Jump to content
POLITISTI.ro

Speta - ITP expirat, pc expirat, lipsa RCA in concurs


cs777

Recommended Posts

  • Member

Salut. Am intalnit seara trecuta o speta mai interesanta si as fi curios sa aflu cum a-ti solutiona-o si dumneavoastra domnilor colegi.

Ati oprit auto marca x si la controlul efectuat  ati constatat faptul ca conducatorul auto poseda pc expirat, itp expirat - fiind proprietarul autovehicului si totodata nu are incheiata politia rca, recunoscand acest lucru. La incherea pvcc cred ca toata lumea este de acord sa se intocmeasca 2 pvcc avand in vedere ca lg 136/1995 are modalitate de plata diferita, respectiv pe al doilea pvcc se face concurs intre pc expirat si itp expirat. Cate dovezi a-ti intocmi voi? Avand in vedere faptul ca certificatul de inmatriculare trebuie retinute impreuna cu numerele de inmatriculare fara drept de circulatie,  pentru lipsa rca, dar totodata trebuie sa ii da-ti drept de circulatie pentru itp expirat?

Spetele acestea consider eu ca fac munca de politie mai speciale decat alte joburi ! Astept solutii ! :emo-yessir:

  • Upvote 3
Link to comment

2 dovezi, ambele fara valabilitate. Pe dovada pt ci treci si articolul pt ITP expirat. Dupa ce isi face RCA-ul poate circula cu dovada si polita asupra sa! :good:

Link to comment

3 dovezi, una pt. permis, una pt. certificat si ultima pt. placute. Puteai sa treci toate contraventiile pe un singur pv. intrucat si la lg 136/1995 are dreptul sa achite jumatate din minim.

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
  • Member

Puteai sa treci toate contraventiile pe un singur pv. intrucat si la lg 136/1995 are dreptul sa achite jumatate din minim.

Art. 68. - Contraventiilor prevazute la art. 63 si 64 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare, in masura in care acestea nu sunt contrare prevederilor prezentei legi.

Iar OG 2/2001 precizează că

ART. 28

(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii

procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute în actul normativ, agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravențiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata în mod expres.

 
Coroborând cele 2 articole, sunt de părere că nu beneficiază de jumătate din minimul amenzii ce poate fi plătit în 48 ore. Sunt de acord cu cs777! :good:
Edited by blue1guardian
  • Upvote 1
Link to comment
  • Member

2 dovezi, ambele fara valabilitate. Pe dovada pt ci treci si articolul pt ITP expirat. Dupa ce isi face RCA-ul poate circula cu dovada si polita asupra sa! :good:

Se retine CI-ul pt ITP expirat cu dovada valabila 15 zile pt ca asa prevede legea, iar ulterior pe baza pv-ului intocmit pt RCA expirat (cs777 are dreptate cu intocmirea a doua pv) se retine dovada eliberata pt CI valabila pt 15 zile si se elibereaza o alta fara valabilitate!

  • Upvote 1
Link to comment

Se retine CI-ul pt ITP expirat cu dovada valabila 15 zile pt ca asa prevede legea, iar ulterior pe baza pv-ului intocmit pt RCA expirat (cs777 are dreptate cu intocmirea a doua pv) se retine dovada eliberata pt CI valabila pt 15 zile si se elibereaza o alta fara valabilitate!

Art 112/oug195:
 
(4) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi plăcuţele cu numărul de 
înmatriculare sau de înregistrare, cu excepţia celor care nu corespund standardelor, se restituie 
proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către poliţia rutieră, la prezentarea de către acesta
a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reţinut, în condiţiile prevăzute în 
regulament

 

Mie mi se pare ca te scarpini invers cand tai dovada la dovada dar ma rog... fiecare cum vrea, nu e chiar gresit doar ca e o complicare inutila. 2 PV-uri oricum se fac, asta e clar pt toata lumea.

Edited by bundesgrenzschutz
Link to comment

Da se intocmesc 2 pv-uri, pe unul se sanctioneaza prevederile OUG 195 si se elibereaza 2 dovezi cu valabilitate 15 zile, una pt permis si una pentru ITP. Pe celalalt pv se da amenda la Lg 136 fara jumatate din minim se retine dovada eliberata anterior si se elibereaza o noua dovada fara valabilitate si se retin si numerele de inmatriculare.

Pentru fiecare document sau placute se elibereaza dovada separata dar in acest caz fiind vorba de asigurare se elibereaza o singura dovada pentru dovada anterioara si placute de inmatriculare.

Dupa ce isi face asigurare, primeste dovada inapoi cea eliberata pt 15 zile si se duce si isi face ITP-ul iar dupa ce e facut primeste certificatul inapoi daca este proprietar sau imputernicit legal. De permis nici nu are rost sa discutam la ala e clar.

La predare faci 3 rapoarte de retinere.

Edited by Rusy
  • Upvote 3
Link to comment

Nu este adevarat.

Textul de lege trebuie sa prevada expres posibilitatea contravenientului sa achite jumatate din minimul amenzii in termen de 48 ore.

Toate bune!

Edited by spectre
  • Downvote 10
Link to comment
  • 1 year later...

       Salut ! Am depistat un pusti care conducea un autoturism pe drumurile publice fara a detine permis de conducere,in prezent acesta urmand cursurile scolii de soferi.Am intocmit dosar penal ptr.art.335 alin.1 din Noul Cod Penal  si la verificarea documentelor am constatat ca acesta avea ITP expirat si lipsa asigurare.I-am retinut acestuia certificatul si placutele si i-am eliberat dovada de 15 zile ptr.ITP expirat.Problema care se pune(am intrebat mai multi colegi si nimeni nu a putut sa-mi ofere un raspuns clar)este daca pe numele acestuia se poate intocmi proces-verbal de constatare a contraventiei pentru comiterea celor doua contraventii,avand in vedere ca el nu are calitatea de conducator auto,intrucat la data depistarii nu detinea permis de conducere auto?

       In cazul in care s-ar intocmi pvcc,cate ar trebui facute,trebuie unul separat ptr.fiecare in parte?Pana in prezent am intocmit pv de depistare a infractiunii flagrante,l-am audiat si i-am eliberat acestuia dovada de 15 zile ptr. ci,nu am mai facut vorbire de lipsa asigurare,ci numai de itp.Pe dovada am scris ca s-a intocmit dosar penal si am mai facut un raport de retinere ptr. ci , in care tot la fel am facut aceeasi mentiune.
       Nefiind lamurit pana in prezent,dupa ce am vorbit cu mai multi colegi si chiar sefi,nu am trimis pana in prezent ci retinut la sr,fapt pentru care va intreb daca exista un termen de inaintare al ci la sr,dupa ce acesta a fost retinut.
        Va multumesc si astept urgent raspunsuri.
        P.S. : Fac mentiunea ca i-am trimis lui CRISTI-VL un msj pe acest site ca sa pot fi primit in sectiunea privata a politistilor,mi-a dat msj ca o sa ma sune pe tel de serviciu,dar acest lucru nu s-a intamplat.Ce trebuie sa mai fac ptr.a accede in sectiunea privata a politistilor?
Link to comment

Poți să îi dai amendă atât pentru itp cât și pt. asigurare după ce stabilești dacă această obligație îi revenea lui și stabilești cine este proprietarul/deținătorul autoturismului. Documentele reținute se înaintează cel târziu a două zi la Serviciul Rutier, există o procedură

în acest sens privind circuitul documentelor.

Pvcc separate dacă îi dai amendă la amândouă. La lg 136 nu are dreptul să achite jumătate din minim.

Link to comment
  • Member

In cazul în care depistam in trafic persoane care conduc autoturisme fără asigurare, după ce întocmim toate documentele în acest sens, putem sa-i restituim numerele dacă în 10 minute vine cu o asigurare valabila? 

Link to comment

            Masina este detinuta de tatal sau,dar proprietar este alta persoana,intre tatal sau si aceasta persoana neexistand contract de vanzare-cumparare sau contract de comodat.Tatal sau nu i-a incredintat-o si nu doreste sa depuna plangere impotriva acestuia fata de furt.Sunt foarte curios de unde reiese ca acesta are calitatea de contravenient,desi nu este conducator auto si procedura de trimitere a documentelor la sr(acte normative sau proceduri -nr. si an) in termenul specificat de 2 zile.Multumesc.

Link to comment

Faptul ca a condus pe drumurile publice un autoturism îl face conducător auto, nicidecum faptul că deține un permis de conducere

  • Upvote 2
Link to comment

Iniar 30 Una poliță de asigurare auto intră în vigoare la 24 de ore după ce a fost încheiată. Există o procedură privind circuitul documentelor reținute. Te sfătuiesc să nu faci ghișeu la ține la birou.

  • Upvote 1
Link to comment

Art. 112

 

(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:

.

.

(4) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, cu exceptia celor care nu corespund standardelor, se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de catre politia rutiera, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivului pentru care documentul a fost retinut, in conditiile prevazute in regulament.

 

Art. 202

(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are in pastrare, proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.

Link to comment

Îi poți reține atât CI cât și plăcuțele fără să îi faci proces-verbal dacă mașina nu este pe numele lui. Îi dai două dovezi, una la numere și una la talon.

Infracțiunea primează contravenției care pică în cazul ăsta. Să nu te legi la cap, te sfătuiesc să nu-i face PV dar reține-i celelalte documente și ai rezolvat problema. Le reții pe amândouă pentru RCA.

Noi așa procedăm cu cei care sunt depistați fără RCA dar nu au mașinile pe numele lor. Îi scoatem de pe șosea. În special pe cei cu numere străine.

  • Upvote 1
Link to comment

In cazul în care depistam in trafic persoane care conduc autoturisme fără asigurare, după ce întocmim toate documentele în acest sens, putem sa-i restituim numerele dacă în 10 minute vine cu o asigurare valabila?

Polita de asigurare de raspundere civila auto RCA intra in vigoare de la ora 00.00 a zilei urmatoare celei in care a fost emisa sau de la ora 00.00 a zilei de la care expira vechea polita ori a altei zile. O noua polita nu poate fi emisa mai devreme de 30 de zile pana la expirarea celei vechi.

Nu poti sa ii restitui placutele cu numerele de inmatriculare retinute sau certificatul de inmatriculare retinut.

Link to comment
  • Member

25 tess imi poti spune care e numarul procedurii cu privire la circuitul documentelor retinute?

Eu n-am vrut sa-i dau  numerele nici a doua zi când a venit cu asigurarea noua și ma gândeam ca nu am procedat corect.

Link to comment


Masina este detinuta de tatal sau,dar proprietar este alta persoana,intre tatal sau si aceasta persoana neexistand contract de vanzare-cumparare sau contract de comodat.Tatal sau nu i-a incredintat-o si nu doreste sa depuna plangere impotriva acestuia fata de furt.Sunt foarte curios de unde reiese ca acesta are calitatea de contravenient,desi nu este conducator auto si procedura de trimitere a documentelor la sr(acte normative sau proceduri -nr. si an) in termenul specificat de 2 zile.Multumesc.

 

Lg 136 prevede clar obligatia proprietarului e a asigura auto daca e inmatriculag in Romania si pt cele inmatriculate in strainatate intra in sarcina cond auto. Deci daca masina e inmatriculata in Romania tb sanctionat proprietarul este la fel ca la rovigneta

Link to comment
  • 1 month later...

Auto inmatriculat in RO. Stie cineva daca e corect ca un broker de asigurari sa emita polita RCA valabila cu ziua in curs? Zice ca se poate, intocmita in vederea inmatricularii. 

Link to comment
  • Member

Până la urmă, părerea mea, nu te mai stresa atâta că ți-a adus RCA emisă în aceeași zi, că are balta pește.

Link to comment

Auto inmatriculat in RO. Stie cineva daca e corect ca un broker de asigurari sa emita polita RCA valabila cu ziua in curs? Zice ca se poate, intocmita in vederea inmatricularii. 

Nu se poate! Polita nu este valabila, verifica in sistemul de asigurari. Sistemul informatic al broker-ului de asigurari emite o noua polita de asigurare de raspundere civila auto RCA cu valabilitate de la ora 00.00 a urmatoarei zile a celei de emitere (ex: polita incheiata in data de 09.08.2015, iar valabilatatea incepe din data de 10.08.2015) sau de la ora 00.00 a altei date, dar nu mai mult de 30 de zile de la data incheierii si este valabila o luna, 6 luni sau un an de zile. In vederea inmatricularii, in baza certificatului fiscal de la primarie al noului proprietar, se emit polite de asigurare in aceleasi conditii cu mentiunea ca pot fi valabile o luna sau 6 luni de zile.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.