Jump to content
POLITISTI.ro

Sfaturi utile pentru a preveni înşelăciunile prin telefon


NewsBot

Recommended Posts

Sfaturi utile pentru a preveni înşelăciunile prin telefon – metoda accidentul

În ultima perioadă, poliţiştii au primit mai multe sesizări ce au ca obiect infracţiuni de înşelăciune săvârşite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „accidentul”. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani.

Suspecţii utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.

Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.

Din cazuistica intrumentată până în prezent a reieşit faptul că, majoritatea suspecţilor de înşelăciuni sunt deţinuţi în diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi făcute în conturile unor complici care se află în libertate.

În urma percheziţiilor realizate de poliţişti în penitenciare au fost găsite şi ridicate foarte multe telefoane mobile, cartele SIM şi carduri de memorie, utilizate de suspecţi la comiterea infracţiunilor respective.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare:

 1. depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
 2. înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acţiune.

În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Într-adevăr unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.

Poliţia Română vă recomandă:

 • verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;
 • dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
 • fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumnea¬voastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
 • nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legi¬timaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

* * *

EXEMPLE:

 

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Suceava au efectuat 12 percheziţii la mai mulţi suspecţi de înşelăciune prin telefon

Nouă bărbaţi, dintre care şapte deţinuţi din penitenciarul Galaţi, au fost conduşi la sediul I.P.J. Suceava, pentru audieri.

La data de 11 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Suceava, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Galaţi şi I.P.J. Brăila, au efectuat 12 percheziţii pe raza judeţelor Galaţi şi Brăila, fiind vizate 12 persoane, suspectate că, în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, au înşelat mai mulţi suceveni cu peste 100.000 de lei.

În judeţul Galaţi, nouă dintre percheziţii au fost efectuate la penitenciarul din localitate, la mai mulţi suspecţi încarceraţi, alte două percheziţii au fost efectuate în municipiul Galaţi şi încă una în judeţul Brăila.

În fapt, suspecţii telefonau victimelor, susţineau că sunt rude apropiate ale acestora, că au fost implicate în diferite evenimente rutiere şi au nevoie de sume de bani pentru plata unui avocat sau pentru spitalizare.

În urma executării percheziţiilor, au fost ridicate 30 de telefoane mobile şi încărcătoare (20 dintre acestea de la deţinuţii din penitenciarul Galaţi), 28 de cartele SIM, 1 laptop, memoy card-uri, sume de bani şi înscrisuri.

9 persoane (dintre care 7 deţinuţi din penitenciarul Galaţi) au fost conduse la audieri la sediul I.P.J. Suceava pentru documentarea activităţii infracţionale, urmând a se dispune măsuri procedurale.

La data de 20 februarie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba efectuează simultan 6 percheziţii (4 în municipiul Galaţi şi două în municipiul Brăila), în vederea documentării activităţii infracţionale a 4 persoane suspectate de comiterea mai multor fapte de înşelăciune, prin metoda „accidentul”.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Alba, cu sprijinul Serviciilor de Operaţiuni Speciale Alba şi Galaţi şi al poliţiştilor de la Poliţiile municipiilor Galaţi şi Brăila, desfăşoară 6 percheziţii, din care patru domiciliare şi două în Penitenciarul Galaţi.

În cauză, sunt efectuate cercetări faţă de 4 persoane suspectate, cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani, două din Brăila, una din Galaţi şi una care se află încarcerată în Penitenciarul Galaţi, pentru executarea unei pedepse privative de libertate. Acestea sunt suspectate că, în perioada 23 ianuarie – 1 februarie a.c., au înşelat sau au încercat să înşele, 7 persoane din judeţul Alba.

În penitenciar sunt căutate telefoane mobile şi cartele de telefon mobil de pe care au fost făcute apelurile, iar la locuinţele celorlalţi suspecţi sunt căutate înscrisuri prin care au fost ridicate sumele de bani transferate prin intermediul unor societăţi de transfer rapid.

Din probatoriul administrat până în prezent, a rezultat că, cei 4 au pretins păgubiţilor, prin telefon, diverse sume de bani, sub pretextul că sunt avocaţii unei rude apropiate a victimelor, care a comis un accident rutier, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa. Astfel, falşii avocaţi au cerut persoanelor păgubite să depună bani într-un cont, prin intermediul unui serviciu de transfer rapid, pentru presupusa reprezentare în faţa autorităţilor.

Prejudiciul reclamat prin aceste fapte este de 19.500 de lei.

Cei 3 suspecţi aflaţi în libertate, precum şi eventualii lor complici, au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Joi, 30 mai a.c., poliţişti ai Secţiei 3 Poliţie din cadrul D.G.P.M.B., cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale - I.G.P.R., au efectuat cinci percheziţii domiciliare în judeţul Brăila şi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, în vederea destructurării unui grup infracţional specializat în înşelăciuni prin telefon.

În fapt, la data de 25 martie a.c., poliţiştii Secţiei 3 – D.G.P.M.B. au fost sesizaţi de către o persoană cu privire la faptul că a fost anunţată, prin telefon, că fiul său ar fi provocat un accident rutier şi va fi transportat la un spital din Capitală.

De asemenea, cu prilejul aceleiaşi convorbiri telefonice, i-ar fi fost solicitaţi 2.000 de euro, pentru ca o a doua victimă a accidentului rutier să poată fi operată în regim de urgenţă.

Partea vătămată s-a deplasat la cea mai apropiată unitate bancară unde a depus 9.000 de lei, pe numele unei persoane indicate de către cei care i-au telefonat.

În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., a reieşit că doi dintre suspecţi sunt în prezent încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

Totodată, poliţiştii bucureşteni, în cooperare cu poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi şi Poliţiei Municipiului Brăila, au reuşit identificarea persoanelor care încasau sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor.

Pentru probarea activităţii infracţionale, la data de 30 mai a.c., poliţiştii Secţiei 3 Poliţie – D.G.P.M.B., sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, au efectuat cinci percheziţii.

Astfel, în camera unde erau încarceraţi cei doi suspecţi, poliţiştii au descoperit şi ridicat şapte terminale telefonice mobile, patru dispozitive pentru încărcarea acumulatorilor terminalelor telefonice mobile şi trei cartele telefonice.

De asemenea, în urma percheziţiei efectuate la domiciliul bunicilor unuia dintre suspecţi, din judeţul Brăila, au fost identificate şi indisponibilizate mai multe bunuri electronice, un autoturism, un ATV, precum şi 19.500 de lei, despre care existau indicii că proveneau din activitatea infracţională a suspectului.

Cercetările sunt continuate de judiciariştii Secţiei 3 Poliţie din cadrul D.G.P.M.B., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, cu doi dintre suspecţi în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, poliţiştii bucureşteni au făcut demersuri în vederea transferului suspecţilor încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, în cadrul arestului Poliţiei Capitalei, în vederea probării întregii activităţi infracţionale şi emiterii mandatelor de arestare preventivă, existând date conform cărora suspecţii ar fi înşelat mai multe persoane prin aceeaşi metodă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 2 weeks later...
Am primit și eu un mesaj pe telefonul mobil:
 
„VODAFONE:felicitari ați caștigat un premiu de 10.000€oferit de COMPANIA VODAFONE : pentru informații : 073********. EXPEDITOR: VODAFONE.”
 
Am încercat să-l transmit pe saitul poliției române la „serviciul relații cu publicul” dar îmi spune tot timpul „Eroare de conectare, va rugam sa reveniti!”
Link to comment
 • 6 months later...

Poliţia Capitalei - prevenire înşelăciuni prin telefon

Poliţia Capitalei a desfăşurat , în perioada 10 – 12 ianuarie a.c., mai multe activităţi cu caracter preventiv şi de conştientizare a cetăţenilor cu privire la infracţiunile de înşelăciune comise prin intermediul telefonului.

Obiectivul acestei acţiuni a vizat reducerea numărului de infracţiuni de “înşelăciune prin telefon”, prin conştientizarea populaţiei cu privire la riscurile la care se expune dând curs anumitor solicitări telefonice.

Astfel, Poliţia Sectorului 6, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Serviciului de Ordine Publică, au desfăşurat în perioada 10 – 12 ianuarie a.c., activităţi de prevenire a infracţiunilor de “înşelăciune prin telefon”.

Cu această ocazie, poliţiştii Capitalei au luat legătura cu peste 1.050 de locatari din 26 blocuri din sectorul 6 şi peste 250 de persoane care se aflau în zona pieţei Drumul Taberei, în scopul diminuării riscului infracţional şi victimal, cât şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică, totodată fiind înmânate pliante cu caracter preventiv.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti vă recomandă să nu vă lăsaţi impresionaţi de persoanele necunoscute care vă apelează telefonic şi vă transmit mesaje, aparent, din partea celor dragi, în scopul de a vă înşela.

Totodată, pentru evitarea apariţiei unor situaţii neplăcute, nu daţi curs la astfel de solicitări şi apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată secţie de poliţie.

D.G.P.M.B. - Serviciul Informare și Relații Publice

Link to comment
 • 1 month later...
Atenţie la înşelăciunile prin metoda ,,accidentul”
 
Poliţiştii giurgiuveni au acţionat pentru prevenirea infracţiunilor de înşelăciune săvârşite prin intermediul telefonului mobil, punând accent în special pe modul de operare purtând denumirea accidentul. 
 
Pentru a nu cădea pradă unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani.
 
Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, în cadrul Programului local de prevenire a infracţiunilor de înşelăciune prin metoda accidentul au organizat o serie de activităţi preventive în localităţile Comana şi Grădiştea, din judeţul Giurgiu.
 
Prin aceste activităţi s-a urmărit informarea cetăţenilor şi atragerea sprijinului comunităţii în acţiunile desfăşurate de poliţie pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor de înşelăciune prin telefon.
 
Au fost făcute recomandări preventive pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune prin telefon, cetăţenilor fiindu-le distribuite materiale informative de către poliţiştii giurgiuveni.
 
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte, privind înşelăciunile prin metoda „accidentul”:
În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: 
1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv; 
2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. 
 
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
 
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
 
De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. 
 
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acţiune. 
 
În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.
 
Poliţia Română vă recomandă:
 
 • verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.
 • dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. 
 • fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumnea¬voastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.
 • nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legi¬timaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
 • verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi unor rude, despre care vi spune o poveste, de obicei impresionantă.
 • nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor.
 • nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în nici un caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au.
 • nu daţi crezare veştilor prin care sunteţi anunţaţi că sunteţi fericiţii câştigători ai unor concursuri, la care nu aţi participat.
 • nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii, plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior încasării acestora!
 • nu ezitaţi să cereţi sprijinul poliţiştilor sau rudelor apropiate înainte de a da curs unor astfel de solicitări. 
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice
Link to comment
 • 2 months later...
 • Moderator

Priviţi aici un specimen de prostie rară, dar care trăieşte cu impresia că e haios.

Prostăvanul ăsta se laudă "prietenilor" de pe "feisuc" cu procesul verbal şi chitanţa aferente unor sancţiuni primite pentru neportul centurii de siguranţă şi folosirea telefonului mobil fără sistem mâini libere. Iar ca treaba să fie "beton" a postat o ditamai fotografie, fără să blureze datele de stare civilă, în condiţiile în care fotografia la condiţiile de confidenţialitate are setatată opţiunea "Distribuit pentru: Public". Deci oricine poate vedea numele lui, adresă, etc.  :doh:

post-2-0-55724000-1398187654_thumb.jpg

 

Şi se miră ca nişte proşti făcuţi grămadă când îi sună câte un puşcăriaş, ce le ştie adresa, numele sau CNP-ul şi îi abureşte în aşa hal încât se duc de parcă ar fi hipnotizaţi şi le trimit bani, le încarcă cartelele telefonice şi aşa mai departe. După care vin să reclame cine ştie ce teorii conspiraţioniste, invocând că puşcăriaşii ăia au legături cu cine ştie ce funcţionari ce au acces la bazele de date, deşi ei îşi aruncă datele de stare civilă peste tot.

 

 • Upvote 2
Link to comment
 • 10 months later...

POLIŢIŞTII ÎNTR-UN DIALOG PREVENTIV CU PERSOANELE VÂRSTNICE DIN SECTORUL 2 AL CAPITALEI

Poliţiştii Inspectoratului General al Poliţiei Române au organizat o întâlnire cu 140 de persoane, de vârsta a treia, din Bucureşti pentru a le oferi acestora sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale celor care încearcă să îi înşele.

Astăzi, 26 februarie a.c., a avut loc întâlnirea specialiştilor Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române cu 140 de persoane vârstnice, locuitori ai Sectorului 2 al Capitalei.

Activitatea cu caracter preventiv s-a desfăşurat în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 Bucureşti şi a avut ca principală temă prevenirea infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului, respectiv înşelăciunile săvârşite prin metoda denumită generic „accidentul”.

Astfel, poliţiştii au prezentat invitaţilor o serie de aspecte privitoare la înşelăciunile comise asupra persoanelor cu vârste înaintate, precum şi alte teme, cum ar fi tâlhăriile, furturile din locuinţe şi furturile din buzunare, întrucât această categorie socială poate prezenta un risc sporit de victimizare, putând deveni o ţintă predilectă a persoanelor răuvoitoare.

Pe parcursul întâlnirii, poliţiştii le-au oferit celor prezenţi sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale celor care încearcă să îi înşele, cel mai important lucru pe care cei contactaţi îl pot face, fiind acela de a verifica autenticitatea celor comunicate la telefon de interlocutor şi de a anunţa, imediat, poliţia.

Informaţii de background:

Persoanele ce prezintă un grad ridicat de vulnerabilitate sunt în general bătrânii şi persoanele care locuiesc singure, majoritatea victimelor fiind între 60 și 80 de ani.

De asemenea, există situații în care victimele acestui tip de infracţiune au fost persoane de vârstă mijlocie şi cu un nivel de şcolarizare ridicat, deoarece elementul emoţional – afectiv este vizat de infractor, iar o persoană emotivă poate cădea uşor victimă.

Recomandări preventive:

Pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de acest gen, Poliţia Română vă recomandă abordarea unei atitudini prudente, atât în situaţii premergătoare comiterii unor astfel de fapte, cât şi în momentul în care sunteţi contactaţi telefonic, pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi fost implicate rudele dumneavoastră apropiate.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, aparent întâmplător. Există posibilitatea ca aceştia să încerce să se apropie de persoana dumneavostră, printr-un comportament prietenos, scopul final, fiind acela de a afla detalii despre dumneavostră, familie, apropiaţi sau vecini.

Totodată, vă recomandăm să nu primiţi în locuinţă persoane care se pretind a fi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale furnizoare de servicii, firme de curierat sau comis voiajori, fără a verifica, în prealabil, documentele de identificare şi legitimaţiile de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei sau despre vecini.

De asemenea, vă sfătuim să nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude, apropiaţi sau vecini dacă sunteţi abordaţi, direct sau telefonic, de persoane necunoscute, sub orice pretext (presupuse câştiguri sau reprezentanţi ai unor companii de telefonie, de televiziune prin cablu, unităţi bancare).

În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care se recomandă a fi o rudă apropiată (sau ca sunând din partea acesteia) şi pretind că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier în care ar fi fost implicată:

În primul rând, nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.

Verificaţi, de îndată, dacă persoana în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, solicitând, obligatoriu, date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla.

Încercaţi să contactaţi,  pe numărul cunoscut de dumneavoastră, persoana care ar fi suferit accidentul sau care l-ar fi produs, ori alte persoane din anturajul acesteia, pentru stabilirea situaţiei reale de fapt.

În cazul în care nu reuşiţi acest lucru, anunţaţi imediat, prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112 sau pe orice altă cale poliţia, în vederea stabilirii situaţiei reale.

În cazul în care v-aţi dat seama că aţi fost vizat de un astfel de comportament infracţional, anunţaţi poliţia.

DE ŢINUT MINTE este faptul că, în astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi reprezentanţii poliţiei.

Sursă: IGPR

Link to comment
 • 1 year later...

cred ca ar fi necesar un site unde sa poti denunta un act de inselaciune, astfel ca persoana ce inseala sa poata fi recunoscuta de alti potentiali inselati. Cazul meu nu este unul singular, am incercat sa cumpar un catel de pe situl "lajumate.ro" . totul parea civilizat, pana ce dl ***date cu caracter personal eliminate*** s-a vazut cu banii in mana si a uitat sa mai raspunda la telefon , de catel ce sa zic, cred ca nici nu avea unul, dar are trei conturi pe acest site, cu mai multi catei de vanzare, rase diferite, conturile: CRISTINA, VALENTINA, FLORINA, toate cu acelasi nr de tel 07***date cu caracter personal eliminate***. inafara de un sfat din partea sitului "ai grija..." si niste bani pierduti, un copil trist ca nu a primit cadoul de Pasti, as vrea sa fac public numele ***date cu caracter personal eliminate***, presupus din ***date cu caracter personal eliminate***, si CNP-ul persoanei ***date cu caracter personal eliminate***, poate nu va mai insela si alte persoane .

Edited by Marius
Eliminare date cu caracter personal
Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 2 ore, begabriela a scris:

cred ca ar fi necesar un site unde sa poti denunta un act de inselaciune, astfel ca persoana ce inseala sa poata fi recunoscuta de alti potentiali inselati.

@begabriela  Şi ce vă reţine să nu vă faceţi un asemenea website?

Elegant şi civilizat ar fi fost să citeşti cu atenţie şi să respecţi Regulamentul acestui site, unde e specificat că dezvăluirea pe acest forum unor date cu caracter personal nu este permisă. Legislaţia română (mai exact Legea 667 din 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal) interzice dezvăluirea acestora către terţi fără acordul persoanei vizate. Ori până la momentul în care o instanţă de judecată pronunţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă, publicarea/dezvăluirea datelor cu caracter personal ale unei persoane sub această formă pe internet încalcă prevederile legale. În concluzie, mergi în altă parte şi postează astfel nemulţumiri, noi aici respectăm prevederile legale. Aşa-i că derbedeii au prea multe drepturi?! Ştim, ştim ... şi noi ne lovim de aceste aspecte ... 

În plus, majoritatea "ţepelor" de pe site-urile de vânzări (olx.ro, lajumate.ro, etc.), sunt faptele care nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiuniilor de înşelăciune aşa cum sunt prevăzute în Codul penal. Cei care vă promit că vă vând anumite obiecte/produse/animale etc. etc. şi vă prostesc să le trimiteţi banii în avans, iar după nu vă mai trimit nimic, din punct de vedere legal nu respectă condiţiile înţelegerii dintre părţi, iar drept urmare litigiul este de natură civilă, ce poate fi soluţionat prin acţionarea în judecată. Nu e treaba poliţiei să alerge după toţi mincinoşii, competentă pentru soluţionare este doar instanţa de judecată.

Faptul că voi îi credeţi pe cuvânt când vă promit ceva, este doar o formă clară de naivitate. În orice jurisprudenţă din lume, simpla afirmare a unui neadevar cât şi publicitatea mincinoasă spre exemplu, nu constituie un element al infracţiunii de înşelăciune, iar ca urmare o situaţie de acest gen nu este o faptă prevăzută de legea penală. Cei mai mulţi oameni trăiesc cu impresia că infracţiunea de înşelăciune este definită aşa cum este explicat termenul "înşelăciune" în dicţionarul explicativ al limbii române, ceea ce e total fals şi nu are nicio legătură cu realitatea.

Pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune este necesar ca făptuitorul să folosească la încheierea acţiunii respective vreun mijloc de inducere în eroare a părţilor vătămate, condiţie inexistentă în cele mai multe situaţii de acest fel. Faptul că persoana păgubită îl crede pe cuvânt ce spune, e doar o formă de naivitate. Ori altfel spus, simpla afirmare a unui neadevăr sau publicitatea mincinoasă NU sunt considerate ca fapte tipice de înşelăciune, aşa cum e prevăzută această faptă în legislaţia penală, pentru că lipseşte un element constitutiv ce ţine de latura obiectivă a infracţiunii, iar înţelegerea dintre persoanele implicate are valoare contractuală conform Codul Civil şi nerespectarea prevederilor contractuale este un litigiu civil care se află în competenţa instantei civile.

 • Upvote 8
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.