Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat
Leonidas67, e "chifla" pe care o stim si care este popularizata, inspirata de fosta lg.171 de pensionare(multumire) a sefilor si invirtitilor din sistem, in care nu conteaza cit si ce ai muncit ci cit si cum te-ai "descurcat"
Publicat

sorinel, ai dreptate! Cunosc cativa fosti colegi care ani de zile au lucrat ca soferi sau portari, iar in ultimele luni de serviciu au fost mutati pe functii foarte bune, au primit salarii de merit, salarii guvernamentale si premiere si alte sporuri, pentru a iesi la pensie cu o retributie foarte mare. Dar, marea majoritate nu a beneficiat de asa ceva, pentru ca cei care conduceau sistemul nu ii iubeau.

Publicat

discutam cu un ofiter referitor la lg.propusa si care mi-a spus cinstit"frate imi pare rau de voi(agentii),dar ce vrei sa fac pe noi(ofiteri si mai ales sefi) ne avantajeaza, uite eu sint angajat direct si nu am vechime in MAI ca sa ies la pensie in conditiile legii in vigoare, daca vine pleasca asta si cu reducere de vechime si cu pensie din ultimul salariu de functie v-am pupat, ce sa-ti zic GHINION", iar un alt ofiter care era de fata si e si sef si are tot tacimul de avantaje zice:" frate iti dai seama ce pensie o sa am? cum s-a publicat, cum am zburat si imi vad de afaceri!"

Publicat

Dar, sindicatele, conduse de astfel de personaje, se lupta pentru ca acest proiect sa devina lege.

Pana la urma nu este nicio pierdere ca pleaca astfel de paraziti din sistem.

• Apreciez 1
Publicat

Stimați colegi. Studiați cu atenție proiectul de lege înainte de a scrie ceva pe în acest topic. Și eu am crezut că iar va fi ca în cazul Legii 179/2003 (nu 171, cum am văzut că au scris mai muțți colegi), când unii au stat o viață în locuri călduțe, cu program fix de 8 ore, după care se duceau pe funcții de conducere și ieșeau cu pensii mai mari decât cei care au stat o viață în frig, sau căldură. Am studiat însă cu atenție și am constatat că există o prevedere în care se spune că procentul de 74% din baza de calcul se aplică doar celor care au lucrat minim 15 ani în condiții speciale, așa că nu văd nicio „alviță”

Publicat

scuze, este intradevar LEGEA Nr. 179 din 17 mai 2004,care se referea doar la Politisti si in care au facut citeva modificari.

scuze, este intradevar LEGEA Nr. 179 din 17 mai 2004,care se referea doar la Politisti si in care au facut citeva modificari, iar in alta ordine de idei, nu ma ajuta cu nimic ca pleaca parazitii din sistem atit timp cit ei pleaca full de lovele si cu venituri grase iar eu ramin si f....t si cu bani luati.

• Apreciez 2
Publicat

Ia ultimul fluturaș de salariu și proiectul de lege, stabilește-ți baza de calcul, stabileșete câtă vechime ai în condiții normale, deosebite, speciale și alte condiții și în funcție de asta calculezi 70%,72%,74%, fă-ți vechimea, stabilește câți ani ai peste 25, calculează 2% din baza de calcul, pe care o înmulțești cu cât ai peste 25 de ani. Adună la cât ți-a dat când ai calculat procentele cu ce ți-a dat peste 25 ani și asta este pensia. Din asta calculezi 3% pentru o vecime între 5- 15 ani, 6% între  15-25 ani și 9% peste 25 ani contribuția de 5% la pensia suplimentară. Calulezi 10%, 15% sau 20% (depinde ce clasă ai la ordin) din pensia stabilită anterior și le aduni pe toate trei, rezultând pensia brută. Din ea calculezi 16% din ce depășește 1000 lei ( impozitul pe venit) și 5.5% din ce depășește 750 lei (C.A.S-ul), le aduni pe acestea două și le scazi din brutul pensiei stabilită anterior, iar rezultatul va fi pensia netă care-ți va veni pe cupon. Asta în cazul în care proiectul va fi adoptat în forma actuală și  ieși la pensie cu salariul de acum.

Să-mi spui și mie cum este.

Publicat

Buna seara, tuturor!

Sunt in perioada in care trebuie sa iau o hotarire foarte importanta pentru mine.Pensionarea,dar in ce conditii.Nascut februarie 1963.

Am studiat legea actuala.Am studiat legea ce se afla in dezbatere publica.Eu unul am ajuns la o concluzie.Cu toate ca am asteptat si mi-am dorit o lege speciala.Dar se pare ca este muult in defavoarea noastra.Dupa calcule si iara calcule, pensia mea, poate fi mai mare pe actuala lege,fata de cea pe care [cenzurat] guvernantii,o sa o voteze,se pare la propunerea sindicatelor.

formule folosite in calculul unei pensii.

Pentru legea in plata.FAC PRECIZAREA CA AM STUDIAT CITEVA DECIZII ALE COLEGILOR CARE AU IESIT IN 2014.spun asta ca a trebuit sa vad ce punctaj mediu anual s/a obtinut si am facut o medie.Media fiind 1,6 puncte anual pentru mine.Am 33,6 ani vecime totala,zi cu zi.Armata ,viata civila,politist.Grupa aprox 30 ani.DECI VECHIME TOTALA 47 ANI.Formula 47 ani x 1,6 punctajul mediu anual =75,2 PUNCTE : 24,9,ce reprezinta stagiul complet de cotizare =3,02 puncte de pensie x cu 830 val.punct pensie=2506 lei x 2%pentru fiecare an peste 25,x 9% vechimea,x20% ordinul militar cl.1.Din suma totala obtinuta se plateste 16% impoyit pe ce depaseste 1000 lei si 5,5%ce depaseste peste 750 lei=2847.Poate sunt si erorii in ce socotesc eu aici dar diferenta fata de legea supusa dezbaterii este de aprox 400 lei

acum si pentru legea dezbatuta

74% din salariul de incadrare si salariul de grad.La mine sunt 2900=2176 plus 2 %pentru fiecare an peste 25,plus 9% vechime ,plus 20% ordinul militar,minus 16% impoyit peste 1000 lei,minus 5,5% asigurare sociala peste 750 =2464

As dorii,daca mai sunt colegi iesiti in pensie sa imi transmita si mie,ani luati in calcul si punctajul obtinut,atit cel total cit si cel in plata.Asa voi diminua erorile cit mai mult.

Daca sunt complectari va rog s-o faceti.asa putem sa intelegenm daca ce vor sa scoata e mai favorabila ori mai putin

Publicat

Vezi că faci confuzie. Unde ai văzut în L.263 că ți se dă 2% pentru fiecare an ce depășește 25 de ani ?

De unde ai tu 30 ani spor pentu condiții speciale?

Eu zic să ieși după legea asta (263) și eu o să ies  după legea nouă, ne întâlnim la o berică pe care o s-o plătescă cel cu pensia mai mare. Ce zici ?

Publicat

e o sansa, daca pe legea actuala pensia e mai mare, nu cred ca poate sa o recalculculeze pe legea noua si daca iese mai mica sa te penalizeze, dar daca e mai mica poti cere recalculare si sa iesi pe plus, lucru ce nu se poate daca asteptim legea noua si esti cu pensia mai mica, ca nu mai ai ce recalculare sa ceri si GHINION ai luat teapa; asa cred, daca ma insel scuze!

Publicat (modificat)

Am 33,6 ani vecime totala,zi cu zi.Armata ,viata civila,politist.Grupa aprox 30 ani.DECI VECHIME TOTALA 47 ANI.

@iav, fi mai atent, omul a scris si socotit corect.

Din toata vechimea de 33,6 ani, 30 sunt grupa(deci se adauga inca 13 ani, se calculeaza maxim 26 ani). In total 33,6+13=46,6 ani, rotund 47.

Modificat de Eduard
Publicat (modificat)

20val pe legea contributivitatii cu siguranta cei care au contribuit mai mult si au lucrat in operativ vor avea pensia mai mare decat cei care au stat la caldurica. Pe vechea lege stii si tu ca cei care o frecau la rece cu un an inainte de iesirea la pensie, in foarte multe cazuri cei orientati, mergeau pe la vreun post din rural, sef de post cum altfel, primeau un salariu de merit sau de ce nu unul de excelenta....traiasca republica!

Nu stiu cat de bine va fi pentru noi insa in conditiile actuale cand unii iau salariu de merit pe viata contributivitatea este diferita , misto pentru unii foarte rau pentru altii, mie unul mie se pare o mizerie.

Lamaie Boc,multa. Un abuz jegos pe care niciunul dintre noi nu il realizeaza acum. O sa il simtim la pensie.

S-a ajuns in situatia ca la functii, grade si vechime identice contributivitatea sa fie in functie de salariu, cum altfel! + SAU- 25%! 

Ba mai mult contributivitatea poate sa fie mai mica chiar daca ai vechime mai mare, functie mai mare, grad mai mare decat a unui coleg care are cei 25% inclusi in salariu inghetat! Pentru ca nimeni nu spune Doamne ia, spune da Doamne. Si nu sunt colegii nostrii vinovati.

Sunt chestorii jegosi din minister..si Boc, fie blestemat pe unde se afla!

Daca vom fi inclusi in pensionarii speciali ne vom putea pensiona mai devreme.....intrebarea se pune cu ce pensie ? Intreaga sau ciuntita?

Modificat de Elvis
  • Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat (modificat)

Problema e ca noi agentii de politie avem salariile mici, ne mai salta putin sporurile si norma de hrana dar la pensie alea nu se iau in calculul pensiei la noul proiect de lege al pensiilor militare, cred ca se urmareste sa incline balanta si mai mult decat este, in favoarea ofiterilor.

Modificat de cernegura
Publicat (modificat)

Vezi că faci confuzie. Unde ai văzut în L.263 că ți se dă 2% pentru fiecare an ce depășește 25 de ani ?

Eu zic să ieși după legea asta (263) și eu o să ies  după legea nouă, ne întâlnim la o berică pe care o s-o plătescă cel cu pensia mai mare. Ce zici ?

eu am, 30 ani lucrati efectiv zi cu zi, in conditii speciale.3,6 ani am lucrat intr-un combinat chimic,intr-o sectie unde se producea Lindanul si 26,6 ,politist.Total deci 30.Numai ca se pare ca se iau in calcul conform legii 263 numai 26.De aici am calculat vechimea de 47 ani.Oricum calculul meu este orientativ,posibil ca realitatea sa fie alta.Dar daca legea supusa dezbaterii publice intra in vigoare,atunci formula de calcul este cea descrisa de mine.

Cu privire la cei 2% pentru fiecare an,lucrat peste 25,sunt prevazuti in lege.Cind ma voi apuca de rasfoit voi face cunoscut articolul,promit.

Eu am facut cunoscut, cum am perceput, eu cele doua legi.Posibil sa fie in alt fel.As fi bucuros sa gasesc si alte pareri.Sunt orientative acum pentru unii,miine pentru altii.

Cit despre berica,o voi da bucuros, eu, oricind.

Sa ne auzim cu bine!

Daca vom fi inclusi in pensionarii speciali ne vom putea pensiona mai devreme.....intrebarea se pune cu ce pensie ? Intreaga sau ciuntita?

Elvis,legile sunt strimbe.Ai dreptate cu ce spui,ca au fost uni care in prag de pensie,au fugit in locuri bine spuse.Dar si cu noua lege nu va fi tot asa.Eu am expus,dupa studiul celor doua legi,posibilele formule de calcul.Pentru cea in plata,posibil sa fie erori.Dar pentru cea aflata in dezbatere publica,cred ca ii aproape exacta.As fi bucuros,daca si alti ar veni cu precizari argumente,solutii.

Sa ne auzim cu bine!

Modificat de 20val
Publicat

20val - am impresia că tu amesteci L.263/2010 cu alte legi (nu știu care). Îți mai spun odată că cei 2% pentru ce depășești 25 ani nu se acordă în cazul actualei legi de pensionare și crede-mă că am studiat această lege articol cu articol, pentru că și eu sunt interesat, întrucât am impresia că suntem „leat”.

Ai 30 ani lucrați efectiv, din care în civilie 3 ani și 6 luni toți în grupa I, deci aici ai 6 luni+6 luni+6 luni = 1 an și 6 luni spor deci aici ai o vechime totală de 5 ani. 26 ani și 6 luni ca polițist, aici ai un câștig  de 13 ani ca spor la condiții speciale (asta numai  în cazul în care nu ai urmat cursuri de perfecționare, schimbare de profil e.t.c, nu ai avut concedii fără salariu, de studii, învoiri, pentru că acestea se scad din condițiile speciale și gr.1), deci 26,6+13= 39,6+ 5= 44 ani și 6 luni, ca urmare nu ai vechimea totală de 47 de ani.

Nu vreau să te dezamăgesc, dar calculul pensiei după actuala lege nu se face așa cum l-ai făcut tu.  Nu se înmulțesc anii totali de vechime cu punctajul mediu anual, după care să se împartă la cei 24,9 (care bănuiesc că reprezintă stagiul minim de cotizare pe care trebuie să-l ai tu), nu știu de unde ai scos cei 9% reprezentând vechimea.

Pentru a te lămuri studiază te rog Capitolul IV, secțunea 6,- calculul pensiilor, art.94 și următoarele din Legea nr.263/2010.

Anul trecut a ieșit la pensie un coleg, care a avut o vechime totală de 42 ani și ceva și are o pensie  în jur de 1 800 lei,net, e drept doar cu clasa a- II - a la ordin dar are cei 25 ani și i se v-a recalcula pensia cu cei 20%, așa că mai  mult de 2 200 lei nu va scoate.

Publicat

Ok,fain,chiar imi place ce a ce discutam.Deci vechimea mea total ii de 33,6 ani,ani lucrati zi de zi .Deci din august 1981,pina in ianuarie 2015 atit imi iese mie.Nu vorbesc prostii.plus 13

deci cit ar fi.In fine era o socoteala nu o rafuiala personala

Mai vb,poate ai tu alta formula

Eu media aceea de 1,6 am scoso din media mai multor decizii,dar in fine,poate nu intelegem noi aceasi  logica

Sa ne auzim cu bine!

Publicat (modificat)

20val, dacă media de 1,6 ai scos-o din media mai multor decizii (să înțeleg că tu ai studiat deciziile de pensionare de la mai mulți colegi care au ieșit anterior la pensie) de unde ai tras concluzia că acesta ar fi punctajul mediu anual al tău. Uiți că armata și școala militară sunt denumite perioade asimilate ( art.3 din Legea nr.263/2010),iar punctajul este mult mai mic.

Conform Legii nr.263/2010 punctajele sunt:

art.3, lit. l -  punctaj lunar — numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica; deci î-ți ia mătălucă salariul brut din fiecare lună de activitate înepând cu august 1981, exceptând perioada în care ai fost militar în termen și elev al școlii militare ( perioade asimilate) și ți-l împarte la salariul mediu brut ( se face media dintre cel mai mic salariu și cel mai mare). 

art. 3 lit. m - punctaj anual — numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare; deci în fiecare an adună punctajele lunare și le împarte la 12, rezultând acel punctaj pe un an.

art. 3 lit. n - punctaj mediu anual — numarul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta in intreaga perioada de activitate la numarul anilor corespunzatori stagiului complet de cotizare prevazut de lege la data pensionarii; deci adună toate punctajele anuale (ATENȚIE - fără sporurile pentru grupe de muncă sau condiții speciale) și le împarte la stagiul complet de cotizare, în cazul tău 29 ani și 4 luni.

Deci calculul se face la nivelul salariului tău pentru fiecare lună de activitate și nu te poți lua după deciziile de pensionare ale altor colegi, pentru că salariile acestora au diferit de ale tale, chiar dacă ai avut aceiași funcție.

Pentru perioadele asimilate calculul se face astfel:

Art. 97 

(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza: 
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a); 
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g); 
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e). 

Dacă vrei să-ți calculezi singur pensia conform legii nr 263/2010 te sfătuiesc să faci următoarele:

- soliciți la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne să-ți comunice satgiul de cotizare, punctajul anual și cumulat pe care le ai până în prezent (eu așa am făcut), dar nu vei primi decât din 2011. Pentru perioada anterioară anului 2011 te vei adresa unității unde ai lucrat, iar pentru perioada din civilie te vei adresa Casei de Pensii din județul tău;

- după ce ai toate aceste date iei Legea nr.263/2010 și un calculator și-ți calculezi singur pensia.

Dar, trebuie să te grăbești pentru că o să se schimbe legea pensiilor pentru noi și nu o să mai ai timp să faci comparații să vezi care este mai avantajoasă

Modificat de iav
Publicat

20val, mai studiază și HOTARARE nr. 257/2011 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

2011-03-28 – Data intrarii in vigoare: 28 Martie 2011.

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Pe www.Restricționat a apărut o informare cu privire la proiectul Legii privind pensiile militare de stat. După ce accesați site-ul urmați calea home- articles-informare- proiectul legii pensiilor militare. O să vedeți niște surprize. 

Publicat

S-au intalnit ,,reprezentantii nostrii" in Bucuresti si au fost consultati cu privire la legea pensiilor.

Daca ramane asa cum au stabilit o sa fie mare bucurie pentru donii chestori, prostimea......ramane ca inainte.

Vin ai nostrii.....

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Da, am văzut chestia asta în proiect.

„Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), mai puţin solda de grad/salariul gradului profesional. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.”

S.N.P.P.C a susținut modificarea acestui articol astfel:

„ „Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c.”

• 3 săptămâni mai târziu...
  • Moderator
Publicat

Pentru cei interesaţi, am găsit un clip cu dezbaterile privind legea pensiilor militare de stat. E destul de lung, are aproape o oră şi jumătate, dar cred că pentru cei interesaţi de subiect, e bine să vadă cam cum şi ce se discută pe acolo.

• Apreciez 2
Publicat

Toate frumoase dar meritul militar de 25 de ani nu l-ai luat în calcul.

Publicat

Toate frumoase dar meritul militar de 25 de ani nu l-ai luat în calcul.

Nu mai există Meritul Militar. Aceta a fost înlocuit de semnul onorific În Serviciul Patriei. Și explică ce te nedumirește în legătură cu acest ordin. Dacă te referi la faptul că proiectul noii legi de pensionare nu face vorbire la acest ordin, trebuie să-ți spun că nici nu trebuie, pentru că drepturile sunt prevăzute în Legea nr.80/1995 cu modificările și completările ulterioare.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.