PIT maneuver (manevra PIT) - blocarea unui autovehicul în trafic presupune acroşarea din lateral - spate a unui autovehicul urmărit de către autospeciala de poliţie pentru a produce derapajul acestuia. În momentul în care s-a produs derapajul, autospeciala de poliţie trebuie să accelereze pentru a împinge autovehiculul urmarit şi a menţine derapajul acestuia, dar şi pentru a evita un eventual impact între autospecială şi maşina urmărită.
Manevra PIT este o tehnică utilizată de poliţie cu scopul de a opri rapid, eficient şi cu riscuri minime, autovehiculele ale căror conducători auto refuză să oprească. Acronimul PIT are mai multe sensuri: Precision Immobilization Technique, Pursuit Intervention Technique şi Precision Intervention Tactic, dar prima dintre acestea este cel mai des utilizată. Există şi câteva reguli ce trebuie respectate la efectuarea unei asemenea manevre, cum sunt:
- se execută pe carosabil uscat,
- se execută în zone sigure, fără trafic auto şi pietonal,
- se execută numai când sunt angajate mai multe autospeciale de poliţie în urmărire,
- viteza optimă la care se execută este de 50 - 60 km/h (pentru viteze superioare se utilizează alte metode - benzi cu ţepi etc.)
- se execută când autovehiculul urmărit are un gabarit aproximativ similar cu autospeciala de poliţie etc.
Majoritatea structurilor de poliţie din străinătate folosesc această tehnică de imobilizare, iar lucrătorii acestora urmează periodic antrenamente privind executarea acestei tehnici, ea făcând parte din pregatirea standard. Dacă veţi fi tentaţi să credeţi că nu avem colegi pregătiţi pentru a efectua o astfel de manevră, vă înşelaţi. În Ungaria una dintre instituţiile pentru pregătirea poliţiştilor deţine infrastructura necesară şi efectuează module de pregătire ce includ această tehnică. Mulţi dintre colegii noştrii care au urmat cursuri şi antrenamente acolo pot confirma acest lucru.
În ciuda legendelor care susţin că manevra a apărut în cursele auto unde în prezent este interzisă de regulamente, în realitate se pare că această tehnică a apărut în Germania, unde a fost folosită de poliţia germană dar într-o măsură foarte redusă, ulterior principiile fiind preluate şi perfecţionate de către doi poliţişti din cadrul Poliţiei din Virginia - SUA Terry Pearson şi Joseph McDowell în anii '70.
La noi, deşi legea nu o interzice, recomandarea noastră este să nu apelaţi la această manevră în serviciu, această postare având un rol strict informativ.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now