Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Catalin
Catalin

Olanda a renunţat din 1994 la serviciile de poliţie locale

Vă propun să aruncăm o privire peste modul în care a evoluat instituţia poliţiei în Olanda, întrucât am observat în repetate rânduri faptul că foştii gardieni publici, atunci când nu au argumente în discuţiile privind necesitatea şi utilitatea existenţei aşa-zisei poliţii locale, invocă faptul că înfiinţarea acesteia s-ar fi făcut pe considerentul că în toate statele europene ar exista o astfel de structură. Aşa că atunci când mai auziţi vreun gardian public sau pe oricine altcineva cum povesteşte despre faptul că în toate ţările civilizate europene există poliţii locale/autonome ce sunt conduse de primari sau politicieni locali, să ştiţi că staţi de vorbă cu un hanarnist ce bate câmpii grav.

Evoluţia şi reforma Poliţiei Olandeze

Între anii 1945 şi 1993 olandezii au avut două poliţii, un locală, la nivelul municipiilor (municipal police - Gemeentepolitie) şi una naţională (Rijkspolitie). Exact cum se întâmplă azi în România.

În anul 1994, întregul sistem de aplicare a legii a fost reorganizat în 25 structuri regionale (Regiokorpsen) şi o structură centrală (KLPD). Practic Olanda a renuţat la conceptul de „poliţie locală”, aşa cum este la noi astăzi, încă din anul 1994. Noile structuri de poliţie regionale erau conduse de un consiliu la nivelul regiunii respective. Exact ce doresc politicienii români să facă prin regionalizarea mult lăudată, în Olanda s-a întâmplat încă din anul 1994.

Numai că în privinţa poliţiei, această regionalizare nu a fost suficientă, olandezii şi-au dat seama că în acest domeniu regionalizarea are limitele ei şi nu e deloc eficientă, drept urmare în ianuarie 2013 poliţia din Olanda a fost reorganizată într-o singură structură, astfel că noua Politie din Olanda este în prezent o singură instituţie (Korps Nationale Politie), formată din 10 unităţi regionale şi o unitate la nivel central.

 IMPORTANT: 

Să nu credeţi că „localii” primărilor au fost transformaţi în poliţişti peste noapte, cum s-a întâmplat în România şi cum ar fi tentaţi unii să creadă.
Nu, în Olanda primarii au şi ei un aparat de control şi reglementare, cu atribuţii asemănătoare localilor de la noi, atribuţii privind disciplina în construcţii, sănătatea publică şi alte asemenea atribuţii specifice primăriilor. Numai că aceştia nu sunt poliţişti, denumirea lor este Handhaving, care în traducere înseamnă ceva „întreţinere” sau „punere în aplicare” (sau dacă vă este mai uşor, în engleză se traduce în „maintenance”).
În concluzie „poliţia locală” de la noi, în Olanda nu este „poliţie”. Acolo nu s-a instituit impostura prin lege şi nu se doreşte ca aceştia să fie confundaţi cu poliţia, ci sunt o structură a primăriei ce au printre atribuţiile specifice şi unele privind parcările, ordinea publică în pieţele turistice, combaterea cerşetoriei, etc
Iar pentru liniştea cârcotaşilor vă asigur că i-am văzut pe viu. În prima fotografie puteţi vedea doi angajaţi ai primăriei pe două scutere în piaţa Palatului Regal din Amstredam. Sunt dotaţi cu staţii de emisie recepţie, cătuşe, baston, dar nu purtau armă de foc. Iar în a doua fotografie puteţi vedea o maşină aparţinând Handhaving, iar în spate o maşină a poliţiei. După cum puteţi observa, au locuri speciale pentru staţionare, iar maşina angajaţilor primăriei nu are rampă de girofaruri şi inscripţionarea acesteia diferă de cea a poliţiei.

Handhaving Palatul Regal din Amstredam.jpg  Auto Handhaving.jpg 

Aici puteţi urmări un clip de pe canalul oficial al poliţiei olandeze, ce ne arată o scurtă istorie a evoluţiei poliţiei:

Iar exemplele în privinţa angajaţilor primăriei pot continua cu Marea Britanie, unde în Londra poartă denumirea de traffic warden şi au ca principală atribuţie sancţionarea parcărilor şi a staţionărilor auto. 

User Feedback

Recommended Comments

  • Member
viobra

Posted (edited)

Corect, @Catalin ! Dar, în România, scopul nu a fost de a lua ființă ”un aparat de control şi reglementare”, care să asigure servicii cetățeanului. S-a vrut doar să aibă și edilii o poliție a lor, cu atribuții redundante cu ale altor instituții și responsabilități puține.

Mă întreb, dacă este o instituție de aplicare a legii în domeniul ordinii publice și al circulației pe drumurile publice (printre altele), așa cum este prevăzut în legea lor, acestea sunt domenii facultative? Fiindcă asta este ”poliția”  locală, o instituție facultativă (”Poliţia locală se organizează şi funcţionează, prin hotărâre a autorităţii deliberative a administraţiei publice locale, ca un compartiment funcţional în cadrul aparatului de specialitate al primarului/primarului general sau ca instituţie publică de interes local, cu personalitate juridică”).  Nu este discriminare? Fiindcă nu este corect ca, doar cetățenii care locuiesc în unități administrative bogate sau în care au hotărât câțiva consilieri, să beneficieze de anumite servicii. Deci, o lege făcută pentru  ”șmecheri”, nu pentru cetățeni.

Dezamăgitor este și că, în multe cazuri, ajung șefi de poliție locală unii care au lucrat pe la alte instituții (Poliția Română, S.R.I., Jandarmerie etc.) și, în loc să aplice legea întocmai, aceștia vor să demonstreze ce nu au reușit în locurile unde au lucrat, arătând că nu prea vor sau nu știu, să interpreteze legea în sensul și spiritul ei, fiind doar niște căprari ai primarilor. Astfel s-a ajuns la ”furtul” uniformei, al inscripțiilor de pe autospeciale, la montarea rampelor identice cu ale Poliției Române, la dotarea cu arme interzise, la dotarea cu arme a personalului neavizat,  deși chiar în legea lor sunt prevăzute clar alte lucruri. Dar pe nimeni nu a interesat ce prevede legea, ci doar să ia ființă o instituție care să fie o clonă a Poliției Române,  care să fie subordonată primarului și să nu poată fi trasă la răspundere. 

Sunt multe aspecte, pe care noi le-am tot discutat, dar nu cred că se va schimba ceva prea curând. Din cauză că legea a permis acest haos, am întâlnit inclusiv procurori care susțin că localii sunt asimilați personalului din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și puțini sunt cei care înțeleg sau care vor să înțeleagă această impostură.

Ce trebuie reținut este că transformarea gardienilor publici în polițisti comunitari, și mai apoi în polițiști locali, a fost posibilă doar prin interese politice și legiferări făcute pe genunchi.

Edited by viobra
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
Catalin

Posted

Exact, problema este că politicienii români, ca să-şi ascundă interesele meschine, acelea de a controla şi instituţiile de aplicare a legii, se fac că nu văd care sunt tendinţele şi ce a demonstrat timpul. Şi invocă nişte exemple mai mult decât proaste ale unor state federale sau chiar manipuleză prin minciună, deşi în realitate există ţări civilizate, chiar şi federale, din măreaţa şi mirifica U.E. unde caterinca asta românească numită poliţie LOCALĂ şi-a dovedit de mult limitele şi ineficienţa, iar poiticienii de acolo nu s-au făcut că nu văd, nu au întors spatele urmărindu-şi doar interesele de grup, renunţând la această abureală ieftină şi prosteală pe faţă privind servcii de poliţie autonomone sau paralele. Iar Olanda nu este un caz singular,  mai sunt ţări europene unde deşi încă se mai păstrează denumirea de poliţie locală, de fapt ea nu mai există, iar aceste servicii de poliţie nu sunt conduse de primar. Europenii şi-au dat seama că "descentralizarea" nu se poate aplica complet şi în orice domeniu, iar aplicarea legii trebuie să se facă unitar. La noi în schimb, în loc să vedem prin ce au trecut ceilalţi şi să ne ducem direct către soluţiile găsite de ei, se doreşte feudalizarea acestei ţări.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.