Jump to content
POLITISTI.ro

Încă o dovadă a utilităţii camerelor purtate de poliţişti


Catalin

În Statele Unite aceste "body worn camera" au devenit deja echipament standard, majoritatea agenţiilor de poliţie americane le-au adoptat. Şi chiar poliţiştii le solicită, după ce s-au convins că o astfel de cameră video poate deveni cel mai util instrument de protecţie. Mai mult decât atât, au şi apărut producători dedicaţi pentru astfel de dispozitive sau chiar unii tradiţionali, ce produc şi sunt cunoscuţi ca producători dedicaţi echipamentelor dedicate law enforcement

În România şi în acest domeniu suntem la ani lumină în urmă. A existat o tentativă la sfârşitul anului 2011, dar nu se mai ştie nimic. În binecunoscuta secretomanie complet nejustificată, MAI-ul a emis un comunicat de presă în care se lăuda cu noile dotări, dar a uitat complet să comunice rezultatele acelui proiect pilot, concluziile şi dacă s-a dovedit util sau nu.

În schimb, putem vedea aproape zilnic cazuri de la americani, unde aceste camere video, la care poliţiştii români doar visează, îşi dovedesc utilitatea şi beneficiile în aflarea adevărului şi aplicarea legii într-un mod cât se poate de transparent. Şi dacă mai există cineva care să aibă îndoieli privind utilitatea acestor "bodycam" vă invit să vedeţi o speţă în care deşi poliţistul a fost reclamat în mod tendenţios şi neadevărat, camera de corp a fost cea care a lămurit clar situaţia. Mai mult decât atât, prezentarea publică către media a acestei speţe a adus automat şi un capital de imagine pentru Departamentul de Poliţie din Albuquerque, descurajând astfel pe cei tentaţi să procedeze la fel. Acest comportament există şi la noi în România, sunt destule persoane certate cu legea, care atunci când sunt surprinse într-o astfel de situaţie, încep să caute nod în papură poliţistului. Ba mai mult, a devenit chiar un sport naţional un asemenea comportament, acesta fiind chiar încurajat de mass-media şi chiar cei ce ne conduc.

La sfârşitul lunii Octombrie 2014, poliţistul american Jared Frazier a orpit în trafic pe Deanna Griego, o tânără de 23 de ani, iar în urma controlului s-a dovedit că tânăra conducea autovehiculul aflându-se în stare de ebrietate (în reportajul televiziunii se vorbeşte despre "DWI", prescurtarea de la "Driving While Intoxicated"). După ce tânăra încearcă câteva binecunoscute modalităţi menite să-l înduplece pe poliţist, este reţinută şi condusă la sediul secţiei, unde a fost testată cu aparatul alcoolscop. După testare a solicitat să meargă la toaletă, lucru care s-a şi întâmplat. Numai că poliţistul a auzit-o vorbind la telefon şi întrebând interlocutorul ce ar putea face pentru a-i face rău poliţistului. Deci tânară nu avea o problemă că încălcase legea, ea dorea să-i facă rău poliţistului, care nu a făcut nimic altceva decât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu. Poliţistul i-a cerut să iese din toaletă, iar stimabila şi-a schimbat radical comportamentul, acuzându-l că a hărţuit-o sexual.

A fost declanşată o anchetă şi datorită înregistrărilor video, poliţistul nu a fost pus sub acuzare, iar plângerea domnişoarei a fost clasată. Urmăriţi reportajul televiziunii americane:

Vă pare atât de cunoscut acest comportament al celor ce încalcă legea, nu-i aşa? Din păcate la noi, protecţia poliţistului există doar la nivel teoretic. Când vine vorba de investiţii, evident nu sunt bani şi se pierde imediat interesul pentru această problemă. 

Când credeţi că vor avea şi poliţiştii români astfel de camere video în dotare?

  • Apreciez 4


Feedback utilizatori

Recommended Comments

Cand vom constientiza toti politistii din operativ ca trebuie sa ne aparam intre noi. In referire la MAI...:slapb:

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Când credeţi că vor avea şi poliţiştii români astfel de camere video în dotare?

O să ieşim la pensie, iar MAI nu va dota poliţiştii cu aşa ceva. Singura soluţie este să ni le cumpărăm singuri, din banii noştrii, pentru a ne proteja. Sper ca înregistrările efectuate cu aceste camere să fie acceptate ca probe.

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

iar MAI nu va dota poliţiştii cu aşa ceva. 

Dacă aşteptăm după MAI-ul ăsta, aşa este, nu vom primi niciodată, pentru că actuala conducere a ministerului e interesată mai mult de jandarmi şi pompieri, iar poliţiştii sunt pe ultima treaptă a priorităţilor.
Singura şansă e să facă ceva în acest sens IGPR-ul, dar nici ăia nu sunt departe de MAI.

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

MAI investeşte bani pentru dotarea celor de la ISU cu autospeciale noi, dar şi cu orice au nevoie, în schimb, noi nu am mai primit maşini noi din anul 2006.
Nu o să facă nimeni nimic pentru dotarea noastră la standarde moderne şi normale, în alte state.

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri


Singura şansă e să facă ceva în acest sens IGPR-ul, dar nici ăia nu sunt departe de MAI.

"Adevarat" Salam a strigat. Aia de la IGPR au ciunga-n par. Pe proiecte nici o sansa, asa ca sa vedem sindicatele daca stiu cum sa puna problema sau "premiem" in continuare dispecerizarea on Politie.

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Care Sindicate? Din păcate fiecare trage foc la oala lui. Noua ne lipsește unitatea. 

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri
Alexandru1918

Publicat

Interzice cineva sau ceva achiziţionarea acestor dispozitive din costuri proprii şi utilizarea lor pe timpul exercitării atribuţiilor de serviciu?

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri


Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.