Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Politisti.ro
Politisti.ro

Solicitare privind înlocuirea pistoalelor Carpaţi - mod.74 | Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă privind înlocuirea armelor de serviciu - pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative

Domnului Gabriel Oprea
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne
 
Stimate domnule Viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne,

Comunitatea poliţiştilor din Poliţia Română - www.politisti.ro, vă adresăm un respectuos apel privind înlocuirea armelor de serviciu - pistolul model 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, astfel încât aceasta să devină o prioritate pentru dvs.
 
În contextul recentelor atentate teroriste de la Paris dar şi a destructurării unei astfel de celule în Belgia precum şi în Germania, s-a dovedit încă o dată faptul că poliţiştii sunt în prima linie, în cazul unor astfel de situaţii nedorite. Recentele evenimente au demonstrat faptul că poliţistul de ordine publică sau rutieră este cel care ajunge primul la locul evenimentului şi intră în contact direct cu atacatorii. Poliţiştii care acţionează în stradă sunt cei mai vizibili, expuşi şi vulnerabili, deoarece nicio altă structură specializată pentru intervenţia la astfel de situaţii nu va ajunge la faţa locului înaintea poliţistului de ordine publică sau rutieră.
 
De asemenea, detaliile rezultate din ancheta în urma căreia a fost destructurată celula jihadistă din Belgia, au arătat că suspecţii respectivi erau pe punctul de a comite atentate care vizau sedii ale Secţiilor de Poliţie; aşadar este uşor de anticipat că, atunci cand astfel de indivizi  vor să atragă atenţia, îşi vor îndrepta atenţia spre poliţişti, ei fiind cei mai vizibili şi expuşi reprezentanţi ai autorităţii unui stat.
Totodată nu putem exclude faptul că întărirea măsurilor de securitate din statele occidentale vizate în mod direct, îi pot determina pe adepţii radicalişti să-şi îndrepte atenţia si spre alte ţări, mai puţin vizate şi slab fortificate, cum s-a şi întâmplat de altfel, în ultimii ani, chiar extrem de aproape de graniţele noastre (atentatul cu bombă de la Burgas, Bulgaria, din data de 18 iulie 2012, a cărui ţintă a fost un grup de turişti israelieni). Din acest punct de vedere, putem afirma că România  nu este în afara oricărui pericol.
 
In concluzie, considerăm că a devenit prioritată înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii '30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare.
 
Subliniem de asemenea faptul că, în condiţiile actuale, această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Dintre acestea putem enumera, în primul rând, calibrul mic si puterea de foc redusă oferită de capacitatea mică a încărcătoarelor (max. 8 cartuşe, în timp ce armele moderne au încărcătoare cu o capacitate în jurul a 17 cartuşe). În plus, nici soluţia constructivă a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efecuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experienţă şi antrenament, va avea un handicap major şi va fi pus în dificultate în faţa unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic executarea unui foc rapid şi de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea şi uzura accentuată le-au transtormat în pericole pentru cei care le folosesc.
 
Suntem conştienţi că dotarea cu arme de foc scurte moderne a poliţiştilor din Poliţia Română nu poate constitui o eliminare completă a riscurilor pentru poliţişti şi cetăţenii pe care încearcă să-i apere într-o situaţie periculoasă, dar cu siguranţă, îi va oferi fiecărui poliţist o şansă în plus. Nu ar trebui să mai aşteptăm ca alte tragedii să se mai producă pentru a se lua măsuri (exemplele poliţiştilor cazuţi în misiune, ale caror vieţi au depins de armamentul pe care îl foloseau: Nelu Florea – Bucureşti, 1992, Saşa Disici – Timişoara, 2001, Tiberiu Sârbu - Sânnicolau Mare, 2009).
 
Suntem convinşi că ţara noastră nu este atât de săracă încât să nu-şi poată permite asigurarea siguranţei cetăţenilor săi prin dotarea poliţiştilor cu o armă de serviciu modernă, mai ales dacă avem în vedere că la sfârşitul anului 2014, în Poliţia Română, îşi desfăşurau activitatea aprox. 60.000 de angajaţi, deci necesarul va fi sub această cifră din moment ce numărul total al angajaţilor este compus şi din poliţiştii ce îşi desfăşoară activitatea în structuri neoperative, dar şi din personalul civil. Poliţia Română este singura dintre serviciile poliţieneşti ce încă utilizează acest calibru redus de 7,65 mm, în timp ce în toate celelalte state europene structurile de poliţie utilizează calibrul de 9 mm.
 
O altă soluţie propusă ce o supunem atenţiei dvs. şi care nu implică un efort financiar poate fi o modificare legislativă de urgenţă a cadrului legal, care să permită poliţiştilor ce deţin legal arme personale să le poată folosi şi pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. În prezent, deşi legea privind statutul poliţistului conferă dreptul privind portul permanent al armamentului achizitionat personal, datorită unei formulări ambigue din Legea nr. 295/2004, se poate interpreta că poliţiştii pot purta în timpul serviciului armele personale legal deţinute, dar nu pot face uz de aceste arme pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ci numai în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.
 
Pentru pregătirea profesională iniţială şi continuă, pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, se desfăşoară şi în prezent un proiect (Proiectul BIA) ce are ca scop creşterea gradului de siguranţă a comunităţii dar şi a poliţiştilor pe timpul misiunilor operative, prin instruire în domeniul managementului stresului profesional şi al utilizării armamentului din dotare. Proiectul s-a dovedit util şi se  bucură de aprecierea poliţiştilor care au particpat la aceste cursuri, doar trebuie extins, astfel încât majoritatea poliţiştilor să îl poată parcurge.
 
Domnule Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, încheiem cu speranţa că veţi ţine cont de apelul nostru deoarece am observat că sunteţi permanent preocupat de modernizarea dotărilor şi îi sprijiniti pe cei ce îşi fac datoria cu onoare şi respect pentru meseria de poliţist. Astfel, vă rugăm să vă îndreptaţi atenţia şi către această problemă a înlocuirii armelor de serviciu pe care poliţiştii din Poliţia Română le au în dotare, întrucât înlocuirea pistolului calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi) din dotarea Poliţiei Române va fi o piatră de hotar în istoria acestei instituţii, iar efectele în planul securităţii interne, după atentatele teroriste din Franţa, dovedesc că înlocuirea armei de serviciu a poliţistului român trebuie să constituie o prioritate.
 
Cu deoseibită consideraţie,
membrii comunităţii poliţiştilor din Poliţia Română
www.politisti.ro
contact@politisti.ro

55f162337f6ca_Solicitm_schimbarea_pistoa

UPDATE: 05.04.2015

Răspunsul Ministerului Afacerilor Interne:

55f164c003af7_rspuns_de_la_MAI.thumb.jpg

User Feedback

Recommended Comments

Felicitări şi pentru această postare. O aşteptam de ceva vreme! Avem nevoie de armament performant!
A sosit momentul să fim din ce în ce mai vocali, să ştie lumea că existăm, să ştie şi cei din MAI că ne-am săturat să fim ignoraţi şi că este nevoie de o reală reformă a Poliţiei Române.

Link to comment
Share on other sites

sorinel

Posted (edited)

nu vedeti raspuns competent: pistolul de 9 mm e un standard si o obligatie impusa de organizatiile internationale, dar ne conformam cind o sa avem chef, ca nu ne afecteaza pe noi superpolitistii din birouri care, banuiesc ca din intimplare, nu prea avem in dotare pistoale carpati, ca in momentul incadrarii si echiparii cu armament, nu erau in magazie decit niste glock-uri amarite si vreo doua trei makarov-uri, la fel ca si cu autospecialele duster date pe la structuri de suport si loganul de 1.2 la interventie, macar aici au fost corecti, nici unul nu este dotat cu sirena si girofar!

Edited by sorinel
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Nu sunt singurii. Şi cei de la spynews.ro au făcut o ştire din asta:

spynews-ro.thumb.png.ad08ceddcbca4b3fd89

Păcat că s-au trezit abia acum. Probabil că n-au verificat şi data când a avut loc acest demers.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
danpin

Posted (edited)

Au bagat-o pe aia cu frica de teroristi... 

Edited by danpin
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Deputatul Gabor Kereskenyi propune o schimbare istorică pentru Poliția Română. A cerut înlocuirea pistoalelor Carpați
Deputatul Gabor Kereskenyi i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea, printr-o interpelare depusă la Camera Deputaților, să înlocuiească pistoalele aflate în dotarea polițiștilor din România cu altele mai performante. Deputatul sătmărean s-a alăturat apelului făcut de Comunitatea Polițiștilor din România, care printr-o scrisoare deschisă i-a solicitat ministrului Gabriel Oprea înlocuirea armelor de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative.

sursă: voceatransilvaniei.ro

Link to comment
Share on other sites

Este bine! Incepem sa devenim vizibili pentru unii, iar cererile noastre sa fie ascultate.
Poate nu ar fi rau ca solicitarile noastre sa ajunga pe e-mail si la parlamentari si, poate, din cati sunt se vor gasi cativa care sa ne sustina demersurile. La fel si la cei din mass-media centrala, dar si locala.

http://www.campusbuzau.ro/comunitatea-politistilor-solicita-modernizarea-armamentului-de-serviciu-pistoalele-carpati-la-muzeu/

Link to comment
Share on other sites

De acord ca pistolul Carpati este invechit ,dar ce ros ca se va inlocui cu alt model daca nu se schimba  lega cu privire la uzul de arma (pina spui toata poezia sa dus dracului infractorul )

 

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Ehe, aşa dacă e să căutăm alte necesităţi mult mai stridente, să fii sigur @vio37 că vei găsi o mulţime. Chiar şi dacă legea uzului de armă ar fi modificată, atunci va apărea altul să spună că poliţiştii români nu sunt pregătiţi să folosească arme moderne etc ... ca şi cum poliţiştii străini s-au născut învăţaţi ori au învăţat să le folosească înainte de a le avea în dotare. probabil antrenându-se cu nişte replici de jucărie. 

Trebuie să existe un început. Să le schimbe ei şi ulterior vor învăţa poliţiştii români să le folosească mult mai repede decât îşi imaginează unii. La fel şi cu legea. Nu e necesară o reformă, ci doar câteva mici modificări de detaliu. Pentru că şi în forma actuală nu e o lege atât de proastă pe cât i s-a dus vestea. Dar pentru început să schimbe ei armele de serviciu, pentru că acest lucru e cel mai uşor de realizat. Nu e deloc vreun efort financiar. Dar probabil că nu există interes tocmai pentru că în acest domeniu datorită regimului restrictiv nu există evaziune fiscală şi nici nu se pot infiltra firme căpuşe de apartament ale unor şmecheri. 

Link to comment
Share on other sites

 

In urma cu citva ani cind a fost impuscat in strada colegul nostru Sasa Disici ,am fost trimisi cu PM .iar toata presa arata noile pistoale cu care va fi echipati politisti ,totul a durat 5-7 zile dupa care pa s-a uitat totul.

 In urma cu 5 ani 4 colegi au fost in S.U.A unde au vizitat si celebrul SWAT ,din spusele acestora am aflat ca nu sunt cu nimic mai pregatiti ca noi ,au doar avantajul tehnici car la noi este depasita de mult

 Cit timp Politia va fi condusa de Politicieni nu se va realiza mare lucru

Link to comment
Share on other sites

 • Active member

Tu crezi ce ai scris?

Link to comment
Share on other sites

Bozo tu crezi tot ce vezi in filme?

Link to comment
Share on other sites

 • Active member
bozo

Posted (edited)

Prietene, vad ca bati campii rau de tot. De exemplu:

 

De acord ca pistolul Carpati este invechit ,dar ce ros ca se va inlocui cu alt model daca nu se schimba  lega cu privire la uzul de arma (pina spui toata poezia sa dus dracului infractorul )

 

-aici se dezbate problema armamentului, nicidecum a uzului de arma si da, are rost sa se inlocuiasca pistolul, nu vezi mai sus cat de bine e argumentat? Nici nu inteleg despre poezie vorbesti, poate tu reciti ceva inainte sa tragi cu pistolul.

 

 

In urma cu 5 ani 4 colegi au fost in S.U.A unde au vizitat si celebrul SWAT ,din spusele acestora am aflat ca nu sunt cu nimic mai pregatiti ca noi ,au doar avantajul tehnici car la noi este depasita de mult

 

-cum poti sa spui asa ceva? Noi tragem 3 cartuse pe an... (restul pe banii nostri, care ne permitem)

Bozo tu crezi tot ce vezi in filme?

-nici nu ma mai obosesc sa iti mai raspund, dar mai ales daca esti politist, invata sa scrii corect.

 

Edited by bozo
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Se pare că demersurile noastre de aici privind înlocuirea armelor de serviciu, nu a rămas fără ecou si începe să dea roade. Pentru început am aflat că o parte dintre politistii Brigăzii Rutiere Bucuresti urmează să primească în scurt timp pistoale Glock. 

Un prim pas a fost făcut. 👍🏼

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

In sfarsit niste vesti bune!

Cred ca nu este lipsita de importanta noua conducere a IGPR, poate mai deschisa la nou si la doleantele subordonatilor.

Link to comment
Share on other sites

On 16.01.2016 at 19:07, danpin a scris:

noua conducere a IGPR, poate mai deschisa la nou si la doleantele subordonatilor

Nu exagera, te rog frumos! Cand lucra in teritoriu, nu imi aduc aminte sa fi rezolvat vreo problema ridicata de catre cei pe care ii conducea. Eu personal am ridicat mai multe probleme, probleme care si-au gasit rezolvarea dupa ce dl. Despescu a plecat la alt ipj.
Este normal sa fim dotati cu armanent performant, dar intr-o tara anormala ca a noastra faptul ca se intampla acest lucru ni se pare o minune.
Si da, fara sa fiu lipsit de modestie, demersul comunitatii politisti.ro a miscat lucrurile in acest sens!

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.