Jump to content
POLITISTI.ro

Solicitare în lucrare diversă conform art. 170 CPP?


freedeluder

Recommended Posts

Vreau să supun dezbaterii publice următoarea speță:

 

Am o lucrare diversă cu un cetățean care se constituie parte civilă pentru suma de 1 euro, întrucât la un moment dat a fost trimis de pe telefonul lui un sms către un număr de telefon cu suprataxă și a primit un mesaj de confirmare de la un alt număr gen 1234, număr scurt din genul celor cu suprataxă, care confirma plata sumei de 1 euro.

 

Am luat legătura cu operatorul care are în administrare numărul cu suprataxă și se pare că este neatenția reclamantului, care, folosind o aplicație pe telefonul android, citind termenii și condițiile, a acceptat varianta PRO, această aplicație fiind o variantă plătită, iar pentru a efectua plata, se trimitea un sms de fix 1 euro către acel număr cu suprataxă.

 

Eu pot să clasez lucrarea și să mă fac că plouă, dar ar fi mai elegant să obțin date oficiale de la numărul cu suprataxă care să-mi susțină clasarea. Asta pe lângă procesul-verbal.

 

Ca să obțin aceste date, ar trebui să dispun prin ordonanță în baza art. 170 CPP să-mi trimită omul ăla care are în administrare numărul cu suprataxă, care a fost modalitatea prin care a fost trimis acel SMS.

 

Întrebarea este următoarea: Am eu posibilitatea să fac o ordonanță dacă nu sunt în cadrul procesului penal? 

 

Pentru că dacă o înregistrez în registrul de lucrări penale, sunt obligat să iau număr unic și să se pronunțe un procuror. Adică nu mai pot da clasare pe o faptă care nu pare deloc infracțiune, dar pe care nu o pot proba că nu este infracțiune pentru că nu pot face acte. (Adică e calea lungă)

 

Astfel încât, nu mai văd rostul lucrărilor înregistrate la divers, pentru că nu poți face alte acte în ele decât un proces verbal. Sau o sută. Depinde de situație. Asta bineînțeles, în afara plângerilor care vizează că spiritele au furat bușonul de la panoul electric sau petițiile anonime.

 

Voi ce ziceți?

  • Upvote 2
Link to comment

Treci petitia in penal si dai direct clasare pe litera a.....

E logic faptul ca nu poti sa faci acte procesual penale intr-o lucrare cu caracter general,

Procedura de inregistrare in registrul lucrarilor penale implica obtinerea numarului unic de la parchet.


eventual dai o renuntare la u.p....depinde si de cum suna sesizarea persoanei.

  • Upvote 2
Link to comment

Păi nu se știe de unde răsare vreo idee care revoluționează CPP-ul. 

Din această cauză am lansat acest brainstorming. 

 

Probabil că o să aleg varianta lungă și o s-o înregistrez în registrul de lucrări penale până la urmă, asta imediat ce o să mă hotărăsc la încadrarea juridică.

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.