Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Controverse obisnuite intre soferi


blindshutter
 Share

Question

Buna ziua,

 

Modificarile succesive ale Codului Rutier au generat anumite controverse intre soferi si as dori sa stiu, daca se poate, cum rezolva Politia Rutiera urmatoarele fapte. Va multumesc anticipat!

 

1. Depasirea prin dreapta

 

post-10447-0-99369100-1374851687_thumb.j

 

Este usor de inteles ca masina care circula fara a-si schimba directia efectueaza ceea ce in limbaj obisnuit se numeste 'devansare'.

 

Intrebarea care revine periodic pe forumuri este: in primul caz, in care masina a efectuat manevra de schimbare a directiei pentru a trece de masina (mai lenta) din fata sa, a efectuat o devansare (deci manevra e legala), sau o depasire? In cazul acesta, manevra este legala, sau ilegala, avand in vedere ca art. 45 din Codul Rutier specifica faptul ca depasirea se efectueaza numai prin stanga?

 

Acest numai prin stanga este interpretat de Politie ca fiind o obligatie, sau se refera doar la definirea 'depasirii'?

 

 

2. Flashurile in trafic

 

Folosirea incorecta a luminilor de drum este penalizata, dar nu am regasit in Codul Rutier si in Regulament detalii in privinta a ceea ce inseamna, de fapt, folosirea incorecta a acestor lumini. Mai precis, in afara specificarii ca trebuie folosite luminile de intalnire si nu cele de drum daca noaptea vine o alta masina din sens opus in 200 de m, nu am regasit alte restrictii (normal, se aplica acum si pt vehiculele din acelasi sens).

 

Asadar:

 

a. Flashurile (folosirea intermitenta a luminilor de intalnire cu cele de drum) date celorlalti participanti la trafic care circula pe sensul opus (pentru a semnaliza prezenta unui radar, cum se obisnuieste) este legala sau ilegala? Daca este ilegala, ce articol de lege este invocat, in afara art. 108 din Codul Rutier? Daca este invocat doar acesta, care sunt bazele pe care se considera ca acest gen de flashuri sunt ilegale?

 

b. Flashurile date unei masini mai lente aflate in fata ta sunt legale, sau ilegale? Daca sunt ilegale, care este justificarea data in procesul verbal?

 

Intreb pentru ca, desi nu folosesc niciodata luminile de drum pentru a-i agresa pe altii mai lenti de pe banda II, am inca obiceiul de a semnala radarul celorlalti participanti din trafic si vreau sa stiu daca acest lucru este considerat a fi legal/ilegal.

 

Multumesc foarte mult pentru un raspuns din partea politistilor prezenti pe acest forum. :)

Edited by blindshutter
  • Upvote 1
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Administrator

Fiecare utilizator este identificat printr-un singur nume de utilizator (user). Înregistrarea sub alt nume a aceleiaşi persoane se numeşte "clonă". Clonele sunt interzise pe acest website.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.