Darya Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Daca masina a suferit un accident si este avariata, dar nu chiar asa de grav, doar un stop spart si o indoitura in spate, cat timp pot circula cu masina asa? Exista un termen in care am obligatia sa o repar? Cat timp pot sa merg cu masina avariata? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Solution Marius Posted February 13, 2013 Moderator Solution Share Posted February 13, 2013 Da există. În Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai: [...] 20. Să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Potrivit OUG 195/2002 republicată, respectiv art.148/alin.20 conducătorilor de autovehicule le este interzis să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darya Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Si daca nu am bani sa o repar in 30 zile, ce pot sa fac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Obligativitatea reparației constă în faptul că după cele 30 de zile nu ai voie să circuli pe drumurile publice. Dacă ai depășit această perioadă ai voie să efectuezi reparația, dar fără a circula pe drumurile publice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darya Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Daca, de exemplu nu respect acest termen si sunt oprita la volan de un domn politist, de unde poate sa stie el daca au trecut cele 30 zile? Cum poate stii cu siguranta cand a avut loc accidentul? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted February 13, 2013 Moderator Share Posted February 13, 2013 E foarte simplu. Când un poliţist te opreşte şi constată că maşina ta este avariata, prezintă urme de accident, îţi solicită şi ai obligatia să-i prezinţi autorizaţia de reparaţie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 (edited) Pentru că va observa că ai autoturismul lovit și îți va cere autorizația de reparație. Iar dacă prin absurd te va bate gândul să spui că nu o ai, primești amenda garantat pentru lipsa documentelor. Edited February 13, 2013 by Dan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darya Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Care amenda este mai mare? Amenda pentru lipsa documentelor sau cea pentru depasirea termenului de 30 zile in care am obligatia sa repar masina? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 De ce nu citești Codul Rutier ? Nu trebuia să cunoști aceste lucruri având în vedere că ai susținut un examen în urma căruia ai obținut permisul de conducere ? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darya Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Am incercat sa caut, dar nu ma descurc, e prea incurcat si nu am inteles mare lucru. Multumesc oricum pentru raspunsurile voastre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted February 13, 2013 Moderator Share Posted February 13, 2013 Problema e mai complexă decât pare la prima vedere şi te sfătuiesc să ai permanent asupra ta autorizaţia de reparaţie, în cazul în care autoturismul tău prezintă urme de accident. Dacă maşina este avariată şi nu poţi prezenta o autorizaţie de reparaţie, vei ridica suspiciuni, iar poliţistul este îndreptăţit/obligat să facă cercetări mai amănunţite. Poţi fi suspectată că ai comis un accident rutier şi ai părăsit faţa locului, iar cel mai probabil vei fi condusă la sediul poliţiei, unde vei sta până la clarificarea situaţiei, vei fi nevoită să dai declaraţii scrise şi aşa mai departe. În concluzie, te asigur că NU merită. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdanCVB Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Daca, de exemplu nu respect acest termen si sunt oprita la volan de un domn politist, de unde poate sa stie el daca au trecut cele 30 zile? Cum poate stii cu siguranta cand a avut loc accidentul? Darya, daca nu ai aruncat un pic ochii pe autorizatia de circulatie, vezi ca acolo scrie o data in care a fost eliberata. Si de la data aia nu e greu sa calculezi 30 de zile... De acolo stie domnul politist ca nu ai reparat-o in termenul de 30 de zile... Link to comment Share on other sites More sharing options...
geutz Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 O completare: daca s-a facut o constatare amiabila si nu s-a mai ajuns la politie, formularul respectiv tine loc de autorizatie de reparatie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TechnoCop Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Deasemenea in constatarea amiabila mentionezi data incheierii si in momentul prezentarii acesteia politistului, se va observa ca au trecut 30 de zile sau nu de la incheierea ei. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyprusboy89 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 @Initiatoare: tu nu te-ai prezentat la politie, asa e? Nici constatare amiabila nu ai incheiat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
EdgeGL Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Art. 98 .. 2. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. 3. Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. 4. Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele: a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda; b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda; c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda; d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda; e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda. Art. 99 1. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice: ...7) conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei; Art. 100 1. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice ...g) neprezentarea la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, cu exceptia cazurilor prevazute la art.79 alin.(2). Art. 108 1. Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza: .. c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte: ..2) refuzul inmanarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, al celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului; Cred ca astea sunt toate articolele care te intereseaza, atat daca nu ai declarat accidentul la politie cat si daca l-ai declarat dar nu ai documentele necesare la tine.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manicclaudiu Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Bună am și eu o întrebare în legătură cu circulația unei mașini avariate. Stiu ca am dreptul 30 zile de la accident sa mai circul. Dar dacă am intrarea în service acceptata și aștept ca asigurarea sa dea acceptul pt suplimentul de piese și sa trimită piesele, mai pot circula cu masina dacă au trecut cele 30 de zile? În ce condiții se poate prelungi autorizația de reparație? Va mulțumesc! Și de unde se poate obține autorizația în caz ca se poate prelungi. Accidentul a avut loc în alta localitate decât cea de domiciliu. Mulțumesc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
genessys30 Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Nu există așa ceva. Autorizațiile de reparație nu se prelungesc, iar art. 148/20 din OUG 195/2002 este destul de clar și anume că este interzisă circulația cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
junyore Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Salut! De curand am avut un accident in care am avut urmatoarele avarii: parbriz spart, far spart, oglinda sparta. De la politie mi s-a eliberat o autorizatie de reparare. Acum , problema este urmatoarea: Accidentul a avut loc pe data de 18 septembrie si itp-ul mi-a expirat pe 19. Nu a avut rost sa ma duc sa fac itp-ul pe 19 pentru ca nu imi dadeau aviz favorabil daca aveam masina asa. De la politie mi-au spus ca pot circula daca am autorizatia asta de reparare, dar nu sunt sigur daca este chiar asa . Intrebarea mea este daca pot circula asa pana o repar si dupa sa fac itp-ul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
genessys30 Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Nu, nu poți circula. Avaria este avarie iar pentru asta se eliberează, de către poliție, o autorizație de reparație fără de care nici un service nu-ți repară mașina, însă inspecția tehnică periodică este altceva. Aceasta este o garanție a faptului că mașina nu pune probleme tehnice și poate fi utilizată pe drumurile publice. Legislația nu specifică nicio derogare în sensul acesta ci doar că fără ITP valabil, nu poți circula. Repară-ți mașina, verifică să n-aibă nicio problemă, apoi mergi de fă-ți ITP-ul. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorin12 Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 (edited) Buna ziua ,am avariat masina in curte , s-a stricat usa din fata si putin aia din spate, acuma am schimbat usa din fata cu una albastra , tin sa precizez ca masina e rosie, si cea din spate am reparat-o da nu i-am dat vopsea,e in kit. se poate circula asa cu ea sau macar daca asi vopsi usa din spate doar , si pe cea albastra sa o las asa ar avea ceva ? Edited February 15, 2017 by sorin12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted February 16, 2017 Moderator Share Posted February 16, 2017 în urmă cu 13 ore, sorin12 a scris: am schimbat usa din fata cu una albastra , tin sa precizez ca masina e rosie, si cea din spate am reparat-o da nu i-am dat vopsea Sper că ai autorizaţie de reparaţie eliberată de poliţie, în caz contrar Codul Penal spune: Art. 340 - Nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor ... (4) Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Te sfătuiesc să mergi urgent la poliţia rutieră şi să-ţi rezolvi problema. Oricum, preventiv am timis deja un e-mail de informare către IPJ Sibiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorin12 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Da am autorizație de reparație!😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malagaaxin Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Buna ziua tuturor am o intrebare legata despre circulatia in Romania cu un autoturism înmatriculat în Germania cara a suferit un accident rutier dar este în condiții de a circula , este vreo problemă sau o să primesc o amendă dacă ajung în țară ? Problema este că în Germania nu există termen legal pentru a repararea autovehiculelor ca la noi ( 30 zile ) . Accidentul sa intamplat pe data de 14 februarie și eu ajung în România pe data de 16 Martie cu intenția de a repara autoturismul. Vă mulțumesc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts