Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

• Membru
Publicat

@iav, eu mi-am dat cu parerea dupa ce am citit legea, nu ma iau dupa sindicate sau altcineva. Brutul nu poate fi decat unul (parerea mea:), sunt si mai optimist de fel).

Principiul contributivitatii se aplica inainte de actuala lege, deci nu ar avea sens solicitarea la casa de pensii.

Publicat

Dacă faci cererea, o poți trimite și online și  nu te costă niciun leu, iar când vei primi răspunsul, dacă-l compari cu fluturașul de salariu ai să vezi ce consideră ei ca fiind „salariul funcției de bază”

• Membru
Publicat

Pai exact asta incerc eu sa-ti spun, legea asta noua nu are legatura cu ce era pana acum. In nicio lege nu a fost vorba, pana acum, de brut. Este exact ceea ce spune legea, nu ai cu ce sa compari (fiind element de noutate). Trebuie doar sa asteptam punerea in aplicare.

P.S. Raman la parerea ca BRUT inseamna BRUT.

Publicat (modificat)
25 minute în urmă, viobra a scris:

P.S. Raman la parerea ca BRUT inseamna BRUT

Nu te contrazic. Am să văd când vine decizia de pensionare colegului și am să compar cu fluturașul lui.

Ar fi bine să ai dreptate și să mă înșel.

Modificat de iav
Adăugare părere.
Publicat

Daca ii spui cuiva ca vorbeste (scrie) prostii nu inseamna ca vrei sa-l jignesti. Nu sunt lider de sindicat, sunt un viitor pensionar care s-a interesat si documentat si va spun ca pensie se calculeaza la salariul brut majorat !

• Apreciez 2
  • Displace 2
Publicat (modificat)

Sa te auda Dumnezeu! De unde ai facut rost de minusuri?

Modificat de sorinel
Publicat (modificat)
în urmă cu 22 ore, viobra a scris:

In nicio lege nu a fost vorba, pana acum, de brut

Legea nr. 263/2010, actualizata 2014, privind sistemul unitar de pensii publice,art.3, alin 1, lit l spune cam așa: „ l)punctaj lunar - numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica”.

Am cerut acum doi ani la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne să-mi comunice stagiul de cotizare și punctajul realizat, până la acea dată și spre surprinderea mea au fost foarte promți comunicându-mi datele cerute. Cu această ocazie am constatat prin compararea fluturașilor de salariu din perioada respectivă, că salariul brut lunar luat în calcul era cel care pe fluturaș este cel de la rubrica „salariul funcției de bază” și nu cel din dreptul rubricii „total brut majorat”.

Prin faimoasa Ordonanță de Urgență  nr.57/2015 art.28 din Legea nr.223/2015 a fost modificat și sună cam așa:

„Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c)”

De aceea cred că se va lua în calcul salariul funcției de bază( și acesta este tot brut) și nu totalul brut majorat. 

Dacă rămânea neschimbat art.28 din Legea nr.223/2015, ami aveam o speranță pentru că acolo se prevedea clar: (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c).

Dar să dea Dmnezeu să mă înșel. 

Modificat de iav
Publicat

Profesore, esti mai negatist ca mine, daca te inseli,  sa-ti dea Dumezeu sanatate!

Publicat (modificat)
7 minute în urmă, sorinel a scris:

Profesore, esti mai negatist ca mine

Nu sunt profesor și de aceea nu înțeleg ce înseamnă „negatist”. Am să caut în DEX, ca să mă documentez mai bine. Lui Sanducu i-am dat un + să nu zică că-i port pică, dar și eu sunt un viitor pensionar și mă documentez bine, pe lege, nu pe ce zic contabilii de la M.A.I.

Am căutat în DEX și nu am găsit decât asta:  negativist, -ă s.m., s.f, adj. 1 s.m., s.f. Persoană care are o atitudine negativistă, care manifestă negativism. (adv.) Are tendinţa de a prezenta negativist totul. 2 adj. Care aparţine negativismului sau negativiştilor, care se referă la negativism sau la negativişti. pl. -işti, -iste.

Cred că de fapt sunt: REALÍST, -Ă, realiști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care este bazat pe principiile realismului; specific realismului. ♦ Spec. (Despre scriitori, artiști etc.) Care aderă la realism, care reprezintă realismul în artă, în literatură. ♦ Care imită sau reproduce fidel realitatea. ♦ (Despre oameni; adesea substantivat) Cu spirit practic, cu simțul realității. 2. S. m. și f. Adept al realismului. [Pr.: re-a-] – Din fr. réaliste.

Modificat de iav
  • Displace 1
Publicat

Un pesimist este un optimist bine informat, o sa vedem cand ies primii politisti la pensie pe legea noua.

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Scuze,  m-am grabit, am vrut sa scriu negativist! Nu este nevoie de de DEX ci de putina bunavointa si intuitie! Tot respectul! Termenul de "profesor" nu l-am folosit tendentios ci mai degraba amical, daca te-am deranjat sau jignit te rog sa ma scuzi!

Modificat de sorinel
  • Apreciez 1
Publicat

Pe site-ul ministerului www.mai.gov.ro, la sectiunea de transparenta decizionala, s-au publicat spre consultare, ordinele comune:

- privind aprobarea metodologiei de întocmirea a dosarului de pensionare si

-pentru aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat.

Cele de mai sus sunt in faza de proiect.

Publicat

Între proiect,lege aprobată și lege aplicată este o mare diferență. După ce s-a întâmplat cu Legea nr.223/2015, am ajuns la concluzia că nici după ce se aprobă o lege, în forul legislativ, promulgată de președinte, nu poți fi sigur că va fi și aplicată în varianta promulgată.

Publicat

Va salut domnilor! Am fost azi pe la ``Cadre`` sa intreb daca imi pot baga dosarul de pensie conform noii legi 223/2015 si am luat-o drept in freza ca sa ma exprim elegant,mi-au zis ca nu ma incadrez la pensie militara conf L.223/2015.

Am mai intrebat aici pe forum daca intrunesc conditiile,am primt un raspuns care am crezut ca este corect,dar ce sa vezi,azi am constatat ca viata e dura . Deci sa va reamintesc despre mine,in speranta ca voi primi ceva sugestii: sunt nascut in decembrie 1967(deci conform grilei de la urma din legea 223 trebuia sa ies la pensie la 58 ani si 11 luni,in 2026),am dinainte de politie o vechime in munca de 8 ani si 10 luni(cu carte de munca),am lucrat ca politist 20 ani,dintre care ultimii15 ani numai la S.A.S. luptator si apoi pirotehnist(deci as avea scazuti 10 ani din varsta de 58 ani si 11 luni,deci ar fi 48 ani si 11 luni).Mentionez ca pe decizia prin care am iesit scrie o vechime de 20 ani si 4 luni in politie+1 an armata+ 6 luni scoala militara de tablagii Campina deci un total de 21 ani si 10 luni de``vechime in serviciu`` cum scrie acolo. Aceasta vechime + cea de dinainte ar da cam 31 ani rotunjiti. Ambele legi 223/2015 si 263/2010 rotunjesc perioadele peste 6 luni de-asta am zis asa.Intrebarea mea pt.voi fostii mei colegi este daca ar trebui sa astept pana implinesc cei 48 ani si 11 luni si apoi sa incerc la Casa de pensii sectoriala sau sa incerc la Casa de pensii pe civili si sa merg pe contributivitate adica pe L.263/2010?

Multumesc anticipat pentru orice raspuns.

Publicat (modificat)
în urmă cu 2 ore, arnoldel a scris:

scoala militara de tablagii Campina

Nu cunosc că la Câmpina să fie, sau să fi fost vre-o școală mlitară în care să se învețe jocul de table.

în urmă cu 2 ore, arnoldel a scris:

decizia prin care am iesit

Despre ce decizie vorbești? Este vorba de decizia de pensionare?

Dacă ești deja pensionar, atunci pensia va fi recalculată pe Legea nr.223/2015, tu urmând să-ți alegi perioada de 6 luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate, a căror medie să devină baza de calcul.

Dacă însă ai părăsit sistemul fără drept la pensie, atunci mă tem că va trebui să aștepți până împlinirea vârstei standard de pensionare.

Art. 19.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

Modificat de iav
  • Apreciez 1
Publicat

Era vb.despre decizia Inspectorului Sef de incetare a raporturilor de serviciu,am uitat sa precizez, scuze!

Insa am gasit in Legea 223/2015 ceva despre care va cer o parere:

Art. 21. (1) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut
special care. la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării
raporturilor de serviciu, îndeplinesc condiţiiie de vechime
prevăzute la art. 16 aîin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de
serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute
la art. 16 alin. (2), astfel:

apoi urmeaza un tabel care prevede cat se scade din varsta standard de pensionare(care la mine ar fi 58 ani si 11 luni) din care se scad 10 ani adica varsta de 48 ani si 11 luni).

Art. 16. — (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de
vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în
activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

b) au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel
puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Poate o sa spuneti ca da dar cumulativ si pentru cei in activitate,dar in art. 21 se specifica clar despre cei care au incetat raporturile de serviciu.

Mentionez ca in aprilie 2015 cand am incetat raporturile de serviciu aveam o vechime in serviciu de 21 ani si 10 luni care,conform art.25 pct.3 din 223/2015,se rotunjeste la 22 ani de vechime in serviciu.

Nu credeti ca atunci cand voi avea si varsta de 48 ani si 11 luni pot beneficia de pensia de serviciu?

Revin iav si arat ca eu ma incadrez dupa parerea mea nu la art.19 pt.ca eu am 22 ani vechime in serviciu(nu 10 cum e acolo) si 31 de ani vechime efectiva(deci peste cei 25 ani dintre care cel putin 15 in politie, de la art.16.lit.b) la care face trimitere art.21 pct.1 din 223/2015.

Ce parere ai? Multumesc.

Publicat

Art.16 se referă doar la polițiștii în activitate, doar pentru ei opereză scăderile la vârsta de pensionare în funcție de condițiile de muncă, prevăzute în art.21. 

Nu-mi este clar cum ai încetat raporturile de serviciu.

Publicat (modificat)

Am incetat raporturile de serviciu la cerere,tot un fel de demisie este.Si ca sa clarific doua aspecte:

1) am zis ``decizie`` dar am gresit,este vorba despre Dispozitia Inspectorului Sef prin care am incetat raporturile de serviciu.

2) la art.16 intr-adevar se face referire la cei in activitate,insa eu m-am referit la art.21(1) care face trimitere NUMAI la art.16 alin.1 lit.b.

Sper ca te-am lamurit si iti cer o parere.

.Multumesc.

Modificat de Catalin
NU mai cita postul anterior, este INUTIL şi interzis de regulamentul forumului.
Publicat

Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar și art.21, alin.1 se referă la cei care sunt în activitate, este vorba de ceea ce se numește „pensionare la cerere”. Ție ți se aplică prevederile art.19. De aceea cei de la M.R.U ți-au spus că nu îndeplinești condițiile de pensionare. Fiind născut în decembrie 1967, trebuia să iași la pensie în  noiembrie 2026, la 58 de ani și 11 luni, cu scăderea de 10 ani, ar fi cam fi noiembrie 2016, când te puteai pensiona cu reducerea vârstei de pensionare. Ca să nu zici că sunt un „negatist”, așa cum mi-a zis un coleg de pe forum, te sfătuiesc ca în octombrie sau noiembrie anul aceste să depui o cerere de pensionare și să vezi ce răspuns primești. Dacănu va fi cel așteptat de tine.poți să-i acionezi în judecată.

Publicat

Am inteles ce zici tu,negatisule! Insa eu am aratat despre art.21.care face trimitere la art.16 alin.1 lit.``b``!Nu asa scrie la art.21? Plus scaderea de ani din varsta de 58 si 11 luni datorita conditiilor de munca. Adica la data cand am plecat indeplineam conditia de vechime efectiva de 25 ani(am peste asta cumuland cea de serviciu cu cea anterioara). Nu crezi ca am dreptate?

Si da cred ca ai dreptate,sa depun o cerere in noiembrie anul asta cand voi implini si conditia de varsta(adica 48 ani si 11 luni),ma gandisem si eu la asta,dar am zis sa mai cer niste pareri avizate.

Multumesc.

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

În Monitorul Oficial nr.130 din 19.02.2016, partea I, a fost publicat Ordinul ministrului apărării naționale, ministrului afacerilor interne, și al directorului serviciului român de informații pentru aprobarea Metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare, nr. M.24/30/8.147( pentru M.ap.N este nr.M.24 din 15.02.2016, pentru M.A.I este nr.30 din 12.02.2016, iar pentru S.R.I este nr.8.147 din 12.02.2016). Mai jos dau link-ul unde l-am găsit. Așa că puteți să vă calculați pensiile. Succes!

http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43MzU5NTc0NzgzMjdFKzMw

Publicat
On 20.02.2016 at 7:53, iav a scris:

În Monitorul Oficial nr.130 din 19.02.2016, partea I, a fost publicat Ordinul ministrului apărării naționale, ministrului afacerilor interne, și al directorului serviciului român de informații pentru aprobarea Metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare, nr. M.24/30/8.147( pentru M.ap.N este nr.M.24 din 15.02.2016, pentru M.A.I este nr.30 din 12.02.2016, iar pentru S.R.I este nr.8.147 din 12.02.2016). Mai jos dau link-ul unde l-am găsit. Așa că puteți să vă calculați pensiile. Succes!

http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43MzU5NTc0NzgzMjdFKzMw

Mda!Ce se spune aici,ii cum si ce cuprinde dosarul de pensionare,nimic mai mult.Art 40 din ordonanta lui Ciolosi se va dezbate undeva pe 13 martie ac.In comisia de aparare a primit vot negativ.Daca,[cenzurat] politicienii sar peste,trece tacit si ordonanta devine lege.Tara tiuuturor posibilitatilor,o Ordonanta modifica o lege organica.Ce vremuri,ce nesimtire.In rest,traim in Romania si asta ne omoara zi de zi.

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

http://www.101reporteri.ro/politistii-si-militarii-vor-avea-pensii-speciale-in-cuantum-de-80-din-baza-de-calcul/

dar atentie: "Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul."

Prin:

- Legea pensiilor militare a fost adoptata de Parlament sub nr. 223/2015 in varianta in care pensionarii cu stagiu complet de cotizare ar fi ajuns la aprox. 146% din ultimul venit realizat;

- Prin OUG nr. 57/2015, Legea pensiilor militare a fost modificata si pensionarii cu stagiu complet de cotizare vor primi aprox. 108% din media pe 6 luni consecutive a salariilor si sporurilor de care au beneficiat.

Azi, prin amendamentul adus, cuantumul nu poate depasi 100% din baza de calcul.

Deci, se pare ca viitorii pensionari vor pierde 8%.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.