Skip to content

Mutarea in alt judet/oras

Featured Replies

Buna ziua,

Care este perioada minima obligatorie in care un proaspat absolvent de Academie/Scoala trebuie sa stea unde a fost repartizat?

Stiam ca mai demult a fost doar perioada tutelei obligatorie, prin 2022 se schimbase la 5 ani, iar in 2024 au redus la 3 ani, este corect?

Daca da, chiar nu te poti muta in acesti 3 ani din oras sau judet?

Solved by Marius

• Moderator
  • Solution

Art. 271 din Statutul polițistului stabilește destul de clar faptul că în perioada de probă / tutelă profesională polițistului nu îi pot fi modificate raporturile de serviciu (nu se poate muta):
[(2) Modificarea raportului de serviciu în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) se poate realiza după definitivarea în profesie, cu excepția situațiilor în care a intervenit reorganizarea unității.]

Explicat, este sub forma aceasta: "Modificarea raportului de serviciu [prin delegare, detașare, transfer, mutare] se poate realiza după definitivarea în profesie, cu excepția situațiilor în care a intervenit reorganizarea unității."

Sub altă formă, cât timp este polițist debutant, aflat în perioada de stagiu (care durează 6 luni pentru agenții de poliție și 12 luni pentru ofițerii de poliție) și care se finalizează cu examenul de definitivare în profesie, raporturile de serviciu nu pot fi modificate prin mutare la o altă unitate.

Referitor la interdicția de 2 sau 3 ani după angajare, se referă strict la cei din sursa externă și reîncadrări. Nu trebuie confundați cu absolvenții unităților de învățământ pentru formarea polițiștilor.
Cei care intră în poliție din sursă externă, transfer sau reîncadrare au o interdicție expresă de 2 ani de la numirea în funcție. Ei nu pot fi mutați,  delegați sau detașați timp de 2 ani (chiar dacă termină perioada de probă mai repede), conform prevederilor art. 21 alin. 11. ["(11) Persoanei care dobândește statutul de polițist prin reîncadrare, încadrare directă sau transfer, potrivit art. 9 alin. (2^1) sau (2^2), nu i se poate modifica raportul de serviciu, prin delegare, detașare, mutare sau transfer, timp de cel puțin doi ani de la numirea în prima funcție ..."]
Mai există o interdicție specifică pentru absolvenții de master profesional. Acestora nu li se pot modifica raporturile de serviciu timp de cel puțin 3 ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat, - art. 21 alin. (101) [Polițistului prevăzut la alin. (5^1) nu i se poate modifica raportul de serviciu timp de cel puțin 3 ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat după absolvire, după acordarea gradului profesional de ofițer.]

• Author

Mulțumesc, insa la alin 5^1 e asa:

(5^1) Prin excepție de la alin. (1^1), agentului de poliție care a absolvit programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizat în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne i se aplică în mod corespunzător dispozițiile alin. (5) și (7).

Din ce inteleg eu de aici, doar agentilor s-ar aplica regula de 3 ani, insa din cate stiu agentilor nu le este permis momentan sa candideze la acest master. Nu prea inteleg ce a vrut sa spuna autorul.

• Moderator

Nu are nicio legătură, pentru că alin. (51) și celălalte la care se face referire, reglementează acordarea gradul profesional în funcție de vechime.

• Author

Nu cred ca m-ai inteles, dupa cum ai spus si tu, la art 21 alin 10^1: 

(10^1) Polițistului prevăzut la alin. (5^1) nu i se poate modifica raportul de serviciu timp de cel puțin 3 ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat după absolvire, după acordarea gradului profesional de ofițer.

Iar la 5^1 este asa: "agentului de poliție care a absolvit programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizat în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne..".

Ce vreau eu sa zic este ca nu zice nicaieri faptul ca absolventii programului de master profesional nu pot schimba raportul de munca timp de 3 ani, ci doar agentii care fac acest master. Poate ma insel, dar eu asta inteleg.

• Moderator

Corect, exact așa este, restricția este prevăzută numai pentru agenții care fac masterul profesional. 

• Author

Oricum, e ciudat pentru ca in regulamentul masterului profesional e o conditie care spune ca doar candidatii care nu au absolvit vreun program initial de formare MAI pot urma masterul profesional, deci se cam bat cap in cap..

Edited by BrokN

• Author

In caz ca este cineva pe aici care a trecut prin procesul acesta de mutare si vrea sa impartaseasca experienta, m-ar ajuta sa imi fac o idee cam cat de greoi e procesul, cam cat timp a durat sa se aprobe transferul, etc

• Author

Salutare,

In caz ca este cineva pe aici care a trecut recent prin procesul acesta de mutare si vrea sa impartaseasca experienta, m-ar ajuta sa imi fac o idee cam cat de greoi e procesul, cam cat timp a durat sa se aprobe transferul, etc

Eu doresc sa fac masterul profesional si nu as vrea sa fiu repartizat prea departe de casa din varii motive, insa chiar daca as fi repartizat asa, nu m-ar deranja o perioada relativ scurta(perioada tutelei), dar nu mi-ar conveni sa fiu blocat departe de casa prea mult timp..

Pentru a avea o idee clară trebuie să studiezi legislația. Începe cu Statutul polițistului și cu OMAI 140, pentru că “transfer” nu este același lucru cu “mutare”.

Vei constata că această modificare a raporturilor de serviciu - mutarea, este un atribut exclusiv managerial și depinde în totalitate de voința șefilor. 
Din aceste motive nu îți poate spune nimeni cât durează etc. și nici nu există o formulă de succes.

• Author

Ma asteptam ca cineva sa zica de diferenta intre transfer si mutare(in limbaj colocvial se confunda de multe ori termenii acestia, tocmai de asta am folosit ambii termeni). Chiar citisem postarea aceea, dar pe mine ma interesa experienta celor care lucreaza/au lucrat in MAI, ca asa din legislatie degeaba incerci sa iti faci o idee, ca nu se pupa cu realitatea..

Voiam sa vad ceva de genul: da ba, uite, am fost repartizat in x localitate, voiam sa plec, am stat perioada tutelei si dupa am avut unda verde. Sau: am stat perioada tutelei si nu m-a lasat seful sa plec, nu au vrut cei unde voiam sa ajung sa ma primeasca, etc..

Iti multumesc pentru sinceritate si ajutor.

• Moderator

Vezi ca daca dai de un sef capsoman, va fi foarte greu sa pleci.

• Moderator

Şansele să dai de un şef care să nu vrea să te lase să pleci sunt foarte mari. Aş merge pe un 95%. Şi sunt câteva argumente serioase în această opţiune a şefilor. În primul rând, deficitul de personal şi birocraţia aferenta pentru ca un post să fie aprobat şi scos la concurs sau în poziţia de a fi ocupat. În al doilea rând, el ca şef are nevoie ca toate funcţiile din subordine să fie ocupate, faptul că un om vine pe o funcţie şi la scurt timp vrea să plece, este firesc până la urmă să nu-i convină, pentru că trebuie să reia ploconeala pe la forurile superioare ca să-i aprobe din nou scoaterea la concurs şi aşa mai departe. De aceea plecatul nu va fi aşa de uşor, însă există şi şefi care se gândesc la interesul unui om la început de carieră şi îl ajută. Într-adevăr sunt puţini sau chiar rari. Însă în majoritatea situaţiilor mutările se fac foarte greu pentru că interesul celui ce se mută este contrar interesului şefului respectiv.

Bine nu vorbim aici de piloşi, ci discutăm de situaţiile ce implică oameni normali. 😂

• Author

Multumesc pentru raspuns, chiar si la varianta in care as gasi pe cineva doritor sa faca schimb de post cu mine(in cazul in care va fi nevoie) este anevoioasa procedura?

• Moderator

Chestia asta cu "om la schimb" este tot un aspect relativ, pentru că nu este reglementată de Statutul polițistului (care este lege organică). Există o prevedere foarte vagă în OMAI 140 care nu stabilește nicio obligație în sarcina decidenților. Este mai mult un aspect de amăgire, de trimis la plimbare, prin care le dau oamenilor niște speranțe. Pe scurt, nu te poți baza pe acest argument ...

• Author

Am inteles, va multumesc mult tuturor pentru raspunsuri!