Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Marius
Marius

A început înlocuirea armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor

Solicitarea noastră privind înlocuirea armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative ale Poliţiei române şi semnalele de alarmă lansate nu au fost în zadar, au avut ecou, iar în prezent a început înlocuirea a armelor de serviciu cu pistoale Glock. Primii poliţişti care beneficiază de înnoirea armamentului din dotare, sunt cei din structurile de poliţie rutieră ale Capitalei. În această primă etapă, peste 100 de poliţişti care îşi desfăşoară activitea exclusiv în stradă, au fost dotaţi cu noile pistoale Glock 17 şi 19 Gen 4.

Fostul ministru de Interne a declarat înainte de a părăsi funcţia, că Inspectoratul General al Poliţiei Române a întocmit un necesar de fonduri financiare pentru următorii şapte ani (2016 - 2022) în vederea înlocuirii progresive a vechilor arme de serviciu - pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi) - cu pistoale moderne utilizate de structurile de poliţie din alte state europene.

Sperăm ca în perioada următoare această acţiune să nu se oprească, astfel încât vechile armele de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din cadrul formaţiunilor operative să fie înlocuite în totalitate. Reamintim că solicitarea privind înlocuirea armelor de serviciu a luat naştere la începutul anului 2015 pe forumul de discuţii, ulterior în urma preluării de către mass-media a acestui demers al nostru, au fost publicate mai multe articole şi reportaje la TV, care au mediatizat solicitarea noastră. În septembrie 2015, deputatul sătmărean Gabor Kereskenyi s-a alăturat apelului nostru şi printr-o interpelare depusă la Camera Deputaților, a solicitat Ministerului de Interne să înlocuiească pistoalele aflate în dotarea poliţiştilor cu altele mai performante. Mulţumim pe această cale celor care ne-au sprijinit.

De acum avem confirmarea că speranţa moare într-adevăr ultima.

User Feedback

Recommended Commentsgenessys30

Posted

Fac parte din structura Brigăzii Rutiere și confirm cele spuse de Marius. Brigada Rutieră are, începând de joi, cu mult peste 100 de colegi cărora le-au fost înlocuite vechile pistoale Carpați cu unele nou-nouțe marca Glock iar muniția aferentă fiind 30 de cartușe. Câte 15 pentru fiecare încărcător în parte.

Personal pot spune că diferența este enormă iar pasul făcut de Poliția Română este unul îndrăzneț și de foarte bun augur.

Salutăm pe această cale pasul făcut de conducerea Poliției Române.

Cu siguranță lucrurile nu se vor opri aici iar în viitorul apropiat absolut toate structurile din Poliția Română  vor avea ca arme de serviciu celebrul pistol Glock.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca ar trebui umblat si pe la uzul de arma...si sa ne lase draq cu intarirea autoritatii politistului facuta pe tabele...sa ia dracu cineva taurul de coarne ca e destul de groasa treaba..codul asta penal e de cacao, procedura la fel.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

Intr-adevar, este un pas inainte. Urmatorul pas logic ar fi reglementarea uzului de arma - niste articole bine concepute, care sa nu lase loc de interpretari, pentru ca odata cu o legislatie solida, se va schimba 1800 si atitudinea politistilor in teren, iar tupeul baietilor destepti va fi invers proportional. Vom putea sa ne facem treaba, repede si eficient, fara a ne gandi cu o suta de miscari inainte, ca la sah.

 

:emo-yessir:

Link to comment
Share on other sites

georgerobert

Posted

foarte bine. Un alt pas important ar fi dotarea polițiștilor cu taser, care ar fi foarte util având în vedere ca, în cele mai multe cazuri,  polițistul roman acționează in inferioritate numerica fata de persoanele care provoacă scandal. 

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Nu ştiu câţi dintre voi aţi citit cu simţ de răspundere uzul de armă, dar eu vă spun că nu e dracu atât de negru, pe cât i s-a dus vorba. Întradevăr sunt necesare câteva cosmetizări ale anumitor prevederi de acolo, tocmai cele puse-n dungă, cele interpretabile şi neclare.
Dar cum s-a întâmplat şi cu această iniţiativă, hai să facem ceva concret, nu să ne limităm la rolul de observatori critici. Hai să strângem exemple concrete, care să demonstreze necesitatea modificării, susţinute de argumente serioase şi le trimitem la cei ce ne conduc. Dacă acest demers a dat chiar şi un mic impuls, demonstrează că orice doleanţă sau nemulţumire ce va fi susţinută cu argumente serioase, incontestabile şi puternice, nu e făcută în zadar.
Aşa că cei ce spuneţi că trebuie schimbat uzul de armă, vă invit să iniţiaţi pe forum un topic în care să postaţi concret ce şi cum credeţi că trebuie schimbat. Pentru că aşa se naşte progresul.

Referitor la pistoalele cu electroşocuri (taser) la fel, hai cu o iniţiativă concretă. Eu am studiat puţin problema şi vă pot spune că lucruile sunt ceva mai complicate decât par la o primă vedere. Pentru a putea fi introduse trebuieşte iniţial un cadru legislativ dedicat utilizării lor, plus proceduri, cursuri cu instructori, etc, etc. În plus taser-ele ăstea şi muniţia lor sunt destul de scumpe, în unele cazuri chiar mai costisitoare ca armele de foc. Eu personal voi susţine o astfel de iniţiativă concretă, cu tot ce ştiu din documentarea pe acest subiect, dar după cum spuneam şi mai sus, lucrurile sunt ceva mai complicate aici. 

Cert este că dacă ne limităm doar la comentarii de pe marigine ori să criticăm ce fac alţii, lucrurile nu se vor schimba niciodată. 

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Elvis

Posted (edited)

Sa nu se supere cineva pe mine dar eu sunt mai critic.

Asta este marele nostru pacat al politistilor. In loc sa strangem randurile , sa ne bucuram si sa aplaudam ca de la o scrisoare conceputa, nascuta aici pe forum niste colegi de-ai nostri de la Bucuresti, nu conteaza unde lucreaza, o sa fie dotati cu arme performante, incercam sa gasim gaura din gogoasa. Ce legatura o fi intre pistoalele Carpati, proaste, grele, depasite moral si fizic etc niste piscarice si uzul de arma eu nu am inteles. Ori cu autoritatea politistului.....ori cu taser-ul....?

Eu zic ca este un mare pas pentru noi toti, indiferent de unde incepe reinoirea armamentului din dotarea politistilor. Pentru ca inceputul este greu. Nu spun ca autoritatea politistului este la un nivel acceptabil, sau ca nu avem nevoie de taser, sau ca nu trebuie modificat uzul de arma etc. Probleme sunt multe si nu cred ca se vor rezolva toate. Dar cu pasi mici mergi inainte ! 

Daca fiecare dintre politistii din tara ar constientiza ca este important sa nu mai accepte bataia de joc din acest sistem si ca fiecare trebuie sa faca cate ceva acolo unde da cu sapa, am deveni o casta! Iar atunci, cand se v-a intampla, o sa vina recunoasterea cetatenilor, respectul lor,o legislatie foarte buna care sa ne apere, dotari, autospeciale performante, armament si nu in ultimul rand o salariizare mai buna a celor din strada. Dar ne lasam orbiti de competitia asta de cacat promovata de sefi , de stresul artificial intretinut de ei pe salarii nesimtite si uitam sa fim prieteni ! 

Dotarea politistilor cu Glock nu se face pentru ca domnii mari lideri de federatii au transpirat si si-ai rupt camasile dupa ei in fata la minister sau in studiourile de televiziune! Se face pentru ca cineva de aici a avut perseverenta sa sesizeze o mare porcarie ! Restul este can-can.....

Edited by Elvis
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

genessys30

Posted (edited)

Întrebare pentru colegii care au armă de serviciu Glock 17.

Ce holster recomandați ca fiind cel mai bun? Exclus cele pe picior.

Standardul mi se pare incomod și, în caz de nevoie, până-l scoți de acolo... 

Fotografia este cu cel standard.

DSC_1089.JPG

Edited by genessys30
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Vă recomand ce folosesc de câţiva ani pentru arma personală, un holster Blackhawk SERPA Model 2100270 CQC (Close Quarters Concealment).

Arma rămâne blocată în holster până la apăsarea clapetei laterale cu degetul arătător, iar la scoaterea din toc degetul rămâne în prelungirea gărzii trăgaciului. 

Blackhawk Model 2100270 CQC

56a62d960d26f_BlackhawkModel2100270CQC.J

Glock 17 - Gen 4 cu magazie normală

56a62ddf58b6d_BlackhawkModel2100270CQCfo

Glock 17 -Gen 4 cu magazie extinsă

56a62e0de5833_BlackhawkModel2100270CQC-G

(Pentru imagini mai mari, daţi click pe poze)

Dacă căutaţi pe internet după denumirea completă, găsiţi pe eBay la preţuri accesibile.

Link to comment
Share on other sites

catalinxmi

Posted

Salutare, genessys30 am glock 17 si am cumparat un holster de la Viper (cordura prevazut cu incarcator si bretea de retentie,  https://www.vipershop.ro/tocuri/877-toc_pistol_cu_port_incarcator.html )  exclus cel din trusa standard (se muta catre fata si la alergare piciorul loveste teava si iese)

 Referitor la ce ai spus mai sus ca au primit 30 de cartuse, sunt curios (eu si colegii avem 12 ca la mod. 74', nu inteleg de ce......), unde naiba scrie ca trebuiesc 12 sau 30 de cartuse?????

Link to comment
Share on other sites

genessys30

Posted

Mulțumesc pentru sfat!

Cât privește numărul de cartușe, de ce unii au 12 iar alții 30, nu sunt în măsură să te lămuresc pentru că aspectele astea chiar nu le cunosc. 

Link to comment
Share on other sites

genessys30

Posted

Logică este că la Carpați mai mult de 12 cartușe, câte 6 de magazie, nu încăpeau, acestea fiind totuși pline. E normal să se meargă pe aceiași logică și în cazul noilor pistoalele. Magazie cu capacitate mare, muniție pe măsură pentru fi și acestea pline. Există și posibilitatea să nu se fi achiziționat, momentan, muniție suficientă. 

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Sfatul meu este să investiţi puţin aici unde e vorba de armă şi să vă luaţi ceva cât mai sigur şi de calitate. Probabil vă aduceţi aminte de clipul ăla ce probabil că circulă şi acum pe net în care unui poliţist îi sare pistolul din toc când alega. Deşi toţi guşterii pe internet râd ca proştii, făcând comentarii jignitoare la adresa poliţistului, omul ăla nu a greşit cu nimic acolo. Acel incident s-a datorat tocmai unui toc de proastă calitate. Sigur nu vreţi să vă aflaţi în vreo situaţie similară.

Eu la serviciu folosesc tot un Blackhawk (ca cel recomandat de @Marius), bine eu îl folosesc cu o platformă pe picior şi nu are rost să reiau ce s-a postat deja mai sus. Cert este că e printre cele mai de calitate şi bine studiate de pe piaţă.

De aprox. două luni am un Fobus, cel despre care vă povesteam aici. Îl port zilnic şi e mult mai pretabil ca toc de serviciu decât ca toc pentru ţinută civilă (adică ascuns). Spun asta pentru că având acel sistem de zăvorâre şi blocare a armei pe interior, tocul stă ceva mai în exterior faţă de altele. Dar acest detaliu nu e un inconvenient dacă este purtat la uniforma, ba din contră, eu aş zice că e un mic avantaj. Tocul este de calitate, materiale bune, de fapt Fobus (producător israelian) oferă garanţie pe viaţă pentru el. Şi mai are un mare avantaj pentru a fi ales ca toc de serviciu. Pe lângă pârgia cea mare, ce o acţionezi cu degetul mare, mai are şi o siguranţă (o pârghie mică pe rol de siguranţă extra). 

Bine, din punct de vedere al ergonomiei, eu i-am găsit câteva neajunsuri, de când îl port, în comparaţie cu Blackhawk-ul de la serviciu. Dar nimic important, ci doar detalii ergonomice pentru cei ce vor să execute foc rapid, ce pot fi depăşite după ce te obişnuieşti.

În concluzie, Blackhawk-ul ăla este un fel de Rolls-Royce-ul tocurilor de pistol serioase. Dar şi Fobus-ul ăsta are un avantaj ce nu poate fi ignorat, mai ales dacă este folosit zi de zi la serviciu în uniformă. Mă refer la faptul că are pârghia de eliberare a armei pe interior şi în plus o siguranţă. Ceea ce în serviciu e un avantaj foarte mare.

Referitor la tocurile pe care le găsiţi la producători autohtoni, cum este cel de la viper. Părerea mea este să le evitaţi. Acele sisteme de "retenţie" sunt practic nişte glume. Nu cred că trebuie să riscaţi aici. Am posvestit despre cum stă treaba cu "retenţia pasivă", nu are rost să repostez şi aici. Din acest motiv i-aş recomanda şi colegului @catalinxmi să-şi pună ceva bănuţi de-o parte şi să-şi ia un toc serios. 

Link to comment
Share on other sites

catalinxmi

Posted

Salut, eu nu spun ca cele prezentate de tine nu sunt bune, spun ca fata de cel din trusa standard al meu este sigur si sta foarte bine pe centura suplimentara, costa si mai putin.......initial am vrut si eu sa cumpar unul din holsterele prezentate dar sunt putin scumpe pt. mine.......si pt. arma de serviciu.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Am înţeles. Era doar un sfat, să pui ceva de-o parte şi în timp să-ţi cumperi unul mai sigur (după cum ai văzut pe topicul despre Fobus, în cazul meu au trecut câţiva ani :( până m-am hotărât să-l comand şi m-a costat parcă 32 de dolari pe ebay). Dar repet, e doar un sfat/părere pe care îl/o poţi ingnora.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

@Catalin e  : sa stii ca mi-am comandat de pe ebay un toc Fobus Holster Evolution E2 for Walther PP PPK PPKS FEG .380 cal, care se potriveste de minune pentru mod. 74.  M-a costat 21 $, mi-a ajuns acuma cateva zile direct din Israel. Sunt mai mult decat multumit de el. 

 

In ceea ce priveste pistoalele Glock, eu unul, nu m-as mai uita la bani si mi-as achizitiona Blackhawk SERPA Level 3 Auto Lock Duty Holster 44H104BK-L. Pretul pe ebay se variaza intre 75 $ pana in 100 si unpic, depinde daca ai noroc si dai peste o promotie. Din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai bune si sigure tocuri care exista pe piata, pentru service weapons. Iar diferenta intre SERPA Level 2 si Level 3, ca si viteza de a scoate pistolul din toc, e aproape nula.

 

Sa dea norocul peste mine si sa ne doteze cu pistoalele noi si eu maine mi-l si cumpar :emo-yessir:

 

Aici aveti un filmulet in care prezinta intai Serpa level 2 si dupa level 3. Puteti sa va documentati !!

 

 

 

26-4836.jpg

44H1XXXX-9.jpg

2585293_01_blackhawk_serpa_level_3_holste_640.jpg

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

@Albu un preţ între 75 - 100 $ e un pic cam mult. Holsterul recomandat de mine mai sus nu depăşeşte 30 - 35 $ (dacă ai noroc şi îl găseşti la vreo ofertă pe ebay sunt şanse să-l cumperi şi la jumătate de preţ) şi face cam acelaşi lucru.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

N-am zis ca e putin, dar e, pana la urma, o investitie de durata si in imaginea si siguranta ta. Da, sunt de acord, Serpa lvl 2 este la fel de frumos si isi face treaba foarte bine, dar eu personal prefer cel prezentat mai sus.  Acuma am zis sa le arat colegilor si varianta asta, iar fiecare in functie de prioritati si fonduri sa isi aleaga care le se potriveste mai bine :)

Link to comment
Share on other sites

Ceva noutati legate de inlocuirea armamentului din dotare? Mai stie cineva ceva?
"Inceputuri" au fost in mai multe domenii in ultimii ani in Romania, dar, de cele mai multe ori, au insemnat si sfarsituri.
Deci, continua inlocuirea armamentului din dotarea politistilor sau a fost doar un simplu exercitiu de imagine din partea MAI?

Link to comment
Share on other sites

E un inceput foarte bun. Felicitari dragi colegi! Pe la judiciar si c.o. mai sunt prezente pistoalele carpati. Oricum in prima faza ar trebui inlocuit armamentul politistului care isi desfasoara activitatea in uniforma fiind un plus si la capitolul imagine a Politiei Romane. 

Poate un asemenea demers ar fi bun si in ceea ce priveste schimbarea uniformei (cel putin a celei de serviciu) si de ce nu si recolantarea autospecialelor. 

Link to comment
Share on other sites

DanielConstantin

Posted

Comentariile voastre despre tocuri sunt foarte interesante, dar, pana o sa ajunga sa schimbe pistoalele si in teritoriu am timp sa strang bani sa imi cumpar 10 tocuri, sau nu o sa mai fie nevoie ca nu o sa mai aiba bani dupa campania electorala.

Link to comment
Share on other sites

Dotarea cu armament nou??? Daaa, dar nu peste tot, pana cand se va schimba armamentul la toti lucratorii DIN STRADA va ma dura mult si bine, poate pana atunci ne va da sabii cu laser ca in Razboiul Stelelor!!! Pacat ca nu exista un ordin sau vreo dispozitie care sa ii oblige sa ne schimbe la toti lucratorii operativi din strada in acelasi timp, nu pe etape....se stie ce inseamna etapele in minister...prima si ultima!!!....adica doar prima...din pacate!!! 

Cat despre dotarea cu tocuri pe banii nostrii....nu mi se pare corect...eu unul nu sunt deaccord sa dau intre 75-100 de dolari sau euro pe un toc care il folosesc in interes de serviciu, dar daca asa as stii ca in cel mai scurt timp ne va schimba "pocnitoarele", as face un sacrificiu si as achizitiona pe banii proprii un toc cat mai performant si cat mai util!!!

Oricum, astept cu nerabdare sa fiu chemat pentru schimbarea pistolului din dotare, modelul carpati l-am folosit in timpul serviciului si tin sa precizez ca infractorii mai repede au reactionat ca am urlat la ei decat sa se sperie de actuala "pocnitoare model '74"....

Oricum....cel putin Politia Romana sta cel mai rau la capitolul "dotari serviciu patrulare si supraveghere trafic"!!! Ce vedem la tv ca vai cate a mai primit politia si ca schimba armamentul si vai ce salarii avem....astea sunt "campaniile unora cu interese ffff mari"....pacat ca nu suntem uniti si ne subjugam singuri unui sistem defectuos din toate punctele de vedere... 

Nu mai vorbesc de legislatie....cred ca trebuie sa mai moara cel putin 100 de politisti la datorie in strada, ca sa se schimbe ceva si in favoarea noastra, a "talpasilor din drum"....de pe marginea terenului (din birouri) orice meci se vede altfel...dar cand esti pe teren se schimba radical situatia!!! Asta nu inteleg unii "birocrati"!!!! Si pana cand nu se schimba mentalitatea asta de "birou"....nu putem schimba nimic in bine pentru noi, noi astia din strada pe care ne blameaza toti cetatenii!!! 

Cat despre Uzul de Arma....trebuie umblat putin la el...nu mult...doar atat cat sa nu avem retineri in a folosi arma din dotare cand esti in inferioritate numerica si esti atacat cu pari, drujbe, topoare sau alte "arme albe si nu numai"....sa nu iti fie teama cand tragi dupa un autovehicul ce fuge de politie, sa nu iti fie teama sa tragi in plan vertical ca avertisment...sa nu iti fie teama sa scoti pistolul ca ai sa "dai cu subsemnatul" pana o sa te doara mana...sa nu iti fie teama ca din aparator al legii ai sa devii infractor!!! Pana atunci...vorba unui coleg...."manam caii cum putem"..... Si uite asa suntem si vom fi codasii europei!!!!!

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

"AGERPRES: Aveți în vedere o modernizare și în ceea ce privește armamentul polițiștilor? Sunt încă foarte mulți care au în dotare pistolul "Carpați".
Bogdan Despescu: Plecând de la evenimentele înregistrate în Europa, încă de la începutul anului am luat anumite măsuri, respectiv parte din pistoalele cu calibrul 9 mm aflate în dotarea poliției, care erau în zona structurilor de suport sau a unor polițiști care nu desfășoară efectiv activități în intervenție la fața locului, au fost retrase și alocate polițiștilor de la ordine publică și rutieră. Acum avem în derulare o procedură pentru achiziția a 2.000 de pistoale, tot calibrul 9 mm, pe care vrem să le direcționăm către acești polițiști care sunt primii la fața locului, care sunt permanent prezenți în stradă, în zonele aglomerate, acolo unde e nevoie de intervenții."

sursa: agerpres

 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Intre timp nu s-a mai schimbat nimic? Doar guvernul s-a schimbat!

Deci, cum este domnule Despescu? Au fost achizitionate cele 2.000 de pistoale sau a fost doar o declaratie de presa?

Poate ar trebui ca scrisoarea privind schimbarea armamentului din dotarea politistilor sa fie trimisa, din nou, celor dim MAI si IGPR, dar si celor din presa, spre mediatizare.

Link to comment
Share on other sites

Fotoceramist

Posted

Stimati colegi, vă multesc pentru comentariile de mai sus, informative şi chiar utile. Cât despre mine anul asta mi-am propus sa fac o cheta mică pentru aniversarea piesei din dotare: un model 74, fabricat in 77, deci face 40 de anişori. Vă mulţumesc de urări. Dacă ati zambit până acum realitatea s-a schimbat.. omologii nostri din Franta, Germania, si Spania(chiar ieri) intervin cu arma pentru a opri camioane, care pot si chiar au facut victime, prea multe. Deci , noi cum..., cu ce.. intervenim eficient. Ok Sas au glock dar ei nu sunt in strada 24/24. Oare vreun mare sef din igpr a analizat ipoteza.  Voi cam ce ziceţi?

Link to comment
Share on other sites
Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.