Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

o sa fac si asta insa mie mi se pare ca lg 155, in actuala formulare, permite aplicarea de punte penalizare ptr respectivele contraventii. in concluzie, cineva care are doar bacalaureatul luat la 25 ani poate restringe un drept civil ptr 30 zile ( daca cele 3 puncte sunt ultimele din cele 15, de exemplu).

• Moderator
Publicat

maxu08, aia cu sesizarea nu cred ca era pt. postul tau.

• Membru
Publicat

Legea nr. 155/2010 reglementeaza cadrul general de activitate al Politiei Locale. Printre altele, actul normativ ofera dreptul de a aplica sanctiuni in mai multe domenii:

- circulatie rutiera (domeniu reglementat de OUG nr. 195/2002);

- cainii periculosi si agresivi (domeniu reglementat de OUG nr. 55/2002)

- cainii fara stapan (domeniu reglementat de OUG nr. 155/2001)

- convietuirea sociala (domeniu reglementat de Legea nr. 61/1991)

- evidenta persoanelor (domeniu reglementat de OUG nr. 97/2005)

etc...

Conform normelor de tehnica legislativa stabilite de catre Legea nr. 24/2000, prin Legea 155/2010 ar fi trebuit modificate TOATE actele normative incidente, inclusiv cele enumerate mai sus, in sensul acordarii competentelor de sanctionare si pentru Politia Locala, lucru care NU S-A INTAMPLAT. Cauzele sau motivele pentru care s-a omis acest lucru nu merita fi dezbatute aici.

Concret, daca Legea nr. 61/1991 prevede destul de clar ca sanctiunile pot fi aplicate de catre primar sau imputernicitii acestuia (ceea ce ar include fara probleme si politistii locali), restul actelor normative pe care le-am prezentat, in enumerarea categoriilor de agenti constatatori apti sa aplice respectivele sanctiuni contraventionale, nu prevad nimic legat de politistii locali.

Problema in cauza este legata despre potentiala interpretare "in extenso" a prevederilor Legii nr. 155/2010. Astfel, cadrul general se extinde, tacit, si asupra cadrului special, sau acesta din urma este absolut necesar a fi modificat pentru a contine prevederi clare si concrete cu privire la personalul apt a aplica respectivele sanctiuni...!?

Din pacate, in lipsa unor demersuri legislative in acest sens, in prezent, suntem nevoiti sa asteptam practica judiciara a instantelor de judecata cu privire la calitatea de agent constatator a politistilor locali in anumite domenii, in eventualitatea contestarii unor procese-verbale de sanctiune contraventionala intocmite de acestia.

Eu, personal, daca as primi o sanctiune incadrata de OUG nr. 195/2002, aplicata de un politist local, dupa verificarea existentei/inexistentei vreunei cauze de nulitate prevazuta de art. 17 din OG nr. 2/2001 (pe forma), m-as orienta spre fondul problemei, invocand lipsa calitatii de "politist rutier" a acestuia.

De altfel, art. 2 din OUG nr. 195/2002 prevede faptul ca "Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora".

Bineinteles, stiind cat de neunitara e practica instantelor de la noi, sau exprimandu-ma peiorativ, cat de retardati sunt multi dintre judecatori, probabil sansele de a castiga sau a pierde sunt egale.

Asa ca, va rog, ca in masura in care aveti cunostinta despre astfel de hotarari judecatoresti, sa postati detalii cu privire la acestea pe forum. Incerc sa fac o culegere de practica judiciara in acest sens.

In ceea ce priveste modul de implementare a sanctiunilor complementare aplicate de Politia Locala (puncte de penalizare), la art. 43 din Legea nr. 155/2010 se prevede destul de clar modalitatea de lucru/implementare.

Multumesc anticipat.

P.S. Maxu, cred ca am raspuns, din punct de vedere juridic, la multe din "nelamuririle" tale.

Bafta !

• Apreciez 1
Publicat

revin cu amanunte privind practica pe aceasta speta. o sa dureze ceva timp, jud sect 1 ofera termen anul viitor prin primavara :)

Publicat

zilele astea un prieten de-al meu mi-a spus ca a fost oprit de 2 scuteristi locali ca a intrat pe interzis .I-au spus ca risca sa ramana fara permis etc .In final acesta a acceptat sa ia o amenda pentru ... ca vorbea la telefon .

Pot localii sa dea amenzi , altele decat cele pentru circulatul pe interzis si stationatul in locuri interzise ? Ce valoare are PVul respectiv ? Am cerut sa mi-l arate ca ma gandeam ca totusi e scris de un Politist rutier si a facut oarecum confuzie , dar nu`l avea la el . In ideea in care n-a fost scris de un politist, ce poate face ? Sa-l conteste ?

Intratul pe interzis fiind aria lor de competenta, atunci au voie sa te opreasca?Daca nu le opresti ce patesti ?

• Membru
Publicat

Vezi ca daca "intri pe interzis" nu se aplica masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce. Mai cititi si voi OUG nr. 195/2002 inainte de a pune intrebari...

Publicat (modificat)

eu am reprodus ce mi-a zis omul ... cu ce a fost amenintat :)) ,nu am aprobat sau negat nimic ... am reprodus doar ce mi-a relatat .Daca observi , nu aia era intrebarea , ci despre competentele comunitarilor ,asadar trimiterea ta nu are nicio legatura cu solicitarea mea .

Modificat de CristiXP
Publicat

Pana la urma au voie ”localii” sa poarte cagule sau nu? In lege am citit ca echipamentul lor nu include cagula.

Publicat

unde scrie? un act normativ ar fi excelent iar daca ne indici si articolul deja raminem indatorati.

Publicat (modificat)

da. este permis

Corect ce a spus maxu ! Ia uimeste-ne, unde scrie asa ceva ! :doh: Bai oameni trasi la " xerox " bagati bine la cap, este interzis ca voi ( locali ) sa purtati cagula !

P.S. - Nici macar la jandarmi nu este clarificata aceasta problema ( pana de curand si la ei a fost interzisa purtarea cagulei, dar se pare ca au sucit-o printr-un act normativ recent )

Modificat de Eduard
  • Moderator
Publicat

CmARIAN e comunitar si habar nu are despre ce vorbeste. Daca ar avea un minim de bun simt, nu ar mai posta pe acest forum tot felul de ineptii specifice impostorilor.

Comunitarii aka locali nu au dreptul legal de a purta cagula de mascare.

Publicat

De cand cu acea decizie a CSAT-ului zburda comunitarii astia pe forum, au iesit ca ramele dupa ploaie.

• Apreciez 2
  • Membru
Publicat

da. este permis

are dreptate localul asta :ner: ...au voie sa poarte ca asa le ordona don primar cand ii cheama la apel dimineata inainte sa inceapa sapa la porumb. De ce? Sa nu le vada fetele buhaite dupa bautura...

Localilor, voi aveti draptul sa purtati pe fete, DOAR ciorapii primarului, NU cagule! Cagule poarta baietii care merita, nu voi cocalarilor!

• Apreciez 3
Publicat

la mine in oras , cel putin, TOTI au primit preaviz de "bye- bye" ..vine poltia adevarata :)) ( 'ga-mi-aj picioarele !!)

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Hai sa o clarificam asta cu cagulele comunitare :

Legea lor spune ca agentul se legitimeaza cand interpeleaza un cetatean.Exact ca si Politia Romana, ca doar sunt copiatoare xerox.Doar ca Politia Romana are unitati speciale, cu legi dedicate lor in care se scrie clar despre portul cagulei de mascare !

Deci, cum dracu se impaca asta cu cagula? Adica isi spune numele si gradul dar isi ascunde fatza...

Ca sa nu mai spunem ca NU exista articol din legea lor care sa le de-a acest drept.Idem si cu jandarmii.Daca jandarmii totusi ar mai avea o scuza, pentru cea ei mai actioneaza in medii periculoase,apai comunitarii nu au nici amarata asta de scuza.

Dealtfel la jandarmi , s-a introdus in lege portul cagulei acum un an dar strict pentru BSIJ.

Vom ajunge la situatii din astea, unde idiotii si-au pus cagule ,peste ele caschete, si in piept ecusonul cu numele.:

post-1356-0-61421800-1319094217_thumb.jp

Modificat de arcan
  • Apreciez 2
Publicat

www.politialocala-iasi.ro Uitati-va sus, in partea stanga, sa vedeti localul mascat ca pentru Anul Nou. Voi trimite o sesizare/intrebare/observatie prin formularul lor de contact, sa vad ce au de spus.

Publicat

Tot ceea ce apare aici este ABUZ in serviciu ! Dar oamenii nu stiu.Abia astept sa ma intalnesc cu un zorro din asta mascat.

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat (modificat)

Deschid pagina si in primul comunicat despre ce este vorba? Despre niste "infractori" deosebit de periculosi care, nenorociti fiind, au ... desenat niste tonete. Tare. Aproape la fel de tare precum comunitarii din Timisoara care au oprit la timp masacrul iepurasilor din centrul orasului, expusi cu ocazia Pastelui, masacru comis de comunitari. Nu, nu "politistii", ci cainii.

http://www.antena3.r...ari-123231.html

Scuze de off-topic. Nu puteam sa ma abtin.

Modificat de Ben
Publicat

Oare daca se schimba partidul de la putere, scapam si de acesti impostori? Ma intrebam de ce poarta astia cagule! Oare sa nu-i recunoasca babele care vand patrunjel si leustean in piata cand descind astia printre ele pentru trafic de verdeata?

Publicat (modificat)

Tare mi-e ca nu vom scapa de ei. Orice primar va dori propriile slugi, indiferent de coloratura politica a acestuia...

Sper totusi sa se opreasca din frenezia asta a distrugerii pe care o au politicienii de acum...

Iar slugi sa isi ia cate vor, dar sa le schimbe numele.oricum, dar nu ,,politia,,

Pot sa fie presuri si daca nu scrie politia pe ei.

Modificat de arcan
Publicat (modificat)

Suscriu si eu!

Modificat de Dorin17

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.