Jump to content
POLITISTI.ro

NewsBot
 Share

Recommended Posts

Poliţiştii români aflaţi în misiune pe teritoriul Franţei, felicitaţi de ministrul francez de interne, Claude GUEANT

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Paris, luni 5 decembrie a.c., cei 25 de poliţişti români aflaţi în misiune de patrulare, precum şi cei opt ofiţeri de legătură români detaşaţi la Prefectura de Poliţie din Paris au fost felicitaţi pentru rezultatele obţinute de ministrul francez de interne, Claude GUEANT.

În context, oficialul francez a subliniat buna cooperare între autorităţile poliţieneşti române şi franceze, precizând că, în numai 10 zile de la sosirea celor 25 de poliţişti români în Franţa, activitatea acestora a dat rezultate, concretizându-se în peste 250 de semnalări raportate.

De asemenea, ministrul Claude GUEANT i-a felicitat şi pe cei opt ofiţeri de legătură români pentru contribuţia la identificarea reţelelor criminale ce activează în regiunea pariziană, menţionând că delicvenţa în rândul cetăţenilor români a scăzut în luna octombrie, pentru prima oară în ultimii patru ani. În final, oficialul francez a precizat că bunele rezultatele obţinute, până în prezent, demonstrează necesitatea continuării colaborării între cele două ministere.

Misiunea poliţiştilor români are rolul de a consolida buna cooperare poliţienească româno-franceză în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii şi este desfăşurată ca urmare a solicitării părţii franceze.

Poliţiştii români sunt specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de crimă organizată, au experienţă în domeniul activităţii poliţieneşti de prevenire şi combatere a criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii franceze.

Menţionăm că, în vederea consolidării dispozitivului comun româno-francez ce acţionează la Paris, în perioada sărbătorilor de iarnă, 25 de poliţişti români s-au deplasat, la data de 25 noiembrie a.c., în Franţa unde îşi vor desfăşura activitatea până pe 15 ianuarie 2012.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

sursa replicaonline.ro

Întors din misiune, Gelu Manolescu vorbeşte despre experienţa avută:

"Poliţiştii români au fost priviţi cu respect şi apreciaţi de francezi"

Proaspăt întors din misiunea desfăşurată pe meleaguri pariziene, unde a activat în ultimele 2 luni, poliţistul Gelu Manolescu, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, revine, începând de luni, la biroul său. Misiunea la care a participat Manolescu, împreună cu încă 24 de conaţionali, a constat în acordarea de sprijin şi asistenţă Poliţiei franceze în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români, precum şi facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor. Prin acţiunile lor, poliţiştii români au contribuit la îmbunătăţirea imaginii României în Europa, asta după ce, de mai multe ori, cetăţenii români au fost luaţi în râs pe posturile tv dinFranţa şi, mai nou, din Italia.Reporter: Cum a decurs, în general, misiunea la care aţi participat pe meleagurile franceze şi cum aţi perceput această experienţă?

Gelu Manolescu: Misiunea la care am participat s-a derulat în condiţii normale în ceea ce priveşte astfel de activităţi de cooperare internaţională poliţienească şi s-a încheiat fără incidente, putem spune cu succes pentru membrii delegaţiei.

Rep.: Se poate vorbi despre vreo diferenţă între Poliţia Română şiPoliţia Franceză, din punct de vedere organizatoric şi al profesionalismului?

G.M.: Nu am constatat diferenţe semnificative din acest punct de vedere, am dat dovadă de profesionalism în îndeplinirea misiunilor ce ne-au fost încredinţate.

Rep.: Cum au fost priviţi poliţiştii români de către colegii francezi?

G.M.: Poliţiştii români au fost priviţi cu respect şi apreciaţi pentru pregătirea profesională de care au dat dovadă.

Rep.: Dat fiind că misiunea la care aţi participat era îndreptată împotriva unor conaţionali, cum sunt percepuţi românii care muncesc legal înFranţa? Sunt asociaţi cu ceilalţi conaţionali care comit infracţiuni sau se face o diferenţiere între cele două categorii?

G.M.: Cred că nu se poate vorbi despre o asemenea asociere, am întâlnit conaţionali care lucrează în sistemul public, în poliţie spre exemplu, dar şi în privat, care sunt apreciaţi pentru activitatea lor. Pe de altă parte, nu cred că se poate vorbi de stigmatizarea vreunei categorii, poliţiştii români şi francezi nu fac decât să sancţioneze persoanele care încalcă legea.

Rep.: În toată această perioadă de timp, la câte acţiuni aţi participat şi câţi români au fost identificaţi ca autori ai unor fapte antisociale?

G.M.: Specificul acestei misiuni a fost acordarea de sprijin şi asistenţă directă pentru autorităţile franceze care se confruntă cu dosare judiciare ce privesc infracţionalitatea de drept comun şi criminalitate organizată, în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Franţei, motiv pentru care am fost prezenţi foarte mult timp în stradă, practic fiind în permanenţă în acţiune. Obiectivul misiunii a fost prevenirea şi lupta împotriva infracţionalităţii. Din câte cunosc, potrivit unor date remise de autorităţile franceze către mass-media, poliţiştii români au sprijinit în identificare a aproximativ 1.700 de cetăţeni români.

Rep.: Există vreun eveniment care v-a rămas în minte ca fiind cel mai interesant?

G.M.: Adesea eram opriţi pe stradă şi apreciaţi pentru prezenţa noastră acolo şi pentru lupta comună împotriva criminalitaţii.

Rep.: Veţi primi vreo recompensă pentru această misiune care v-a ţinut departe de familie mai bine de 2 luni?

G.M.: La finalul mandatului, aprecierile autorităţilor franceze şi române deopotrivă au fost de consideraţie şi am primit felicitări pentru modul cum ne-am desfăşurat activitatea în acestă misiune. Referitor la întrebarea dumneavoastră, eu sunt mulţumit că misiunea s-a finalizat cu succes, că am revenit alături de familie, iar în legătură cu recompensa, nu sunt eu în măsură să apreciez, ci şefii ierarhici.

Rep.: Dacă veţi mai avea ocazia să repetaţi această experienţă, o veţi face?

G.M.: Dacă voi fi solicitat, aş dori să continui o astfel de activitate la care mi-am adus aportul alături de ceilalţi colegi ai mei.

post-335-0-16803000-1328252754_thumb.jpg

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Polițiști români felicitați de autoritățile franceze

La data de 29 ianuarie 2013, Prefectura de Poliţie Paris a organizat o festivitate cu ocazia încheierii misiunii de patrulare a poliţiştilor români la Paris, la care au fost invitaţi şi ataşaţii de afaceri interne.

În cadrul ceremoniei au participat cei 25 de poliţişti români aflaţi în misiune de patrulare, precum si Frederic ROSE, şef de cabinet al prefectului, controlor general Christian PRUNIER, directorul DSPAP (Direcţia de Securitate şi de Proximitate a Aglomerării Pariziene), Gilles BERETTI, şeful UCLIC (Unitatea Centrală de Combatere a Imigraţiei Ilegale), şefii de districte și alți reprezentanţi ai Prefecturii de Poliţie Paris.

În cadrul alocuţiunii sale, Frederic ROSE, subprefectul orașului Paris, a subliniat importanţa misiunii poliţiştilor români care au fost detaşați în Republica Franceză, remarcând profesionalismul de care au dat dovadă, ţinuta morală şi aportul în dosarele care să află în lucru. De asemenea, oficialul francez, a precizat că autorităţile franceze doresc continuitatea acestui tip de misiune.

Reprezentanții primăriilor arondismentelor franceze au adus mulţumiri prefecturii pentru organizarea, împreună cu autorităţile române, a acestor misiuni de patrulare remarcând că prezenţa poliţiştilor români pe străzile Parisului aduce un plus de siguranţă parizienilor şi turiştilor.

Înalţii reprezentanţi ai prefecturii au rostit alocuţiuni în care, de asemenea, au apreciat munca poliţistilor români, modul în care şi-au dovedit profesionalismul, dar și faptul că poliţiştii francezi au învățat multe din experienţa poliţiştilor români.

Atașatul român din partea Ministerului Afacerilor Interne a mulţumit autorităţilor franceze pentru cuvintele de apreciere, pentru modul în care au fost primiţi şi integraţi poliţiştii români, precizând faptul că poliţiștii români se află la cea de-a treia misiune de patrulare, ceea ce dovedeşte recunoaşterea rezultatelor şi a profesionalismului lor.

De asemenea, oficialul român a precizat faptul că, deşi misiunea celor 25 de poliţişti a fost de a patrula, Poliţia Romania a selectat personal foarte bine pregătit. A menționat, totodată, că poliţiştii provin din structuri de primă linie şi au experienţă în domenii operative, fapt ce explică modul profesionist în care şi-au desfăşurat activitatea.

În încheierea alocuțiunii, s-a evidențiat faptul că munca de cooperare polițienească romano-franceza a dus la scăderea delincvenței românești în Franţa în anul 2012, cu aproximativ 10 procente.

Miercuri, 30 ianuarie ac., cei 25 de polițiști români au fost primiţi de către domnul ambasador Bogdan MAZURU, ambasadorul României în Franța.

Bogdan MAZURU a mulțumit poliţiştilor pentru rezultatele obţinute şi imaginea pozitivă pe care aceştia au creat-o prin munca desfăşurată, a subliniat importanţa misiunii acestora în relaţiile pe care România le are cu Franţa.

Pe timpul misiunii celor 25 de poliţişti nu au fost înregistrate incidente.

Link to comment
Share on other sites

Cooperare poliţienească româno – franceză

Şeful Poliţei Române a întâmpinat delegaţia poliţiştilor care a participat la o misiune operativă în Franţa. “V-aţi făcut datoria, aţi demonstrat că Poliţa Română este o poliţe profesionistă, bine aţi revenit acasă!” le-a transmis chestorul şef de poliţe Petre TOBĂ.

„Prezenţa poliţiştilor români pe străzile Parisului a adus un plus de siguranţă parizienilor şi turiştilor.” - dl. Frederic ROSE - Prefectura de Poliţie Paris.

La data de 31 ianuarie a.c., inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor şef de poliţie Petre TOBĂ a întâmpinat, la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, delegaţia poliţiştilor care s-au aflat în misiune în Franţa.

La eveniment au luat parte şi Excelenţa Sa ambasadorul Franţei la Bucureşti, domnul Fillipe GUSTIN şi ataşatul de securitate internă din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, domnul colonel Frederic BAYARD.

În perioada 3 decembrie 2012 - 30 ianuarie 2013, o echipă formată din 25 de poliţişti români au participat, în Franţa, la Paris, împreună cu autorităţile poliţieneşti franceze, la activităţi de patrulare pentru combaterea infracţionalităţii.

Misiunea poliţiştilor români a fost dispusă ca urmare a solicitării părţii franceze, fiind a treia de acest gen desfăşurată în capitala Franţei. Scopul ei l-a constituit acordarea de sprijin şi asistenţă Poliţiei Franceze în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români, precum şi facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

De altfel, 5 dintre poliţişti au participat şi la precedentele două misiuni, iar 19 au participat la încă una, activitatea lor bucurându-se de apreciarea partenerilor francezi.

Pentru a participa la această misiune, poliţiştii au parcurs un proces de selecţie care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii franceze, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie.

Cooperarea poliţienească între cele două ţări este apreciată de partea franceză, atât prin schimbul de date şi informaţii prin canalele consacrate, cât şi prin prezenţa poliţiştilor români care au contribuit la soluţionarea cazurilor în care au fost implicaţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Franţei.

* * *

Activitatea desfăşurată de cei 25 de poliţişti români aflaţi în misiune de patrulare pe teritoriul Franţei a fost apreciată de conducerea Prefecturii de Poliţie Paris, reprezentată prin şeful de cabinet al prefectului, dl. Frederic ROSE, Directorul Direcţiei de Securitate şi de Proximitate a Aglomerării Pariziene, dl. controlor general Christian PRUNIER, dl. Gilles BERETTI, şeful Unităţii Centrale de Combatere a Imigraţiei Ilegale, precum şi de şefi de districte, în cadrul unei festivităţi care a avut loc marţi, 29 ianuarie 2013, la sediul prefecturii.

În acest context, oficialul francez a subliniat importanţa misiunii poliţiştilor români detaşaţi în Republica Franceză şi profesionalismul de care dau dovadă.

Dl. Frederic ROSE a precizat că autorităţile franceze doresc permanentizarea acestui tip de misiune, întrucât prezenţa poliţiştilor români pe străzile Parisului aduce un plus de siguranţă parizienilor şi turiştilor.

Poliţiştii români s-au aflat la a treia misiune de patrulare, ceea ce dovedeşte recunoaşterea rezultatelor şi a profesionalismului lor.

Înalţii reprezentaţi ai Prefecturii de Poliţie Paris au elogiat munca poliţiştilor români, au precizat faptul că poliţiştii francezi au învăţat multe din experienţa împărtăşită de colegii români şi, de asemenea, că munca de cooperare româno-franceză îşi arată roadele prin scăderea delicvenţei româneşti în Franţa, în anul 2012, cu aproximativ 10 procente.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Polițiști români decorați de ambasadorul Spaniei la București

 

Doi polițiști români au fost decorați de către ambasadorul Spaniei la București, E.S. domnul Sr. Estanislao de Grandes Pascual, în semn de mulțumire pentru contribuţia adusă la destructurarea unei reţele internaţionale care se ocupa cu introducerea şi distribuirea în Europa a unor cantităţi importante de cocaină şi heroină.

Ministerul de Interne spaniol a decis, la propunerea Directorului General pentru Gardă Civilă, acordarea decoraţiei Crucea Ordinului pentru Merit a Gărzii Civile cu distinctiv alb pentru acest important serviciu, comisarilor șefi Claudiu Vasile Cucu şi Ilie Alexandru Marcu.

Cooperarea excelentă între Poliţia Română și Garda Civilă spaniolă a avut ca rezultat capturarea a 364 kg de cocaină şi 106,5 kg de heroină.

La ceremonie a participat subsecretarul de stat în M.A.I., Marian Tutilescu, alături de alți reprezentanți ai Poliției Române, precum și ai DIICOT.

 

Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.