Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Catalin

Politisti romani trimisi la Paris, chiar daca francezii batjocoresc romanii

În timp ce cea mai infectă şi împuţită naţie din europa ne bălăcăreşte, ne înjoseşte şi ne jignesc fără vreo urmă de bun simţ sau educaţie, Guvernul României a propus trimiterea unei echipe de 40 de poliţişti la Paris, de Crăciun, pentru combatarea cerşetoriei şi a furturilor comise de români, conform unei declaraţii a ambasadorului Franţei.

De asemenea cică până la sfârşitul anului şi un magistrat francez va sosi în România.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

frank

e o treaba buna.Catalin tot asa ar face orice popor daca s-ar intampla ceea ce se intampla acuma in Franta

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Dacă ai uitat, îţi reamintesc că francezii sunt cei care înainte de aşa numita deschidere a graniţelor, erau cei care ne ţineau lecţii şi ne povesteau despre cum trebuie să tratăm ţiganii. Acum când ţiganii au ajuns şi la ei, au uitat despre principiile UE, despre declaraţia privind drepturile omului şi despre alte asemenea treburi ce dau bine numai pe hârtie.

Acum ar trebui să se descurce singuri şi nu să trimită românia poliţişti acolo, pentru a le prinde hoţii.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
frank

asta e problema lor privind institutile statului. Sunt poate mai slabe ca si ale noastre.Politia la ei e foarta slaba

Edited by frank

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

La fel şi problema ţiganilor ce fură acolo, este numai şi numai a lor.

Nu este o problemă a românilor sau a României.

Share this post


Link to post
Share on other sites
serhente Garcia

din punctul lor de vedere (ideatic vorbind) "ei" considera ca este, pentru ca nu am fost in stare sa-i facem sa se integreze in civilizatia societatii. ce te faci insa cu faptul ca trebuie ca ei sa-si conserve traditiile?

din pacate (chiar nu stiu pentru cine) cele 2 "curente" se bat cap in cap. ca sa se integreze in NORMALUL societatii, ar trebui sa renunte la unele "traditionalismizari"

mersul la invatatura, casatoriile copiilor, daca nu am unde sa muncesc, trebuie sa fur, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Dacă noi nu am fost în stare să-i integrăm, atunci să-i integreze ei acolo, în societatea lor.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
pufiman

Exact, "Unitate in diversitate"... Se tot batea apa in piua ca vai dom'le sa fie multiculturalism in UE. Dar pentru ca s-a uitat cine este TOLERAT si cine este TOLERANT s-au dat drepturi cu nemiluita minoritatilor si etc...

Sa-i integreze ei, sa-i invete ei principiile de conduita sociala in diversitatea lor multicultulara si sa aiba ei grija de acesti "neadaptati la viata secolului 21".

Totusi e interesant cum nimeni in sfera internationala nu sanctioneaza atitudinea agresiva a Frantei impotriva Romaniei, ceea ce este incorect. Ei au ceva cu tiganii si infractorii, nu cu romanii.

Share this post


Link to post
Share on other sites
teolucian63

Buna ziua tuturor! Nu este o idee rea din punctul meu de vedere si anume ca asa poate afla si altii ce politisti buni avem noi, doar sa nu se intample ca de fiecare data...pleaca numai "invartitii" iar "meseriasii" raman in tara...ca atunci chiar ne facem de ras!

Practic e problema lor, dar nu stiu cum sa procedeze cu tiganii nostri, de aceea au nevoie de noi...

Frank, eu totusi nu cred ca au o politie slaba...doar se confrunta cu alte genuri de infractiuni...bine, asta e parerea mea, dar oricum noi suntem peste ei ca valoare...practic noi din..... am facut bici si mai si pocneste!!! Dar sa nu uitam, e Franta, o putere economica importanta in Europa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elvis

In timp ce rahatii de francezi ne fac padiuchiosi, hoti, cersetori, talhari ,tigani( ei care sunt peste 70% ,,colorati") noi continuam sa ii pupam in dos.

Parca ne tineau lectii ,,deschise" cum sa ii integram pe ,,brazilienii" nostrii.......

Hopa, si-au dat seama ca teoria nu prea bate cu practica.

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Cooperare poliţienească româno-franceză pe durata Sărbătorilor de iarnă

25 de poliţişti români vor acorda sprijin şi asistenţă Poliţiei Franceze pentru prevenirea faptelor antisociale

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor europeni aflaţi pe teritoriul Franţei, cât şi prevenirea şi combaterea faptelor antisociale constituie obiective comune ale cooperării poliţieneşti româno-franceze devenite deja tradiţie, dispozitivul comun româno-francez ce acţionează la Paris, urmând a fi suplimentat pe perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Astfel, 25 de poliţişti români vor participa începând cu data de 26 noiembrie a.c., la misiuni poliţieneşti pe teritoriul Franţei şi vor acorda sprijin şi asistenţă Poliţiei Franceze pentru instrumentarea de cazuri în care sunt implicaţi cetăţeni români.

Aceştia au participat astăzi, 24 noiembrie a.c., la o şedinţă de pregătire în cadrul căreia au fost instruiţi de reprezentanţi ai conducerii Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, precum şi ai Biroului Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Cu acest prilej, inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie Liviu POPA a subliniat bunele rezultate obţinute de poliţiştii români aflaţi deja în Franţa, în soluţionarea cu operativitate a unor cazuri, solicitându-le celor prezenţi profesionalism şi fermitate în executarea misiunilor pe teritoriu francez.

Poliţiştii români vor desfăşura, în echipe mixte, împreună cu omologii francezi, misiuni de asigurarea a ordinii publice şi prevenire a faptelor antisociale, până la data de 15 ianuarie 2012.

Facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor constituie o componentă importantă a misiunii operative ce va fi derulată în Franţa, pe durata Sărbătorilor de Iarnă, sub coordonarea autorităţilor franceze.

Poliţiştii români sunt specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de crimă organizată, au experienţă în domeniul activităţii poliţieneşti de prevenire şi combatere a criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii franceze.

Pentru a participa la această misiuni, cei 4 agenţi şi 21 de ofiţeri de poliţie au parcurs un proces de selecţie, care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii franceze, dar şi a îndeplinirii la standarde profesioniste a activităţilor specifice muncii de poliţie.

Misiunea poliţiştilor români are rolul de a consolida buna cooperare poliţienească româno-franceză, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii şi este desfăşurată ca urmare a solicitării părţii franceze.

DSC_0047.jpgDSC_0057.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cerasela

O echipă de 25 de poliţişti români participă, începând din 26 noiembrie, pe perioada sărbătorilor de iarnă, la misiuni în Franţa pentru combaterea faptelor antisociale, informează, joi, Ministerul Administraţiei şi Internelor (
MAI
). Cei 25 de poliţişti participă, în perioada 26 noiembrie 2011 - 15 ianuarie 2012, la misiuni pe teritoriul Franţei şi acordă sprijin şi asistenţă Poliţiei Franceze pentru instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români. Poliţiştii care vor pleca în Franţa au participat, joi, la o şedinţă de pregătire, fiind instruiţi de reprezentanţi ai conducerii Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, precum şi ai Biroului Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti.

"Poliţiştii români sunt specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de crimă organizată, au experienţă în domeniul activităţii poliţieneşti de prevenire şi combatere a criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii franceze. Pentru a participa la această misiune, cei patru agenţi şi 21 de ofiţeri de poliţie au parcurs un proces de selecţie, care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii franceze, dar şi a îndeplinirii la standarde profesioniste a activităţilor specifice muncii de poliţie", se arată într-un comunicatul al
MAI
.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a subliniat, cu prilejul şedinţei de instructaj, bunele rezultate obţinute de poliţiştii români aflaţi deja în Franţa în soluţionarea cu operativitate a unor cazuri. El le-a solicitat poliţiştilor "profesionalism şi fermitate în executarea misiunilor pe teritoriu francez".

În 19 octombrie, miniştrii de Interne român şi francez au analizat posibilitatea suplimentării dispozitivului comun de poliţişti care acţionează la Paris pe perioada sărbătorilor de iarnă, discutând inclusiv despre intensificarea cooperării combaterii traficului de fiinţe umane, în special cu minori.

Ambasadorul Franţei, Henri Paul, declara atunci că Guvernul român a propus părţii franceze să trimită, de Crăciun, un contingent de 40 de poliţişti pentru "a contracara micile furturi şi cerşetoria". "Guvernul român a propus să trimită de Crăciun un contingent de 40 de poliţişti la Paris,
mai
ales pentru că este o perioadă în care micile furturi sunt foarte uşor de făcut", a spus atunci diplomatul. Henri Paul a precizat că infracţiunile comise de români în Franţa s-au triplat în perioada 2008-2010. Ambasadorul a
mai
afirmat că în Franţa există "o anumită delincvenţă care deranjează şi care este în creştere". El a subliniat că, în acest sens, nu numai Franţa este "victimă" şi nu numai aceasta se plânge de acest fenomen.

"Problemele există şi trebuie să fie tratate. Noi le tratăm la nivelul relaţiilor cu Guvernul român", a subliniat acesta, adăugând că ministrul de Interne francez a venit în România, ocazie cu care s-a convenit asupra unui plan de cooperare la nivelul poliţiei şi al sistemului judiciar.

Potrivit afirmaţiilor sale, România şi Franţa sunt pe calea cea bună în ceea ce priveşte reprimarea acestei forme speciale de delincvenţă, existând o colaborare la nivelul poliţiei, al magistraţilor şi al investigatorilor.

Sursa: ziarul gandul

Share this post


Link to post
Share on other sites
LORD

AFP (Agentia France Presse-n.n.) i-a însoţit pe poliţiştii români prin Paris. Cum reacţionează conaţionalii când apare agentul român

Sursa : articol preluat integral din gandul.info.ro din 30 ian.2012

Cei 25 de poliţişti români care participă la o misiune de cooperare cu forţele de ordine franceze patrulează zonele turistice din Paris pentru a identifica şi stopa infracţionalitatea în care sunt implicaţi cetăţeni de origine română, relatează AFP, care i-a însoţit într-o astfel de patrulă.

Când apare în împrejurimile catedralei Notre-Dame din Paris, poliţistul român Gelu Manolescu, în uniforma sa cu sigla "Poliţia", provoacă mereu acelaşi efect: grupuri de tineri români care se întorc brusc şi se refugiază pe celălalt mal al Senei.

De două luni, 25 de poliţişti români în uniforme şi colegi de-ai lor francezi patrulează zonele turistice pariziene având ca misiune cunoaşterea şi oprirea delicvenţei românilor, ca urmare a multiplelor sesizări ale poliţiei din Paris. Cinci femei stau şi îl observă de departe pe poliţistul român în uniformă, împreună cu doi colegi francezi, în mijlocul capitalei Franţei. "Sunt tot timpul surprinse", declară Manolescu.

El a avut timp două luni să devină cunoscut printre delicvenţii români. La fel ca şi ceilalţi 24 colegi români, Gelu Manolescu patrulează constant locurile indicate de poliţie unde ar putea acţiona infractorii români mai , ales puncte turistice precum Montmartre, Trocadero sau Louvre.

Având 34 de ani, Manolescu şi-a lăsat acasă soţia şi copii pentru a lua parte la această misiune. El a învăţat franceza în şcoala generală. Fost purtător de cuvânt al poliţiei din Constanţa, el are 13 ani de activitate.

"Suntem aici pentru a ajuta şi a asista în mod direct autorităţile franceze în acţiunile juridice împotriva criminalităţii de drept comun care implică cetăţeni români", explică Manolescu.

Poliţiştii francezi cu care el patrulează sunt de acord. Această operaţiune le oferă şansa unei "abordări diferite", spun aceştia, chiar dacă doar pentru a "depăşi barierele lingvistice". Noutatea este faptul că pot comunica: "Atunci când poliţiştii români sunt prezenţi, ei pot comunica foarte bine" cu românii reţinuţi, spunea un poliţist francez.

Conform prefecturii poliţiei din Paris, această cooperare este o "adevărată reuşită". În urma acestei misiuni s-au putut face "aproximativ 1.000 de identificări" ale unor români de pe străzile publice.

"Cel mai important lucru este de a stabili cine sunt aceste persoane cu cine au venit în Franţa şi care le sunt resursele", declară Manolescu.

Mulţi români cu care acesta a intrat în contact sunt originari din Videle, la 70 de km de Bucureşti. Este vorba în multe cazuri despre minori, între 12 şi 16 ani, veniţi în Franţa "cu toată familia".

Autorităţile franceze au indicat frecvent problemele provocate de membrii comunităţii romilor, veniţi în marea majoritate din România. Franţa a fost criticată sever în vara anului 2010, când şi-a anunţat dorinţa de a desfiinţa taberele de romi şi trimiterea lor înapoi în România.

La Notre-Dame, "10 până la 15 români" prezenţi în fiecare zi, conform lui Manolescu, sunt cunoscuţi pentru înşelăciuni sub pretextul unor acţiuni umanitare, cerşetorie în manieră agresivă şi furturi din buzunare, chiar în interiorul catedralei.

Poliţistul român acordă o importanţă deosebită acestor fapte, având însă grijă să nu se folosească de preconcepţii în acest joc de-a şoarecele şi pisica. "Nu stigmatizăm pe nimeni. Suntem aici doar pentru a ne face meseria", spune Manolescu.El a mai menţionat faptul că în decursul acestor două luni nu s-a confruntat cu nici o situaţie într-adevăr dificilă. "Suntem respectaţi", afirmă poliţistul român.

Manolescu, care nu mai vizitase Franţa niciodată, ar dori să participe şi la o posibilă a doua misiune de acest gen. "Am adunat multe informaţii de pe stradă, pe care le lăsăm la dispoziţia autorităţilor. Acestea vor putea trage concluziile", a mai declarat Manolescu.

5141131-afp-mediafax-foto-joel-saget.jpg?width=640

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ramy
teolucian63 tu ce crezi ca pleaca "aia buni" ? Edited by Ramy

Share this post


Link to post
Share on other sites
teolucian63

poate printre invartiti mai scapa si cativa buni...oricum din cei 25 sigur au fost si cativa sefi, nu-i asa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ramy

Normal, aproape in toate misiunile din afara tarii pleaca 90% numai ofiteri cu functii de conducere. Tarile straine cheama police officers ( politisti sau ofiteri de politie?), pentru a prinde infractori romani, in special hoti de buzunare. Eu sincer nu cred ca vreunu din acei ofiteri care au ajuns acolo au lucrat vreodata pe linia asta de munca...

Share this post


Link to post
Share on other sites
teolucian63

Normal, aproape in toate misiunile din afara tarii pleaca 90% numai ofiteri cu functii de conducere. Tarile straine cheama police officers ( politisti sau ofiteri de politie?), pentru a prinde infractori romani, in special hoti de buzunare. Eu sincer nu cred ca vreunu din acei ofiteri care au ajuns acolo au lucrat vreodata pe linia asta de munca...

Sigur iti spun asta - pe aceasta linie au lucrat intotdeauna subofiteri, iar sefii lor erau prea mici sa fie bagati in seama la astfel de misiuni!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
bozo

Sunt tare curios cata munca de politie au in cap "politistii" astia care au fost trimisi acolo. E vorba numai de imagine, nu vor realiza nimic, misiunea va avea succes numai pe hartie (ca de obicei)...

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

La data de 31 ianuarie a.c., Inspectorul General al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie dr. Liviu Popa, împreună cu adjunctul Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie Ioan Lucian Muntean au primit, la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, delegaţia poliţiştilor care s-au aflat în misiune în Franţa.

La revenirea în ţară, cu prilejul şedinţei de debriefing, conducerea Poliţiei Române le-a mulţumit poliţiştilor pentru profesionalismul de care au dat dovadă şi munca pe care au depus-o pe teritoriul Franţei, subliniind bunele rezultate obţinute în soluţionarea cu operativitate a cazurilor cu care aceştia s-au confruntat.

Deplasarea poliţiştilor români a fost dispusă ca urmare a solicitării părţii franceze, aceştia fiind specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de crimă organizată.

Cei 25 de poliţişti au participat în echipe mixte, în perioada 25 noiembrie 2011 - 31 ianuarie 2012, la misiuni pe teritoriul Franţei şi şi-au desfăşurat activitatea sub coordonarea autorităţilor franceze.

Scopul misiunii l-a constituit acordarea de sprijin şi asistenţă Poliţiei Franceze în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români, precum şi facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

Pentru a participa la această misiune, poliţiştii au parcurs un proces de selecţie care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii franceze, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie.

Cooperarea poliţienească între cele două ţări este apreciată de partea franceză, atât prin schimbul de date şi informaţii prin canalele consacrate, cât şi prin prezenţa poliţiştilor români care au contribuit la soluţionarea cazurilor în care au fost implicaţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Franţei.

Urmare a rezultatelor pozitive obţinute de poliţiştii detaşaţi, partea română va analiza posibilitatea prelungirii misiunii.

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Detalii: Flux de stiri MAI

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ramy
teolucian63 cunosc situatia, dasta sunt si eu revoltat ca sa zic asa, oamenii care alearga sau care au alergat dupa hoti ani de zile, care au stat zilnic in strada dupa hoti , nu au nicio sansa sa prinda o astfel de misiune. Nici macar experienta in domeniu nu au cei care pleaca. (Sa alergi dupa hoti de buzunare iti cere un anumit talent , nu oricine poate face asta :clip: ).Ce frumos e cand vezi ca pleaca un ofiteras care sta zilnic la birou, sambata/ dumica acasa, sarbatori acasa, nu lucreaza noaptea etc... :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Misiune operativă a poliţiştilor români, în Franţa

Șeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre TOBĂ, s-a întâlnit, astăzi, 11 iunie a.c.,, la sediul I.G.P.R., cu poliţiştii români care vor desfăşura, pe parcursul a trei luni, o nouă misiune operativă în Franţa.

Cu această ocazie, şeful Poliţiei Române i-a felicitat pe poliţişti pentru profesionalismul şi modul exemplar în care şi-au îndepliniat misiunea anterioară, desfăşurată în perioada 25 noiembrie 2011 - 31 ianuarie 2012.

Inspectorul general a subliniat că, participarea la o nouă misiune, dovedeşte, încă odată, profesionalismul poliţiştilor români şi încrederea acordată de partenerii străini.

Totodată, le-a urat mult succes şi i-a asigurat de întreg sprijinul.

Începând de astăzi şi până la 8 septembrie a.c., 40 de poliţişti români vor desfăşura o nouă misiune operativă în Franţa. 15 dintre aceştia vor continua activităţile desfăşurate anterior ca ofiţeri de legătură, iar 25 de poliţişti români vor desfăşura misiuni de patrulare împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul Prefecturii de Poliţie din Paris.

Poliţiştii români sunt specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de criminalitate organizată, au experienţă în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii franceze.

Pentru a participa la această misiune, poliţiştii au parcurs un proces de selecţie care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii franceze, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie.

Scopul misiunii îl constituie acordarea de sprijin şi asistenţă Poliţiei Franceze în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români, precum şi facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

Misiunea poliţiştilor români are rolul de a consolida buna cooperare poliţienească româno-franceză în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii şi este desfăşurată ca urmare a solicitării părţii franceze, având în vedere rezultatele obţinute anterior în identificarea reţelelor criminale ce activează în regiunea pariziană.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Cooperare politieneasca romano-britanica

9 poliţişti români îşi vor desfăşura activitatea, în următoarele trei luni, alături de poliţişti londonezi, în cadrul unei misiuni operative în Londra.

Astăzi, 11 iulie a.c., şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, s-a întâlnit la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române cu poliţiştii români, cărora le-a urat succes în misiune.

Misiunea operativă a poliţiştilor va dura trei luni şi are ca scop acordarea de sprijin şi asistenţă Poliţiei din Londra, atât în relaţia cu victimele, cu comunitatea, cât şi în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români, precum şi facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

Pe parcursul celor trei luni, poliţiştii români vor lucra alături de poliţişti din cadrul Metropolitan Police şi vor fi angrenaţi în activităţi de patrulare, verificare a documentelor autoturismelor, investigare a cazurilor de criminalitate organizată şi acordarea de asistenţă pentru victimele infracţiunilor.

Poliţiştii români sunt specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de criminalitate organizată, au experienţă în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii engleze.

Inspectorul general şi-a exprimat convingerea că profesionalismul poliţiştilor români va fi demonstrat încă odată, şi i-a asigurat de tot sprijinul.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Polițiștii români detașați la Londra au fost primiți la New Scotland Yard

Marți, 17 iulie a.c., cei zece polițiști români care urmează să își desfășoare activitatea, în următoarele trei luni, alături de poliţişti englezi, în cadrul unei misiuni operative la Londra, au fost primiți la sediul New Scotland Yard, de către șeful Metropolitan Police, comisar Bernard Hogan Howe.

La întâlnire au participat, de asemenea, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, atașatul de afaceri interne și ofițeri din cadrul Metropolitan Police care vor lucra alături de polițiștii români în această perioadă.

Cu acest prilej, șeful Poliției Metropolitane a mulțumit părții române pentru concretizarea, într-un timp foarte scurt a acestei inițiative de colaborare și a reiterat excelenta cooperare existentă între structurile de aplicare a legii din România și Metropolitan Police.

Oficialul britanic a mai precizat că acesta este primul proiect de o asemenea amploare organizat de către Metropolitan Police cu un partener extern, iar instituția pe care o reprezintă are în vedere extinderea colaborării cu Poliția Română, detalii în acest sens urmând să fie discutate cu prilejul vizitei pe care comisarul Bernard Hogan Howe o va efectua în luna noiembrie în România.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Londra a menționat faptul că acest proiect este parte a unei abordări mai ample, bazată pe schimbul de bune practici, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, pornind de la Parteneriatul Strategic dintre România şi Marea Britanie.

Misiunea operativă a poliţiştilor va dura trei luni şi are ca scop acordarea de sprijin şi asistenţă Poliţiei din Londra atât în relaţia cu victimele, cu membrii comunității, cât şi în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români. Totodată, un obiectiv important al acestei misiuni constă și în facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

Pe parcursul celor trei luni, poliţiştii români vor lucra alături de poliţişti din cadrul Metropolitan Police şi vor fi angrenaţi în activităţi de patrulare, verificare a documentelor autoturismelor, investigare a cazurilor de criminalitate organizată şi acordarea de asistenţă pentru victimele infracţiunilor.

Poliţiştii români sunt specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de criminalitate organizată, au experienţă în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii engleze.

ofiteri_Marea_Britanie.JPG

ofiteri_Marea_Britanie_2.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Misiune a poliţiştilor români pe litoralul bulgăresc

În perioada 1 iulie – 20 iulie 2012 şi-a desfăşurat activitatea pe litoralul bulgăresc, alături de poliţişti bulgari, prima serie de poliţişti români. De mâine, o nouă serie de poliţişti va acorda sprijin turiştilor români.

Cei patru poliţişti români detaşaţi în Bulgaria, în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur, au consiliat 280 de turişti români, cărora le-au furnizat informaţii, în special, cu privire la prevederile legislative din ţara gazdă.

De asemenea, poliţiştii români au participat, alături de cei bulgari, la 108 intervenţii la evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal, precum şi solicitările făcute în urma operaţiunilor de schimb valutar, datorită neconcordanţelor existente între cursul afişat şi cel practicat.

Poliţiştii români s-au deplasat în cele două staţiuni la recepţiile hotelurilor, împreună cu partenerii bulgari, unde au luat contact cu administratorii hotelurilor informându-i de prezenţa lor pe întreg sezonul estival, şi de disponibilitatea pentru situaţiile în care cetăţenii români solicită sprijin.

Exemple:

- La data de 4 iulie 2012, în jurul orei 05.00 în timpul activităţilor de patrulare în staţiunea Albena, patrula mixtă a identificat un autoturism marca BMW, înmatriculat în România cu geamurile deschise şi butucul rupt. În urma intervenţiei prompte a patrulei, nu s-a constatat lipsa vreunui bun din interiorul autoturismului. Poliţiştii români au acordat sprijin părţilor în relaţionare şi verificare.

- La data de 1 iulie 2012, poliţiştii români au intervenit în găsirea unui minor român care se pierduse în staţiune, facilitând comunicarea între părinţii copilului şi poliţia bulgară, în transmiterea semnalmentelor copilului.

- La data de 9 iulie 2012 poliţiştii români din Nisipurile de Aur au fost solicitaţi să acorde sprijin privind un cetăţean roman care a comis acte de huliganism în staţiune. Cetăţeanul român a fost prezentat instanţei pentru stabilirea sancţiunii.

- De asemenea, au acordat sprijin privind furtul a două genţi în care se aflau bunuri personale (telefoane mobile, documente), victime fiind două persoane de naţionalitate română.

În conformitate cu Acordul de cooperare poliţienească internaţională dintre România şi Bulgaria, în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur, din Bulgaria, acţionează în patrule comune de poliţişti români şi bulgari.

Începând de la 1 iulie şi până la 31 august 2012 poliţişti români desfăşoară activităţi comune de ordine şi siguranţă publică alături de poliţişti bulgari pe litoralul bulgăresc.

Misiunile de patrulare se desfăşoară în trei perioade, respectiv 1- 20 iulie, 21– iulie – 10 august şi 11 – 31 august 2012, pentru fiecare etapă fiind desemnaţi câte patru poliţişti români.

Este al treilea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, deşi se aflau pe teritoriul altui stat.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dan

sursa cugetliber.ro

Poliţiştii români au ajutat aproape 300 de turişti are au avut probleme în Bulgaria

În perioada 1 iulie - 20 iulie 2012 şi-a desfăşurat activitatea pe litoralul bulgăresc, alături de poliţişti bulgari, prima serie de poliţişti români, iar de astăzi o nouă serie de poliţişti va acorda sprijin turiştilor români aflaţi în ţara vecină. Cei patru poliţişti români detaşaţi în Bulgaria, în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur, au consiliat 280 de turişti români, cărora le-au furnizat informaţii, în special, cu privire la prevederile legislative din ţara gazdă, spun reprezentanţii Poliţiei.

De asemenea, poliţiştii români au participat, alături de cei bulgari, la 108 intervenţii la evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal, precum şi solicitările făcute în urma operaţiunilor de schimb valutar, cauzate de neconcordanţele existente între cursul afişat şi cel practicat.

Poliţiştii români s-au deplasat în cele două staţiuni la recepţiile hotelurilor, împreună cu partenerii bulgari, unde au luat contact cu administratorii hotelurilor informându-i de prezenţa lor pe întreg sezonul estival şi de disponibilitatea pentru situaţiile în care cetăţenii români solicită sprijin. În conformitate cu Acordul de cooperare poliţienească internaţională dintre România şi Bulgaria, în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur, din Bulgaria, acţionează în patrule comune de poliţişti români şi bulgari, iar începând de la 1 iulie şi până la 31 august 2012 poliţişti români desfăşoară activităţi comune de ordine şi siguranţă publică alături de poliţişti bulgari pe litoralul bulgăresc. Misiunile de patrulare se desfăşoară în trei perioade, respectiv 1- 20 iulie, 21 iulie - 10 august şi 11 - 31 august 2012, pentru fiecare etapă fiind desemnaţi câte patru poliţişti români.

Cu ce s-au confruntat poliţiştii români în Bulgaria?

Poliţiştii români nu au avut timp să respire în Bulgaria, mai ales că, nu de puţine ori, turiştii români s-au plâns că au fost victimele unor fărădelegi în ţara vecină.

La data de 4 iulie 2012, în jurul orei 5, în timpul activităţilor de patrulare în staţiunea Albena, patrula mixtă a găsit un autoturism marca BMW, înmatriculat în România, cu geamurile deschise şi butucul rupt. În urma intervenţiei prompte a patrulei, nu s-a constatat lipsa vreunui bun din interiorul autoturismului. La data de 1 iulie 2012, poliţiştii români au intervenit în găsirea unui minor român care se pierduse în staţiune, facilitând comunicarea între părinţii copilului şi Poliţia Bulgară, în transmiterea semnalmentelor copilului. Într-un alt caz, poliţiştii români din Nisipurile de Aur au fost solicitaţi să acorde sprijin privind un cetăţean român care a comis acte de huliganism în staţiune. Cetăţeanul român a fost prezentat instanţei pentru stabilirea sancţiunii. De asemenea, oamenii legii au acordat sprijin privind furtul a două genţi în care se aflau bunuri personale (telefoane mobile, documente), victime fiind două persoane de naţionalitate română.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Catalin
   By Catalin
   Vă propun să strângem aici propuneri, idei sau modificări prin care să se realizeze o reformă adevărată şi reală a Poliţiei Române.
   Noul ministru intermar de interne Mihai Viorel Fifor a declarat imediat după ce a preluat această funcţie că a primit ca misiune să facă o reformă profundă, să dea un reset. Nu ştiu cum văd politicienii sau strategii din minister această reformă a poliţiei, dar vă propun să le strângem noi aici, atât şi cum ne pricepem noi ... cine ştie poate le vede cineva şi le preia, adaptează, etc.
   Dacă veţi putea argumenta cât de cât ideea, propunerea sau modificarea, cu atât ma bine. 
   Şi dacă tot v-am propus acest lucru, o să încep eu cu câteva măsuri pe care personal le cred  absolut necesare pentru a putea discuta despre o reformă în Poliţia Română adevăratul sens al cunvântului.
   Cei ce frecventaţi acest forum de la începuturi sunt convins că deja intuiţi şi îmi cunoaşteţi optica, având în vedere că am tot discutat şi rediscutat pe aceste subiecte. În fine să sperăm că cineva se va inspira şi din părerile poliţiştilor.
   Prima măsură şi cea mai importantă, care să reformeze această instituţie ar fi modificarea statutului poliţistului, în sensul că:
   1. Trebuiesc eliminate complet anagajările din sursă externă. 
   Nu o să mai reiau aici grămada de argumente strânse pe acest site de-a lungul anilor. Cert este că numai în acest mod meseria noastră va deveni cu avedărat o profesie şi nu o titulatură. Faptul că există angajări directe a indus românilor ideea că oricine poate fi poliţist şi că este necesar doar să-l îmbraci în uniformă şi să-l trimiţi pe stradă. Aşa s-a deprofesionalizat această instituţie, iar dacă vrem o reformă adevărată trebuie să gândim în perspectivă, pentru cei ce vor vei după noi.
   2. Funcţiile de poliţist trebuie să existe doar în structurile operative.
   Specialiştii trebuie să rămână specialişti, adică contabili, ingineri, IT-işti, doctori, etc nu e nevoie să fie şi poliţişti. Să fie plătiţi cum trebuie şi să se renunţe la această practică prin care ne furăm singuri căciula, iar când se calculază nr. de poliţişti raportat la nr. de locuitori să avem cifre mincinoase.
   3. Funcţiile de conducere să aibă mandat bine determinat (3-4-5 ani) ca în cazul altor categorii profesionale.
   Cel ce vrea să devină şef să se prezinte la concurs cu plan/program de management în care să prezinte ce vrea să facă în mandatul pe care-l doreşte. În acest fel poate fi şi verificat dacă a realizat ce şi-a propus. Nu ca acum când o ată ce a fost numit şef, rămâne şef până la pensie dacă este cuminte, supus şi pupăcios, fără să supere în vreun fel mai marii zilei.
    
   Şi mai am ceva idei, dar vă las şi pe voi pentru că sunt convins că aveţi idei/propuneri bune
  • Administrator
   By Administrator
   Secţiunea privată a poliţiştilor a fost creată în urma propunerilor membrilor şi pentru a oferi posibilitatea poliţiştilor de a comunica între ei într-un spaţiu privat.
   Discuţiile din alte secţiuni ale forumului nu vor avea de suferit şi vom susţine în permanenţă dezvoltarea ariilor în care au acces toţi membri forumului.

   Accesul în secţiunea rezervată doar poliţiştilor se poate obţine astfel:

   1. - Principala şi cea mai eficientă/sigură modalitate prin care puteţi obţine confirmarea este să vă înregistraţi ori să asociaţi contului de utilizator de aici, adresa de e-mail oficială de serviciu (este vorba de adresa prenume.nume@codjud.politiaromana.ro - adresa de mail cu care vă conectaţi în webmail.politiaromana.ro, ATENŢIE! - NU folosiţi adresa de Intrapol, cea de genul nume@politia.local pentru că aceasta din urmă NU FUNCŢIONEAZĂ pe internet) după care postaţi pentru a anunţa acest lucru în topicul "Sprijin pentru accesul în aria dedicată poliţiştilor" specificând că aţi asociat adresa de e-mai oficială contului de mebru.
   Detalii despre adresa de e-mai oficială găsiţi aici: Cum se obţine e-mail oficial de serviciu @politiaromana.ro?

   2. - O altă modalitate excepţională mult mai anevoioasă şi care nu vă asigură/garantează reuşita, dar prin care ne putem asigura că sunteţi poliţist/ă, este când un membru ce are deja acces acolo (sunt membrii care au + sub avatar), vă cunoşte (recunoaşte) personal şi confirmă pentru dvs. în aria privată, astfel ne oferă o minimă garanţie că sunteţi angajat al Poliţiei Române. Nu ne interesează să aflăm date cu caracter personal, doar dorim să ne asigurăm că dvs. sunteţi şi în realitate ceea ce afirmaţi.
   Pentru a facilita membrilor care nu au încă acces, dar doresc acest lucru, să poată lua legătura cu colegii lor, ce au deja acces în aceea arie, am iniţiat acest topic:
   În acest topic puteţi căuta membrii din zona / unitatea de poliţie unde activaţi cărora să le solicitaţi ajutorul. Tot în acest topic puteţi posta solicitarea voastră de a fi contactaţi de către colegii din structura / unitatea / zona unde lucraţi, pentru ca ulterior cel puţin unul dintre aceştia să confirme faptul că sunteţi poliţist.

   NUMAI dacă niciuna dintre etapele de mai sus nu au rezolvat problema şi abia după ce aţi postat deja o solicitare în topicul mai sus amintit, am rugămintea să timiteţi un mesaj personal @Administrator şi voi încerca să vă ajut să contactaţi poliţişti care să confirme pentru dvs.

   Nu trimteţi solicitări pentru acces în aria privată prin intermediul formularului de contact "Contactaţi-ne" - pentru că nu sunt luate în considerare. Urmaţi procedura descrisă aici.

   În conformitate cu prevederile legale, site-ul Politisti.ro protejează intimitatea şi confidenţialitatea membrilor săi. Nu vom dezvălui niciun fel de informaţii despre utilizatorii forumului către terţe părţi, fără acordul prealabil al acestora.

   De asemenea, utilizatorii acestui forum au obligaţia de a păstra confidenţialitatea asupra numelor reale ale membrilor, dezvăluirea unor date personale pe acest forum este o decizie personală, iar responsabilitatea aparţine exclusiv utilizatorului care face acest lucru.
  • Catalin
   By Catalin
   Ordinul M.A.I.nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice
   Actualizat 01.11.2018
   În vigoare de la 08.03.2010  
   Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 148 din 08.03.2010.
   Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 196/2005 privind aprobarea Strategiei Ministerului Administraţiei şi Internelor de realizare a ordinii şi siguranţei publice, pentru creşterea siguranţei cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale, în scopul menţinerii ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat şi eliminării suprapunerilor în activităţile desfăşurate de structurile Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică,
   în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, precum şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, aprobată cu modificări prin Legea nr. 81/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
   în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul administraţiei şi internelor emite următorul ordin:
   Capitolul I Dispoziții generale
   Articolul 1
   (1) Menținerea ordinii și siguranței publice reprezintă ansamblul măsurilor întreprinse și al activităților desfășurate cotidian de către Poliția Română, pentru protejarea și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, funcționarea normală a instituțiilor statului, a normelor de conduită civică, regulilor de conviețuire socială, a celorlalte valori supreme, precum și a avutului public și privat.
   (2) Menținerea ordinii și siguranței publice se realizează, pe întreg teritoriul național, de către Poliția Română, prin activități specifice executate de structurile proprii cu atribuții în domeniu.
   (3) Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră Română participă la planificarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice, sub conducerea Poliției Române.
   (4) Direcția Generală de Informații și Protecție Internă pune la dispoziție datele și informațiile de interes operativ necesare organizării și executării activităților de menținere a ordinii și siguranței publice.
   Capitolul II Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea și evaluarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice în mod integrat. Intervenția la evenimente
   Articolul 2
   Organizarea în mod integrat a activităților curente pentru menținerea ordinii și siguranței publice pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale se realizează de către Poliția Română, conform Planului unic de ordine și siguranță publică.
   Articolul 3
   Abrogat.
   Articolul 4
   (1) Constituirea dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice și derularea activităților specifice pentru menținerea ordinii și siguranței publice se realizează în funcție de evoluția situației operative, folosind în acest sens analizele tactice care vizează criminalitatea stradală, întocmite la nivelul structurilor de analiză a informațiilor.
   (2) Un exemplar al analizei tactice se înaintează către structurile de jandarmi și poliție de frontieră.
   Articolul 5
   (1) Analiza tactică este un proces cognitiv și tehnic care permite o abordare a conducerii activităților desfășurate de poliție prin prisma suportului informațional oferit.
   (2) Analiza tactică stabilește zonele cu potențial criminogen ridicat, natura faptelor sau evenimentelor înregistrate, intervalul orar de producere, modurile de operare, suspecții și oferă recomandări cu privire la modalitățile de acțiune.
   (3) Analiza tactică se întocmește pe perioade scurte și medii de timp, la solicitarea șefilor structurilor de poliție, în funcție de evoluția stării infracționale și de informațiile deținute.
   Articolul 6
   Dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice se organizează de șeful poliției municipale/orășenești/ secției de poliție/structurii județene de poliție transporturi cu forțe proprii, iar în funcție de particularitățile elementelor situației operative se solicită forțe suplimentare de la Jandarmeria Română și/sau Poliția de Frontieră Română, care se utilizează cu respectarea competențelor teritoriale ale acestora.
   Articolul 7
   (1) În baza solicitărilor primite săptămânal, jandarmeria și poliția de frontieră comunică structurilor de poliție corespondente efectivele disponibile ce vor participa la activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice.
   (2) Solicitările prevăzute la alin. (1), transmise pentru localitățile unde nu există structuri de jandarmerie/poliție de frontieră, trebuie să se bazeze pe principiile eficienței, eficacității și economicității gestionării resurselor.
   Articolul 8
   (1) În vederea menținerii ordinii și siguranței publice se stabilesc zone de siguranță publică, ce cuprind mai multe itinerare de patrulare.
   (2) Zona de siguranță publică poate include:
   a) teritoriul de competență al unei poliții municipale/ orășenești/secții de poliție/structuri județene de poliție transporturi sau părți din acesta; 
   b) teritoriul de competență al unei poliții municipale/ orășenești/secții sau părți din acesta și teritoriul de competență al unor posturi de poliție comunală;
   c) teritoriul de competență al unor posturi de poliție comunală/posturi de poliție transporturi.
   (3) Zonele de siguranță publică se stabilesc, prin dispoziție, de către șeful poliției municipale/orășenești/secției de poliție/structurii județene de poliție transporturi, ținând cont de:
   a) configurația teritoriului;
   b) populația și structura acesteia;
   c) obiectivele economice și social-culturale;
   d) zonele cu risc criminogen;
   e) starea infracțională și contravențională;
   f) resursele umane și logistice aflate la dispoziție, destinate pentru a fi utilizate în activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice.
   Articolul 9
   (1) Efectivele angrenate în activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice, repartizate într-o zonă de siguranță publică, desfășoară activități de patrulare pedestră, auto sau folosind animale de serviciu, pe itinerare stabilite în funcție de evoluția criminalității și asigură intervenția la evenimentele semnalate.
   (2) Menținerea ordinii și siguranței publice de către poliția transporturi se realizează prin patrularea în trenurile de călători, precum și prin activități de patrulare pe itinerare stabilite în zona de competență. Competențele șefilor unităților de poliție, prevăzute de prezentul ordin, se exercită în mod corespunzător de către șefii unităților de poliție transporturi.
   (3) Pe traseele turistice, menținerea ordinii și siguranței publice se realizează prin patrule de jandarmi, conform art. 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare, și a Planului unic de ordine și siguranță publică.
   Articolul 10
   (1) Activitatea de patrulare este organizată pe baza concluziilor rezultate din analizele tactice, fiind adaptată la particularitățile fiecărei zone de siguranță publică.
   (2) Numărul schimburilor și intervalul orar al acestora se stabilesc în funcție de evoluția situației operative de către directorul general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București/șefii inspectoratelor de poliție județene, cu informarea șefilor celorlalte structuri participante la activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice.
   (3) Șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne implicate asigură prezența efectivelor proprii la sediul unității de poliție sau locația unde se realizează instruirea efectivelor și organizarea dispozitivului de menținere a ordinii și siguranței publice.
   Articolul 101
   (1) Constituirea patrulelor se realizează de către polițistul anume desemnat de șeful poliției municipale/ orășenești/secției de poliție/structurii județene de poliție transporturi.
   (2) Patrula de poliție se constituie din cel puțin 2 polițiști desemnați din rândul celor care își desfășoară activitatea în structuri ale Poliției Române cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice.
   (3) În componența patrulei constituite potrivit alin. (2) pot fi incluși suplimentar:
   a) polițiști din cadrul altor structuri de poliție decât cele cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice;
   b) studenți sau elevi ai instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne pentru formarea ofițerilor/agenților de poliție, poliție de frontieră, respectiv a ofițerilor/subofițerilor de jandarmi.
   (4) În situații justificate, patrula poate fi formată dintr-un polițist care își desfășoară activitatea în structuri cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice și un polițist din cadrul structurilor prevăzute la alin. (3) lit. a).
   (5) Prin excepție de la alin. (2), în raport cu efectivele de poliție avute la dispoziție sau cu situația operativă, în cazul în care pentru activitatea de patrulare sunt disponibile efective ale Jandarmeriei Române și/sau ale Poliției de Frontieră Române, acestea se utilizează de către polițistul prevăzut la alin. (1) pentru constituirea de:
   a) patrule mixte, formate din cel puțin un polițist cu atribuții principale de menținere a ordinii publice și un jandarm sau un polițist de frontieră;
   b) patrule formate din cel puțin 2 jandarmi sau 2 polițiști de frontieră, care vor acționa sub conducerea și controlul structurilor competente ale Poliției Române.
   (6) Constituirea patrulelor prevăzute la alin. (2)-(5) se consemnează într-un registru privind dispozitivul de ordine și siguranță publică și patrulare.
   Articolul 102
   Efectivele Ministerului Afacerilor Interne repartizate în dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice desfășoară activități de patrulare pe itinerare stabilite înainte de intrarea în serviciu, având următoarele atribuții principale:
   a) acționează în zona de patrulare pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale;
   b) intervin la evenimentele semnalate;
   c) participă la prinderea și identificarea persoanelor suspecte de comiterea unor infracțiuni;
   d) execută activitățile stabilite prin planurile de acțiune;
   e) relaționează cu cetățenii în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică;
   f) acționează pentru depistarea persoanelor și bunurilor urmărite în temeiul legii;
   g) participă la executarea măsurilor stabilite în situații de urgență;
   h) întocmesc acte de constatare a infracțiunilor în condițiile art. 61, respectiv art. 293 alin. (3) din Codul de procedură penală;
   i) execută primele activități prevăzute de reglementările în vigoare, premergătoare cercetării la fața locului.
   Articolul 11
   (1) În cazul adunărilor publice amânate sau anulate, șeful unității de jandarmi comunică șefului unității de poliție competente teritorial efectivele disponibile pentru dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice.
   (2) La solicitarea șefului unității de poliție, efectivele prevăzute la alin. (1) se constituie în patrule în condițiile art. 101 și vor acționa sub conducerea și controlul structurii de poliție, în zonele stabilite de șeful acesteia.
   (3) În cazul unor situații urgente, neprevăzute, care implică adoptarea măsurilor de asigurare și/sau de restabilire a ordinii și siguranței publice, atunci când efectivele de jandarmi sunt insuficiente, șeful unității de jandarmi competente teritorial poate dispune retragerea efectivelor proprii aflate în dispozitivele de patrulare pentru menținerea ordinii și siguranței publice, cu informarea prealabilă a șefului unității de poliție similare.
   Articolul 12
   (1) Prin dispoziția directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București/șefului inspectoratului de poliție județean se pot constitui zone speciale de siguranță publică.
   (2) În zona specială de siguranță publică:
   a) se instituie dispozitive suplimentare de ordine și siguranță publică ce vor intensifica activitățile de menținere a ordinii publice prevăzute la art. 102;
   b) se alocă, după caz, resurse suplimentare din cadrul structurilor de investigații criminale, investigarea criminalității economico-financiare, combaterea criminalității organizate, arme, muniții și substanțe periculoase și altor structuri de poliție judiciară, structurilor de poliție rutieră, poliție transporturi, intervenție rapidă etc. pentru intensificarea activităților specifice de constatare a infracțiunilor ori altor fapte antisociale și identificarea persoanelor suspecte de comiterea acestora;
   c) se derulează campanii de prevenire a criminalității prin structurile specializate ale Poliției Române;
   d) se utilizează metode și mijloace polițienești prevăzute de Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, republicată, cu modificările ulterioare, necesare pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice și respectarea ordinii și liniștii publice;
   e) se solicită, după caz, structurilor administrației publice locale adoptarea măsurilor din competența acestora în scopul diminuării/eliminării cauzelor care au determinat instituirea zonei speciale de siguranță publică.
   (3) Constituirea zonei speciale de siguranță publică are loc la inițiativa directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București/șefului inspectoratului de poliție județean sau a șefilor unităților de poliție subordonate/poliție transporturi, atunci când pe un spațiu delimitat se concentrează un fenomen criminogen, precum și în situația în care există date cu privire la posibilitatea tulburării ordinii și siguranței publice.
   (4) Dispoziția privind constituirea zonelor speciale de siguranță publică cuprinde date referitoare la:
   a) cauzele care au generat necesitatea instituirii zonei speciale de siguranță publică;
   b) condițiile favorizatoare;
   c) scopul și obiectivele vizate;
   d) delimitarea în spațiu;
   e) perioada instituirii, care nu va depăși 30 de zile;
   f) forțele participante și activitățile ce urmează a fi desfășurate;
   g) modalitatea de evaluare a eficienței activităților desfășurate.
   (5) Dispoziția privind constituirea zonelor speciale de siguranță publică se comunică în scris șefilor structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne implicate.
   (6) Menținerea zonei speciale de siguranță publică se poate prelungi, succesiv, pentru perioade de maximum 30 de zile, în condițiile alin. (1).
   (7) Măsura de constituire a zonei speciale de siguranță publică încetează prin dispoziție emisă în condițiile alin. (1), atunci când au fost înlăturate sau diminuate semnificativ cauzele ce au determinat constituirea acesteia.
   Articolul 13
   Abrogat
   Articolul 14
   Compunerea și logistica patrulelor mixte se stabilesc în funcție de situația concretă din zonele de patrulare, efectivele și mijloacele disponibile.
   Articolul 15
   (1) Instruirea premergătoare intrării în serviciu a efectivelor din dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice are ca scop informarea acestora cu privire la evoluția situației operative, aspectele identificate din analiza tactică, informațiile deținute și zonele de patrulare.
   (2) Activitatea de instruire/pregătire se realizează în cadrul programului efectiv de lucru.
   (3) Programul de lucru al efectivelor din dispozitivele de ordine și siguranță publică se organizează potrivit legii.
   (4) Instruirea efectivelor angrenate în activități de menținere a ordinii și siguranței publice se efectuează la sediul structurii de poliție sau în altă locație, în funcție de condițiile existente pe plan local, de către polițiști desemnați de șefii structurilor de poliție, cu participarea reprezentanților jandarmeriei și poliției de frontieră.
   (5) În timpul activității de instruire, polițiștii desemnați verifică și starea fizică generală a efectivelor, ținuta, mijloacele individuale de intervenție din dotare, documentele necesare îndeplinirii sarcinilor de serviciu și stabilesc măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.
   Articolul 16
   (1) Intervenția la evenimentele semnalate se realizează pe principiul "cea mai apropiată patrulă de locul evenimentului intervine", astfel:
   a) din oficiu;
   b) la solicitarea cetățenilor;
   c) la solicitarea dispeceratului sau ofițerului de serviciu din cadrul Poliției Române.
   (2) Structurile Jandarmeriei Române sau ale Poliției de Frontieră Române sesizate cu privire la existența unei situații ce impune intervenția unei patrule din cadrul dispozitivului de ordine publică au obligația de a comunica despre aceasta dispeceratului sau ofițerului de serviciu din cadrul structurii teritoriale a Poliției Române, care va adopta măsurile necesare în vederea realizării intervenției.
   (3) Pentru fiecare eveniment la care s-a intervenit se întocmește, în mod obligatoriu, "Fișa de intervenție la eveniment
   (4) Modelul "Fișei de intervenție la eveniment" se stabilește prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române și se utilizează de toate structurile participante la menținerea ordinii publice.
   (5) Înainte de a interveni la un eveniment atunci când se sesizează din oficiu sau este sesizat de cetățeni ori în cel mai scurt timp posibil, șeful patrulei comunică despre aceasta dispecerului sau ofițerului de serviciu din cadrul structurii teritoriale a Poliției Române.
   (6) La finalizarea fiecărei intervenții la un eveniment, șeful patrulei informează dispecerul sau ofițerul de serviciu al poliției cu privire la măsurile luate ori modul de soluționare a cazului.
   Articolul 17
   (1) La ieșirea din serviciu, membrii patrulelor de siguranță publică întocmesc un "Raport cu activitățile desfășurate", care, împreună cu "Fișa de intervenție la eveniment", se predă structurii de poliție în vederea implementării în Sistemul Național de Raportare a Incidentelor. O copie a acestor documente se predă de către membrii patrulelor și celorlalte structuri din care aceștia fac parte.
   (2) Datele consemnate stau la baza întocmirii analizelor tactice.
   (3) Modelul "Raportului cu activitățile desfășurate" se stabilește prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române și se utilizează de toate structurile participante la menținerea ordinii publice.
   Articolul 18
   (1) Verificarea modului în care își desfășoară activitatea efectivele din dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice se efectuează de către șeful structurii de poliție sau de către polițiști anume desemnați de acesta.
   (2) Verificarea poate fi desfășurată și în comun de către personalul prevăzut la alin. (1) și reprezentanți ai celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne participante.
   Articolul 19
   Șefii polițiilor municipale/orășenești/secțiilor de poliție/posturilor de poliție transporturi analizează săptămânal eficiența activității desfășurate de către efectivele din dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice, concluziile fiind înaintate ierarhic pentru a fi avute în vedere în cadrul activităților prevăzute la art. 22 alin. (4).
   Articolul 20
   Conducerea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice revine directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București/șefului inspectoratului de poliție județean sau înlocuitorului legal.
   Articolul 21
   Șefii polițiilor municipale/orășenești/secțiilor de poliție/structurii județene de poliție transporturi coordonează și controlează toate activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice desfășurate în zona lor de competență, cu excepția celor care se desfășoară pe trasee turistice, care sunt coordonate și controlate de către șefii unităților/subunităților de jandarmi.
   Capitolul III Organizarea cooperării și colaborării în activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice
   Articolul 22
   (1) Pentru realizarea activității integrate de menținere a ordinii și siguranței publice se constituie Grupul de coordonare și trasare a sarcinilor, denumit în continuare G.C.T.S.
   (2) G.C.T.S. are rol de organizare și decizie și este compus din:
   a) șeful inspectoratului de poliție județean sau al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București;
   b) șeful inspectoratului de jandarmi județean sau al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și, după caz, șeful grupării mobile de jandarmi;
   c) șeful serviciului teritorial al poliției de frontieră;
   d) șeful serviciului de ordine publică din cadrul inspectoratului de poliție județean sau Direcției Generale de Poliție a Municipiului București;
   e) șeful secției regionale/serviciului poliției transporturi din cadrul Poliției Române, competentă teritorial;
   f) șeful structurii de analiză a informațiilor din cadrul Poliției Române, competentă teritorial.
   (3) În măsura în care se impune, în cadrul G.C.T.S. pot fi convocați și șefii altor structuri sau subunități din cadrul Poliției Române, Jandarmeriei Române sau Poliției de Frontieră Române.
   (4) Activitatea G.C.T.S. se desfășoară prin organizarea de ședințe tactice, la sediul unității de poliție, care vizează evaluarea situației operative, disfuncționalitățile apărute în operațiunile anterioare, schimbul de date și informații de interes operativ, precum și inițierea, organizarea și desfășurarea de acțiuni/activități comune.
   (5) G.C.T.S. stabilește și modalitatea concretă de cooperare și comunicare la nivelul municipiilor, orașelor, comunelor și sectoarelor municipiului București între structurile Poliției Române, Jandarmeriei Române și Poliției de Frontieră Române.
   (6) Ședința tactică se convoacă săptămânal sau ori de câte ori se impune și este condusă nemijlocit de către șeful inspectoratului de poliție județean, respectiv al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
   (7) În cadrul ședințelor G.C.T.S., reprezentanții structurilor de jandarmi și poliție de frontieră comunică datele necesare referitoare la efectivele disponibile pentru executarea misiunilor specifice de menținere a ordinii și siguranței publice.
   Articolul 23
   Abrogat
   Articolul 24
   (1) Atunci când situația operativă o impune, în activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice pot fi angrenate, în condițiile legii, structuri de poliție locală.
   (2) Integrarea efectivelor poliției locale în dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice se face având în vedere prevederile Planului unic de ordine și siguranță publică și ale Planului de ordine și siguranță publică al poliției locale, în baza unor protocoale de cooperare încheiate între inspectoratele de poliție județene/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/structura județeană de poliție transporturi și autoritatea administrației publice locale.
   (3) Protocoalele prevăzute la alin. (2) vor cuprinde detalii privind modul concret de realizare a activității de patrulare și de utilizare a resurselor logistice.
   (4) Evaluarea eficienței activităților desfășurate de Poliția Română în comun cu poliția locală se realizează cel puțin trimestrial de către șefii polițiilor municipale/orășenești/secțiilor de poliție/structurilor județene de poliție transporturi, concluziile fiind înaintate șefului inspectoratului de poliție județean/Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
   Articolul 25
   Cu ocazia acțiunilor organizate în zone cu potențial criminogen ridicat, instruirea efectivelor angrenate se efectuează de către polițiștii desemnați de șefii structurilor de poliție, în baza produselor analitice puse la dispoziție de structurile de analiză a informațiilor competente teritorial.
   Capitolul III1 Planul unic de ordine și siguranță publică
   Articolul 251
   (1) Planul unic de ordine și siguranță publică, ale cărui reguli de întocmire sunt prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin, este documentul operativ de lucru prin care se organizează anual activitatea pentru menținerea ordinii și siguranței publice pe teritoriul unui județ/municipiului București.
   (2) Documentul prevăzut la alin. (1) se elaborează sub coordonarea șefului inspectoratului județean de poliție/ directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, iar ulterior se transmite spre consultare autorității teritoriale de ordine publică.
   (3) După consultarea autorității teritoriale de ordine publică, documentul elaborat în condițiile alin. (2) se prezintă, spre aprobare, prefectului.
   Articolul 252
   (1) Pentru elaborarea Planului unic de ordine și siguranță publică, prin dispoziție a șefului inspectoratului județean de poliție/directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, se constituie un grup de lucru format din șefii serviciilor operative, șeful serviciului comunicații și informatică și șefii polițiilor municipale/orășenești/structurilor județene de poliție transporturi/șefii sectoarelor de poliție ale municipiului București.
   (2) Din grupul de lucru prevăzut la alin. (1) fac parte și reprezentanți ai celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne cu atribuții în domeniul menținerii ordinii și siguranței publice, desemnați prin dispoziție/ordin a/al șefilor structurilor respective.
   (3) Grupul de lucru este condus de către adjunctul șefului inspectoratului județean de poliție/directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu responsabilități în domeniul ordinii publice.
   Articolul 253
   (1) La nivel județean, Planul unic de ordine și siguranță publică se elaborează de către inspectoratul județean de poliție, în baza planurilor de ordine și siguranță publică ale municipiilor și orașelor.
   (2) La nivelul municipiului București, Planul unic de ordine și siguranță publică se elaborează de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în baza planurilor de ordine și siguranță publică ale sectoarelor municipiului București.
   (3) La nivelul sectoarelor municipiului București, planurile de ordine și siguranță publică se elaborează în baza planurilor de ordine și siguranță publică ale secțiilor de poliție.
   (4) Planurile de ordine și siguranță publică ale municipiilor pe raza cărora sunt înființate secții de poliție se elaborează în baza planurilor întocmite la nivelul fiecărei secții.
   (5) În planurile de ordine și siguranță publică ale municipiilor și orașelor se includ și posturile de poliție comunale arondate.
   Articolul 254
   La întocmirea planurilor de ordine și siguranță publică ale localităților, în care există și structuri de jandarmerie și/sau poliție de frontieră, din cadrul grupului de lucru face parte și un reprezentant al acestora.
   Articolul 255
   Planul unic de ordine și siguranță publică și planurile de ordine și siguranță publică se actualizează, după caz, anual până la data de 1 martie sau ori de câte ori se produc modificări în evoluția situației operative sau cu privire la efectivele proprii ori ale structurilor participante la activitățile de menținere a ordinii publice.
   Articolul 256
   (1) Planul unic de ordine și siguranță publică se păstrează la inspectoratul județean de poliție/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
   (2) Celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, semnatare ale Planului unic de ordine și siguranță publică, li se transmit extrase din acesta, în părțile ce le privesc, respectiv situația operativă, dispozitivele poliției și cele ale structurilor cărora li se comunică extrasul, misiunile, forțele aflate la dispoziție și asigurarea suportului logistic, instruirea efectivelor, precum și modul de organizare a cooperării.
   Articolul 257
   Planurile de ordine și siguranță publică întocmite la nivelul localităților se transmit celorlalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul menținerii ordinii și siguranței publice, în condițiile art. 256 alin. (2).
   Articolul 258
   Planul unic de ordine și siguranță publică elaborat în condițiile art. 251 se clasifică la nivel secret de serviciu.
   Capitolul IV Dispoziții finale
   Articolul 26
   Abrogat
   Articolul 261
   (1) Lunar, până pe data de 20, Inspectoratul General al Poliției Române transmite la Direcția generală management operațional analiza privind efectivele și rezultatele obținute pe timpul misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice în sistem integrat pentru luna precedentă, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
   (2) În săptămâna premergătoare elaborării analizei prevăzute la alin. (1), șefii unităților teritoriale de poliție organizează și desfășoară ședințe de lucru comune cu reprezentanții structurilor prevăzute la art. 252 alin. (2), în cadrul cărora se vor evalua și corela datele privind activitățile desfășurate, efectivele folosite și rezultatele obținute pe timpul executării misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice în sistem integrat, în acest sens întocmindu-se o analiză comună, care va fi transmisă la Inspectoratul General al Poliției Române.
   Articolul 262
   Direcția generală management operațional monitorizează și analizează trimestrial modul de desfășurare a activităților de menținere a ordinii publice, precum și eficiența acestora.
   Articolul 27
   Abrogat
   Articolul 28
   Responsabilitatea asigurării necesarului de efective, mijloace logistice și a modului de pregătire a acestora revine conducerilor fiecărei structuri implicate.
   Articolul 29
   Abrogat
   Articolul 30
   Abrogat
   Articolul 31
   Abrogat
   Articolul 311
   Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
   Articolul 32
   Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   Anexa nr. 1
   REGULI de întocmire a Planului unic de ordine și siguranță publică
   Anexa nr. 2
   ANALIZA privind efectivele și rezultatele obținute pe timpul misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice în sistem integrat pentru luna …………
   I. Context operațional (analiza situației operative - date globale urban/rural, infracționalitatea stradală, infracționalitatea în școli, situația efectivelor încadrate în structurile de ordine publică la nivel județean - mediu urban/rural)
   II. Efectivele utilizate în dispozitivele de menținere1 a ordinii publice - total și medie zilnică (numărul polițiștilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră - în patrule mixte, patrule de jandarmi și patrule de polițiști de frontieră, în mediul urban și rural)
   1 Vor fi trecute și misiunile de menținere a ordinii publice în stațiuni montane, balneoclimaterice, Delta Dunării etc. efectuate de Jandarmeria Română.
   III. Modul de repartizare a efectivelor de jandarmi și polițiști de frontieră în cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii publice (pe județ - în mediul urban și rural, atât sub formă tabelară, cât și reprezentare grafică)
   IV. Rezultatele obținute pe timpul misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice desfășurate în comun (acțiuni organizate, contravenții constatate/amenzi aplicate, valoare, infracțiunii constatate, bunuri confiscate - detaliat pe patrulele mixte și pe patrule independente)
   V. Alte aspecte de interes
   VI. Propuneri
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.