Jump to content
POLITISTI.ro

Noi sisteme de supraveghere audio-video, folosite de Poliţia Rutieră


NewsBot

Recommended Posts

Începând de astăzi, poliţiştii rutieri vor folosi 10 sisteme de supraveghere audio-video şi constatare a abaterilor rutiere. Acestea au rolul de a asigura transparenţă activităţii Poliţiei Rutiere şi de a furniza materialul probator în cazul contestării măsurilor aplicate de poliţie.

Poliţia Română a fost dotată de Ministerul Administrației şi Internelor cu 10 sisteme de supraveghere audio-video şi constatare a abaterilor rutiere, acestea fiind repartizate la nivelul judeţelor Argeş, Vâlcea, Dolj, Sibiu, Hunedoara şi Arad, precum şi la Secţia de Poliţie Autostrăzi.
Dotarea autospecialelor cu acest sistem, după modelul utilizat de poliţiile rutiere din statele europene, se înscrie în demersurile permanente întreprinse de conducerea M.A.I. şi a Poliţiei Române pentru creşterea calităţii serviciului public în folosul cetăţenilor, un rol important în acest sens avându-l şi societatea civilă, acest proiect fiind o inițiativă a Asociației pentru Implementarea Democrației, prin intermediul Centrului Naţional pentru Integritate. 
Sistemele au fost repartizate, în principal, la serviciile rutiere care au în responsabilitate Drumul Naţional nr.7 şi au rolul de a sigura materialul probator solicitat de instanţele de judecată învestite cu soluţionarea plângerilor formulate împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor. Sistemul care a fost repartizat Secţiei de Poliţie Autostrăzi va fi utilizat pe autostrăzile A1, A2 şi A3.
Acestea vor asigura transparenţă activităţii poliţiei rutiere, furnizarea materialului probator în cazul contestării măsurilor aplicate de poliţie, diminuarea cazurilor de ultraj împotriva poliţiştilor rutieri şi eliminarea eventualelor cazuri de corupţie în rândul acestora.
Din punct de vedere tehnic, sistemele sunt constituite dintr-o unitate centrală care asigură înregistrările audio-video prelevate de o cameră video ce preia imagini din exteriorul autospecialei şi una pentru imaginile din habitaclu, un microfon de interior şi un microfon portabil aflat asupra poliţistului, care înregistrează semnalul audio din apropierea acestuia. Microfonul portabil asigură înregistrarea dialogului poliţist - participant la traficul rutier.
Înregistrarea audio-video se efectuează continuu, 24/24 ore, atât în interiorul autospecialei de poliţie cât şi în exteriorul acesteia.
Microfonul portabil asigură transmiterea de date până la o distanţă de 300 m faţă de autospecială, iar în cazul în care se depăşeşte această rază de acţiune, semnalul sonor este stocat de microfon în memoria proprie, urmând ca ulterior să fie transferat în unitatea centrală.
Camera video care asigură filmarea în exteriorul autospecialei este realizată în tehnologie de ultimă oră, înregistrează imagini în format digital, până la 1 km. pe timp de zi şi 300 m. în condiţii de luminozitate scăzută (noaptea).
Înregistrările sunt stocate într-un format proprietar, neptând fi alterate, sistemul aplicând o marcă specifică.
Pentru furnizarea materialului probatoriu, sistemul realizează exportarea înregistrărilor pe suport optic (CD/DVD), în formate standardizate, care sunt prezentate instanţelor judecătoreşti învestite cu soluţionarea cauzelor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Postat la ora 16:24, joi, 29 decembrie 2011
Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

Detalii: Flux de stiri MAI

Link to comment

Sunt de acord cu Tiesto, asta inseamna ca toti politistii rutieri sunt spagari. Nu pentru asa ceva ar trebui folosita aparatura de inregistrare. Oricum comunicatul a fost putin coafat precum ca s-ar folosi pentru a se constata abateri.

  • Downvote 1
Link to comment

poate motivul MAI este unul prost dar cred ca efectul asupra relatiei politist/cetatean, asupra disparitiei martorilo mincinosi din procesele contraventionale, probarii ultrajului, etc vor fi pozitive ptr ambele parti implicate.

sincer, nu vad un efect negativ al introducerii acestor aparate.

  • Upvote 1
Link to comment

toate masinile ce opereaza in teren trebuie sa aibe asa ceva, nu numai politia rutiera. toti trebuie sa aibe posibilitatea sa isi sustina modul de aplicare a legii cu probe care sa-i confirme decizia de a impusca pe unul in cap, de exemplu.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.