Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Solutionare dosar penal accident rutier


csi1

Question

buna seara,

in urma cu 6 luni am fost implicat intr-un accident rutier in judetul constanta. politia a fost la fata locului, a facut masuratori si a deschis dosar penal pt vatamare corporala celuilalt sofer. dosarul a fost inainta catre parchet si a primit nup in lipsa plangerii mele , si 3 luni permis suspendat pt neacordare de prioritate.

cum as putea intra in posesia dosarului intocmit de politie?

asiguratorul a facut o expertiza in urma careia as fi avut 152 km/h.am nevoie de dosar doar pentru masuratorile oficiale, expertiza a fost facuta doar din fotografiile pe care eu le-am dat asiguratorului, acesta a "estimat" 30 metri in plus la distanta de oprire, a pus greutatea opel astra g de 1650 kg in loc de 1300, si a facut greseli matematice grave, toate in defavoarea mea.

Link to comment

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Măsurătorile ce se efectuează, urmele găsite, starea carosabilului, condițiile meteo și tot ce se mai face, la fața locului, se consemnează în procesul verbal de cercetare la fața locului. Acest proces verbal face parte din dosarul acela de cercetare penală.

Dacă s-a dat soluție în dosar de către parchet, tot acolo este și dosarul, deci automat și acel proces verbal de cercetare la fața locului.

Link to comment
  • 0

in faza de cercetare , d-nul politist a spus ca nimeni nu citeste dosarul in afara de procuror. eu am primit de la ei doar anexa 2 catre asigurator. probabil acum daca s-a dat sentinta as putea intra in posesia pv. tks pt raspunsuri

Link to comment
  • 0

dosarul de urmarire penala nu este public. nu inteleg insa ce vrei sa faci prin analiza dosarului - in acest moment, daca nu ai depasit termenul, poti ataca rezolutia NUP insa nu ai nici o sansa avind in vedere motivul ptr care s-a emis NUP.

daca ai probleme cu asiguratorul, atuni pot solicita acestuia sa iti ofere dovezile ptr care nu te despagubeste (imi imaginez ca asta este problema de fond). daca nu obtii actele, contacteaza un avocat care sa aibe experienta in procedurile de despagubire si incepe procedura concilierii, apoi pregateste-te ptr o batalie in instanta. La dosarul din instanta in mod sigur vei avea acces la toate documentele din dosarul de dauna (fie le va depune singur fie le poti solicitai n baza art 172 CPC).

cel mai probabil asiguratorul te incadreaza la culpa comuna si nu iti ofera daune 100%. presupun ptr ca din mesajul tau nu reiese care este problema, dincolo de presupusele erori din expertiza.

Link to comment
  • 0

@maxu ai se vede probabil ca esti politist, ai intuit corect situatia. sunt deja in proces cu asiguratorul , astept al 3 termen. din septambrie pana in prezent , nu am vazut expertiza in baza careia a fost declarata culpa comuna. asiguratorul imi ofera <50%,> adica 7 mii euro la o masina de 11 luni vechime care a costat de noua 28 mii..

pt dosar am nevoie cum am mai scris de masuratorile oficiale. am de gand sa il actionez in judecata si pe expert, am sa trimit edr-ul(evet data recorder) in germania pt a citi datele stocate acolo(viteza, unghi volan, frane, etc). dupa accident am ajutat la masuratori si stiu despre ce e vorba. eu aveam in masina copiii mei de 7 luni respectiv 3,5 ani, expertul a calculat ca in impactul de sub 1 secunda am pierdut 50 km/h, asta inseamna o decelerare de cateva zeci G. sotia s-a lovit pe bancheta din spate de scaunul bebelusului. copiii si eu nu am avut nimic. circulam in coloana, aveam masini si in fata si in spate, politia a luat buletinele la soferii din spatele meu care au declarat verbal ca au vazut ce s-a intamplat.

cu celelalt sofer nu am nimic, ca su nu aiba probleme(e administrator la o firma si ar fi avut probleme la servici), mi-a cerut sa nu ii fac dosar la asigurator si pt sotie(a avut 2 dinti rupti) si s-a oferit sa imi achite toate cheltuielile pe care urma sa le fac. am facut o hartie la notar in constanta in care am mentionat asta.

daca doriti sa vedeti expetiza o pot trimite pe mail. am vrut sa o atasez aici,dar nu merg fisiere mai mari de 1 mega.

Link to comment
  • 0

nu sunt politist, imi lipseste un semn rosu linga nick-ul meu de pe forum :) sunt musafir asa ca umblu pe forum cu grija sa nu fiu expulzat :)

actionarea in judecata a expertului este o procedura fara nici o finalitate (iti va fi respinsa inainte sa vezi actele) si nu are scop tactic / strategic in raport de dosarul pe care il ai cu asiguratorul - este pierdere de timp si bani.

daca ai probleme cu expertiza facuta si ai obiectiuni poti solicita instantei - motivata atit sub aspectul obiectiunilor cit si al pertinentei / utilitatii probatoriului - efectuarea unei noi expertize (in masura in care se poate face fara analiza masinilor deja reparate / casate).

de asemenea, iti recomand ca iti angajezi un expert parte care sa (i) analizeze in mod profesionist expertiza deja facuta si sa iti expuna punctele slabe ale acesteia astfel incit motivarea ta sa aibe sanse de succes in instanta (ii) te reprezinte in cazul efectuarii unei noi expertize de catre expertul desemnat de instanta de judecata astfel incit sa stii si in noua expertiza daca s-au facut erori sau nu.

pe linga asta, nu uita sa soliciti instantei sa dispuna depunerea la dosar probele lipsa si anume intreg dosarul de dauna - ai baza legala si cu o motivare buna iti va fi acceptata deoarece nici instanta nu se poate pronunta fara acest dosar.

dosarele de dauna sunt mai complicate decit par, sper sa ai un avocat priceput.

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Fără măsurătorile acelea niciun expert nu poate face mare lucru.

Din fotografii se pot face niște estimări aproximative, dar nu orice fotografii, numai cele făcute de criminaliști, mai exact cu acele benzi ce au porțiuni alb și negru pe care criminaliștii le pun înainte de a face fotografia. :clip:

Dar și în cazul unor fotografii de acest gen, distanțele sunt relative.

Link to comment
  • 0

@maxu expertiza asiguratorului nu are nici un efect in instanta, daca ar fi asa usor nu ar mai primi nimeni nici o despagubire. in momentul de fata, prima problema pt mine e aceasta expertiza mincinoasa, apoi despagubirea. masina inseamna salariul meu pe 3 luni. am alta noua, nu am acceptat oferta asiguratorul pt ca personal nu ma simt vinovat cu nimic. iar daca in romania nu raspunzi pt o hartie semnata atunci e grav. am sa vad si eu exact, am timpul si banii necesari.

Link to comment
  • 0

privesti problema in mod eronat. instanta va lua in considerare expertiza asiguratorului daca este intocmita de un expert autorizat cf legii. daca nu esti de acord cu ea, ai dreptul sa o contesti insa trebuie sa motivezi aceasta contestatie, nu o poti face dupa ureche deoarece vei pierde in mod sigur.

orice inscris depus la dosar este o proba. toate probele sunt egale in aprecierea judecatorului astfel incit si expertiza facuta de asigurator (de fapt de un expert platit de asigurator) este la fel de buna ca orice alta proba. faptul ca expertul este platit de asigurator nu inseamna ca expertiza este gresita sau partinitoare. tu trebuie sa dovedesti ca este eronata, iar asta opoti face exclusiv printr-o alta expertiza.

pe de alta parte, trebuie sa stii ca expertizele nu sunt adevaruri absolute, atlfel judecatorul nu ar avea dreptul sa le inlature concluziile. ceea ce ei pot face si uneori se intimpla - ca un judecator sa inlature in totalitate o expertiza. exista marje de apreciere iar atit timp cit expertiza nu este vadit peste marjele respective atunci este considerata ca a intervenit aprecierea personala a expertului si nu este culpa lui de nici o culoare.

dar daca iti place sa iti platesti avocatul doar ptr a face proceduri judiciare ptr placerea ta personala, sunt banii tai :) si norocul avocatului ca are client ca tine :)

Link to comment
  • 0

ce distanta ar fi intre 2 linii discontinue pe sosea? e ceva standart? eu m-am oprit la inceputul celei de-a 6 linii de la loculo impactului. din satelit se vad clar liniile si google map da 69 metri distanta.

Link to comment
  • 0

@maxu ai in mare parte dreptate. dar pune-te in situatia mea si vezi in expertiza calcul de genul 2 x 3,14 x5,15 / 2 =8 in loc de 15...

sau la una din fractii inversat numitor cu numarator, sau greutatea opel astra g 4,2 metri (80 cai) 1650 kg vs opel insignia 4,8 metri (160 cai) 1630 kg

avocatul a zis ca experiza trebuie sa fie bazata pe masuratorile politiei, de asta intreb de dosar. eu am tinut panglicile alea galben cu negru cand au facut poze, nu stiu insa de rezultate.

Link to comment
  • 0

ce distanta ar fi intre 2 linii discontinue pe sosea? e ceva standart? eu m-am oprit la inceputul celei de-a 6 linii de la loculo impactului. din satelit se vad clar liniile si google map da 69 metri distanta.

In general, daca imi aduc bine aminte, e vb de 0,75m cu distanta de 0,5m ... depinde de la carosabil la carosabil, de la categoria drumului la categoria drumului ... dar daca tin bine minte cam asa e ...

@maxu ai in mare parte dreptate. dar pune-te in situatia mea si vezi in expertiza calcul de genul 2 x 3,14 x5,15 / 2 =8 in loc de 15...

sau la una din fractii inversat numitor cu numarator, sau greutatea opel astra g 4,2 metri (80 cai) 1650 kg vs opel insignia 4,8 metri (160 cai) 1630 kg

avocatul a zis ca experiza trebuie sa fie bazata pe masuratorile politiei, de asta intreb de dosar. eu am tinut panglicile alea galben cu negru cand au facut poze, nu stiu insa de rezultate.

Expertul ala ti-a facut calculele gresit pentru ca a selectat gresit modelul de auto din program ... Opel Astra G mi se pare ca e inainte de Opel Insignia la ver 2.0.1 :) Sau tu ai crezut ca a facut singur toata expertiza aia :)

Edited by Nightwolf
Link to comment
  • 0

@nightwolf sunt cam 12 metri o linie + un spatiu. diseara am sa postez o fotografie cu accidentul. diseara , pt ca la mine e abia ora 16, ora braziliei.

am primit mail de la avocat, acesta a zis ca abia la urmatorul termen se discuta probele, acum e instanta de fond. nu stiu daca are importanta, dar sunt ruda cu avocatul.

Link to comment
  • 0

Avocatul tau va analiza probele si daca va fi necesar va cere o noua expertiza bazata pe cercetarea locului accidentului facuta de politisti.

Link to comment
  • 0
  • Moderator

După urmele de frânare ce se observă în foto, chiar dacă expertul ar încerca să determine distanța parcursă până la oprire după marcaje, tot va fi ceva relativ. Pentru că urmele nu sunt în linie dreaptă, mașina a parcurs un traseu sinuos pe timpul frânării.

Este vorba de Opel, corect?

Totuși, aceea distanță a parcurs-o după impactul cu cealaltă mașină? Din poză așa reiese. :hmmmt:

Link to comment
  • 0

numai una din urme e a mea, in momentul in care intersecteaza linia discontinua, intre cele 2 urme de franare e o distanta de 15 metri. cred ca urma e facuta de roata stanga fata, masina a ramas in viteza si motorul s-a oprit*crash data signal de la airbaguri opreste imediat motorul). roata dreapta fata a sarit pe contrasens. daca se considera urme de franare nu am ce comenta, eu nu am apasat frana. am fost facut ko de airbaguri si de impact, imi amintesc doar ca ma duceam spre contrasens si apoi masina a virat puternic dreapta si s-a oprit in sant.masina care m-a lovit am vazut-o cu coltul ochiului cum vine din stanga mea. nu am franat, nu am tras de volan.

in foto e masina gri cu botul in sant in dreapta. eu am masurat 60 pasi de acolo pana la trecerea pietoni la o saptamana de la accident .in expertiza distanta de franare a fost de 100 metri .la distanta asta, a fost calculata o viteza de 107km/h. s-a mai considerat ca am pierdut restul pana 152 in impact.

Link to comment
  • 0

am mai pus o poza cu locul impactului.expertul a considerat ca astra s-a deplasat de la locul impactului cativa metri si a efectuat o miscare de rotatie de 225 grade in jurul axei verticale. pai daca s-a rotit 225 grade inseamna ca pozitia initiala era cu fata spre indicatoarele rutiere albastre din dreapta pozei sus.cum e posibil?

oare poate fi mai sus locul impactului, eu stiu ca acolo raman urmele de noroi, fluide resturi, etc. tot in expertiza se considera viteza initiala a astrei de 17 km/h , apoi dupa impact de 37 km/h in sensul meu de deplasare.

post-2164-019472700 1297203603_thumb.jpg

post-2164-029078400 1297204343_thumb.jpg

Link to comment
  • 0

@nightwolf sunt cam 12 metri o linie + un spatiu. diseara am sa postez o fotografie cu accidentul. diseara , pt ca la mine e abia ora 16, ora braziliei.

am primit mail de la avocat, acesta a zis ca abia la urmatorul termen se discuta probele, acum e instanta de fond. nu stiu daca are importanta, dar sunt ruda cu avocatul.

niciodata sa nu faci afaceri cu rudele.Nu este profesionist si - ca si avocat - pierzi din obiectivitate si luciditate. in plus, nici nu vei cere onorariu la adevarata valoare ceea ce va duce la neglijarea dosarului in favoarea altora. sa nu crezi ca rudenia cu avocat este un avantaj. in 90% din cazuri este un dezavantaj - sper sa fii printre cei 10%.

Link to comment
  • 0

se pare ca m-am agitat si enervat degeaba. expertiza pe care eu o incriminam e extrajudiciara, comandata de asigurator si e considerata subiectiva. mai ales ca e facuta doar pe baza fotografiilor de la dosarul de dauna. acum cred ca e si interesul lor sa cerem dosarul politiei, doar pe baza lui se poate face o expertiza corecta pe care o sa o accept fara probleme indiferent de rezultat.

multumesc pt raspunsuri.

off topic: @ maxu dar daca aveam o ruda medic, era profesional sa apelez la ea in cazul unor probleme medicale? referitor la onorariu avocatului, am achitat cu chitanta depusa la dosar o suma de cateva mii ron.tu crezi ca eu am mers la el doar ca imi e ruda si imi face reducere la onorariu? :emo-yessir: imi place citatul de la semnatura ta.

Link to comment
  • 0

update

am avut al 3 termen la proces, mi s-a acordat 1 saptamana sa achit costul unei expertize si sa duc chitanta luni la judecator. macar merge repede procesul, am 4 termene in 2,5 luni.

Link to comment
  • 0

update:

asiguratorul a renuntat la culpa comuna si mi-a propus plata pieselor din expertiza facuta de reprezentanta. avocatul a cerut expertului judiciar sa calculeze aceasta suma. urmatorul termen e in mai.

Link to comment
  • 0
  • Membru

Nu poti actiona un expert in instanta. Expertul are calitate de martor. Daca apreciezi ca nu e serios, poti face impotriva lui plangere pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa. Oricum, in toate cazurile care necesita expertize, pentru linistea ta, este bine sa ai un expert parte...

Link to comment
  • 0

Pentru a nu deschide alt topic, o sa caut aici raspuns la intrebarea mea. Ieri, in jurul orelor 17, pe o strada cu sens unic, in timp ce efectutam un viraj la stanga, o domnisoara la volan, iesea cu spatele dintr-o parcare. Desigur, ca m-a lovit in aripa dreapta spate (infundata usor si zgariata). Am vrut sa completeze formularul de constatare amiabila, insa mi-a spus ca o va costa prea scump asigurarea mai apoi, asa ca sa vad cat ma costa reparatia. Am aflat ca ma costa 200 de lei, indreptatul si revopsitul. Problema e ca domnisoara ma tot amana cu intalnirea, fie cu banii, fie pt completarea formularului. Mai am 3 ore pana la implinirea termenului de 24 de ore pentru declararea accidentelor usoare, doar cu avarii. Intrebarea e - sa ma duc la Rutiera, la constatari accidente usoare? Asta sunt tentat sa fac, sa nu astept dupa nesimtirea ei.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.