Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Marius
Marius

Poliţia franceză a protestat în faţa Ministerului de Justiţie

Câteva mii de poliţişti francezi au protestat ieri - miercuri 14.10.2015 - în Paris, principalele lor nemulţumiri fiind măsurile îngătuitoare ale justiţiei în cazurile penale şi lipsa resurselor pentru serviciul poliţienesc, susţinând că deşi în urma atacurilor jihadiste din ianuarie, poliţiştii au fost numiţi eroi, în prezent sunt ignoraţi şi dispreţuiţi.

Poliţiştii s-au adunat în centrul Parisului şi NU au protestat în faţa Ministerului de Interne cum ar fi fost de aşteptat, ci au protestat în faţa Ministerului Justiţiei, purtând tricouri cu inscripţii "Vrem protecţie şi recunoaştere" şi pancarte pe care scria "Mândru că sunt poliţist, dezgustat că am fost abandonat", arătându-şi nemulţumirea faţă de sistemul de justiţie francez care este mult prea indulgent faţă de infractori şi de faptul că poliţia nu este susţinută de justiţie.

Ultima manifestaţie de acest gen a poliţiştilor francezi a avut loc în 1983, în mandatul preşedintelui François Mitterrand.

Acest prim protest al poliţiştilor francezi din ultimele trei decenii a apărut după ce un poliţist a fost grav rănit săptămâna trecută de un infractor pus în libertate temporar din închisoare pentru efectuarea unui concediu. Poliţiştii susţin că judecătorii prin deciziile lor dovedesc că sunt complet rupţi de realitate, iar drept consecinţă sunt cazurile recente din ultimele săptămâni, când un deţinut eliberat temporar din închisoare pentru a merge într-o excursie de mountain-biking cu alţi deţinuţi, a atacat şi a rănit grav un poliţist, iar un altul ce executa o pedeapsă pentru viol, a fost eliberat temporar şi a înjunghiat un turist în estul regiunii Alsacia.

Primul ministrul Manuel Valls a anunţat deja o serie de noi măsuri în sensul întăririi autorităţii poliţiei şi simplificării procedurilor penale, iar preşedintele Francois Hollande a declarat că se va întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din poliţie săptămâna viitoare.

 

User Feedback

Recommended Comments

Sache

Posted (edited)

De asa ceva este nevoie si la noi. Sa fim uniti si sa iesim in strada. Se pare ca doar asa ne putem face auziti, iar politicienii ne vor lua in seama. Prin discutii intre liderii de sindicat si reprezentantii MAI nu se mai rezolva nimic.

Cat timp a trecut de cand Dulaul a murit? Mai stie cineva cine a fost si de ce a murit? Pentru ca si-a facut meseria de politist? Ce s-a schimbat dupa moartea lui? Nimic! Ce o sa se schimbe daca doar discutam? Nimic!

Maine-poimaine o sa mai moara vreun coleg la datorie, iar toti cei cu putere de decizie il vor "plange", dupa care lucrurile vor merge mai departe fara sa se schimbe nimic. O sa ni se incendieze casele, masinile, iar domnii judecatori vor sta pasivi si vor spune ca astea sunt riscurile meseriei de politist si ca urmare trebuie sa le acceptam, iar cei vinovati de savarsirea acestor fapte vor fi tratati cu manusi cadoar sunt oameni si oricine greseste.

Pana cand trebuie sa ne mai rugam de conducerea MAI sa ne bage in seama, sa ne schimbe armamentul, sa ne plateasca asa cum trebuie, sa avem legi care sa ne protejeze, sa fim dotati cu autospeciale performante, sa fim mai multi politisti in operativ, sa fim politisti doar cei care trebuie, sa se schimbe denumirea localilor? Pana cand, domnule ministru Oprea? Interesul national pe care il tot amintiti nu ne include si pe noi?

Politisti francezi au facut exact ceea ce trebuiau sa faca!

Edited by Sache
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
Catalin

Posted

Aţi remarcat cine este primul poliţist intervievat în reportaj?

Este vorba de PHILIPPE DELARUE - "Police Commander, Greater Paris". Interesant nu? Un şef al poliţiei prostestează umăr la umăr cu subordonaţii. De ce? Prostestează datorită subfinanţării instituţiei şi împotriva îngăduinţei cu care justiţia tratează infractorii, întrucât recent un condamnat eliberat provizoriu a ucis un poliţist. 

Care e situaţia în România şi care ne diferenţiază?

Simplu, în România nu veţi vedea vreun şef din poliţie participând la un protest alături de subordonaţi. De ce? Pentru că majoritatea şefilor din Poliţia Română sunt obsedaţi să-şi păstreze scaunul. Nu-i interesează ce se întâmplă cu această instituţie. Majoritatea sunt nişte veritabili ghiocei. Nu dau doi bani pe interesele instituţiei sau ale acestei categorii profesionale, singurele lor griji sunt cum să-şi păstreze scaunele.

În Franţa poliţiştii s-au revoltat când un condamnat eliberat provizoriu a atacat un poliţist (deci o situaţie foarte greu de anticipat ori prevenit). În România avem chiar recent un procuor care şi-a motivat decizia de a nu prezenta în faţa instanţei pentru arestare a unui recidivist cunoscut şi dovedit ca infractor violent, pentru că (citez): "şi-a făcut un obicei din a ataca doar poliţişti". Deci în România dacă ataci un poliţist nu e nicio problemă, procurorii vor spune că fapta ta nu reprezintă niciun pericol social. Nu ajungi nici măcar în faţa unei instanţe cu propunere de arestare, vei fi cercetat în libertate.

Aţi văzut vreun şef din poliţie care să se revolte în urma cazului de la Rădăuţi? 

Aţi văzut vreo federaţie sindicală să zică ceva? Măcar un comunicat în care să-şi exprime îngrijorarea aţi văzut? Aţi văzut vreunul dintre marii lideri sindicali, ce zilnic îi vedem prin studiourile televiziunilor, să spună ceva despre acest derapaj grav? Nici nu o să vedeţi! Pentru că liderii de federaţii sindicale se trag de şireturi cu toţi mahării din minister zilnic şi din acest motiv au ajuns să se creadă şi ei tot un fel de şefi. Drept urmare, sunt mai preocupaţi de scăunelele lor şi de interesele personale, nu de interesele poliţiştilor.

Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.