Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Catalin
Catalin

De ce nu intervin poliţiştii români la fel ca cei americani

Nu de puţine ori am întâlnit cazuri în care concetăţenii compară modul de intervenţie al poliţistului român cu cel american. Trecând peste faptul că , în marea lor majoritate, românii şi-au format o imagine a poliţiei americane bazată doar pe ce văd prin filme, iar acea imagine nu e tocmai identică cu ce se întâmplă în realitate, am să supun atenţiei dvs. un exemplu privind modul de acţiune în cazurile de violenţă în familie. Din păcate, sunt puţini cei care realizează dificultatea acestei munci de poliţie şi faptul că deseori poliţiştii ajung în situaţii unde sunt între ciocan şi nicovală. Datorită legislaţiei din ultimii ani, în munca noastră a devenit ceva firesc ca poliţistul să fie omul de sacrificiu, cel ce se face vinovat de ceva, indiferent de ce ar face sau cum ar acţiona. Şi am să vă explic de ce:

Să luăm exemplul violenţei în familie. Un beţiv îşi snopeşte în bătaie nevasta. Soţia sună disperată la poliţie şi cere ajutor. Poliţistul merge acolo cu cele mai bune intenţii, el vrea să o ajute pe nefericită. Numai că societatea românească, prin aleşii săi, e puţin cam ipocrită, îi cere poliţistului să rezolve o problemă, dar nu-i oferă ustensilele necesare, adică o lege care să-i confere drepturile şi competenţele necesare pentru a putea acţiona la fel ca poliţistul american. 

Opinia publică vrea ca nenea poliţistul să meargă acolo şi să-l tăvălească imediat pe beţiv, să-l călărească puţin pe nenorocit şi exact ca în filmele americane, să-l ducă în arest până o să apară în faţa unui judecător sau eventual să-i dea un ordin de restricţie/protecţie, astfel încât mizerabilul să nu se mai apropie de soţia sa până se lămuresc lucrurile şi îşi bagă minţile-n cap. Corect, just şi frumos, da? Da, de pe margine şi teoretic aşa ar fi corect şi frumos, într-o societate civilizată, populată cu cei mai deştepţi, frumoşi şi grozavi oameni de pe planetă. Numai că un astfel de mod de acţiune pe care opinia publică şi-l doreşte, nu se regăseşte şi în legislaţie. Ca să vă convingeţi cum stă treaba cu legislaţia privind violenţa în familie, o să-mi permit să citez un coleg de aici de pe forum. În anul 2012 colegul nostru, dezamăgit de noile modificări legislative privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ne spunea:

Auzind pe la mai toate canalele de ştiri despre măreaţa lege de protecţie a femeii împotriva bărbatului nebun, despre cum va fi ăsta arestat dacă dă o palmă femeii, cum va face „ani grei” de închisoare, cum va sta la nu ştiu câţi metri pe lângă casă datorită ordinelor de protecţie ... am zis că asta e o lege pe care trebuie să o ţin în mapă la îndemână. Aşa că am căutat-o şi am găsit-o. Dar ... surpize, surpize!

Am constatat că eu ca poliţist nu am puterea să-l iau şi să-l ascund pe acel „curajos”, care la un pahar porneşte în războiul suprem împotriva femeii şi a celor doi copilaşi, care nici nu se văd de sub masă. Nu pot nici măcar să-l dau afară din casă până se linişteşte.

Când mă vedeam şi eu ca poliţistul american călare pe şmecher şi din trei mişcari să-l bag la beci pe derbedeu, mă apuc şi citesc legea. După ce o citesc, concluzia: altă lege menită să încurce treburile şi mai tare.

Eu ca polițist ce intervin la un scandal în familie, voi face aceleaşi lucruri: consiliere, aplanare conflict, sancţiune, eventual o conducere la sediul secţiei a agresorului, ori o solicitare de internare a victimei într-un centru de protecţie socială. După toate astea, derbedeul tot acasă merge. Abia a doua zi trebuie să meargă victima şi să ceară ordin de protecţie şi dacă are noroc, îl va obţine în aceeaşi zi. Partea interesantă de aici urmează. Dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie, acesta este vinovat de infracţiunea de: nerespectarea hotărârii judecătoreşti. Ori eu nu am văzut până acum să se dea mandat de arestare preventivă pentru aşa ceva. Iar în astfel de cazuri chiar şi după ce s-au judecat, nu s-a ajuns la vreo condamnare pentru aşa ceva. Ba mai mult, în lege nu este menţionat ca această infracţiune să se judece tot în regim de urgenţă ca şi ordinul de restricţie. 

În concluzie tot poliţistul o sa facă o gramadă de hârtii, iar când ajung în instanţă (dacă ajung) părţile se împacă, iar poliţistul munceşte în zadar şi fără rost.Vecinii îl văd pe agresor înapoi acasă şi vor spune că poliţistul nu a făcut nimic, i-a dat drumul.

După cum puteţi vedea, nenea poliţistul se duce acolo mai mult la mişto, pentru că după legea aia grozavă, nu prea poate face mare lucru. Iar dacă derbedeul se întoarce şi-i aplică o corecţie nevestei pentru obrăznicia de a cere ajutor la 112, cine credeţi că va fi de vină şi va fi blamat de opinia publică sau de mass-media? Aţi ghicit! Poliţistul ăsta nemernic, pentru că nu a acţionat cum o fac şi americanii, nu l-a băgat la beci. Nimeni nu-şi îndreaptă atenţia către ce prevede legea sau către cei ce au iniţiat şi adoptat o asemenea lege. De curiozitate, vă invit să o studiaţi. Veţi constata că cea mai mare parte a legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie se ocupă de înfiinţarea, funcţionarea şi finanţarea a tot felul de unităţi şi centre, complet inutile, dar care sunt finanţate de la buget. 

În concluzie, dacă poliţistul român acţionează într-o astfel de speţă ca cel american, riscă să ajungă la puşcărie pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă, lipsire de libertate, etc. Pentru că nu-i aşa, deşi poliţistul ajunge la faţa locului şi vede femeia cu ochii umflaţi, tăvălită şi cu hainele rupte, nu este el în măsură să aprecieze dacă într-adevăr beţivul şi-a bătut nevasta sau nu. O astfel de stare de fapt o poate constata numai un judecător, în urma pledoariei a tot felul de asistenţi sociali sau psihologi ce poartă tot felul de titulaturi pompoase. Numai că până atunci, derbedeul trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie. El are o grămadă de drepturi, ce nu trebuie lezate.

Şi uite aşa, dacă nu vrea să încalce legea şi să ajungă la puşcărie, poliţistul trebuie să suporte oprobriul semenilor săi ce analizează superficial lucrurile. Din păcate, poliţiştii se lovesc zilnic de aceste probleme în cel mai palpabil şi real mod cu putinţă. Numai că nimeni nu e interesat de problemele lor.

Exemplele pot continua şi în cazul altor genuri de speţe. Imaginează-ţi că te duci să intervii la un scandal iscat într-o cârciumă de cartier, iar acolo un beţiv sparge o sticlă şi nu sare la tine, ci doar te ameninţă că-ţi taie beregata, ca şi cum ai fi cel mai mare duşman al său, deşi tu acolo nu te-ai dus să-i faci lui vreun rău, ci doar pentru a aplana un conflict, doar pentru a-ţi face datoria. Ce faci? Scoţi pistolul şi bagi cartuş pe ţeavă? Pentru că eşti conştient de faptul că dacă beţivul trece la fapte, într-o secundă, maxim două (timp în care tu nu vei putea să scoţi pistolul din toc) te va face franjuri cu sticla aia spartă pe care o are în mână. Dar pe de altă parte, ştii foarte bine că domnii procurori şi judecători, în caz de ceva, îţi vor povesti despre grozavul şi mirificul principiu al intervenţiei proporţionale cu atacul. Îţi vor spune că arma ta e mult mai puternică decât sticla ăluia şi că dacă ai scos arma, acest detaliu a dus la iritarea beţivului. Şi alte asemenea principii şi dezabateri făcute la rece din spatele unui birou confortabil.

Iar ca tacâmul să fie complet, îţi mai trece prin căpşor şi imaginea familiei tale, cu soţia şi copiii. Care în ambele cazuri, dacă situaţia degenerează, vor avea de suferit: copiii tăi îşi vor pierde tatăl, iar nevasta, soţul. Deoarece dacă-l împuşti, sunt mari şanse să te duci la puşcărie, iar dacă nu o faci, s-ar putea să ajungi într-un sicriu sau chiar mai rău, o povară pentru familie, dacă rămâi infirm ori schilodit.

Nu-i aşa că viaţa de poliţist e grozavă?

User Feedback

Recommended CommentsBună ziua. În primul rand vreau sa știți ca și eu sunt polițist, Promotia 2010 Academia de Politie.

 Am citit câteva din articolele voastre și nu am înțeles scopul site-ului : vreți sa schimbați imaginea politiei sau vreți sa va plângeți? 

Mereu invocați proasta legislație. Dati-mi va rog 3 exemple de legislație prost-făcută. Știu,  acum o sa reveniți la exemplul din acest articol. Considerați ca toți polițiștii au capacitatea de a hotări corect care dintre bețivii ăștia necesita doar o mustrare verbala și care merita arestat? Părerea mea e ca NU. Ca nici toți judecătorii nu au aceasta capacitate, asta e alta problema... Dar riscul de a se face abuzuri este mult mai mic atunci când speța trece prin mai multe filtre. 

Eu cred ca legislația este bine ( nu foarte ) făcută pentru societatea noastră. Vreți legi ca în America, dar când ați văzut ultimul polițist împușcat în timp ce legitima un conducător auto, asa cum se întâmplă des în State?  

Haideți mai întâi sa pregătim polițiștii,  sa oferim calitate, onestitate și integritate. M-am saturat de vorbe precum : noi muncim, noi nu gândim!  Timpul trece, leafa merge. Numai cine nu muncește nu greșește, iar noi nu muncim ca sa nu greșim, etc. Ne ascundem incompetentele în spatele legislatiei. 

Imaginati-va un polițist din-asta satul de viață sau unul încadrat direct, având puteri nelimitate! Fiind "protejat de lege". Ce va iese? 

Legea este bine făcută.  Noi ne temem sa o aplicam. Pentru ca ne convine. Asa avem o scuza: e legea proasta.

Haideți sa-i condamnam pe colegii neprofesioniști?  Ați auzit de vreun polițist dat afara pentru nemunca?  Eu nu? Exista astfel polițiști? DA. 

Atâta timp cat toată lumea acționează după ureche, atata timp cat șefii îți interzic sa intervii ca nu cumva sa se înregistreze cu ultraje , problema nu e în lege.

Haideți întâi sa curățat sistemul și apoi sa schimbam legile. 

Multumesc

 

 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Păi explică-ne tu cum trebuie aplicată legea într-o astfel de situaţie, dacă tot eşti singurul deştept, iar toţi ceilalţi nu ştiu să o aplice, sunt incompetenţi şi tot ce mai zici pe acolo. Uimeşte-ne cu o soluţie prin care se poate aplica această lege, dacă tot spui că e bună.

În altă ordine de idei, întrebarea ta referitoare la când am văzut în România vreun poliţist împuşcat ca în Statele Unite, e cel puţin penibilă. Şi după părerea ta cam câţi poliţişti împuşcaţi ar trebui să vedem? Câţi ar trebui să moară, ca să începi tu să îţi pui problema legislaţiei sau procedurilor?

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Imaginati-va un polițist din-asta satul de viață sau unul încadrat direct, având puteri nelimitate! Fiind "protejat de lege". Ce va iese? 

@Tavip de unde ai scos această concluzie cu "puteri nelimitate"? Discutăm şi analizăm aici ce îţi imaginezi tu sau despre ce se întâmplă în realitate?

Link to comment
Share on other sites

nu am înțeles scopul site-ului : vreți sa schimbați imaginea politiei sau vreți sa va plângeți? 

 

Din pacate pentru tine trebuie sa stii ca orizontul tau e foarte limitat si din cauza asta nu reusesti sa intelegi mare lucru. Daca pana acum nu ai aflat trebuie sa stii si tu ca site-uri similare cu asta exista de ceva vreme in toata lumea. Incearca sa citesti si tu mai mult pe net si nu te mai limita doar la Facebook, eventual cauta www.police.community, www.community.policeone.com sau www.forums.officer.com si vei ramane cu gura cascata. Pacat de tine daca te limitezi doar sa dai like si share pe facebook.

Link to comment
Share on other sites

 • Member
Octavian

Posted (edited)

@Tavip chiar astept cu nerabdare aceea solutie minunata pentru a putea aplica legea asa cum trebuie si noi cei ce nu suntem atat de grozavi ca tine. 

Apropo, ar fi interesant sa ne spui si daca ai intervenit vreodata intr-o astfel de speta. Ce masura trebuie sa iau, daca ma duc la un caz de violenta domestica si scandalagiu si-a batatorit cu simt de raspundere consoarta. Este rupt de beat, atat de beat incat nu te poti intelege cu el, iar victima desi e plina de sange si cu ochii umflati, ma roaga sa nu-i dau amenda pentru ca tot ea va trebui sa o plateasca, deoarece betivul nu are un job si cea care aduce bani in casa e doar victima. Ce fac? Sa nu-mi spui ca amenda rezolva situatia!?

Stii cate astfel de cazuri sunt in real life? Iti spun eu, foarte multe, majoritatea. 

Astept cu nerabdare solutia extraordinara, pe care noi cei ce nu avem capacitatea de a stabili o stare de fapt evidenta nu am gasit-o, noroc cu un coleg asa capabil ca tine.

Iti pare cunoscuta expresia: Va rog sa nu-i faceti rau, vreau doar sa-l speriati putin! Ai idee cate femei batute iti spun acest lucru? Ce faci, cum aplici legea intr-o astfel de situatie?

Edited by Octavian
Link to comment
Share on other sites

@Tavip chiar astept cu nerabdare aceea solutie minunata pentru a putea aplica legea asa cum trebuie si noi cei ce nu suntem atat de grozavi ca tine. 

Apropo, ar fi interesant sa ne spui si daca ai intervenit vreodata intr-o astfel de speta. Ce masura trebuie sa iau, daca ma duc la un caz de violenta domestica si scandalagiu si-a batatorit cu simt de raspundere consoarta. Este rupt de beat, atat de beat incat nu te poti intelege cu el, iar victima desi e plina de sange si cu ochii umflati, ma roaga sa nu-i dau amenda pentru ca tot ea va trebui sa o plateasca, deoarece betivul nu are un job si cea care aduce bani in casa e doar victima. Ce fac? Sa nu-mi spui ca amenda rezolva situatia!?

Stii cate astfel de cazuri sunt in real life? Iti spun eu, foarte multe, majoritatea. 

Astept cu nerabdare solutia extraordinara, pe care noi cei ce nu avem capacitatea de a stabili o stare de fapt evidenta nu am gasit-o, noroc cu un coleg asa capabil ca tine.

Iti pare cunoscuta expresia: Va rog sa nu-i faceti rau, vreau doar sa-l speriati putin! Ai idee cate femei batute iti spun acest lucru? Ce faci, cum aplici legea intr-o astfel de situatie?

Link to comment
Share on other sites

 • Member

Tavip nu a intervenit nicăieri, niciodată pentru că este un șefuleț. În cele din urmă avem și un șefuleț printre noi, care ne ceartă și pe forumul nostru, căci așa obișnuiește la el în ”ogradă”.

Link to comment
Share on other sites

Bună ziua. În primul rand vreau sa știți ca și eu sunt polițist, Promotia 2010 Academia de Politie.

 

 

La ce ai scris, curatenia trebuie sa inceapa cu tine. Altul cu ochelari de cal.

Link to comment
Share on other sites

Acum catva ani buni, in toiul noptii, ma intinesc la usa pe strada (eram de serviciu)cu o cetateanca, cunoscuta consumatoare fruntasa dar si prin natura scandalurilor, terminate cu corectii strasnice pentru ea, avute in familie. De data asta insa o bubuise nenorocitul(betiv, recidivist,etc)tare de tot, efectiv intaratat de alcool si de singe o lovise cu un lemn de foc(un sfert de chituc)in gura ca ii facuse buza de iepure si ii mai cauzase si alte vatamari, efectiv era lac de sange. Chem salvarea(nu se inventase SMURD-ul), o duc la urgenta unde o trateaza si o opresc la spital pentru ingrijiri, vorbesc cu ea si e de acord sa-l reclame pe animal urmand ca a doua zi sa ne punem pe treaba. Mergem si la domiciliul batausului unde iese maicasa si ne spune ca nu stie unde e si ea e singura cu copii celor doi. Cautam in zona dar nu dam de el. A doua zi vorbesc cu citiva colegi si hotariti sa-l aranjam pe nenorocit, mergem la spital sa o luam pe amarata, sa scrie plingerea,sa ii scoatem certificat medico-legal, pe banii nostri ca sa putem intocmi actele. Dupa ce am pierdut timp si benzina cand ajungem la spital ne spune medicul ca, dupa ce a reparat-o facial si ameliorat starea, si-a revenit si, inainte de vizita, a fugit din spital si nu mai stie nimic despre ea. Hai inapoi si direct la domiciliu(casa bineinteles ca este proprietatea soacrasi si ea cu animalul stateau acolo tolerati), unde cetateanca se trata cu ceva alcool, era vesela ca se impacase cu iubitul si se sorbea din priviri cu cel de-o altoise deunazi, deja se facuse ora 14.00, o chem la poarta si o intreb despre cele intimplate si discutate cu mine si plingerea de depus si spital si medico-legal, raspunsul fiiind acesta:"da ce credeai bre sefule, ca eu o sa-l bag la puscarie pe tatal copiilor mei"?!!!

Link to comment
Share on other sites

@Tavip, o singura intrebare am, la ce birou lucrezi, serviciu, in strada sau in birou, ca sa stim de unde pornim discutia?

 

Link to comment
Share on other sites

Numai cine nu a lucrat în stradă ca poliţist poate să aibă o atitudine şi o mentalitate ca a lui ,,Tavip". Am 12 ani de ,,stradă" şi pot să confirm asta cu certitudine.

Link to comment
Share on other sites

Eu nu vreau sa intru in discutii contradictorii cu nimeni. Mesajul meu era urmatorul : inainte sa cautam scuze, haideti sa vedem ce putem face noi  ca sa ne imbunatatim serviciul si sa ne cream conditii confortabile la locul de munca.

Despre mine, am lucrat trei ani la politia rurala, iar de 2 ani lucrez la politia rutiera. Numai in strada, nu la birou. Consider ca am intalnit cam toate situatiile posibile ( inclusiv am folosit armamentul din dotare) si in niciuna dintre ele nu am intampinat probleme legislative. Nu am fost cercetat, nu am fost luat la rost. Dar nu despre mine este vorba.

Nu toata politia se rezuma la betivul care isi bate nevasta. Si da, nu consider ca singura modalitate de a-l linisti este sa il tii in arest 30 de zile doar pentru ca ii da doua palme. Sunt diferite situatii. Aici trebuie sa intervina flerul si atitudinea fiecarui politist.Depinde de tine cum te impui. 

Era mult mai usor inainte cand te duceai, ii dadeai cateva bastoane sa vada cum e. Nu trebuia sa respecti nicio procedura. Dar problema nu era rezolvata.

Avem toate parghiile legale sa ne facem serviciul. Daca victima nu doreste sa depuna plangere, asta e. Isi asuma ceea ce face. Daca tu simti ca refuza sa faca acest lucru de teama, atunci ii castigi increderea si ii prezinti riscurile la care se expune. Victima va alege. Tu ti-ai facut datoria. SI daca trebuie sa 

te duci de trei ori intr-o noapte la scandal in aceeasi familie, te duci. Ca asta este rolul tau. Aici intervine si politistul de proximitate.

Ca noi trebuie sa fim si consilieri si psihologi si mediatori, asa e. Dar ne-am asumat cand ne-am facut politisti.

As prefera sa nu vorbim despre mine, ci despre sistem in general. Dati-mi cele trei exemple de legislatie prost-facuta, urmata de  propunerea voastra de imbunatatire.

Multumesc. O seara buna. 

PS. As vrea sa fie o discutie constructiva, nu jignitoare.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

@Tavip ,

Pe bune?! Nu gasesti 3  exemple de legi prost facute? Inseamna ca nu ai citit prea multe.

Noi nu ne plangem, noi incercam sa ne ajutam, discutand pe spete si fiecare isi aduce aportul asa cum stie si poate. 

De unde ai dedus tu ca "toata lumea actioneaza dupa ureche" ?! Noi, din contră, aici cautam si intrebam colegii despre solutii legale. Nimeni nu le stie pe toate. Poate tu...

Nu trebuie sa moara nimeni pentru a schimba legislatia. Noi ar trebui sa fim primii care stim asta. Intai prevenire...

Cam cum vezi tu,  in calitate de ofiter supermultumit de legislatia romana, curatarea sistemului si motivarea personalului. 

P.S. De cate ori ai fost sanctionat sau macar mustruluit, pentru ca ti-ai facut datoria in cadru perfect legal?

Link to comment
Share on other sites

Elvis

Posted (edited)

Tavip imi doresc sa nu ajungi niciodata sef....din cauza asta dragi colegi spun ca orice politist trebuie sa lucreze 5 ani in strada.  Ne-ai spus o poveste frumoasa, o poate confirma cineva? Esti politist....? 

Altfel ne pierdem timpul.

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Cristi

Posted (edited)

Tavip, esti pe langa subiect rau de tot. Habar nu ai ce vorbesti, pot pune pariu ca nu ai lucrat nici macar o zi in strada si ai spus asta doar ca sa iti maresti credibilitatea in fata noastra. In primul rand, ai aceeasi mentalitate a cetateanului european abuzat si plin de drepturi care considera ca politistul trebuie sa fie o sluga a lui, pregatita in orice moment sa il pupe in fund doar pentru ca asa vrea el. Gandesti deficitar, o legislatie mai severa si mai multe drepturi in aplicarea legii de catre politist nu duce la abuzuri. Daca acestea ar exista, fii tu linistit ca are cine sa le cerceteze si politistul respectiv va raspunde cu varf si indesat. Tu nu stii cum e sa se uite oamenii la tine ca nu ai fost in stare sa il potolesti pe betivul din sat care seara de seara isi bate copiii si nevasta, nu stii cum e ca un contravenient sa iti rada in fata pentru ca tu ii dai amenzi si el refuza sa le plateasca iar statul nu ii face nimic etc. Apropo, daca tot esti asa convins ca legea din Romania e atat de eficienta si in favoarea cetatenilor onesti si a politistilor, cum se face ca unui contravenient care nu plateste amenda si este insolvabil i se transforma sanctiunea in munca in folosul comunitatii iar daca refuza sa faca munca respectiva sanctiunea se transforma iar in...amenda? Sau cum e cu sefutii ca tine care ascund faptele de ultraj sub pres ca sa nu dea rau in statistici sau cu domnii procurori sau judecatori care lasa in libertate agresori de politisti? O lege puternica si o protectie eficienta a politistului ii confera acestuia autoritatea si parghiile necesare pentru asigurarea protectiei cetatenilor onesti. Iar pentru cei ce abuzeaza de aceste parghii exista pedepse grele  si fii convins ca le vor primi. Cetatenii onesti vor sa vada ca politistii domina infractorii si intervin in forta asupra lor cand e cazul, nu ca sunt timorati de ce ar putea pati din cauza legislatiei deficitare daca il scutura putin de praf pe nenea infractorul. Dar ce sa stii matale, totul e roz in tastaturii.

Edited by Cristi
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

@Tavip vorbeşti serios? Soluţia ta e: "să-şi asume victima"?
Păi scuză-mă, dar nu ai înţeles nimic, din păcate tu nici nu realizezi care e problema aici. Dar am să încerc să-ţi explic. 

Vezi tu, cetăţeanul ăla pe care noi trebuie să-l protejăm şi în slujba căruia suntem, nu vrea ca poliţistul să meargă acolo aşa cum spui tu, pe post de martor la cărat de apă. Să constate că victima trebuie să-şi asume ceva. Înţelegi? Cetăţenii sau vecinii ăia care seară de seară aud cum beţivul îşi bate nevasta, îşi doresc ca nenea poliţistul ce merge acolo să îl încătuşeze pe derbedeu şi să-l ducă la beci. Pe cetăţean nu-l interesează dacă victima depune plângere sau nu ori dacă îşi asumă ceva. El vrea ca aşa ceva să nu se mai întâmple în vecinătatea casei lui, nu vrea ca (virgulă) copii lui să îl audă pe beţiv cum îşi bate nevasta. Asta în primul rând. În al doilea rând, această necesitate a plânegrii prealabile e o mare prostie. Tocmai pentru că o transformă pe victimă într-o ţintă sigură ulterioară a beţivului. Derbedeul ştie forate bine că e nevoie de plângerea prealabilă şi speculează acest lucru, e conştient că femeia nu vrea să-i facă rău tatălui copiilor ei, indiferent cât de beţiv sau nenorocit este. 
După cum ţi-am spus şi mai sus, opinia publică nu e interesată dacă victima îşi asumă ceva sau nu, ci consideră că victima nu e obiectivă şi că nu mai e în stare să-şi poarte singură de grijă (şi cam are dreptate, opinia publică). În schimb, datorită acestei legi atât de grozave, opinia publică îl vede acasă pe derbedeu în continuare şi va spune că poliţia nu şi-a făcut treaba, că poliţia e coruptă şi aşa mai departe.

Vorbeşti despre vremurile trecute, când (spui tu) că se rezolvau probleme cu "câteva bastoane, ca să vadă cum e" şi că atunci nu se respectau proceduri sau legi. Crede-mă că habar nu ai despre ce vorbeşti, sunt doar legende şi stereotipuri, ce nu au nicio legătură cu realitatea. 

Ai auzit de închisoare contravenţională? A funcţionat foarte bine până în 2002. Îţi vine să crezi? Te duceai la faţa locului şi dacă considerai că amenda nu va avea efectul dorit, îl duceai imediat în faţa unui judecător, mai luai o declaraţie sau două la martori. Şi domnul judecător atunci la cald, cu victima plină de sânge şi beţivul tare-n gură, îi audia şi bătea cu ciocănelul în masă. Ştii cum îi potoleau imediat una, două, săptămâni/luni de arest? Nu ştii, pentru că n-ai de unde, dar în schimb ai auzit nişte legende că se dădeau bastoane. Chiar dacă tu nu consideri că o perioadă de arest îl poate potoli pe derbedeu, timpul şi realitatea a demonstrat că pentru astfel de indivizi doar arestul are efect şi de cele mai multe ori face minuni. Peste tot în lumea asta frica păzeşte strugurii, chiar dacă ne place nouă să recunoaştem sau nu.

Ştii de ce era eficientă din cale-afară acea închisoare contravenţională? Pentru că cetăţeanul vedea şi simţea că se iau măsuri imediat, nu prosteala de e acum. Vecinul vedea că ăla şi-a bătut nevasta şi a venit poliţia, l-a luat şi l-au băgat două luni la puşcărie. La fel şi derbedeul, era conştient că dacă sună cineva la poliţie, după ce el îi umflase ochii nevestei, o să ajungă la beci. Şi dacă era conştient, nu o mai bătea pînă să-i sară capacele, doar se certau. Asta înseamnă eficienţă legislativă. Şi nu, nu era poliţistul cel ce îl băga la beci, ci tot un judecător stabilea dacă se impune sau nu. Îţi vine să crezi?

De ce crezi că românii se uită ca la icoane la poliţiştii americani? Pentru că ăia au acolo un sistem asemănător. Imediat te-a băgat la beci pentru 24 de ore şi te duc în faţa unui judecător. Nu parlamentări, medieri, consilieri şi alte bau bau-uri de acest gen. Din aceste motive legea asta e una proastă, pentru că la fel cum spunea şi colegul în 2012, doar încurcă treburile şi mai tare.

Dacă crezi tu că vreun beţiv sau derbedeu, ce e atât de retardat încât ajunge să-şi bată nevasta va înţelege vreodată ceva de vorbă bună sau în urma consilierii ori a şedinţelor pe la psiholog, eşti naiv. 

Link to comment
Share on other sites

Grenada

Posted (edited)

Pt. Tavip

Măi macaroană, din tot comentariul și argumentele tale reiese clar că ești pe lângă subiect. Se înțelege destul de clar că nu te-ai lovit de situații prezentate de colegii de mai sus și ești doar un ofițer obosit ca mulți alții. Asta ți-o spune un lucrător de poliție care are în spate douăzeci de ani de experiență doar în stradă, într-un mare oraș al țării și care s-a lovit de foarte multe spețe asemănătoare. Cu părere de rău o spun și nu vreau să generalizez dar colegii de la rutieră rar ajung în situțiile celor de la siguranță publică. Una e să știe conducătorul auto că permisul lui depinde de decizia ta și alta e să mergi la un conflict unde de regulă „contribuabilului” i se cam „rupe” de haina pe care o îmbraci. Las-o moartă că ești în aer. Suntem sătui de ofițerași din aștia care se ascund mai tot timpul în spatele agenților și care mai mereu sunt în linia a doua a „frontului”. Vezi-ți de hârțogăraia ta și nu mai interveni în discuțiile unor oameni care sunt expuși riscului în fiecare zi. Numai modul tău de gândire dă de înțeles că ai în sânge doctrină de ofițer căruia îi place să dea ordine. Ieșiți în stradă lângă noi și veți primi respectul cuvenit însă până atunci vedeți-vă de-ale voastre căci suntem scârbiți de sfaturile voastre de „colegi”.

Edited by Grenada
Link to comment
Share on other sites

 • Member
Ben

Posted (edited)

Tavip, codul de procedura penala este unul dintre acele acte normative prost gandite, plin de drepturi in mod exagerat ca sa manance si avocatii o paine, plin de piedici pt operativitatea unei anchete, prost structurat, de mult ori pierzandu-se firul logicii sau lasand lucruri importante neclarificate, fiind descrise in doar cateva randuri cum ar fi constatarea infractiunii flagrante, in timp ce procedura citarii o dezvolta, o face stufoasa de parca ar fi operatie pe creier, iar exemplele pot continua. Ca sa nu mai spunem ca atat de bun e codul de procedura penala, incat l-au modificat de nu stiu cate ori la doar 1 an de cand a  intrat in vigoare, multe aspecte fiind neconstitutionale.

Cat despre altii de pe aici, luati un pic de aer in piept si incercati sa mai respirati. Omul nu a zis nicaieri ca e vreun sef sau sa aiba vreo atitudine de genul asta. Doar  si-a spus parerea cu care putem sa nu fim de acord cum nu sunt nici eu si sa il combatem cu contra argumente, nu jigniri. Dar asa sunt unii, cum vad ca e vorba de academie, li se activeaza frustrarile si li se pune un val negru pe ochi si nu mai gandesc. 

Edited by Ben
Link to comment
Share on other sites

Hai mai Ben! Nu fii closca, nu-ti sta bine! Am avut experiente cu academia, de,26 ani de O.P. sunt ceva, am vazut si trait muulte si pot sa spun ca, cativa, nu multi, ii numar pe degetele de la o mana, au tot respectul meu si pot spune ca am fost multumit ca am fost subordonatul lor, dar restul.... Si altceva, ma irita cind aud termenul de colegialitate, eu sunt coleg cu cel ce este de acelasi rang cu mine si lupta alaturi de mine, cel ce dispune ce sa fac si eu trebuie sa fac acel lucru, legal vorbind, este seful meu, deci nu are cum sa-mi fie coleg decat la nivel general, cam cum suntem colegi cu jandarmii, pompierii,etc.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

Hai ca exagerezi. Nu poti spune ca un politist iti este coleg, la fel cum iti este un jandarm, pompier etc. Sau poti...

Link to comment
Share on other sites

 • Member

... pt ca despre asta era discutia si articolul, nu? O seara placuta va doresc.

Link to comment
Share on other sites

Elvis

Posted (edited)

Sorinel suntem colegi toti, agenti, ofiteri, executanti, sefi....si crede-ma ca am mult mai multe motive decat tine sa ii urasc pe unii cu functii de comanda. 

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Haideți sa-i condamnam pe colegii neprofesioniști?  Ați auzit de vreun polițist dat afara pentru nemunca?  Eu nu? Exista astfel polițiști? DA. 

 Aaa şi să nu uit. Dacă nu ai auzit, e bine să fii conştient că există.

Ştiu un caz concret al unui fost coleg, care deşi era foarte bun ca poliţist, avea acel fler, descurca dosare complexe şi avea stofă de bun poliţist, era leneş, întârzia la program, nu putea respecta un program fix, etc şi ce să vezi, a fost dat afară. Deşi nu puteai spune despre el că nu era pregătit profesional, disciplina nu era punctul său forte, ba din contră. Deci există cazuri!

Şi încă ceva. Referitor la curăţatul sistemului sau cum spuneai mai sus. Nu eu, tu sau vreun alt poliţist trebuie să fie preocupat de acest lucru. Nu e treaba noastră. Există instituţii înfinţate, cu oameni mult mai bine plătiţi şi finanţaţi decât noi, care trebuie să cureţe sistemul. Există DNA, DGA, e treaba lor, nu a poliţiştilor.

Link to comment
Share on other sites

Catalin poate lucreaza cu jumatate de norma in alta parte sau are in fisa postului asa ceva. Eu prima data vreau sa ma lamuresc daca este politist!

Link to comment
Share on other sites
Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.