Jump to content
POLITISTI.ro

Aplicarea sancțiunilor în lipsa contravenientului


21135

Recommended Posts

Bună ziua,

Vă deranjez cu niște întrebări pe care ne lasă nedumeriți pe mulți dintre noi.

Agentul constatator din cadrul poliției rutiere poate să sancționeze contravenientul în lipsa lui având la dispoziție filmările de la  sistemul de camere radar și trecere pe roșu fixe/inteligente precum cele omologate de la Timișoara?

Poate să înceapă de la birou, nefiind la locul faptei, demersurile pentru identificarea și mai apoi sancționarea contravenientului?

Fiind un sistem relativ nou pe care îl știu momentan în Timișoara și alte 2 orașe, cel al detectării trecerii pe roșu, este deja o metoda în uz a polițiștilor de a aplica amenzi "de la distanță" prin folosirea lui?

Mulțumesc și sper să aflu un răspuns din partea dvs.

 

Link to comment
  • Moderator

Legislaţia permite aplicarea sancţiunilor contravenţionale şi în lipsa contravenientului.

Art. 26
(1) Dacă agentul constatator aplică şi sancţiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se menţiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faţă de celelalte persoane cărora trebuie să li se comunice copia de pe procesul-verbal, dacă sunt prezente la încheierea acestuia.
(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii.

 

 

Link to comment

Mulțumesc pentru răspuns!

Având în vedere ce am scris eu mai sus și citind art. 109 alin. 1 din OUG 195/2002, conform căruia «constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier», se înțelege prin "direct" că agentul ar trebui să fie prezent la locul și data faptei respective și prin urmare, nu se poate lua o măsură legală împotriva conducătorului auto. 

Vreau să spun că se bat cap în cap cele două legi în acest context din câte înțeleg eu.

Mai ales că nu știu sigur dacă agenții au voie să folosească acele aparate ca probă (chiar dacă sunt omologate) atât timp cât nu se află în posesia lor, ci a primăriilor. 

Mă puteți lămuri vă rog asupra situației legale în contextul afișat de mine?

Link to comment
  • 7 months later...

Buna ziua 

Acum cateva zile, am fost oprit de politia rutieră pe motiv ca nu aveam centura. Intre timp sau uitat pe la masina si au observat că am doar un triunghi reflectorizant si nu 2. Mi-au dat amenda  pt nepurtarea centurii( 2 puncte )  iar in legătură cu triunghiul mi-au spus ca se m-ai gandesc daca imi da amenda si o primesc acasa prin poștă.Intrebarea mea este

Este legal să scrii o amendă de contraventie in lipsa persoanei care a produs fapta , tinand cont ca ai lasato sa plece de buna voie ? 

Nu zic ca nu se poate , pixul si foaie sunt la dansii , vreau doar sa știu dacă este legal, in caz contrar să iau măsuri.

 

 

 

Link to comment
  • Moderator

Da, este legal şi poţi fi sancţionat în lipsă.

Ordonanţa 2 din 2001 - regimul juridic al contravenţiilor:

Art. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Art. 26
(1) Dacă agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică și față de celelalte persoane cărora trebuie să li se comunice copia de pe procesul-verbal, dacă sunt prezente la încheierea acestuia.
(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.