Jump to content
POLITISTI.ro

Darya
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Daca masina a suferit un accident si este avariata, dar nu chiar asa de grav, doar un stop spart si o indoitura in spate, cat timp pot circula cu masina asa?

Exista un termen in care am obligatia sa o repar? Cat timp pot sa merg cu masina avariata?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
  • Solution

Da există.

În Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai:

[...]

20. Să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

Link to comment
Share on other sites

Potrivit OUG 195/2002 republicată, respectiv art.148/alin.20 conducătorilor de autovehicule le este interzis să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

Link to comment
Share on other sites

Obligativitatea reparației constă în faptul că după cele 30 de zile nu ai voie să circuli pe drumurile publice. Dacă ai depășit această perioadă ai voie să efectuezi reparația, dar fără a circula pe drumurile publice.

Link to comment
Share on other sites

Daca, de exemplu nu respect acest termen si sunt oprita la volan de un domn politist, de unde poate sa stie el daca au trecut cele 30 zile?

Cum poate stii cu siguranta cand a avut loc accidentul? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
:D E foarte simplu. Când un poliţist te opreşte şi constată că maşina ta este avariata, prezintă urme de accident, îţi solicită şi ai obligatia să-i prezinţi autorizaţia de reparaţie.
Link to comment
Share on other sites

Pentru că va observa că ai autoturismul lovit și îți va cere autorizația de reparație. :clip: Iar dacă prin absurd te va bate gândul să spui că nu o ai, primești amenda garantat pentru lipsa documentelor.

Edited by Dan
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Care amenda este mai mare?

Amenda pentru lipsa documentelor sau cea pentru depasirea termenului de 30 zile in care am obligatia sa repar masina?

Link to comment
Share on other sites

De ce nu citești Codul Rutier ? Nu trebuia să cunoști aceste lucruri având în vedere că ai susținut un examen în urma căruia ai obținut permisul de conducere ?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Problema e mai complexă decât pare la prima vedere şi te sfătuiesc să ai permanent asupra ta autorizaţia de reparaţie, în cazul în care autoturismul tău prezintă urme de accident.
Dacă maşina este avariată şi nu poţi prezenta o autorizaţie de reparaţie, vei ridica suspiciuni, iar poliţistul este îndreptăţit/obligat să facă cercetări mai amănunţite.
Poţi fi suspectată că ai comis un accident rutier şi ai părăsit faţa locului, iar cel mai probabil vei fi condusă la sediul poliţiei, unde vei sta până la clarificarea situaţiei, vei fi nevoită să dai declaraţii scrise şi aşa mai departe.
În concluzie, te asigur că NU merită.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Daca, de exemplu nu respect acest termen si sunt oprita la volan de un domn politist, de unde poate sa stie el daca au trecut cele 30 zile?

Cum poate stii cu siguranta cand a avut loc accidentul? :)

Darya, daca nu ai aruncat un pic ochii pe autorizatia de circulatie, vezi ca acolo scrie o data in care a fost eliberata. Si de la data aia nu e greu sa calculezi 30 de zile... De acolo stie domnul politist ca nu ai reparat-o in termenul de 30 de zile...

Link to comment
Share on other sites

O completare: daca s-a facut o constatare amiabila si nu s-a mai ajuns la politie, formularul respectiv tine loc de autorizatie de reparatie.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Deasemenea in constatarea amiabila mentionezi data incheierii si in momentul prezentarii acesteia politistului, se va observa ca au trecut 30 de zile sau nu de la incheierea ei.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Art. 98

..

2. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

3. Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

4. Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;

b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;

e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

 

Art. 99

1. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:

...7) conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei;

 

Art. 100

1. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice

...g) neprezentarea la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, cu exceptia cazurilor prevazute la art.79 alin.(2).

 

Art. 108

1. Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:

..

c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:

..2) refuzul inmanarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, al celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului;

 

Cred ca astea sunt toate articolele care te intereseaza, atat daca nu ai declarat accidentul la politie cat si daca l-ai declarat dar nu ai documentele necesare la tine.. B-)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Bună am și eu o întrebare în legătură cu circulația unei mașini avariate.  Stiu ca am dreptul 30 zile de la accident sa mai circul. Dar dacă am intrarea în service acceptata și aștept ca asigurarea sa dea acceptul pt suplimentul de piese și sa trimită piesele, mai pot circula cu masina dacă au trecut cele 30 de zile? În ce condiții se poate prelungi autorizația de reparație? 

Va mulțumesc! 

Și de unde se poate obține autorizația în caz ca se poate prelungi. Accidentul a avut loc în alta localitate decât cea de domiciliu. 

Mulțumesc! 

Link to comment
Share on other sites

Nu există așa ceva. Autorizațiile de reparație nu se prelungesc, iar art. 148/20 din OUG 195/2002 este destul de clar și anume că este interzisă circulația cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

 

Link to comment
Share on other sites

Salut!

De curand am avut un accident in care am avut urmatoarele avarii: parbriz spart, far spart, oglinda sparta. De la politie mi s-a eliberat o autorizatie de reparare. Acum , problema este urmatoarea: Accidentul a avut loc pe data de 18 septembrie si itp-ul mi-a expirat pe 19. Nu a avut rost sa ma duc sa fac itp-ul pe 19 pentru ca nu imi dadeau aviz favorabil daca aveam masina asa. De la politie mi-au spus ca pot circula daca am autorizatia asta de reparare, dar nu sunt sigur daca este chiar asa . Intrebarea mea este daca pot circula asa pana o repar si dupa sa fac itp-ul.

Link to comment
Share on other sites

Nu, nu poți circula. Avaria este avarie iar pentru asta se eliberează, de către poliție, o autorizație de reparație fără de care nici un service nu-ți repară mașina, însă inspecția tehnică periodică este altceva. Aceasta este o garanție a faptului că mașina nu pune probleme tehnice și poate fi utilizată pe drumurile publice. Legislația nu specifică nicio derogare în sensul acesta ci doar că fără ITP valabil, nu poți circula. Repară-ți mașina, verifică să n-aibă nicio problemă, apoi mergi de fă-ți ITP-ul.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Buna ziua ,am avariat masina in  curte , s-a stricat usa din fata si putin aia din spate, acuma am schimbat usa din fata cu una albastra , tin sa precizez ca masina e rosie, si cea din spate am reparat-o da nu i-am dat vopsea,e in kit. se poate circula asa cu ea sau macar daca asi vopsi usa din spate doar , si pe cea albastra sa o las asa ar avea ceva ?

Edited by sorin12
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
în urmă cu 13 ore, sorin12 a scris:

am schimbat usa din fata cu una albastra , tin sa precizez ca masina e rosie, si cea din spate am reparat-o da nu i-am dat vopsea

Sper că ai autorizaţie de reparaţie eliberată de poliţie, în caz contrar Codul Penal spune:

Art. 340 - Nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor
...
(4) Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Te sfătuiesc să mergi urgent la poliţia rutieră şi să-ţi rezolvi problema. Oricum, preventiv am timis deja un e-mail de informare către IPJ Sibiu. :clip:

Link to comment
Share on other sites

Buna ziua tuturor am o intrebare legata despre circulatia in Romania cu un autoturism înmatriculat în Germania cara a suferit un accident rutier dar este în condiții de a circula , este vreo problemă sau o să primesc o amendă dacă ajung în țară ? Problema este că în Germania nu există termen legal pentru a repararea autovehiculelor ca la noi ( 30 zile ) . Accidentul sa intamplat pe data de 14 februarie și eu ajung în România pe data de 16 Martie cu intenția de a repara autoturismul.

 

Vă mulțumesc

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.