedă permis de conducere și conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului. 
 
OLT – La ora 15:20, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Corabia au depistat, în comuna Vădăstriţa, județul Olt, un bărbat, de 56 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism, având o concentraţie alcoolică de 1,37 mg./l. alcool pur în aerul expirat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
SUCEAVA - La ora 22.20, pe Drumul Național 18, în localitatea Ciocăneşti, polițiștii au oprit pentru control un autoturism. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentraţie alcoolică de 1,19 mg./l. alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.