Jump to content
POLITISTI.ro

Plangerea prealabila de punere in miscare a actiunii penale


SMARIN

Recommended Posts

Buna seara!

 

Va rog sa fiti amabili si sa-mi spuneti pe scurt care sunt activitatile care cad in sarcina organului de cercetare penala (Politia), de la momentul in care primeste plangerea depusa de victima la Parchet si pana la momentul la care Politia propune NUP sau punerea in miscare a actiunii penale.

 

De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti (in cazul savarsirii de infractiuni "usoare" - amenintare, calomnie, insulta) daca in situatia in care marotii si victima solicita ca procedura de culegere a declaratiilor martorilor sa se faca sub "protectia anonimatului" (protectia martorilor) se si face acest lucru, adica daca exista temei legal. (martorii temandu-se de actele de violenta pe care le-ar putea savarsi faptuitorul/invinuitul)

 

Cu multumiri,

SMARIN

Edited by SMARIN
Link to comment

In primul rand, daca ai nevoie de raspunsuri, trebuie sa dai detalii, iar in al doilea rand, pentru ce vrei sa stii procedurile respective? Iti voi raspunde totusi la o intrebare, pentru infractiunile specificate de tine nu exista posibilitatea protectiei martorului. Aceasta procedura se foloseste numai in cazul infractiunilor grave.

Si numai daca se impune!

Link to comment

Buna dimineata!

 

Multumesc frumos pentru raspunsul e care mi l-ati dat.

 

Ma interesa procedura pentru ca am depus o Plangere prealabila de punere in miscare a actiunii penale la Parchet si din cate cunosc acum plangerea ar trebui transmisa la Politie pentru efectuarea actelor premargatoare. In acest sens as dori sa stiu care sunt pasii pe care ii urmeaza agentii de politie (pe scurt, nu neaparat in detaliu) de la primirea adresei Parchetului si pana la finalizarea cercetarii.

 

Infractiunile reclamate de mine au fost:

- Amenintare (a amenintat noaptea in public cu bataie, omor si viol, a pornit catre locuinta mea si a fost oprit de familia lui - suntem vecini)

- Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice (a produs zgomote cu aparatura audio - manele la maximum, injuraturi de mama, morti, copii, ...gura etc - tot setul :) )

- Insulta (m-a facut prost)

- Calomnie (m-a facut pedofil) :shock:

 

Omul este cunoscut in zona ca fiind violent in fapte si exprimare.

 

Pentru acestea am propus ca martori pe toti cei care au auzit si vazut, inclusiv mama mea, tatal meu si sotia.

 

Cu multumiri anticipate pentru raspuns la intrebarea de mai sus,

SMARIN

Edited by SMARIN
Link to comment
  • Member

Procedura cu privire la efectuarea actelor premergatoare o vei sti in momentul in care esti chemat la Politie pentru audiere!

Iar in ceea ce priveste punerea in miscare a actiunii penale,se face de catre organul de cercetare penala daca considera ca  sunt temeiuri in acest sens,iar apoi face propuneri pe care le inainteaza procurorului.

La randul sau procurorul  se pronunţă asupra punerii în mişcare a acţiunii penale după examinarea dosarului, si daca este de acord cu propunerea, pune în mişcare acţiunea penală prin ordonanţă.

Ca sa sustii cele reclamate de tine trebuie sa aduci probe ,cu martori oculari si sfatul meu ar fi sa fie altii decat membrii de familie!

Edited by cipri83
Link to comment

Exista si martori, altii decat familia. :)

 

Multumesc frumos pentru raspunsuri!

 

Sper sa obtina o condamnare cu amenda penala pentru a se linisti si a nu mai teroriza toti vecinii, asa cum o face de vreo 15 ani.

Link to comment

Ca sa sustii cele reclamate de tine trebuie sa aduci probe ,cu martori oculari si sfatul meu ar fi sa fie altii decat membrii de familie!

 

Am o neclaritate - de ce membri familiei nu prea sunt luati in calcul ca martori in cauzele penale?!

 

Din cate stiu, in materie penala, martor poate fi orice persoana care are cunostinta despre savarsirea infractiunii.

 

Codul de procedura penala prevede ca invinuitu/inculpatul poate sa nu dea declaratii si faptul ca membrii familiei invinuitului nu pot fi audiati ca martori, avand in vedere sentimentele fata de invinuit. Acestia luand clar apararea invinuitului.

 

Codul de procedura penala nu vorbeste despre membri de familie ai persoanei vatamate, iar atunci unde legea nu interzice insemana ca permite.

 

Daca acest ultim aspect il coroboram cu faptul ca aoricine are cunostinta despre faptele penale poate depune declaratie ca martor, atunci insemana ca membri familiei persoanei vatamate pot fi audiati ca martori si trebuie sa se tina cont de declaratiile acestora sub sanctiunea unei eventuale marturii mincinoase.

 

Ce spuneti despre aceste aspecte, din punctul d evedere a politistului si al relatiei acestuia cu Parchetul?

Edited by SMARIN
Link to comment

In unele cazuri sotul/sotia, unii membrii ai familiei nu pot fi subiectul activ al infractiunii de marturie mincinoasa, tocmai din cauza subiectivismului cu care trateaza problema in care tu esti parte vatamata. In alta ordine de idei daca nu exista suficiente probe intr-un dosar penal PROCURORUL este cel care avizeaza sau nu Trimiterea in judecata. Politistul poate propune terminarea urmaririi penale, insa daca procurorul considera ca in fata instantei exista sansa ca inculpatul sa primeasca achitare din cauza probelor insuficiente, nu va aviza inceperea actiunii penale. Ia in calcul ca procurorul face parte din Ministerul Public, care reprezinta Statul in procesul de judecata( avocatul acuzarii) iar el are tot interesul ca autorii infractiunilor sa fie pedepsiti. De asemenea poti consulta si tu pedepsele pentru infractiunile enumerate de tine si poti vedea singur cat mult "pericol public", atrage comiterea acestora.

 

Ca o opinie personala, daca nu este recidivist (sa aiba condamnari recente pentru fapte penale savarsite cu vinovatie) va primi o amenda administrativa.

  • Upvote 1
Link to comment

Din cate ai povestit tu pe scurt, poate primi o amenda administrativa si nu mai mult. Amenintarea trebuie sa produca o temere reala pentru tine cu privire la afectarea integritatii corporale ori distrugerea de bunuri,etc. In ceea ce priveste ultrajul contra bunelor moravuri, pe langa muzica si injurii trebuie sa mai existe si eventual distrugeri de bunuri,mai multe persoane indignate de comportamentul persoanei,depinde de timpul si locul comiterii,etc.Insulta si calomnia nu prea exista si trebuie sa ai in vedere si faptul ca asa cum ai prezentat tu situatia, persoana poate fi sanctionata contraventional potrivit prevederilor art.3 pct.1 din Legea nr.61/1991 rep.si in acest caz se aplica legea mai favorabila, adica legislatia contraventionala. Deci, incurcate sunt caile Domnului...in penal.

  • Upvote 1
Link to comment

Da, asa este Dragos! Ai dreptate. Persoana este cunoscuta ca violenta, ca o persoana care pune in practica amenintarile. A amenintat ca vine in casa la mine si ma violeaza si a pornit spre locuinta, tinut fiind de familia lui. De 14 ani vecinii sunt oripilati de injuraturile lui adresate atat acestora, cat si familiei lui (se injura cu familia si isi dau diverse fluide unul altuia). Vecinii vor declara si aceste aspecte, asta daca nu cumva agentul le va dicta altceva (desi nu cred ca o va face). vecinii se tem si ei de violentele lui si fetitele minore ale vecinilor aud mereu mascarile lui. A batut mai multi vecini in anii precedenti.

Daca as putea sa obtin o condamnare (amenda penala) sunt convins ca i-ar fi teama de recidiva. faptele s-au intamplat in jurul orelor 23:00 (noaptea). S-a luat pana si de fiul meu, in varsta de 4 luni (total aiurea) - oare ce putea sa-i faca un bebelus de 4 luni?!

Edited by SMARIN
Link to comment

.... persoana poate fi sanctionata contraventional potrivit prevederilor art.3 pct.1 din Legea nr.61/1991 rep.si in acest caz se aplica legea mai favorabila, adica legislatia contraventionala. Deci, incurcate sunt caile Domnului...in penal

Stiu ca se aplica legea penala mai favorabila si nicidecum orice lege mai favorabila. Legea 61/1991 trateaza amenintarea si ultrajul impotriva bunelor moravuri ca si contraventii nu ca si sanctiuni. Legat de cele descrise de mine, agentul de politie poate sa considere ca amenintarea nu a fost de natura sa ma sperie si atunci intervine 18 indice 1 Cpen Fapta nu prezinta gradul de pericol social al unie infractiuni si trece pe contraventional, din acest moment operand L61/1991. Dar, cum faptuitprul intrecut a mai amenintat persoane si le-a batut, amenintarea lui cum ca ma bate sau ma prinde cu masina in trafic este de natura a ma alerta, mai ales ca e posibil ca eu in masina sa am si copilul de 4 luni. Ori, in astfel de situatie daca agentul de politie nu poate aprecia gravitatea reala a faptelor, urmat de o posibila toleranta a procurorului se ajunge ca infractorii sa nu fie pedepsiti decat contaventional (adica sa nu fie considerati infractori) si asa se ajunge ca pe strazi sa avem numai infractori si politia, parchetul si instantele de judecata sa aiba in permanenta de lucru.

 

Ma intreb daca astfel de fapte ar fi savarsite impotriva membrilor familiilor oamenilor legii, oare tot cu superficialitate ar fi tratate cazurile acestea.

 

A nu se intelege ca fac precizari la adresa celor de pe acest forum. Stim cu totii care e viata de dincolo de forum si cum se comporta societatea romaneasca per ansamblu. ;)

Edited by SMARIN
Link to comment

Cred ca ai facut incadrarea singura, l-ai judecat si condamnat.De ce mai astepti sa se pronunte organele de politie si procurorul? :))  Daca ai sti cata diferenta este intre teorie si practica...Imi place ca esti sigura pe tine.Tine-o tot asa :good:

Link to comment
  • Moderator

Vrei să ne convingi că există o conspiraţie prin care poliţiştii şi procurorii din ţara asta ar favoriza infractorii de teamă să nu rămână fără obiectul muncii?

Avem pe străzi numai infractori spui mai sus. Nu te contrazic deloc, dar te rog să nu pierzi din vedere şi faptul că puşcăriile din ţara asta sunt suprapopulate, iar statul român pierde procese la CEDO, în majoritatea situaţiilor pentru condiţiile din penitenciare. Chiar acum ceva vreme a apărut în presă ştirea că un fost deputat dă în judecată statul român pentru că este nefumător şi stă la puşcărie alături de infractori fumători. Şi o să câştige şi el ceva bănuţi despăgubiri. În fine ...

Revenind, îţi amintesc de asemenea că suprapopularea puşcăriilor din ţara asta se datorează acestor prostăvani, fie ei poliţişti sau procurori şi te asigur că nu există deloc o criză de infractori în România astfel încât poliţiştii sau procurorii să se teamă că vor rămâne fără obiectul muncii.

Totodată, dacă doreşti pot căuta şi nişte exemple de poliţişti agresaţi, schilodiţi sau care şi-au pierdut viaţa în încercarea lor de a-şi face treaba şi de a-i apăra atât cât pot ei şi cât le dă voie societatea prin legile ăstea de doi lei. Chiar şi exemple de cazuri de ultraj la adresa poliţiştilor în care făptuitorii nici măcar nu sunt cercetaţi sau primesc pedepse blânde pot să-ţi dau, dar nu ar fi relevant.

Link to comment

SMARIN, tot vorbesti de superficialitate la adresa politistilor, ai depus cumva o reclamatie la politie si ai fost tratata altfel decat conform legii? Vorbesti de 18 ind.1 si asociezi plangerea prealabila cu punerea in miscare a actiunii penale? Daca te consideri amenintata, mergi la sectia de politie de care apartii cu domiciliul si depune o plangere impotriva individului. Degeaba faci incadrari juridice pe forum, daca nu faci ceva concret. Succes!

Scuze, am facut aceeasi greseala, te-am considerat femeie...inca o data iti cer scuze!

Scuze, am facut aceeasi greseala, te-am considerat femeie...inca o data iti cer scuze!

Link to comment

Salutare, teolucian63!

 

Am sunat la 112, echipajul care s-a prezentat a incheiat cu mine un PV din care reiesea ca s-a prezentat la fata locului echipa. La orele 23:30 cand a sosit echipajul spiritele erau calme, faptuitorul intrase in casa. Am specificat politistilor ca pot intreba vecinii despre cele semnalate de mine la 112. Ei au spus ca daca eu nu stiu numele de familie al faptuitorului lor le este putin mai geu sa-l identifice desi stiau localitatea, strada si numarul, prenumele faptuitorului (un prenume mai rar, nu prea comun), numarul masinii proprietatea faptuitorului. Din data de 31 august si pana la 23 septembrie politistii nu au intreprins nicio actiune in vederea constatatrii si sanctionarii contraventionale a faptuitorului. Actiunea a demarat deabia dupa inregistrarea plangerii la parchet si transmiterea acesteia de la parchet la sectia de politie (este vorba de politistii d ela un post de politie dintr-o comuna).

 

Pe 23 am dat eu declaratia si tot pe 23 faptuitorul stia deja care sunt martorii.

 

Atunci, daca nu discutam despre superficialitatea lor, putem discuta despre neprofesionalism sau despre complicitate cu faptuitorul. De ce spun asta, pentru ca echipajul care s-a prezentat in urma apelului la 112 au spus ca-l stiu pe faptuitor (bineinteles il stiau dupa reclamatiile pe care le avea, de "poama buna"), dar faptuitor care era in relatii foarte bune cu fostul sef de post....

 

Cum spunea un coleg mai sus "Incuracte sunt caile Domnului"!

Edited by SMARIN
Link to comment

SMARIN, nu te supara dar fiecare parte crede ca politistul il favorizeaza pe celalalt...si apoi, nu-mi vine sa cred ca un nenorocit, unul singur a "terorizat" vreme de 14 ani o localitate intreaga!!! Ma abtin de la alte comentarii...avand in vedere ca esti de genul masculin...

Link to comment

Nu o localitate intreaga, ci oamenii cu care se invecineaza. (este un "brunet").

 

In fine, am inteles ce trebuia privitor la procedura plangerii prealabile dpv al politistului. Ceea ce stiam era numai din manualele de drept, dar cum practica nu e tot una cu teoria, c'est la vie!

 

Va multumesc pentru discutii si in speranta ca nu am suparat vreun interlocutor de pe forum va doresc numai bine si succes in activitatea voastra care pe cat este de periculoasa (uneori sau deseori) pe atat este de frumoasa si onorabila.

 

SMARIN

Link to comment

Buna ziua!

 

Revin la subiectul discutat aici cu rugamintea de am sfatui ce sa fac in continuare pentru ca acum am aflat ca individul asta care m-a amenintat ca vine peste mine in curte sambata (dupa 1 luna de la amenintare) a sarit gardul la mine in curte. Azi mi-au spus vecinii ca l-au vazut (deci patrundere fara drept pe timpul noptii).

 

Ma sfatuiti sa fac o noua plangere prealabila sau sa fac o comunicare catre organele de cercetare penala pentru completarea declaratiei pe care am dat-o saptamana aceasta pentru plangerea deja inregistrata?

Link to comment

SMARIN, nu mai faci nici o plangere "prealabila de punere in miscare a actiunii penale". Iei legatura cu politistul caruia i-a fost repartizata plangerea initiala si îi spui ca doresti sa completezi declaratia precedenta. In schimb, trebuie sa discuti cu vecinii care ti-au spus ca individul reclamat de tine a intrat in curtea ta si ca vor fi nevoiti sa declare in scris ce au vazut. Dupa ce ai discutat cu ei si ati ajuns la un numitor comun, iei legatura cu politistul care instrumenteaza plangerea ta. Succes!

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.