Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat (modificat)

sa stii,  Kafka, inca o veste trista: armata se pune la vechime doar dupa ce ai indeplinit toate conditiile si anume, cand ai facut efectiv 25 de ani in campul muncii, indeplinesti conditiile de iesire la pensie, cand se trage linie, o sa ai vechime 25 de ani si 6 luni ( armata). Ca o recomandare, daca iesi inainte de 1 decembrie, la calculul pensiei nu se ``vede`` ca ai 25 de ani vechime, pentru ca sistemul se actualizeaza de doua ori pe an, de 1 decembrie si de Ziua Politiei si o sa se calculeze pensia ca si cand ai 20 de ani de serviciu, dupa care dupa 1decembrie, te duci din nou cu cereri sa-ti recalculeze pensia

armata la t.r.,  urmata dupa aceea de facultate, se pune la vechime in campul muncii, adica 6luni armata+5ani facultatea+23ani politie= 28de ani si 6 luni vechime, din care sacazi : concediile de studii, cele fara plata si punerile la dispozitie. Cursurile sunt considerate conditii normale de munca 

Modificat de ghici
Publicat
5 minute în urmă, ghici a scris:

daca iesi inainte de 1 decembrie, la calculul pensiei nu se ``vede`` ca ai 25 de ani vechime, pentru ca sistemul se actualizeaza de doua ori pe an, de 1 decembrie si de Ziua Politiei si o sa se calculeze pensia ca si cand ai 20 de ani de serviciu, dupa care dupa 1decembrie, te duci din nou cu cereri sa-ti recalculeze pensia

De unde ai scos asta? În fiecare an, până la 01.06,S.M.R.U, înaintează numeric pe categorii ofițerii și agenții care îndeplinesc condițiile acordare a semnului onorific, iar până la 31.08, înaitează și situația cu numele celor care îndeplinesc condițiile. La 01.12 se emite ordinul prin care se propune acordare semnuui onorific „În serviciul” patriei. Dacă ai ieșit la pensie în anul în care îndeplinești condițiile pentru acordarea ordinului, cei de la resurse umane, vor elibera adeverință în acest sent, care se atașază la dosarul de pensie și se va lua în calcul. Ceea ce este nelegal, este faptul că acest spor, ca și cel pentru pensie suplimentară este inclus în pensie și nu poți depăși mediea salariilor nete corespunzătoare salariilor brute pentru perioada aleasă.

• 5 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua, 

Adresez doua intrebari in speranta ca se gaseste cineva care sa imi ofere raspunsuri pertinente si corecte:

1. In situatia in care un politist cu 12 ani si 6 luni vechime (toti in conditii speciale - operativ) si 2 ani scoala de agenti de politie isi inceteaza raporturile de serviciu, va beneficia de pensie militara conform legii 223/2015 la implinirea varstei standard de pensionare (60 de ani)? Daca da, cum se calculeaza cuantumul acesteia? Varsta politistului la momentul incetarii raporturilor de serviciu este de 35 de ani.

2. Un  politist incadrat din sursa externa care si-a incetat raporturile de serviciu dupa o vechime de 8 ani, 1 luna si 27 zile (toti in conditii speciale) va beneficia de pensie militara conform legii 223/2015 la implinirea varstei standard de pensionare (60 de ani)? Aici intuiesc care ar fi raspunsul conform "ART. 19 Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24."

Va multumesc anticipat!

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Am iesit la pensie la data de 16.07.2016 avand urmatoarea vechime:

stagiu militar 15.09.1987 - 16.01.1989

profesor suplinitor 01.09.1989 - 31.08.1990

m.a.c. MApN - 24.06.1991-16.07.1992 - graniceri - operativ 

m.a.c.MAI - 16.07.1992 - 15.10.2003 - graniceri + politia de frontiera operativ

15.10.2003 si pana la data iesirii lapensie politist de frontiera operativ

Nu mi-a fost conferit OMM incepand cu data de 01.12.2018 la fel cum a fost conferit si altor fosti militari angajati, fosti colegi primind ca raspuns de la fostul loc de munca ca a fost o eroare de sitem (program) si ca au fost retrimise tabelele catre MAI

Mai este cineva in postura mea? Stie cineva ce ar trebui facut?

Multumesc anticipat.

• 1 an mai târziu...
  • Membru
Publicat

Buna ziua dragi colegi , poate nu este cel mai potrivit moment dar am o nelamurire : am 2 colegi care au depus rapoarte in vederea pensionarii cu iulie 2020 ,iar in final cand au fost chemati sa ia la cunostiinta de actele intocmite  in dosarul de pensionare ,au cerut un duplicat dupa ,,fisa de pensie" primind un refuz categoric din partea celor de la S.R.U.

Exista o posibilitate legala pentru a obtine o copie dupa aceasta,,fisa de pensie"?

Intreb eu pentru ca ma tenteaza din ce in ce mai mult sa pun ,,armele in cui".Multumesc anticipat tututor care pot da un raspuns pertinent/legal..

• 9 luni mai târziu...
Publicat

Nu este prevazut niciunde faptul ca trebuie/poate fi inmanat un exemplar al fisei de pensie respectivului, acesta trebuie doar sa o citeasca cu atentie, dateze si semneze. Sau sa nu o semneze si sa solicite lamuriri suplimentare daca se considera undeva in continutul ei ceva in neregula sau ce nu intelege. Si de obicei acestea se rezolva pe loc, cu explicatiile necesare.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Buna ziua!!! Urmeaza sa ies la pensie dupa aproape 31 de ani in operativ,ma scoate calculatorul la 57 de ani si 11 luni.M-am angajat in noiembrie 1991 ca sergent angajat la Graniceri,care ulterior s-a transformat in Politie de Fontiera,acum fiind subofiter.Intrebarea mea este,daca voi beneficia de acele procente pentru fiecare an care depaseste 25 de ani de activitate si de acei 9%  pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani”.

Publicat

Beneficiezi de ambele, vei ajunge la o pensie bruta maxima de 102% (prin plafonare), insa vei primi pensie neta o suma mult mai mica, respectiv cuantumul veniturilor nete din cele 6 luni alese ca baza de calcul (58.5% din media veniturilor brute).

Publicat

Scanblu,media salariilor nete,din cele șase luni,ar fi,de exemplu 4704 lei și adăugând câte un procent de 1%din baza de calcul pentru fiecare an ce depășește 25 de ani,mă duce după părerea mea la 5mii și ceva.e adevărat???

Publicat

Nu, netul care este ca medie pe cele 6 luni va fi si pensia ta neta, procentul respectiv de 1% se adauga la procentele tale de calcul care pot ajunge la 102% maxim din media salariilor brute. Dar se face o diferenta foarte mare intre media salariilor brute, unde se calculeaza procentul respectiv (de pana la 102%), 8040 lei la tine brut si media salariilor nete, 4704 lei net.  Deci nu are relevanta ca ai 85% sau 95% calcul medie salariu brut, ca oricum e mai mare decat netul de 4704 lei. Cu alte cuvinte, nu ajuta prea tare sa ai vechime f. mare, ca oricum esti plafonat la media salariillor nete.

Este suficient sa ai minim 25 ani vechime efectiva (civil+armata+elev sc. militara+politist), 15 ani vechime in serviciu (armata+elev sc. militara+politist), 26 ani in conditii speciale si 47 ani varsta (daca esti nascut dupa 1970) si te poti pensiona cu drept la pensie pt. limita de varsta. Orice vechime peste 26 ani o faci de pomana, nu te ajuta cu absolut nimic la cuantumul pensiei. Si nu este incurajata in niciun fel retentia in activitate a personalului peste aceasta vechime si peste 47 ani varsta. Iar cu zvonistica actuala cu schimbarea legislatiei pensiilor militare (ca se va face o noua lege, ca poate se va calcula pensia pe contributivitate sau un sistem hibrid ca la magistrati de contributivitate+indemnizatie compensare riscuri/interdictii, ca sa fie prinse in PNRR si pensiile militare, etc.), numai de bine nu e pt. sistemul asta ca vai de el, ca oricum deficitul de personal este enorm

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Bună ziua!  Am plecat din sistem (Poliție Națională) la vârsta de 43 de ani avănd o vechime de 22 ani (toți ca ajutor șef post ---gr. specială ). La ce vârstă pot ieșit la pensie?

Mulțumesc! 

Publicat

La varsta de 60 ani daca esti nascut dupa 1970 sau putin mai devreme de 60 ani daca esti nascut in anii '60 (vezi anexa de la finalul Legii nr. 223/2015).

Publicat

Adică pentru toți anii de grupă nu primesc nici o reducere a vârstei de pensionare.  Credeam că dacă ai lucrat în anumite condiții rămâi cu  drepturile de grupă indiferent dacă pleci. (cum este la civili)

Oricum, vă mulțumesc pentru lămurire

Publicat

Da, reductie se face doar cand sunteti in activitate sau sunteti trecut in rezerva din motive neimputabile pt. nevoi ale MAI/reorganizare. Grupa de munca in cazul dvs. (plecat prin demisie/la cerere) se va adăuga doar la vehimea dvs. in munca (6 luni la fiecare an de conditii speciale).

• 3 luni mai târziu...
Publicat
On 7/22/2018 at 4:23 PM, ghici said:

sa stii,  Kafka, inca o veste trista: armata se pune la vechime doar dupa ce ai indeplinit toate conditiile si anume, cand ai facut efectiv 25 de ani in campul muncii, ....

armata la t.r.,  urmata dupa aceea de facultate, se pune la vechime in campul muncii, adica 6luni armata+5ani facultatea+23ani politie= 28de ani si 6 luni vechime, din care sacazi : concediile de studii, cele fara plata si punerile la dispozitie. Cursurile sunt considerate conditii normale de munca 

salutare, ma puteti clarifica  va rog cu privire la  5 ani de studentie in academie militara urmati de incadrare imediat in politie pana in prezent,  se pun la vechimea efectiva care trebuie indeplinita (cei 25 ani ) sau se iau in calcul doar la calculul cuantumului pensiei?

1. adica in prezent (2022 ca sa fie rotund), calculat din 1997 cand am intrat in academie, am  cei 25 ani vechime efectiva necesari pentru drept la pensie ?

2. vechimea in serviciu (cei 15 ani) se calculeaza din 2002 cand am fost incadrat efectiv sau tot din 1997?

multumesc , un an bun tuturor!

• Moderator
Publicat

Eu știu ca trebuie sa ai 25 lucrați, scoala contând doar la cuantumul pensiei.

Sper sa nu greșesc și sa spun prostii.

Publicat

1. Da, Academia de Politie se pune la vechimea in serviciu.

2. Se calculeaza din 1997 vechimea in serviciu.

Sunt 3 tipuri de vechimi (art. 3 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat):

a) vechime IN SERVICIU (perioada in structuri militare si de ordine publica-perioada armatei, perioada ca elev/student la institutii de invatamant MAI, M.A.B.C., concentrare/mobilizare)

b) vechime EFECTIVA, este vechimea in serviciu la care se adauga perioada ca civil/somaj pana in 2001/facultatea civila absolvita la zi cu licenta/diploma

c)vechime CUMULATA, este vechimea efectiva la care se adauga sporul de vechime pt. conditii de munca (alte conditii/speciale/deosebite)

Dvs. fiind nascut probabil in 1975 (presupunere cf. nick-ului) tb. sa indepliniti 3 conditii pt. pensionare:

1. 15 ani vechime in serviciu (5 ani academie+20 ani ca politist=CONDITIE INDEPLINITA DEJA)

2. 25 ani vechime efectiva (5 ani academie+20 ani politist=CONDITIE INDEPLINITA DEJA)

3. 60 ani varsta necesara (dvs. fiind nascut dupa 1970)=conditie NEINDEPLINITA pt ca fiind incadrat in 2002 aveti probabil 47 ani si 06 luni impliniti si sa zicem grosier 20 ani incadrare in CONDITII SPECIALE DE MUNCA probabil, care inseamna 10 ani reductie din varsta dvs. (60 ani - 10 ani reductie CS=50 ani varsta necesara)

Dvs. va lipseste doar suficienta perioada de incadrare in conditii speciale. Luati ca reper urmatoarele:

- la varsta de 47 ani, va trebuiau 26 ani conditii speciale (nu îi aveti inca)

- la varsta de 47 ani si 06 luni va trebuie 25 ani conditii speciale (nu îi aveti inca)

- la varsta de 48 ani va trebuie 24 ani conditii speciale

- la varsta de 48 ani si 06 luni va trebuie 23 ani conditii speciale (probabil la atingerea acestei varste veti indeplini conditille de pensionare CUMULATIVE).

Publicat

multumesc, foarte clar si la obiect

observ ca la vechime efectiva se calculeaza si anii de facultate civila la zi

o intrebare, mai exista atunci vreun avantaj din faptul ca termini o academie de politie versus o facultate civila inainte sa intri efectiv in serviciu?

multumesc inca o data pentru raspuns

Publicat

Nu a fost niciodata vreun avantaj evident. Din contra, esti considerat prost ca ai ales ruta grea pt. acces in MAI.

Cu Academia ai o formare cat de cat serioasa pt. munca de politie, insa regim cazon si cu repartitie asigurata in structuri MAI.

Cu facultatea civila (absolvita cu licenta, la zi) ai avantaje, cel mai evident fiind lipsa militariei si regimul relaxat fata de Academie, insa nu ai repartitie asigurata, ci tb. sa participi la concurs sursa externa si o iei de la zero cu ce inseamna munca de politie.

Este ca acum, incadram masiv din sursa externa si totodata si scolarizam in institutii de invatamant MAI.

In loc sa avem scolarizarea ca regula si incadrarea din sursa externa doar in regim extraordinar. Ca asa tot politistii repartizati din scoli MAI sunt frustrati fata de politistii care vin prin sursa externa, cu drepturi la fel pt. toti.

Cred ca ai observat si trendul care bate la ochi (macar in institutia unde activezi) ca foarte multi dintre sefi sunt din cei proveniti din incadrari din sursa externa (ca astia sunt cei mai orientati).

• Îmi place 1
  • 8 luni mai târziu...
Publicat
On 10.01.2023 at 0:22, ScanBlu a scris:

1. Da, Academia de Politie se pune la vechimea in serviciu.

2. Se calculeaza din 1997 vechimea in serviciu.

Sunt 3 tipuri de vechimi (art. 3 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat):

a) vechime IN SERVICIU (perioada in structuri militare si de ordine publica-perioada armatei, perioada ca elev/student la institutii de invatamant MAI, M.A.B.C., concentrare/mobilizare)

b) vechime EFECTIVA, este vechimea in serviciu la care se adauga perioada ca civil/somaj pana in 2001/facultatea civila absolvita la zi cu licenta/diploma

c)vechime CUMULATA, este vechimea efectiva la care se adauga sporul de vechime pt. conditii de munca (alte conditii/speciale/deosebite)

Dvs. fiind nascut probabil in 1975 (presupunere cf. nick-ului) tb. sa indepliniti 3 conditii pt. pensionare:

1. 15 ani vechime in serviciu (5 ani academie+20 ani ca politist=CONDITIE INDEPLINITA DEJA)

2. 25 ani vechime efectiva (5 ani academie+20 ani politist=CONDITIE INDEPLINITA DEJA)

3. 60 ani varsta necesara (dvs. fiind nascut dupa 1970)=conditie NEINDEPLINITA pt ca fiind incadrat in 2002 aveti probabil 47 ani si 06 luni impliniti si sa zicem grosier 20 ani incadrare in CONDITII SPECIALE DE MUNCA probabil, care inseamna 10 ani reductie din varsta dvs. (60 ani - 10 ani reductie CS=50 ani varsta necesara)

Dvs. va lipseste doar suficienta perioada de incadrare in conditii speciale. Luati ca reper urmatoarele:

- la varsta de 47 ani, va trebuiau 26 ani conditii speciale (nu îi aveti inca)

- la varsta de 47 ani si 06 luni va trebuie 25 ani conditii speciale (nu îi aveti inca)

- la varsta de 48 ani va trebuie 24 ani conditii speciale

- la varsta de 48 ani si 06 luni va trebuie 23 ani conditii speciale (probabil la atingerea acestei varste veti indeplini conditille de pensionare CUMULATIVE).

Nascut in sept 1976, incadrat din 01.04.2001(numai conditii speciale), 1 an armata(95-96'), cand pot sa ies la pensie? Am scos adeverinta pentru cele 9 luni de somaj de dupa liceu, dar inca nu am dus-o la MRU. Ma mai ajuta cu ceva?Are rost sa o mai duc?

Mi-a spus ca pot sa ies incepand cu 15 aprilie 2025; a facut cam ,,in viteza`` calculul si imi e frica sa nu-mi fac sperante degeaba

Multumesc!

Publicat (modificat)

Iti trebuie perioada de somaj de dinainte de 2001 (este vechime in munca) sa o aduci, pt. ca altfel nu faci vechime totala de 25 ani. Din datele sumare prezentate de tine, da, in aprilie 2025 ar fi data de pensionare. Insa, vezi ca poate mai ai si alta vechime din civilie sau scoala militara de subofiteri absolvita, se adauga si acestea la vechime.

Modificat de ScanBlu
  • Apreciez 1
  • 1 an mai târziu...
Publicat

Salutare!

Se poate iesi la pensie anticipata cu penalizare??

Adică, situatia este :

-varsta 47 ani si 3 luni

-vechime in politie cu grupa1  23 ani si 10 luni

-scala agenti 1 an si 6 luni

Tot aud la unii colegi care spun că, dacă ai impliniti 47 ani, poti iesi cu penalizare, chiar daca din varsta standard de 60 ani scazand grupa iti iese 48 sau 49 ani cum e in cazul meu.

Multumesc!

Publicat

Până la 31.12.2030 se scade din 60 si apoi, 2031 - 2035 se adaugă câte un an.

Situatia ipotetic explicată de mine va fi la sfarsitul lunii decembrie 2030. Probabil nu e posibil ce vreau eu, asa că am sa ma invart in jurul cozii până in 2033 si am sa ies la 50 ani.

Sanatate sa fie, conteaza mai putin anul!

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.