Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura in cazul unui accident de circulatie


Marius

Postare recomandată

Multi conducatori auto ar trebui sa stie aceste lucruri.

Am vazut la accident doar cu pagube materiale (avarii auto) cum stateau soferii in mijlocul strazii certandu-se, iar daca le spui sa mute auro de pe carosabil spun ca asteapta politia pentru constatare...(de obicei cei mai...in etate)

Greu de receptionat noutatile...

O zi buna.

Link către comentariu

Dar de cate ori se intampla asta, nici nu va dati seama. Partea buna e ca atunci cand apare politie le explici fiecarui conducator auto partea lui de vina(daca e cazul). Multi raman fara permisele de conducere la constatarea politiei. In momentul cand se intocmesc actele de constatare marea majoritate vin si zic "stiti acum ne intelegem putem sa completam actul de constatare amiabila?" Iar replica este: "stiti, ne pare rau e prea tarziu, trebuia sa va intelegeti inainte sa chemati politia" si ambii raman fara permise de conducere, in cele mai multe cazuri sau macar unul din ei.

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mi se pare absurd. Ma refer la amiabila. Adica daca nu apare Politia ,vinovatul accidentului nu mai e pasibil de pedeapsa? Hotul neprins e negustor cinstit? Un vinovat de un accident are de "platit" doua facturi, una pentru pagubele materiale produse si alta pentru incalcarea unor regulamente in fata Politiei,nu? Pe mine m-a busit unu si eu doream sa vina Politia sa ii ia carnetul ca nu a dat prioritate si ca mi-a facut necaz in ziua aia,mi-a tulburat teribil socotelile,mergeam cu treburi extrem de importante. In final,datorita proastelor mecanisme ale asigurarilor din Romania m-am lasat pagubas si mi-am reparat pe cheltuiala proprie masina.

Modificat de Basil
Link către comentariu

legiuitorul a considerat ca aceste evenimente costa administratia (implicit si contribuabilii) mai mult decit merita suspendarea unui permis. nu crezi ca este mai bine ca un politist in care s-au bagat resurse cu scolarizarea si pregatirea profesionala sa se ocupe de probleme importante din trafic decit sa stea la birou si sa completeze hirtii ptr niste table indoite?

personal am stat - acum citiva ani de zile - 6 ore la BPR ptr un accident si nici macar nu eram vinovat. iar accidentul se petrecuse la ora 2 AM deci calculeaza la ce ora am terminat :) si era vorba de niste table indoite, nu victime. nu era mai bine sa fi plecat acasa, ma vedeam cu vinovatul a doua zi la asigurari ? si asta doar ca sa i se suspende permisul? timpul meu este mai pretios. my 2 cents opinion.

  • Apreciez 4
Link către comentariu

Intelegerea amiabila nu este obligatorie. Daca nu vrei sa o semnezi, se aplica prevederile Codului Rutier, cum erau ele inainte de introducerea intelegerii amiabile. Adica ambii soferi implicati in accident se prezinta la Politie, si soferul gasit vinovat va primi amenda + puncte + eventala suspendare.

Daca celalalt sofer implicat nu vrea sa mearga la Politie, te duci singur. Daca nu se prezinta in 24 de ore de la accident, isi mai ia inca o amenda + o luna de suspendare.

Daca ar fi dupa mine, as modifica amiabila dupa cum urmeaza: pentru faptele care sunt sanctionate cu suspendarea permisului, asiguratorul sa fie obligat sa trimita o copie a formularului in care vinovatul isi recunoaste fapta la Politia Rutiera, in vederea sanctionarii.

Link către comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Foarte important: NU PARASITI LOCUL ACCIDENTULUI fara incuviintarea politiei. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

In cazul in care victima refuza (sunt cazuri in care victima e accidentata foarte usor si sufera vatamari corporale minore) sa considere evenimentul petrecut un accident de circulatie si pleaca de la fata locului inainte de sosirea organelor de politie, conducatorul auto trebuie sa se prezinte imediat la sediul politiei rutiere pentru declararea inprejurarilor producerii evenimentului.

In situatia in care conducatorul auto nu se prezinta la sediul politiei rutiere, iar victima se va prezenta ulterior la o unitate medicala ori la politie pentru a declara producerea accidentului de circulatie, conducatorul auto implicat in eveniment va fi cercetat pentru savarsirea infractiunii de parasire a locului accidentului fara incuviintarea politiei ori a procurorului.

aici exista citeva nuantari: in primul rind parasirea locului accidentului trebuie sa fie facuta cu scopul de a ingreuna cercetarile evenimentului rutier. ca exemplu, instantele au decis ca parasirea locului accidentului datorita agresiunii facute de rudele victimei asupra autorului accidentului nu este infractiune.

In plus, RIL nr 66 / 2007 pronuntat de ICCJ spune infractiunea nu exista daca victima nu prezinta vatamari ce necesita minim 10 zile ingrijire medicala. deci, nu orice vatamare a victimei (o unghie rupta, de exemplu) determina existenta infractiunii prevazute la art 89 (1).

  • Apreciez 1
  • Displace 1
Link către comentariu
  • Moderator

Da, sunt de acord, numai că acest lucru e foarte interpretabil şi riscant pentru conducătorul auto, în sensul că nu se poate aprecia cu certitudine câte zile de îngrijiri medicale va primi victima, imediat după producerea accidentului. Ori este cam riscant pentru un conducător auto să părăsească locul faptei, doar pe considerentul că victima nu a suferit leziuni care să necesite mai mult de 10 zile îngrijiri medicale, ori că această acţiune de a părăsi locul accidentului nu se face cu scopul de a îngreuna cercetările. Nici conducătorul auto şi nici poliţiştii nu decid aceste lucruri, iar în cele mai multe cazuri părăsirea locului accidentului atrage imposibilitatea supunerii conducătorului auto la testarea privind consumul de aclcool etc.

Regula de bază este să NU părăsească locul accidentului fără încuviinţarea poliţistului care cercetează accidentul.

Link către comentariu

Maxu o mare problema pentru politisti este faptul ca initial ,,victima" spune ca nu are nimic , iar ulterior ,,sfatuit " de ,,oameni de bine" merge la ,,doctor" si isi ia certificat, dupa care il reclama pe domnul care a facut CFL -ul.

Link către comentariu

aveti dreptate, nu am contestat veridicitatea celor postate. am vrut sa arat ca sunt si eu citit :)

am avut cazuri cind victima chiar o ia la fuga (era bauta, in timpul serviciului si nu vroia sa se afle). problema este ca se suspenda permisul pina la solutionarea dosarului, asta doare cel mai tare si din cauza asta multi sunt reticenti sa anunte politia. de exemplu, in accidente usoare sunt putini care nu declara accidentul in cele 24 ore ptr ca nu suporta asemenea "sanctiuni".

Link către comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

am un dosar cu o tamponare usoara (de fapt o alunecare a masinii spre spate, in timp ce stationa la semafor) nerecunoscuta de catre un sofer insa reclamata de catre soferul presupus a fi prejudiciat. Acesta din urma, reclama la politie in cele 24 de ore evenimentul rutier.

soferul "vinovat" este citat la politie dupa aproape 15 zile (se cunostea nr masinii si proprietarul acesteia din reclamatia facuta de soferul prejudiciat deci intirzierea citarii nu este imputabila "vinovatului"), semneaza o declaratie prin care nu recunoaste existenta unui eveniment rutier.

politistul analizeaza masinile, constata existenta unei urme de vopsea pe bara masinii "lovite" insa nici o urma materiala pe locatia corepunzatoare a masinii "vinovate" (nici vopsea lipsa, nici material indoit, etc, nici urme de reparatii la masina "vinovata" care sa determine ideea ca probele au fost inlaturate). cu toate acestea, in PV constata existenta evenimentului rutier si sanctioneaza soferul "vinovat" ptr nedeclararea accidentului in cele 24 de ore.

intrebarea este: metodologia politiei nu obliga efectuarea unor planse fotografice la ambele masini, macar ca si dovada a urmelor materiale pe masina "lovita"? senzatia mea este ca soferul "lovit" a incercat sa isi schimbe bara masinii (lovite probabil anterior) si a cautat o masina corespunzatoare ca si culoare si marca (sfatuit de vreun mecanic) si foloseste acest sistem spre a obtine despagubirea. inca nu stiu daca a incercat deschiderea unui dosar de dauna in baza RCA insa intrebarea mea era raportata la metodologia de lucru in asemenea cazuri.

am citit Ordinul 182/2009 privind procedura cercetarii la fata locului ( :clip: ) si - desi nu este cazul meu - mi s-ar pare normal sa se aplice si in aceste cazuri macar principiile generale cum ar fi existenta citorva planse foto. SI asta mai ales in cazurile in care una dintre partile implicate nu sunt de acord intre ele.

ma ajutati cu o opinie? pot cere instantei (s-a contestat pv prin care a fost sanctionat) sa solicite politiei rutiere depunerea planselor foto sau este pierdere de timp (adica ele nu exista ptr ca nu se face asa ceva)? La intimpinarea depusa, politia a depus doar declaratiile partilor implicate si procesul verbal incheiat ca urmare a cercetarii facte celor 2 masini insa nu si planse foto.

Link către comentariu
  • Moderator

Nu se fac planșe foto în cazul tamponărilor.

Dar polițiștul își poate da seama dacă cel din spate a lovit, ori cel din față s-a oprit în cel din spate. Avariile se produc în locuri diferite pe mașini.

Link către comentariu

in procesul verbal nu este specificata dinamica accidentului, insa oricum asta nu conteaza pentu retinerea contraventiei privind nedeclararea evenimentului rutier in 24 de ore.

insa clientul meu in mod real nu are la cunostinta despre vreo tamponare. ceva nu este in regula cu soferul reclamagiu :)

Link către comentariu

el spune ca a facut semn cu farurile si a claxonat insa clientul meu nu isi aduce aminte exact. in plus, se aflau la Arcul de Triumf unde toata lumea claxoneaza pe toata lumea ca sa poata trece.

stau si ma intreb ce eveniment rutier este ala in care nu exista decit o simpla urma de vopsea pe una dintre masini.

problema care ma apasa pe mine este pur si simplu probarea celor sustinute de cel care reclama. chiar daca politistul a constatat ca exista urme materiale pe masina celui care reclama, nu se poate sustine (dovedi) ca respectiva urma este ca urmare a unui eveniment rutier (poate a zgiriat masina cu un stilp de parcare sau carucior or something) iar ca in respectivul eveniment rutier este implicata o anume masina (in masura in care pe aceasta din urma nu existau urme corepondente).

nu ar fi asa mare bataie de cap daca nu ar fi in joc permisul de conducere. totusi sanctiunea suspendarii pe 30 de zile este cam drastica atit timp cit legea prevede intelegerea amiabila si deci nu se considera ca exista un mare pericol social in aceste cazuri (desi soferii implicati pot fi bauti, drogati, cu masina furata, etc).

Link către comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Buna ziua! M-am gandit sa "dezgrop" subiectul asta deoarece nu am gasit nici un raspuns la situatia mea.. ( fac o scurta povestioara, dupa care astept pareri/sugestii :D )

Intr-o seara frumoasa de vineri ( prin noiembrie ) ma deplasam cu auto personal din directia Unirii catre Romana sa ma intalnesc cu niste amici. Din pacate abia ce am trecut de rondul de la Universitate si am fost acrosat in partea dreapta fata ( aripa dreapta fata ) de un taximetrist care nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers ( de mentionat ca amandoi mergeam in aceeasi directie, eu circuland pe banda 3 si taximetristul pe banda a 2-a.. taximetristul fiind cu roata lui stanga spate in dreptul rotii mele din dreapta fata, banuisc ca ma aflam in unghiul mort din moment ce nu m-a vazut ). Bineinteles ca la fata locului nu ne-am inteles deloc si de indata ce am vazut ca incepe cu amenintari si imbranceli, am preferat sa ma urc in masina si sa ma duc direct la politie pentru a solutiona cazul acolo ( el ajungand a doua zi pe la pranz, motivand ca a avut "clienti toata noaptea" ).

Dupa ce am depus fiecare declaratiile privind imprejurarile in care s-a intamplat nefericitul eveniment, bineinteles ca taximetristul a spus ca eu l-am acrosat, intamplare deloc adevarata. La efectuarea "confruntarii" auto condus de taximetrist prezenta urme de cauciuc pe aripa stanga spate care sincer la fata locului nu le-am vazut ( dar poate eram prea nervos ca sa bag de seama asta ), iar verdictul agentului constatator dupa ce a aruncat o privire scurta asupra autoturismelor. La solicitarea mea de a pune autoturismele in pozitia similara accidentului pentru a vedea mai clar cine este vinovat, agentul constatator a refuzat categoric solicitarea mea.

Intrebarile mele sunt :

- Care este obligatia agentului constatator intr-un astfel de caz ?

- Odata de am constestat in instata PV intocmit de agentul constatator si in cazul unui proces castigat de mine, se va emite un PV corect ?

Sper ca am fost cat de cat clar:)

Link către comentariu

Obligatia agentului este sa solutioneze tamponarea, dupa declaratiile partilor implicate, daca nu se inteleg amiabil.

Nu se va emite alt PV.

Modificat de Rusy
Link către comentariu

Nu. Nu are aceastăă obligație. Poți contesta în instanță anularea pv-ului, poți cere expertize traseologice, pe care care o să le plătești. Dar toate acestea ți le poate explica mai bine un avocat.

Link către comentariu

Buna ziua,

o intamplare asemanatoare am patit si eu,

Am primit citatie sa ma prezint cu masina si actele la biroul accidente usoare pentru a confrunta masina mea cu o alte masina.M-am prezentat,am constatat ac aveam o plangere depusa cum ca as fi facut un accident,am dat o declaratie am specificat ca am fost pe strada respectiva la ora respectiva si am avut o altercatie verbala cu soferul respectivei masini fara a ne atinge masinile. Am pus masinile paralel si pe masina mea nu exista nici o urma iar pe cealalta o urma minora de cauciuc pe aripa.Agentul a facut cateva planse foto spunandu-mi ca urmele de pe auto se potrivesc cu inaltimea SUV -ului meu adica a cauciucurilor.I-am raspuns ca se potrivesc cu inca 100000 de alte SUV-uri.Stupoare, a concluzionat ca masina mea a fost implicata si ca ar exista o potrivire de urme cu cauciucul meu care ar fi zgariat daca se poate acest lucru, sa fie zgariat de catre o aripa de masina..Concluzia agentului a fost ca daca am fost la data de acolo sunt vinovat.Mi-a fost retinut permisul pt neprezentarea in 24 de ore.In ce tara traim? oare acesti "militeni" n-ar trebui sa raspunda cumva pentru ceea ce ne provoaca noua incepand cu timp pierdut,nervi etc

  • Displace 6
Link către comentariu
  • Moderator

Poţi face contestaţie împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei în termen de 15 zile de la data la care ai intrat în posesia documentului.

Plângerea se se depune la Judecătoria localităţii sau sectorului pe raza căruia s-a săvârşit contravenţia.

Nu uita că în cazul în care plângerea este respinsă, vei fi obligat la cheltuieli judiciare către stat.

Ar fi indicat să-ţi păstrezi frustrările şi jignirile doar pentru cercurile tale de prieteni. Încearcă să dai dovadă de o minimă decenţă pe acest website. E o chestie ce ţine de bun simţ şi o condiţie impusă de Regulamentul forumului, cu care ai fost de acord în momentul în care ţi-ai creat contul de membru.

Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua,

Am o mare problema! Am avut un mic accident cu masina din care a rezultat avarii doar la masina mea - am intrat intr-un camion de marfa la un semafor, Caminonul nu are nici o dauna. M-am inteles cu soferul sa ne intalnim sa facem amiabila, am facut schimb de numere de telefon dar de 2 zile are telefonul inchis si nu mai pot da de el! Detalii despre camion sau sofer nu stiu nimic. Nici numar de masina , nici nume sofer si firma pe care era camionul( fiind prima experienta de acest gen si speriata cum eram nu am inregistrat aceste detalii foarte importante). Acum vreau sa ma duc la CASCO sa-mi faca constatarea dar din cate mi s-a spus fara amiabila sau acordul politiei de reparatie ( tocmai au trecut cele 24 de ore de la accident) nu ma baga in seama cei de la CASCO! Sunt panicata si nu stiu ce sa fac!

VA ROG AJUTOR!

Va multumesc!

Link către comentariu
  • Moderator

Ar fi trebuit ca în cele 24 de ore să mergi şi să anunţi la Poliţia Rutieră. Iar poliţiştii de acolo îţi explicau şi te îndrumau cu privire la ce trebuie să faci în continuare.

Sfatul meu este să mergi la Poliţia Rutieră, cât mai repede şi să le povesteşti exact ce ai postat mai sus. Nu trebuie să excluzi posibilitatea ca şoferul camionului să fi mers deja şi să fi depus plângere împotriva ta.

Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua.. Am si eu o problema si nu stiu cum ar trebui sa procedez..Luni in jurul ore 19:40 intr-o parcare in care se aduna lumea sa vorbeasca vrand sa ies spre bulevard o masina care era in fata mea s-a oprit pe sensul de mers ca sa iasa 2 persoane, eu am dat semnal stanga,il depasesc iar in timpul asta el ma acroseaza pe partea dreapta incepand cu mijlocul masinii  pana la janta cu roata lui ,ea fiind virata maxim stanga.Dupa ce am parcat mai in fata sa constat daunele  la masina mea si la a lui,el a vrut sa plece  bineinteles spunandu-mi ca sa imi fac singura masina. Eu m-am dus la politie sa reclam accidentul si cele intamplate,iar el nici in zua de azi nu s-a prezentat..Eu initial am fost sa ii fac o plangere si pentru injurii,plus ca m-a impins plus ca eu fiind in fata masinii lui sunand la 112 o ambala si m-a impingea pe carosabil cu masina vrand sa dea peste mine toate astea fiind filmate...Azi m-am intalnit la sectia de politie unde am depus plangerea de agresiune iar el spunandu-mi ca eu am fost de vina..iar in cazul asta daca el nu recunoaste si se duce acum la politia rutiera sa zica acelasi lucru ca nu e el de vina ce o sa se intample....Multumesc

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.