Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Daca nu isi schimba domiciliu nu poate sa ia prima de instalare.

Modificat de Elvis
  • Moderator
Publicat

În lege nu scrie aşa ceva, singura precizare care se referă la stabilirea domiciliului îi priveşte pe membrii de familie, NU pe poliţişti.

Art. 18. - (1) Politistii mutati sau transferati, în interes de serviciu, în unitati sau subunitati ale Ministerului de Interne, situate în alta localitate decat cea in care isi au domiciliul, individual sau impreuna cu unitatea ori subunitatea, au dreptul la:
a) indemnizatie de mutare egala cu salariul de baza cuvenit pentru functiile in care au fost numiti la noua unitate sau subunitate;
b) indemnizatie pentru fiecare membru de familie aflat în întretinere, egala cu o patrime din salariul de baza cuvenit în luna schimbarii domiciliului membrilor de familie.

(2) Indemnizatia de mutare prevazuta la alin. (1) lit. a) se acorda politistilor, prin dispozitie a organelor competente, la prezentarea în unitate sau subunitate, iar indemnizatia prevazuta la alin. (1) lit. b) se acorda membrilor de familie numai dupa schimbarea domiciliului in localitatea in care au fost mutati politistii.

(3) Drepturile prevazute la alin. (1) se acorda si persoanelor nou-încadrate sau reintegrate în randul politistilor, daca sunt încadrate în unitati sau subunitati situate in alte localitati decat cele in care isi au domiciliul. Indemnizatia se calculeaza in raport cu salariul de baza stabilit pentru functiile in care sunt numite.

(4) La absolvirea institutiilor de învatamant elevii si studentii carora li se acorda grade profesionale au dreptul, la prezentarea la unitati, la o indemnizatie de instalare egala cu salariul de baza stabilit pentru functiile în care au fost numiti. In localitati cu conditii grele de cazare sau izolate, stabilite prin ordin al ministrului de interne, indemnizatia este la nivelul a doua salarii de baza.

(5) Politistii care au beneficiat de indemnizatia de instalare si care ulterior si-au prezentat demisia înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea institutiilor de învatamant vor restitui indemnizatia primita, proportional cu perioada ramasa pana la expirarea termenului de 3 ani.

• Moderator
Publicat

Asa stiu si eu....ca trebuie sa iti schimbi domiciliul

Eu am intrebat, pt ca auzisem tot felul de zvonuri ca daca imi schimb domiciliul, o sa iau prima de instalare, insa ulterior, nu voi mai primi banii de chirie. Voiam sa ma asigur ca nu mi se intampla asta... :) Eu momentan, primesc banii de chirie, dar asa vrea sa beneficiez si de indemnizatia de mutare, dat fiind faptul ca am fost mutat in interes de serviciu

Publicat

Politistii mutati sau transferati, în interes de serviciu, în unitati sau subunitati ale Ministerului de Interne, situate în alta localitate decat cea in care isi au domiciliul, individual sau impreuna cu unitatea ori subunitatea, au dreptul la:
a) indemnizatie de mutare egala cu salariul de baza cuvenit pentru functiile in care au fost numiti la noua unitate sau subunitate;

..............2) Indemnizatia de mutare prevazuta la alin. (1) lit. a) se acorda politistilor, prin dispozitie a organelor competente, la prezentarea în unitate sau subunitate...deci ...eu inteleg ca nu trebuie sa iti schimbi domiciul pentru aceasta indemnizatie

iar  indemnizatia prevazuta la alin. (1) lit. b) se acorda membrilor de familie numai dupa schimbarea domiciliului in localitatea in care au fost mutati politistii. numai atunci se schimba domiciliul...gresesc?

Publicat

Parerea mea: daca o sa iti stabilesti domiciliul in localitatea respectiva se prezuma faptul ca ai unde sa locuiesti si nu se mai justifica plata chiriei.

Publicat

Prin 2006 am făcut și eu raport pentru prima de instalare. Nu am avut domiciliul în localitatea în care fusesem mutat, însă mi-a trebuit reședința și contractul de închiriere. Așa țin minte. E cam mult de atunci. Poate s-au mai schimbat niște ordine. Succes!

Publicat

Am fost si eu la resurse umane sa intreb de instalatia de mutare pentru ca acum un an si ceva am fost mutat de la sectie,in interes de serviciu,la post si mi-a zis la mru ca trebuia sa am domiciliul in comuna unde era sediul sectiei rurale inainte ca sa primesc indemnizatia de mutare.

• Moderator
Publicat

Te-au vrăjit... Domiciliul ti-l poti stabili ulterior

Pot spune fără nicio reținere, întrucât m-a preocupat problema asta, și m-am interesat, că primesti indemnizatia de mutare daca ai domiciliul in localitatea in care ai fost mutat in interes de serviciu, ulterior faci un raport in care ceri sa ti se mentina banii de chirie,(daca ti-ai facut documentatia pt chirie) si alt raport pt a primi indemnizatia de mutare

• Apreciez 1
Publicat

Am apartament de servici la post,nu chirie.imi zicea cel de la mru ca indeplineam toate conditiile mai putin faptul ca nu am avut vechiul domiciliu in comuna unde e sectia si nu are cum sa imi dea indemnizatia de mutare,mi.a aratat un act.

Publicat

acelasi lucru mi-au spus si mie ..ca numai daca imi schimb domiciliul in localitatea unde m-am mutat beneficiez de prima de mutare ...mi-au invocat si mie acelasi ordin cu nr de secret

Publicat (modificat)

Eu am domiciliul unde lucrez dar nu imi da prima de mutare ca vechiul domiciliu era unde am copilarit si nu unde e comuna unde am lucrat la sectia rurala.

Modificat de danpin
Publicat (modificat)

Hai sa va lamuresc pentru a nu mai exista confuzii.

Chiria se acorda politistului conform art. 2 si art. 3 din Hotararea  nr. 284/2005.

La art. 1 este prevazut si cuantumul din salariul de baza.

Art. 6 arata ca ,,politistii numiti in prima functie sau mutati in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, care ulterior isi stabilesc domiciliul in noua localitate, au dreptul la compensatie lunara de chirie daca sunt indeplinite cerintele de la art. 2 lit.b si e".

Indemnizatia de instalare este una,se acorda atunci cand esti numit in prima functie, iar indemnizatia de mutare este alta , ai dreptul cand esti mutat in interestul serviciului in alta localitate decat cea de domiciliu iar ulterior iti stabilesti domiciliul in noua localitate.

R O M A N I A CURTEA DE A P E L S U C E A V A

SECTIA COMERCIALA,

CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL DECIZIA NR. 1541

Sedinta publica din 8 octombrie 2009

Presedinte (...) (...) Judecator (...) (...) Judecator (...) (...) Grefier (...) (...)

Pe rolul instantei se afla judecarea recursurilor declarate de paratii MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR B, cu sediul in municipiul B, sector 1, E. S., nr. 1 A si INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN B, cu sediul in municipiul B,(...), judetul B, impotriva sentintei nr. 651 din 03.06.2009 a T r i b u n a l u l u i B o t o s a n i - sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal - dosar nr(...), in contradictoriu cu reclamantul - intimat E. D., domiciliat in comuna D., sat.D., judetul B si la adresa din municipiul D,(...), . 4, . A., .1, . 7, judetul B. La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns consilier juridic P. N., pentru paratii-recurenti si reclamantul-intimat E. D.. Procedura este legal indeplinita. S-a facut referatul cauzei, invederandu-se instantei ca reprezentanta recurentilor a depus delegatie. Instanta constatand recursurile in stare de judecata in conformitate cu dispozitiile art. 150 Cod pr. civila a dat cuvantul la dezbateri. Consilier juridic P. N., pentru paratul Ministerul Administratiei si Internelor B a solicitat admiterea recursului asa cum a fost formulat si motivat in cererea de recurs. A aratat ca M.I.R.A. nu are calitate procesuala pasiva in cauza, solicitand respingerea acesteia, precizand ca reclamantul are raporturi de serviciu cu IPJ B ordonator tertiar de credite cu personalitate juridica. Cu privire la recursul declarat de IPJ B a solicitat admiterea recursului asa cum a fost formulat, modificarea sentintei recurate in sensul respingerii actiunii reclamantului ca neintemeiata. Reclamantul intimat a cerut respingerea recursurilor ca nefondate si obligarea IPJ B la plata indemnizatiei de mutare. Declarand dezbaterile inchise, C U R T E A, Asupra recursului de fata, constata: Prin cererea inregistrata la T r i b u n a l u l B o t o s a n i - sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal la data de 03.07.2008 reclamantul E. D. a solicitat obligarea paratilor Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Inspectoratul Judetean de Politie B , la plata sumelor de bani reprezentand indemnizatia de mutare conform art. 18 al. 1 lit. a si b din OG 38/2003, privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor, cap. 3 sectiunea I art. 28 lit. i din Legea 360/2002 privind Statutul Politistilor, modificata si pct. 12 din Ordinul MAI nr. 132/2004, sume actualizate cu indicele de inflatie. Prin sentinta nr. 651 din 03 iunie 2008 T r i b u n a l u l B o t o s a n i - sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal a respins exceptia tardivitatii invocata de IPJ B; a admis actiunea formulata de reclamantul E. D. in contradictoriu cu paratii Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Inspectoratul de Politie al Judetului B, si in consecinta a dispus obligarea paratilor sa acorde acestuia indemnizatia de mutare in interesul serviciului de la Postul de Politie S. la Postul de Politie al comunei D.. In motivarea solutiei - in esenta - s-a retinut ca reclamantul era indreptatit sa beneficieze de aceasta indemnizatie la data de 1 august 2005, si in conditiile in care actiunea a fost inregistrata la data de 3 iulie 2008, s-a constatat respectarea termenului de 3 ani prev. de Decretul 167/1958. Pe fondul cauzei, s-a retinut ca, solicitarea reclamantului este in acord cu dispoz. art. 18 (1) lit. a si b din OG 38/2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor coroborate cu dispoz. art. 28 lit. i din Legea 360/2002 - modificata si pct. 12 din Ordinul MAI nr. 132/2004. Impotriva acestei sentinte au promovat recurs: - IPJ B - si a aratat ca Dispozitia de mutare emisa de recurenta reprezinta un act administrativ in sensul art. 11 (1) din Legea 554/2004, si a fost luata in considerarea unei abateri de la disciplina muncii savarsite de reclamant, motiv pentru care a fost inserata in Dispozitie mentiunea expresa ca "mutarea se efectueaza fara drept la indemnizatia de mutare " si in conditiile in care nu a fost contestata aceasta dispozitie, reclamantul nu mai este indreptatit la beneficiul indemnizatiei in litigiu. - Ministerul Administratiei si Internelor - si a aratat ca potrivit art. 7 (2) din OUG 30/2007 privind organizarea si functionarea acestei autoritati coroborat cu Tabelul cuprinzand unitatile din subordinea J. Romane ai caror sefi au calitatea de ordonatori tertiari de credite din Anexa nr. 8 la Ordinul MAI S/263/2007 seful IPJ B are calitatea de ordonator tertiar de credite, asa incat, in speta, este incidenta exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a recurentei. Recursurile sunt nefondate. Potrivit art. 3 lit. c pct. 11 din OUG 30/2007 - modificata - Ministerul Internelor si Reformei Administrative exercita - printre alte atributii - si aceea care tine de "elaborarea proiectului de buget al ministerului, de organizarea si controlul intregii activitati economico- financiare a ordonatorilor de credite", asa incat, in considerarea acestei atributii se justifica participarea procesuala a paratei recurente. Cu privire la fondul cauzei, art. 18 alin. 1 - 3 din OG 38/2003 - modificata si completata - privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor - reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul indemnizatiei de mutare la care are dreptul politistul mutat sau transferat in interes de serviciu in unitati sau subunitati ale M i n i s t e r u l u i d e Interne situate in alta localitate decat cea in care isi are domiciliul individual sau impreuna cu unitatea sau subunitatea. Din lecturarea textului articolului sus-citat rezulta ca pentru acordarea acestei indemnizatii conditia obligatorie este mutarea/transferarea in interes de serviciu in alta unitate/subunitate situata in alta localitate decat cea de domiciliu. Economia textului de lege nu conditioneaza acordarea indemnizatiei si de aprecierea sau ratiunile pentru care autoritatea abilitata a dispus mutarea in interes de serviciu a politistului (in speta, din motive disciplinare), asa incat, mentiunea din Dispozitia de mutare "fara drept la indemnizatia de mutare ca urmare a unei abateri la disciplina muncii" (f.24 dosar Tribunal) nu are relevanta juridica in raport de norma legala sus- mentionata si de obligatia autoritatilor parate de a acorda indemnizatia de mutare. Pentru aceste motive, In numele Legii,

D E C I D E:

Respinge - ca nefondate - recursurile declarat de paratii MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR B, cu sediul in municipiul B, sector 1, E. S., nr. 1 A si INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN B, cu sediul in municipiul B,(...), judetul B, impotriva sentintei nr. 651 din 03.06.2009 a T r i b u n a l u l u i B o t o s a n i - sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal - dosar nr(...). Irevocabila. Pronuntata in sedinta publica, azi 08 octombrie 2009. Presedinte, Judecatori, Grefier, Red. A.D. Jud. fond. N. E. Tehnored. B.E./2 ex./5.11.2009 

Modificat de Elvis
  • Apreciez 4
  • 2 ani mai târziu...
Publicat

Mi-am schimbat domiciliul la sfarsitul lui octombrie ,iar indemnizatia de mutare am solicitat-o la inceputul lunii noiembrie, si mi-au respins raportul pe motiv ca in legea 284/2010 se specifica faptul ca indemnizatia se acorda in luna schimbarii domiciliului. Aveti idee daca este asa cum zice inspectoratul sau interpreteaza ei gresit?

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

art. 26 alin 2 din legea284/2010 are urmatorul continut:

Indemnizaţia de mutare prevăzută la alin. (1) lit. a) se acordă personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare în luna schimbării domiciliului.

si eu am fost mutat in interes de serviciu si am fost tentat sa cer acest drept, dar beneficiez si de decontarea cheltuielilor de chirie si mi-e teama sa nu cumva sa pierd banii.

daca alt coleg are vreo solutie, rog sa posteze

Modificat de omide
Publicat

Elvis,lamureste-ma si pe mine.Cum pot beneficia de indemnizatia de mutare? Trebuie sa-mi mut domiciliul in noua localitate,adica sa ma ia cineva in spatiu sau pot sa-mi fac viza de flotant.Dar daca mie mi se deconteaza transportul sa vin acasa in fiecare zi,distanta e de aproximativ 25 de km atunci mie se mai acorda transportul in cazul in care iau indemnizatia respectiva de mutare?Mersi.

Publicat

Indemnizația de mutare se acordă numai dacă-ți stabilești domiciliul în localitatea unde ai și serviciul, asta presupune să ai o locuință în localitatea respectivă, deci nu ți se mai decontează transportul de la localitatea de domiciliu la localitatea unde efectuezi serviciul. Cu alte cuvinte, ori te stabilești cu domicliul în localitatea unde ai serviciul și beneficiezi de indemnizația de mutare, ori rămâi unde ai acum domiciliul, faci naveta la locul de muncă și soliciți decontarea cheltuielilor cu naveta.  Cu amândouă nu poți.

Cu viza de reședință( flotant) nu beneficiezi de indemnizația de mutare, întrucât art. 26 alin.2 din legea nr 284/2010 prevede clar:

„ Indemnizaţia de mutare prevăzută la alin. (1) lit. a) se acordă personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare în luna schimbării domiciliului.”

Publicat

Iti stabilesti domiciliul in localitatea unde ai fost mutat in interesul serviciului soliciti prima de instalare si decontarea chiriei. Prin raport .

• 1 lună mai târziu...
Publicat

În cazul în care mă mut dintr-o localitate cu serviciul in București și îmi stabilesc domiciliul în Ilfov, se decontează indemnizatia de mutare? Sau trebuie sa îmi fac domiciliul pe raza municipiului București? 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.