Jump to content
POLITISTI.ro

"NU TRECE DINCOLO!" - "Alege viaţa!" - prevenirea victimizării pietonilor


NewsBot

Recommended Posts

CAMPANIA "NU TRECE DINCOLO!" – "ALEGE VIAȚA!"

 

"NU TRECE DINCOLO!" este campania Poliției Române pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, care se va derula în perioada aprilie – noiembrie a.c..

 

Scopul campaniei este prevenirea victimizării pietonilor prin accidente de circulaţie.

 

La data de 1 mai a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc conferința de lansare a campaniei pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii - "NU TRECE DINCOLO!”.

 

Inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, campania se derulează, la nivel național, în perioada 1 mai – 30 noiembrie a.c..

 

Pe parcursul campaniei, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor  asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor  neacordării  priorităţii de trecere  pietonilor.

 

Pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române: Facebook.com/Politia Romana - www.politiaromana.ro), un spot radio, precum și pliante ce vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic.

 

La conferința de deschidere au participat domnul chestor de poliţie Dumitru Jianu - inspector general adjunct al Poliției Române doamna comisar de poliție Simona Stoica, ofițer sociolog din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și domnul comisar-șef de poliție Florentin Brăcea - directorul Direcției Rutiere.

 

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

 

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

 

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

 

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

 

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Da-ți șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

 

Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

 

Copii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copii imită comportamentul rutier al adulților.

 

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

 

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice daca ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

 

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

 

 

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 3 weeks later...

ACŢIUNE NAŢIONALĂ PENTRU PREVENIREA VICTIMIZĂRII PIETONILOR

Pe parcursul săptămânii trecute, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, aproape 2.000 de poliţişti au acţionat, la nivel naţional, pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni, precum şi pentru combaterea nerespectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Acţiunile desfăşurate de poliţiştii rutieri, în perioada 11 – 17 mai a.c., i-au avut în vedere, atât pe şoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare regulamentară, cât şi pe pietonii care traversează prin loc nepermis.

O atenţie deosebită a fost acordată zonelor cu potenţial de risc rutier, precum şi celor în care au fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul acestor două cauze.

Astfel, pentru nerespectarea normelor care reglementează circulaţia pe drumurile publice, poliţiştii au aplicat 14.881 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul acestora, 13.307 au vizat abateri ale pietonilor, iar 1.574 au fost aplicate pentru şoferii care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public.

Conform legii, în cele 1.574 de cazuri, şoferilor le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cu această ocazie vă reamintim faptul că, la data de 1 mai a.c., Poliţia Română a iniţiat şi demarat campania pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii - ,,NU TRECE DINCOLO!”, campanie ce se derulează, la nivel naţional, în perioada 1 mai – 30 noiembrie a.c..

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversaţi numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colţ de strada! Nu traversaţi prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriţi-vă în afara parţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou!

Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul ca atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiţi mai prudenţi!

Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Daţi şoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversaţi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asiguraţi.

Copii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copii imită comportamentul rutier al adulţilor.

Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!

Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) şi nu circulaţi pe drumurile publice daca aţi consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.

Fiţi prudenţi pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtaţi haine de culori deschise şi elemente reflectorizante!

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.