Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

NewsBot

Mandat european de arestare, pus în aplicare

La data de 6 septembrie a.c., ca urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen şi a schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Birourilor SIRENE – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru Rareş – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud au depistat-o, pe raza localităţii Reteag, pe C. Teodora, de 21 ani.

Împotriva acesteia, autorităţile judiciare din Italia au emis Mandat European de Arestare în vederea executării pedepsei de 4,6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunilor de furt, vătămare corporală şi trafic de droguri.

Tânăra a fost prezentată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care a dispus măsura reţinerii pentru 24 ore şi a emis pe numele acesteia mandat de arestare pe o perioadă de 5 zile. Cea în cauză a fost introdusă în arestul I.P.J. Bistriţa-Năsăud.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Mandat european de arestare executat de poliţişti

 

Un tânăr de 21 de ani, dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare italiene, a fost prins ieri de poliţiştii bistriţeni.

La data de 13 septembrie a.c., ca urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen şi a schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Birourilor SIRENE, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu Secţia 4 Poliţie Rurală Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, l-au depistat, pe raza localităţii Lechinţa, pe urmăritul internaţional B. Elvis, de 21 de ani, din Lechinţa.

Împotriva acestuia, autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare, fiind cercetat pentru comiterea mai multor furturi din locuinţe.

Bărbatul a fost prezentat la Curtea de Apel Cluj, care a dispus arestarea acestuia pentru o perioadă de 5 zile, fiind introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa Năsăud.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Mandat european pus în aplicare de poliţişti

Un urmărit internaţional de autorităţile belgiene pentru săvârșirea a 23 de infracțiuni bancare, a fost depistat de poliţişti.

Astăzi, poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale Iaşi și ai Biroului de Investigaţii Criminale Bârlad l-au depistat pe V. Cătălin, de 35 ani, din municipiul Bârlad, pe numele căruia autorităţile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare.

Bărbatul a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârșirea a 23 de infracțiuni bancare.

V. Cătălin a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 ore, ulterior urmând a fi prezentat magistraţilor Curţii de Apel Iaşi, cu propunerea de arestare preventivă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Mandat european de arestare, pus în aplicare de poliţişti

 

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Teleorman, împreună cu cei din cadrul I.P.J. Dolj, au depistat, în urma schimbului de date şi informaţii operative prin intermediul Biroului Naţional Interpol din cadrul C.C.P.I. - I.G.P.R., o femeie urmărită internaţional de autorităţile italiene, pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

 

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Teleorman şi I.P.J. Dolj au depistat, în urma unei acţiuni, o femeie de 34 ani, din judeţul Dolj, urmărită la nivel internaţional. Femeia a fost găsită într-o locuinţă din localitatea Vităneşti, judeţul Teleorman, unde domicilia fără forme legale.

Pe numele acesteia, autorităţile judiciare italiene au emis un mandat european de arestare, pentru comiterea infracţiunii de nerespectare a hotărârii judecătoreşti.

 

În fapt, femeia nu a respectat hotărârea unei instanţe judecătoreşti italiene, prin care, cei doi copii minori, pe care îi avea cu fostul soţ, au fost încredinţaţi acestuia. Cei doi copii, două fete, cu vârsta de 6, respectiv 7 ani, au fost găsiţi împreună cu mama lor.

 

Femeia a fost prezentată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus introducerea acesteia în arest, în vederea extrădării.

Minorele au fost internate într-un centru de plasament din municipiul Alexandria, urmând a fi derulate procedurile de repatriere a acestora.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Mandat european de arestare pus în aplicare de poliţişti

 

Un bărbat din Oradea, urmărit de autorităţile din Germania pentru înşelăciune, a fost depistat de către poliţiştii din Bihor.

Luni, 23 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Bihor au depistat un bărbat, de 45 de ani, din Oradea, faţă de care autorităţile judiciare din Germania au emis un mandat european de arestare, fiind suspectat de comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. - I.G.P.R.

Bărbatul a fost prezentat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, acesta fiind reţinut pentru 24 de ore.

Cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Bihor şi urmează a fi prezentat magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea, pentru confirmarea mandatului şi în vederea predării către autorităţile germane

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Mandat european de arestare, pus în aplicare de poliţişti

 

Poliţiştii de investigaţii criminale din Buzău au depistat un bărbat care era urmărit internaţional de către autorităţile din Spania, pentru jaf şi apartenenţă la o organizaţie criminală. / Acesta a fost încarcerat în arestul I.P.J. Buzău.

La data de 15 ianuarie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Buzău şi de la Poliţia oraşului Nehoiu au depistat un bărbat, în vârstă de 36 de ani, din Nehoiu, urmărit internaţional.

Pe numele acestuia, autorităţilor judiciare din Spania au emis mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunilor de jaf şi apartenenţă la o organizaţie criminală.

Poliţiştii l-au prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi, ulterior, magistraţilor Curţii de Apel Ploieşti, care au emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă.

Până la predarea către autorităţile judiciare spaniole, bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Buzău.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

Mandat european de arestare, executat de poliţişti

 

Poliţiştii din Ialomiţa au depistat un bărbat, de 25 de ani, pe numele căruia autorităţile belgiene au emis un mandat european de arestare, pentru infracţiuni contra proprietăţii.

La data de 5 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu cei ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Ialomiţa, au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autorităţile judiciare din Belgia, pe numele unui bărbat, din localitatea Bărbuleşti.

Bărbatul, de 25 de ani, era urmărit internaţional pentru comiterea de infracţiuni contra proprietăţii, în cursul anului 2013, pe teritoriul Belgiei.

Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R..

Bărbatul a fost identificat de poliţişti şi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru demararea procedurilor în vederea predării către autorităţile judiciare din Belgia.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
Mandat european de arestare, executat de poliţişti
 
Un mandat european de arestare, emis de autorităţile judiciare din Italia, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic ilegal cu arme, muniţie şi explozibili, omor şi vătămare corporală gravă, pe numele unui bărbat din Constanţa, a fost pus în executare de poliţiştii de investigaţii criminale.
 
La data de 29 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Constanţa au pus în executare un mandat european de arestare emis de autorităţile italiene pe numele unui bărbat, în vârstă de 29 de ani, din municipiul Constanţa.
 
Pe numele acestuia Judecătoria de instrucţie a Tribunalului Brecia – Italia a emis, în anul 2008, un mandat de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic ilegal cu arme, muniţie şi explozibili, omor şi vătămare corporală gravă.
 
Bărbatul a fost încarcerat în Arestul I.P.J. Constanţa până la predarea către autorităţile italiene.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
Mandate europene de arestare puse în aplicare de poliţişti
 
Poliţiştii de investigaţii criminale din Mehedinţi au efectuat percheziţii domiciliare la 4 persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni, pe teritoriul Italiei.
 
La data de 2 mai a.c., poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au efectuat patru percheziţii domiciliare, în judeţele Mehedinţi şi Dolj, de unde au ridicat mai multe bunuri ce fac obiectul unui dosar penal instrumentat de autorităţile italiene.
 
În cauză, au fost puse în aplicare patru mandate europene de arestare emise de autorităţile judiciare din Italia, pe numele a patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 31 ani, toţi din judeţul Mehedinţi, bănuiţi de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă pe teritoriul statului italian.
 
Persoanele identificate vor fi prezentate procurorului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cu pentru luarea măsurilor legale.
 
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi al D.I.P.I. 
 
I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, EXECUTAT DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii de investigaţii criminale din Ialomiţa au depistat un bărbat, urmărit internaţional de autorităţile belgiene pentru săvârşirea de infracţiuni contra proprietăţii, în Belgia.

 

La data de 3 noiembrie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Urziceni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din comuna Jilavele, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile belgiene.

 

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională pentru comiterea de infracţiuni contra proprietăţii, fapte comise pe teritoriul Belgiei.

 

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R..

 

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului european de arestare şi predarea către autorităţile judiciare din Belgia.
 

Sursa: IPJ Ialomita

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI

 

Un bărbat din Ploieşti, pe numele căruia autorităţile din Italia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de furt din buzunare, a fost depistat de poliţiştii din Prahova.  

 

La data de 11 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Prahova au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Ploieşti, urmărit internaţional.

 

Pe numele acestuia, autorităţile judiciare italiene au emis un mandat european de arestare, pentru comiterea infracţiunii de furt din buzunare.

 

Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de schimbul de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R..

 

Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior magistraţilor Curţii de Apel Ploieşti, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

 

Până la predarea către autorităţile din Italia, cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Prahova.
 

Sursa: IPJ Prahova

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
Un bărbat, pe numele căruia autorităţile cehe au emis un mandat european de arestare pentru comiterea mai multor furturi pe teritoriul Cehiei, a fost depistat de poliţiştii din Sibiu.         
 
La data de 22 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Sibiu au depistat un bărbat, de 43 de ani, din Sibiu, urmărit internaţional.
 
Pe numele acestuia, autorităţile judiciare cehe au emis un mandat european de arestare, pentru comiterea mai multor furturi pe teritoriul Cehiei.
 
Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de schimbul de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R..
 
Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, care au dispus arestarea preventivă pentru 10 zile.
 
Până la predarea către autorităţile din Cehia, cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Sibiu.  
 
Sursa: IPJ Sibiu

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii de investigaţii criminale din Ialomiţa au depistat un bărbat, urmărit internaţional pentru infracţiuni contra persoanei şi a patrimoniului, fapte comise în Franţa.

 

La data de 12 decembrie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Urziceni au depistat un bărbat, de 23 de ani, din localitatea Bărbuleşti, județul Ialomița, pe numele căruia autorităţile franceze au emis un mandat european de arestare.

 

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, pentru comiterea de infracţiuni contra persoanei şi a patrimoniului, fapte comise pe teritoriul Franţei.

 

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R..

 

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a emis pe numele său ordonanţă de reţinere. Ulterior, magistraţii au dispus arestarea preventivă a acestuia.

 

Până la predarea către autorităţile din Franţa, cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Ialomiţa.
 

Sursa: IPJ Ialomita

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
În urma cooperării polițienești internaționale cu autoritățile judiciare britanice, prin intermediul Biroului Național Interpol din cadrul Poliției Române, poliţiştii din Argeș au depistat un bărbat, urmărit internaţional pentru infracţiuni privind viaţa sexuală, fapte comise în Marea Britanie.
 
La data de 14 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş au depistat un bărbat, de 67 de ani, din Marea Britanie, pe numele căruia autorităţile judiciare britanice au emis un mandat european de arestare.
 
Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, la data de 29 decembrie 2014, de Biroul Central Naţional Interpol Manchester, pentru comiterea a 6 infracţiuni de viol şi 23 de infracţiuni de act sexual cu minori şi agresiune sexuală, fapte comise pe teritoriul Marii Britanii.
 
Pentru depistarea bărbatului, s-a cooperat cu autoritățile judiciare britanice prin intermediul Biroului Naţional INTERPOL din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române.
 
Acesta a fost prezentat Curţii de Apel Piteşti, care a dispus arestarea şi extrădarea către Marea Britanie.
 
Până la definitivarea procedurilor, acesta a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.
 
Sursa: IGPR

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

COOPERARE ROMÂNO – ARGENTINIANĂ, PENTRU PUNEREA ÎN EXECUTARE A UNOR MANDATE EUROPENE DE ARESTARE

 

Două persoane, de cetăţenie irlandeză, respectiv britanică, bănuite de infracţiuni de înşelăciune, comise pe teritoriul României,  au fost reţinute în Argentina şi extrădate către România.

 

La data de 16 ianuarie a.c., doi cetățeni, urmăriți internațional, pe numele cărora existau mandate de arestare preventivă, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi tentativă de înşelaciune, au fost extrădați de autoritățile argentiniene şi escortați de ofițeri din cadrul I.G.P.R., în România. Cei doi au fost predaţi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

 

Cei in cauză fac parte dintr - o grupare infracțională, care ar fi indus în eroare mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice, prin negocierea unor lucrări de asfaltare.  Astfel, folosindu-se de un film de prezentare pe un site online și - au  atribuit, în mod fraudulos, realizarea unor lucrări de aceeaşi calitate şi au făcut oferte sub nivelul pieţii.

 

În fapt, ei închiriau utilaje, realizau doar lucrări de suprafaţă, apoi abandonau echipamentele şi după ce primeau sumele de bani, dispăreau.

 

Cei doi au fost dați în urmărire la nivel internaţional, prin intermediul Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală INTERPOL, la data de 8 august 2014, în baza mandatelor de arestare preventivă emise de către Tribunalul Dâmboviţa.
 

Sursă: IGPR

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
În urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare spaniole, prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Poliţiei Române, poliţiştii din Sibiu au depistat un bărbat pe numele căruia autorităţile judiciare din Spania au emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de furt prin violenţă.
 
La data de 20 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu cei de la Postul de Poliţie Rurală Brateiu şi de la Postul de Poliţie Rurală Aţel, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, au depistat un bărbat, de 25 de ani, urmărit internaţional.
 
Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, la data de 16 ianuarie a.c., prin intermediul Biroului SIRENE din Spania, pentru comiterea infracţiunii de furt prin violenţă, faptă prevăzută şi pedepsită Codul Penal din Spania.
 
În fapt, autorităţile spaniole au stabilit faptul că, la data de 5 aprilie 2012, împreună cu alte persoane, cel în cauză a comis un furt prin violenţă asupra a trei femei în vârstă, în locuinţa acestora, provocându-i leziuni grave uneia dintre victime.
 
Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
 
Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, iar ulterior Curţii de Apel Alba, care a dispus arestarea preventivă pentru 15 zile, în vederea predării către autorităţile spaniole.
 
Până la definitivarea procedurilor, acesta a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Sibiu.
 
Reamintim că, în anul 2014, poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, au depistat 8.800 de persoane şi 2.484 de obiecte, ce au fost semnalate în Sistemul Informatic Schengen.
 
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
 
Sursa: IPJ Sibiu

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii din Dâmboviţa au depistat un bărbat, urmărit internaţional de autorităţile judiciare din Spania, pentru falsificare de carduri.

 

La data de 21 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Dâmboviţa au depistat, pe raza oraşului Găeşti, un bărbat, de 29 de ani, din Argeş, urmărit la nivel internaţional.

 

Pe numele acestuia, autorităţile spaniole au emis un mandat european de arestare pentru comiterea de infracţiuni de falsificare de carduri, pe teritoriul Spaniei.

 

Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperarea Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

 

Bărbatul a fost prezentat magistraţilor Curţii de Apel Ploieşti pentru luarea măsurilor legale, în vederea predării către autorităţile spaniole.

 

Până la definitivarea procedurilor, acesta a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

 

Sursa: IPJ DÂMBOVIŢA

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
Polițiștii din Galați au depistat un bărbat, urmărit internațional în baza unui mandat european de arestare, emis de autoritățile din Luxemburg.
 
La data de 17 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Urmăriri – Inspectoratul de Poliție Județean Galați au depistat, pe raza municipiului Galați, un bărbat, de 24 ani, din comuna Rădești, urmărit internațional.
 
Pe numele acestuia, autoritățile judiciare din Luxemburg au emis un mandat european de arestare, pentru săvârșirea de infracțiuni de furt.
 
Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Bărbatul a fost prezentat la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Galați, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă – I.P.J. Galați, pe bază de ordonanță de reținere.
 
La data 18 februarie a.c., acesta a fost prezentat unui judecător de la Curtea de Apel Galaţi, care a dispus arestarea provizorie.
 
Sursa: IPJ GALAŢI

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
Poliţiştii din Cluj au depistat o femeie, de 38 de ani, urmărită internaţional de autorităţile din Finlanda pentru înşelăciune.
 
La data de 24 februarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au depistat o femeie, de 38 de ani, din Cluj-Napoca, dată în urmărire internaţională.
 
Pe numele acesteia, autorităţile din Finlanda au emis un mandat european de arestare, fiind cercetată pentru înşelăciune în formă agravată.
 
Pentru depistarea femeii, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Cea în cauză a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
 
Sursa: IPJ CLUJ

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
Poliţiştii din Cluj au depistat un bărbat, urmărit la nivel internațional, pentru comiterea a cinci infracţiuni, pe teritoriul Austriei.
 
Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române.
 
La data de 7 mai a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au depistat un bărbat, de 30 de ani, din localitatea Recea Cristur, urmărit internaţional.
 
Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Austria au emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie gravă, lipsire de libertate, înstrăinarea mijloacelor de plată, reţinere de documente şi o infracţiune la regimul armelor.
 
Pentru depistarea urmăritului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române.
 
Cel în cauză a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, iar instanţa competentă a dispus arestarea pentru 30 de zile.
 
Bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, până la predarea către autorităţile judiciare din Austria.
 
Sursa: IGPR

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIȚIȘTI

 

Polițiștii din Neamț au depistat o femeie care era urmărită la nivel internațional de autoritățile olandeze pentru că ar fi recrutat și exploatat sexual mai multe femei.

 

La data de 21 mai a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț au pus în executare un mandat de aducere emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău pe numele unei femei, de 24 de ani, din Piatra Neamț.

 

Aceasta a fost depistată la locuința unui bărbat din localitatea Făurei, fiind dată în urmărire internațională de autoritățile judiciare olandeze, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la proxenetism.

 

Femeia era urmărită pentru că ar fi recrutat, împreună cu alte persoane, mai multe femei din România pentru a lucra ca prostituate în Rotterdam și în alte orașe de pe teritoriul Olandei. Femeile recrutate ar fi fost exploatate sexual şi financiar.

 

Pentru depistarea urmăritei, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Cea în cauză a fost prezentată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău care a dispus  măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Bacău.
 

Sursa: IPJ NEAMȚ

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTI

 

Polițiștii de investigații criminale au depistat un bărbat, urmărit la nivel internațional, lider al unei grupări infracționale specializate în înșelăciuni, care ar fi acționat în mai multe state din Europa.

 

În seara zilei de  de 12 iunie a.c., polițiștii Direcției de Investigații Criminale - Inspectoratul General al Poliției Române, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale,  au depistat, pe raza municipiului București, un bărbat, de 30 de ani, din Drăgășani, județul Vîlcea.

 

Pe numele acestuia, autoritățile judiciare din Polonia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea infracțiunilor de fraudă cu valoare semnificativă, fals în înscrisuri, mărturie mincinoasă în activitatea de afaceri și tentativă la aceste infracțiuni.

 

Bărbatul ar fi fost liderul unui grup infracțional format din cetățeni români care ar fi acționat pe teritoriul mai multor state europene, printre care Polonia, Slovacia, Marea Britanie și Bulgaria.

 

Membrii grupării ar fi comis mai multe infracțiuni de fals și uz de fals cu documente de identitate, infracțiuni de înșelăciune prin care ar fi cauzat un prejudiciu de 750.000 de euro, precum și tentativă la infracțiunea de înșelăciune.

 

De asemenea, aceștia ar fi comis mai multe tentative la infracțiunea de înșelăciune, în valoare totală de peste 6 milioane de euro.

 

Persoana în cauză a fost încarcerată în Arestul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în baza ordonanței de reținere emise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

 

Sursă: IGPR

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot

MANDATE EUROPENE DE ARESTARE, PUSE ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii din Sibiu au depistat două persoane urmărite la nivel internaţional de autorităţile din Polonia, pentru comiterea mai multor infracțiuni de trafic de persoane.

 

La data de 8 iulie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu au depistat două persoane, urmărite la nivel internaţional, în baza unor mandate europene de arestare emise de autorităţile poloneze.

 

Pentru depistarea acestora, poliţiştii au beneficiat de informaţii suplimentare obţinute prin Biroul Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul general al Poliţiei Române.

 

Cele două persoane, un bărbat, de 47 de ani şi o femeie, de 41 de ani, ambii din localitatea Hosman, au fost depistate în localitatea de domiciliu.

 

La data de 11 februarie 2015, autorităţile judiciare din Polonia au emis pe numele celor în cauză mandate europene de arestare, pentru săvârşirea a zece infracţiuni de trafic de persoane, comise în perioada 1997 – 2012.

 

Cei doi, împreună cu alte persoane, profitând de condiţiile de viaţă şi de handicapul fizic al unor persoane, le-ar fi obligat să cerşească, deposedând ulterior victimele de banii obţinuţi din cerşetorie prin ameninţări cu violenţa.

 

Persoanele au fost prezentate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în vederea confirmării mandatelor europene de arestare, fiind emise pe numele acestora ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

 

Ulterior, cei doi au fost prezentaţi Curţii de Apel Alba Iulia, care a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Sursă: IGPR

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewsBot
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTI
 
În urma cooperării poliţieneşti prin Biroul SIRENE – Inspectoratul General al Poliţiei Române, poliţiştii din Bihor au depistat în Oradea un bărbat, urmărit la nivel internaţional de autorităţile judiciare olandeze, pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane.
 
La data de 28 iulie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au depistat un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internaţional.
 
Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Olanda au emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, pe teritoriul olandez.
 
Pentru depistarea bărbatului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Cel în cauză a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a dispus reţinerea sa pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Curţii de Apel Oradea, în cursul zilei de astăzi, pentru demararea procedurilor de predare către autorităţile olandeze.
 
Până la finalizarea procedurilor, cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor.
 
Sursa: IPJ Bihor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • Marius
   By Marius
   Pentru că foarte mulţi "specialişti" părerologii şi aşa-zis jurnalişti îşi dau cu părerea peste tot despre situaţia de la Caracal şi susţin cu tărie că poliţiştii respectivi trebuiau să intre fără mandat în locuinţa suspectului, cred că e necesar să lămurim acest aspect.
   În primul rând, acolo nu a fost vorba de o operaţiune de salvare contratimp, din moment ce identificarea / stabilirea locaţiei s-a făcut prin investigaţii. În al doilea rând, orice persoană cu un minim de pregătire juridică care analizează mai profund situaţia şi care nu se mulţumeşte să preia opiniile de pe facebook şi din media, trebuie să realizeze că la momentul respectiv nu au existat niciun fel de indicii cu privire la infracţiunea de omor. Suspiciunile privind săvârşirea infracţiunii de omor au apărut şi au fost descoperite abia dimineaţa după pătrunderea în locuinţă. Aprecierea gravităţii pe care mulţi o fac acum, după ce se ştie că a fost vorba de o infracţiune extrem de gravă (omorul) este alta în comparaţie cu momentul în care nu se ştia de aşa ceva. După "război" mulţi viteji se arată, iar într-un mod complet eronat apreciază şi cântăresc faptele acum, când există mult mai multe date şi în alt fel ar fi apreciat la acel moment fără să ştie că aveau de a face cu un posibil criminal.

   Din păcate, în legislaţia română NU există prevederi clare care să acorde poliţistului dreptul de a pătrunde în locuinţă fără autorizarea magistratului pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa ori integritatea fizică. Există doar prevederile art. 27 alin.(2) din Constituţie, care spun că de la principiul fundamental (constituţional) al inviolabilităţii domiciliului se pot face derogări prin lege numai numai în situaţiile prevăzute la literele literele a)-d).
   Există un PROIECT DE LEGE privind întârirea autorităţii poliţistului (foto - dreapta), ce prevede un astfel de drept al poliţistului, dar acesta a fost contestat la CCR, iar drept urmare nu este în vigoare la ora actuală. 
   Nici măcar în cazul infracţiunilor flagrante grave, de natură să pună în primejdie viaţa ori integritatea fizică a unei persoane, poliţistul NU se poate pătrunde în locuinţă fără mandat de percheziţie sau fără consimţământul persoanei care le foloseşte, decât în condiţiile stării de legitimă apărare sau stării de necesitate prevăzute de art. 19 şi art. 20 din C.pen. Aceste cauze justificative sunt doar nişte norme cu caracter general aplicabile oricărui cetăţean şi presupun încălcarea legii.
   Să putem discuta despre stare de necesitate, trebuie precizat că se consideră faptă săvârşită în stare de necesitate doar atunci când pericolul este imediat, când este pe cale să se producă şi are caracter iminent, iar cea mai importantă condiţie e să fie inevitabil, adică să nu poată fi înlăturat în alt mod decât prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Această condiţie lasă loc interpretărilor şi practic trimite pe cel ce invocă starea de necesitate într-o loterie juridică. Drept dovadă în literatura de specialitate veţi găsi viziuni potrivit cărora pentru îndeplinirea condiţiei referitoare la existenţa unui pericol iminent, se vorbeşte despre "ivirea pericolului", iar pentru a se considera îndeplinită această condiţie pericolul trebuie generat de un eveniment accidental, ori în cazul de la Caracal nu putem vorbi de un eveniment accidental, pentru că individul şi-a premeditat toate acţiunile.
   În cazul poliţistului care comite o astfel de faptă situaţia este şi mai complicată, pentru că tot în literatura de specialitate se susţine că persoana obligată să înfrunte pericolul trebuie să acţioneze alegând soluţiile cele mai bune în exercitarea obligaţiilor ce-i incumbă în acţiunea de salvare pe care o întreprinde şi orice abuz sau neglijentă din partea sa îi antrenează răspunderea. Mai mult, orice probe obţinute în urma unei asemenea acţiuni pot fi anulate de către instanţă. Nu este de neglijat nici faptul că încălcarea normelor legale expune respectivul poliţist în voia hazardului, adică urmează să fie cercetat/anchetat de magistrat şi să depindă ulterior de decizia acestuia, riscând nu doar să-şi piardă locul de muncă, ci şi libertatea. În plus, în situaţia poliţistului există dispoziţii suplimentare înclusiv în legea de organizare şi funcţionare a poliţiei cât şi în Statutul poliţistului care îl obligă pe acesta să respecte legile ţării.
   Referitor la opiniile care susţin că trebuia intrat în locuinţă imediat după emiterea mandatului de percheziţie fără să se aştepte ora 6, Constituţia României spune foarte clar că percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise cu excepţia infracţiunilor flagrante, iar în doctrină s-a stabilit că pentru existenţa stării de flagranţă nu este suficientă numai descoperirea faptei în momentul săvârşirii sau imedicat după săvârşire, ci este necesară şi prinderea făptuitorului în acel moment sau imediat după aceasta", ori în situaţia de la Caracal nu au existat nicio certitudine că făptuitorul putea fi găsit/prins în locuinţă, din moment ce după identificarea locaţiei nu au fost semne de activitate din interior.
   Există şi un document oficial emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care spune negru pe alb şi confirmă ce am scris mai sus, că nu se poate pătrunde într-o locuinţă fără mandat, mai exact, Nota nr. 11332 din 28 noiembrie 2018 ce tratează "activităţile ce pot fi desfăşurate în cazul infracţiunilor flagrante, dacă pentru constatarea infracţiunii organele de poliţie pot pătrunde intr-un domiciliu în sensul art. 157 alin.(2) C.proc.penală fără mandat de percheziţie, flagrantul încadrându-se într-una dintre situaţiile derogatorii prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie". Documentul conţine inclusiv propuneri legislative pentru modificarea art. 61 din C.proc.penală privind includerea unei noi dispoziţii cu caracter derogatoriu de la principiul inviolabilităţii domiciliului, a situaţiilor de excepţie prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie.
      
   În analogie, există însă şi situaţii prevăzute clar în legislaţie ce oferă poliţistului dreptul să pătrundă în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia în vederea îndeplinirii mandatului de executare a pedepsei - art. 557 alin.(2) C.proc.penală cât şi pentru reţinerea unei persoane în baza mandatului de arestare european - art. 100 alin.(6) din Legea 302/2004, dispoziţii ce au fost emise exact în baza situaţiilor de excepţie prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie. Astfel se poate observa că în cazul infractorilor ce se sustrag (pe numele cărora există emis un mandat) legiuitorul a dat posibilitatea clară poliţistului de a pătrunde oriunde consideră necesar astfel încât infractorul să fie prins, în schimb pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa ori integritatea fizică a persoanei nu a oferit o astfel de posibilitate poliţistului.
   În concluzie, dacă societatea doreşte să aibă poliţişti care să intervină fără ezitare în situaţii de acest gen, trebuie să ofere instrumentele necesare (prevederi legislative clare), să-i ofere acestuia protecţia necesară aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.
  • Marius
   By Marius
   Uniunea Europeană introduce măsuri de securitate mai stricte pentru cărţile de identitate pentru a reduce frauda de identitate. Marţi, 19 februarie 2019, reprezentanţii preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor UE şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor UE cât şi membrilor familiilor acestora care nu sunt cetăţeni ai UE. Acordul informal urmează acum să fie transmis reprezentanţilor permanenţi la UE, spre confirmare în numele Consiliului.
   Noile norme propuse vor îmbunătăţi securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informaţiile conţinute, cât şi pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.
   Standarde de securitate pentru cărţile de identitate
   În temeiul noilor norme propuse, cărţile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1), să includă o zonă de citire optică şi să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.
   Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.
   Eliminarea treptată a vechilor cărţi de identitate
   Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.
   În general, cărţile de identitate existente care nu îndeplinesc cerinţele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărţile de identitate eliberate cetăţenilor cu vârsta de peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiţia ca acestea să îndeplinească standardele de securitate şi să aibă o zona de citire optică.
   Cardurile cel mai puțin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică vor expira în termen de cinci ani.
   Garanţii privind protecţia datelor
   Noile norme propuse includ garanţii solide privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.
   În plus, noile norme se referă doar la securitatea informaţiilor care vor fi stocate în cărţile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel naţional sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care ţine de legislaţia naţională, care trebuie să fie în deplină conformitate cu normele privind protecţia datelor.
   Documentele de şedere
   Normele propuse precizează, de asemenea, un set minim de informaţii care urmează să fie incluse în documentele de şedere eliberate cetăţenilor UE şi armonizează formatul şi alte specificaţii privind permisele de şedere eliberate membrilor familiilor cetăţenilor UE care nu sunt cetăţeni ai UE.
   Context
   În ultimii ani, au fost introduse standarde de securitate comune ale UE pentru documentele de identitate şi de călătorie, inclusiv paşapoarte, vize şi permise de şedere eliberate resortisanţilor ţărilor terţe. Cu toate acestea, în temeiul normelor existente, nivelul de securitate al cărţilor de identitate naţionale şi al documentelor de şedere eliberate cetăţenilor UE şi membrilor familiilor acestora este foarte variabil, ceea ce creşte riscul de fraudare a documentelor.
   Noile norme sunt incluse într-un proiect de regulament, propus de Comisie la 17 aprilie 2018.
   Normele propuse nu impun statelor membre să introducă cărţi de identitate sau documente de şedere în cazul în care acestea nu sunt prevăzute în legislaţia naţională.
   Sursă: romania2019.eu
  • Catalin
   By Catalin
   Se pare că mai nou, jandarmii din Bucureşti şi Ilfov, încearcând să facă pe deştepţii, reuşesc doar să reconfirme zicala ce le este atribuită şi care face referire la legătura dintre muşchii şi mintea lor. Stimabilii refuză să execute mandatele de aducere emise de către poliţiştii din poliţia judiciară. Şi nu, nu este vorba despre un singur caz izolat, au existat mai multe astfel de situaţii. Minţile luminate cu lanterna din Jandarmerie au citit art. 265 şi 266 din Codul de Procedură Penală şi printr-o sclipire orbitoare, au ajuns la măreaţa concluzie conform căreia poliţiştii nu pot emite mandate de aducere, drept urmare, ei refuză să le pună în aplicare şi trimit răspunsuri hazlii prin care de fapt nu spun nimic concret.
   În mod firesc vă veţi întreba cum de au ajuns jandarmii la o asemenea concluzie. Într-un puseu de inteligenţă specific militărească au observat că în redactarea celor două articole legiuitorul vobeşte despre "organul de urmărire penală" şi nu despre "organul de cercetare penală ale poliţiei judiciare".  Drept urmare jandarmii au refuzat să pună în executare mandatele de aducere şi au transmis răspunsuri, în care spuneau că ei executa doar mandatele de aducere emise de magistraţi.
   Numai că jandarmii au omis să citească în Codul de Procedură Penală şi art. 55, unde legiutorul explică clar cine sunt aceste "organe de urmărire penală".
   În concluzie, ceea ce fac este să încalce legea. Nu respectă prevederile Codului de Procedură Penală. Iar această faptă este prevăzută la fel de clar tot în Codul de Procedură Penală, pe care jandarmii îl citesc pe sărite. Art. 283 prevede abaterile judiciare, unde găsim:
   Cu alte cuvinte, nexecutarea mandatelor de aducere de către jandarmi constituie abatere judiciară şi trebuie sancţionată cu amendă judiciară.
   Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, respectiv efectuaţi cercetări într-un dosar penal şi emiteţi un mandat de aducere, înaintându-l jandarmilor pentru executare dar aceştia refuză, printr-o ordonanţă sancţionaţi-l pe reprezentantul legal al persoanei juridice, mai exact pe domnul comandant al jandarmilor cu o amendă judiciară. Poate aşa va citi cu mai multă atenţie Codul de Procedură Penală.
   Nu trebuie omise nici prevederile alin. 6 ale art. 283 CPP. care spune că:
   În cazul în care stimabilii jandarmi refuză să execute mandatul, fapta trebuie cercetată de Parchetul Militar privind comiterea infracţiunii de obstrucţionare a justiţiei, prevăzută de art. 271 alin (1) Cod Penal. Dar anterior trebuie aplicată amenda judiciară, întrucât esenţial pentru existenţa infracţiunii este avertizarea prealabilă a persoanei de către organul de urmărire penală asupra consecinţelor faptei sale şi numai din acest moment, dacă persoana pesistă în atitudinea lipsită de cooperare cu organele judiciare, vor fi întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.