Jump to content
POLITISTI.ro

Alege viaţa! Poartă centura de siguranţă!


NewsBot

Recommended Posts

Alege viaţa! Poartă centura de siguranţă!

Astăzi, 12 iulie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul I.G.P.R., au fost prezentate rezultatele unui studiu referitor la comportamentul participanţilor la trafic privind portul centurii de siguranţă în timpul conducerii vehiculelor. Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va demara, în perioada 12-14.07.2012, la nivel naţional, o acţiune de verificare în trafic a portului centurii de siguranţă.

Siguranţa rutieră este o problemă importantă a societăţii contemporane, context în care reducerea victimizării populaţiei prin accidente de circulaţie constituie un obiectiv major al poliţiei rutiere, care şi-a propus adoptarea şi implementarea unui program de acţiune, axându-se pe doi piloni importanţi, respectiv activităţi preventiv-educative şi acţiuni de impunere a legii.

În vederea fundamentării corecte a acţiunilor educative organizate în cadrul Campaniei naţionale de educaţie rutieră ,,Alege viaţa!” pentru conştientizarea participanţilor la trafic asupra riscului rutier, a fost realizat un studiu referitor la comportamentul participanţilor la trafic privind portul centurii de siguranţă în timpul conducerii vehiculelor, în colaborare cu Profiles Internaţional.

Cercetarea efectuată la nivel naţional în rândul participanţilor la trafic şi-a propus să cuantifice anumite aspecte legate de comportamentul privind portul centurii de siguranţă în timpul conducerii vehiculelor, fiind înregistrat comportamentul autodeclarat al şoferilor.

În primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, mortalitatea rutieră a scăzut cu 8,25%, păstrând trendul descendent.
Aproximativ ¾ dintre şoferii de autoturisme participanţi la această cercetare au afirmat că poartă întotdeauna centura de siguranţă. 15,2% au declarat că poartă centura de siguranţă deseori în timpul conducerii vehiculului, iar 11,5% doar uneori. Un procent 2,2% dintre cei chestionaţi nu poartă niciodată centura de siguranţă în timpul deplasărilor.

Dintre şoferii de autoturisme care nu poartă niciodată centura de siguranţă cei mai mulţi realizează drumuri mai lungi (mai mult de 100 km zilnic – 35,3%) şi se deplasează cu precădere ziua (58,8%).

Cel mai menţionat motiv pentru care se poartă centura de siguranţă uneori, deseori sau niciodată este legat de deplasarea pe distanţe scurte, acesta fiind menţionat de 57% dintre subiecţi, în timp ce 24,5% dintre respondenţi nu poartă centura de siguranţă în timpul deplasărilor în interiorul localităţii. Un alt motiv des menţionat de respondenţi este neglijenţa, faptul că uită cuplarea centurii de siguranţă de către șofer în timpul efectuării deplasărilor.

În cazul efectuării deplasărilor cu mai multe persoane în maşină, 70,3% dintre cei intervievaţi au afirmat că numai pasagerul din faţă poartă centura de siguranţă.

Cei care transportă copii sub 3 ani în autoturism obişnuiesc, în procent de 68,2%, să îi plaseze în scaun special pentru pasagerii sub 3 ani, pe bancheta din spate.

Procentul celor care au fost amendaţi/sancţionaţi pentru neutilizarea centurii de siguranţă este de 33,4% din totalul celor chestionaţi. Din rândul persoanelor ce nu poartă niciodată centura de siguranţă, 47,1% au fost sancţionate pentru acest lucru, cu toate acestea ele continuând să nu cupleze centura de siguranţă în timpul mersului.

Mai mult de jumătate dintre respondenţii şoferi de microbuz/autobuz, 59,1%, au precizat că poartă centura de siguranţă, întotdeauna, în timpul conducerii vehiculului, 18,1% - deseori, în timp ce 7,2% dintre cei chestionaţi, nu o poartă niciodată.

3,4% dintre şoferii de autoutilitară/camion/autotractor nu poartă centura de siguranţă niciodată în timpul conducerii vehiculului. Procentul celor care respectă normele Codului Rutier cu privire la purtarea centurii de siguranţă se ridică la 67,8%, aceştia obişnuind să îşi cupleze întotdeauna centura de siguranţă în timpul deplasărilor.

Majoritatea conducătorilor de motocicletă/scuter obișnuiesc să poarte casca de protecţie în timpul deplasărilor. Doar 1,4% au afirmat că nu poartă casca de protecţie niciodată.

Cei care nu au întotdeauna asupra lor casca de protecţie obișnuiesc să nu o poarte atunci când se deplasează pe distanţe scurte, acest lucru fiind confirmat de 85,2% dintre acești conducători de motocicletă/scuter. 22,2% dintre respondenţii acestei categorii de vehicule nu poartă casca de protecţie în timpul deplasărilor în localitate, iar 11,1% atunci când conduc precaut, cu viteză mică. 7,4% dintre acești respondenţi declară că motivul pentru care nu poartă casca de protecţie este faptul că îi incomodează.

DE REŢINUT:

- Legislaţia în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranţă, atât în localităţi cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiţi-le deci chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local!
- Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă;
- Folosirea centurii de siguranţă, în caz de accident, crește șansele de supravieţuire de la 40% la 60%;
- Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.);
- Dispozitivele de tip "airbag" sunt de fapt sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate.

http://youtu.be/U0z2xOqlI8E

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
:good: Eu una port centura de fiecare data, mi-a intrat in reflex! Purtati-o si voi, nu aveti nimic de pierdut! Dimpotriva..
Link to comment

imi vine sa spun ca totul tine de gradul de civilizatie al fiecaruia, de nivelul de constientizare etc, nu de un act coercitiv... gen trebuie sa pun centura ca asa e legea si imi iau amenda. imi amintesc ca abia luasem permisul (2001 parca) si umblam cu dacia 1310 cu centura pusa si farurile aprinse (pt ca da, vazusem cum se poarta lumea in alta parte din Romania, am realizat avantajele si mi s-a parut absolut normal si logic)... si toata lumea facea misto de mine... si nu am murit pana in ziua de azi din cauza caterincilor si a ghertoilor care considera ca ei sunt mai speciali.... la urma urmei, are si selectia naturala rolul ei....

Link to comment
  • 8 months later...

Alege viața! Folosește centura de siguranță!

Aproape 29.000 de conducători auto și pasageri au fost sancționați, pe parcursul a șapte zile, pentru nepurtarea centurii de siguranță. Acțiunea polițiștilor români, care se desfășoară simultan cu cele de pe teritoriul tuturor statelor membre T.I.S.P.O.L., continuă și în perioada următoare.

Reducerea mortalităţii prin accidente de circulaţie cu 50%, în perioada 2011 – 2020, reprezintă un obiectiv important la nivel european. Una dintre modalităţile eficiente de diminuare a riscului de deces sau vătămare gravă în caz de accident este utilizarea corectă a centurilor de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie pentru copii.

În acest context, Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române a organizat o serie de acţiuni la nivel naţional, în perioada 11 – 17 martie a.c., pentru promovarea utilizării acestor dispozitive de siguranţă.

Acţiunile s-au înscris în calendarul de activităţi pentru anul 2013 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa - T.I.S.P.O.L. și s-au desfăşurat concomitent pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre.

Pe parcursul acțiunilor, la care au participat în medie peste 1.500 de poliţişti rutieri în fiecare zi, au fost aplicate 28.883 de sancţiuni contravenţionale pentru nepurtarea centurii de siguranță.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 27.720 au fost pentru conducătorii auto, iar 1.150 pentru pasagerii care nu purtau centurile de siguranţă. Totodată, conducătorii de autovehicule au fost sancţionaţi în 109 cazuri pentru lipsa dispozitivelor de retenţie pentru copii.

Acţiunea se desfăşoară în continuare.

Sursă: IGPR

Link to comment

Purtati centura de siguranta! Tine de educatia fiecaruia, dar in momentul in care mergem in strainatate cu masina purtam centura de siguranta chiar si pe locurile din spate. Dar si amenzile sunt mai mari si, de regula, se platesc pe loc. Si la noi ar trebui ca sanctiunea pentru nepurtarea centurii de siguranta sa fie mai mare, intr-o alta clasa de puncte-amenda, iar apoi sa se urmareasca sa fie achitata. De cele mai multe ori, romanul se educa cu sanctiuni pecuniare sau cu bata, nu cu vorba buna si cu campanii de promovare si consiliere care costa foarte mult si nu isi ating scopul.

Link to comment

Folosiţi centura de siguranţă!

Peste 50.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii rutieri, pentru nefolosirea centurii de siguranţă, a dispozitivelor de retenţie omologate, a telefonului mobil fără „mâini libere” sau a căştilor de protecţie omologate, în timpul unei acţiuni derulată la nivel naţional, pe parcursul a două săptămâni.

Acţiunea face parte din calendarul campaniei preventive “SEATBELT”, desfăşurată pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre TISPOL (Organizaţia Poliţiilor Europene).

În perioada 11 – 24 martie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., poliţiştii rutieri din ţară au acţionat în trafic pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere, în special a celor privind folosirea centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie omologate.

Conducătorii auto şi pasagerii au fost sfătuiţi cu privire la necesitatea utilizării centurilor de siguranţă, a sistemelor de retenţie pentru copii şi despre importanţa respectării normelor legale în ceea ce priveşte folosirea telefonului mobil în timpul mersului, cu dispozitiv sau accesorii de tip „mâini libere”.

De asemenea, poliţiştii au recomandat conducătorilor de motociclete şi de mopede să folosească căştile de protecţie omologate.

La acţiunile desfăşurate au participat, în medie zilnică, peste 1.900 de poliţişti rutieri.

Au fost aplicate 54.206 de sancţiuni contravenţionale pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii de autovehicule şi pasageri, 202 de sancţiuni contravenţionale pentru nefolosirea căştilor de protecţie omologate de către conducătorii de motociclete/mopede şi 4.655 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului fără dispozitiv sau accesorii de tip „mâini libere”.

Link to comment
  • 5 months later...

Centura de siguranţă salvează viaţa!

 

În timpul unei acţiuni derulată la nivel naţional, pe parcursul unei săptămâni, poliţiştii rutieri au aplicat peste 28.500 de sancţiuni contravenţionale pentru nefolosirea centurii de siguranţă, a dispozitivelor de retenţie omologate, a telefonului mobil fără „mâini libere” sau a căştilor de protecţie omologate.

În perioada 9 – 15 septembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii rutieri din ţară au acţionat, în trafic, pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere, în special a celor privind nefolosirea centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie omologate.

Acţiunea face parte din calendarul campaniei preventive “SEATBELT”, desfăşurată pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre TISPOL (Organizaţia Poliţiilor Europene).

La activităţile desfăşurate au participat, în medie, zilnic, peste 1.800 de poliţişti rutieri.

Conducătorii auto şi pasagerii au fost sfătuiţi cu privire la necesitatea utilizării centurilor de siguranţă, a sistemelor de retenţie pentru copii, precum şi despre importanţa respectării normelor legale privind folosirea telefonului mobil în timpul mersului, cu dispozitiv sau accesorii de tip „mâini libere”.

De asemenea, poliţiştii au recomandat conducătorilor de motociclete şi de mopede să folosească căştile de protecţie omologate.

În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat 26.144 de sancţiuni contravenţionale pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii de autovehicule şi pasageri, 164 de sancţiuni contravenţionale pentru nefolosirea căştilor de protecţie omologate de către conducătorii de motociclete / mopede şi 2.369 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului fără dispozitiv sau accesorii de tip „mâini libere”.

Astfel de acţiuni continuă, la nivel naţional, şi în perioada 16-22 septembrie a.c., potrivit Calendarului de activităţi al poliţiei rutiere pentru anul 2013.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 year later...

"CENTURA DE SIGURANŢĂ SALVEAZĂ VIEŢI!" SIGURANŢA RUTIERĂ – PRIORITATE A POLITIEI ROMÂNE

 

Pentru siguranţa deplasărilor rutiere, Poliţia Română recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo şi să adopte o manieră preventivă de condus.

 

În contextul atenţionării meteorologice conform căreia, în special, în jumătatea sudică a ţării, vor avea loc ninsori şi viscol, Poliţia Română recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de circulaţie, precum şi a indicaţiilor poliţiştilor aflaţi în trafic.

 

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

 

Celor care urmează să plece la drum le recomandăm să se informeze în prealabil despre starea drumurilor şi să fie pregătiţi pentru a circula în condiţii de iarnă.

 

De asemenea, reamintim că, începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispoziţiile referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule.

 

Prin noile reglementări nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de „un nou Cod rutier”.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.