Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Catalin
Catalin

Încă o dovadă a utilităţii camerelor purtate de poliţişti

În Statele Unite aceste "body worn camera" au devenit deja echipament standard, majoritatea agenţiilor de poliţie americane le-au adoptat. Şi chiar poliţiştii le solicită, după ce s-au convins că o astfel de cameră video poate deveni cel mai util instrument de protecţie. Mai mult decât atât, au şi apărut producători dedicaţi pentru astfel de dispozitive sau chiar unii tradiţionali, ce produc şi sunt cunoscuţi ca producători dedicaţi echipamentelor dedicate law enforcement

În România şi în acest domeniu suntem la ani lumină în urmă. A existat o tentativă la sfârşitul anului 2011, dar nu se mai ştie nimic. În binecunoscuta secretomanie complet nejustificată, MAI-ul a emis un comunicat de presă în care se lăuda cu noile dotări, dar a uitat complet să comunice rezultatele acelui proiect pilot, concluziile şi dacă s-a dovedit util sau nu.

În schimb, putem vedea aproape zilnic cazuri de la americani, unde aceste camere video, la care poliţiştii români doar visează, îşi dovedesc utilitatea şi beneficiile în aflarea adevărului şi aplicarea legii într-un mod cât se poate de transparent. Şi dacă mai există cineva care să aibă îndoieli privind utilitatea acestor "bodycam" vă invit să vedeţi o speţă în care deşi poliţistul a fost reclamat în mod tendenţios şi neadevărat, camera de corp a fost cea care a lămurit clar situaţia. Mai mult decât atât, prezentarea publică către media a acestei speţe a adus automat şi un capital de imagine pentru Departamentul de Poliţie din Albuquerque, descurajând astfel pe cei tentaţi să procedeze la fel. Acest comportament există şi la noi în România, sunt destule persoane certate cu legea, care atunci când sunt surprinse într-o astfel de situaţie, încep să caute nod în papură poliţistului. Ba mai mult, a devenit chiar un sport naţional un asemenea comportament, acesta fiind chiar încurajat de mass-media şi chiar cei ce ne conduc.

La sfârşitul lunii Octombrie 2014, poliţistul american Jared Frazier a orpit în trafic pe Deanna Griego, o tânără de 23 de ani, iar în urma controlului s-a dovedit că tânăra conducea autovehiculul aflându-se în stare de ebrietate (în reportajul televiziunii se vorbeşte despre "DWI", prescurtarea de la "Driving While Intoxicated"). După ce tânăra încearcă câteva binecunoscute modalităţi menite să-l înduplece pe poliţist, este reţinută şi condusă la sediul secţiei, unde a fost testată cu aparatul alcoolscop. După testare a solicitat să meargă la toaletă, lucru care s-a şi întâmplat. Numai că poliţistul a auzit-o vorbind la telefon şi întrebând interlocutorul ce ar putea face pentru a-i face rău poliţistului. Deci tânară nu avea o problemă că încălcase legea, ea dorea să-i facă rău poliţistului, care nu a făcut nimic altceva decât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu. Poliţistul i-a cerut să iese din toaletă, iar stimabila şi-a schimbat radical comportamentul, acuzându-l că a hărţuit-o sexual.

A fost declanşată o anchetă şi datorită înregistrărilor video, poliţistul nu a fost pus sub acuzare, iar plângerea domnişoarei a fost clasată. Urmăriţi reportajul televiziunii americane:

Vă pare atât de cunoscut acest comportament al celor ce încalcă legea, nu-i aşa? Din păcate la noi, protecţia poliţistului există doar la nivel teoretic. Când vine vorba de investiţii, evident nu sunt bani şi se pierde imediat interesul pentru această problemă. 

Când credeţi că vor avea şi poliţiştii români astfel de camere video în dotare?

User Feedback

Recommended Comments

Cand vom constientiza toti politistii din operativ ca trebuie sa ne aparam intre noi. In referire la MAI...:slapb:

Link to comment
Share on other sites

Când credeţi că vor avea şi poliţiştii români astfel de camere video în dotare?

O să ieşim la pensie, iar MAI nu va dota poliţiştii cu aşa ceva. Singura soluţie este să ni le cumpărăm singuri, din banii noştrii, pentru a ne proteja. Sper ca înregistrările efectuate cu aceste camere să fie acceptate ca probe.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

iar MAI nu va dota poliţiştii cu aşa ceva. 

Dacă aşteptăm după MAI-ul ăsta, aşa este, nu vom primi niciodată, pentru că actuala conducere a ministerului e interesată mai mult de jandarmi şi pompieri, iar poliţiştii sunt pe ultima treaptă a priorităţilor.
Singura şansă e să facă ceva în acest sens IGPR-ul, dar nici ăia nu sunt departe de MAI.

Link to comment
Share on other sites

MAI investeşte bani pentru dotarea celor de la ISU cu autospeciale noi, dar şi cu orice au nevoie, în schimb, noi nu am mai primit maşini noi din anul 2006.
Nu o să facă nimeni nimic pentru dotarea noastră la standarde moderne şi normale, în alte state.

Link to comment
Share on other sites


Singura şansă e să facă ceva în acest sens IGPR-ul, dar nici ăia nu sunt departe de MAI.

"Adevarat" Salam a strigat. Aia de la IGPR au ciunga-n par. Pe proiecte nici o sansa, asa ca sa vedem sindicatele daca stiu cum sa puna problema sau "premiem" in continuare dispecerizarea on Politie.

Link to comment
Share on other sites

Care Sindicate? Din păcate fiecare trage foc la oala lui. Noua ne lipsește unitatea. 

Link to comment
Share on other sites

Alexandru1918

Posted

Interzice cineva sau ceva achiziţionarea acestor dispozitive din costuri proprii şi utilizarea lor pe timpul exercitării atribuţiilor de serviciu?

Link to comment
Share on other sites

  • Active member

Nu.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.