Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Speta

Este depistat in trafic, conducatorul auto X, care prezinta organelor de politie un RCA expirat si nici nu poate face dovada ca are o asigurare valabila la o societate de asigurari. Conducatorul X sustine ca autovehiculul nu ii apartine, fapt ce reiese si din certificatul de inmatriculare.

Solutie:

- retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor

- conducatorul auto este sanctionat contraventional conform art. 101, al. 1, pct. 18 din OUG 195/2002R, pentru nerespectarea obligatiei de a avea asupra sa documentele prevazute de art. 35, al. 2 din acelasi act normativ

- proprietarul auto va fi sanctionat contraventional, in lipsa(conducatorul auto va fi folosit ca martor asistent la intocmirea procesului-verbal), conform art. 64 din L 136/2011, pentru incalcarea obligatiei de asigurare prevazuta la art. 48 si 56 din acelasi act normativ

"Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse

înmatriculării/înregistrării în România, precum si tramvaie au obligaia să se asigure

pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de

vehicule în limitele teritoriale de acoperire si să menină valabilitatea contractului de

asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si să aplice pe parbrizul vehiculului

sau în alt loc vizibil din exterior vigneta."

Astept solutii si interpretari. Multumesc :)

Edited by Warren
Link to comment

La noi se retin placutele si CI (fara valabilitate evident), iar in momentul in care proprietarul se prezinta sa le ridice se intocmeste PV. Daca vine alta persoana cu procura atunci e trecuta la martor...

Link to comment

conducatorul auto inainte de a pleca in cursa are obligatia sa verifice documentele

nu mi se pare corect sa aplici sanctiunea proprietarului autoturismului daca sa presupunem ca acesta a vandut autoturismul de mai mult timp iar noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termenul legal.

si alta speta poate proprietarul autoturismului este decedat cui aplici sanctiunea ?

in concluzie eu consider ca este corect sa aplicam sanctiunea conducatorului auto iar daca acesta se considera nedreptatit sa rezolve el problema cu cel care i-a dat masina imprumut.

Edited by 25tess
Link to comment

25tess si cristm, eu va inteleg punctele de vedere, nimic gresit :). Dar in cazul spetei este vorba ca soferul prezinta o asigurare expirata sau nu poate face dovada ca este asigurat la data verificarii, iar acesta sustine ca auto nu ii apartine. Aici ar fi nevoie sa se aplice 2 sanctiuni, prima conducatorului auto pentru ca nu are toate documentele asupra sa, iar cea de-a doua proprietarului auto care nu are RCA.

Link to comment

Clarr si ai retii C I si placutele cu numerele,si ca sa fi sigur ca nu are Rca daca ai telefon cu internet verifici in Cedam :)

Edited by cristm
 • Upvote 1
Link to comment

Eu i-as aplica sanctiunea conducatorului auto care a fost depistat in trafic conducand auto fara a avea polita de asigurare obligatorie valabila.E problema lui daca nu a verificat documentele inainte de a pleca la drum, dar are calitatea de conducator auto si se supune controlului (verificarii tuturor documentelor).Practic in circulatia pe drumurile publice respectivul conducator auto a fost depistat conducand un auto, prin urmare, suporta si consecintele! Este punctul meu de vedere!!!

Link to comment
 • Member

chiar daca ti-a prezentat pentru control o polita RCA expirata, eu te sfatuiesc sa-l sanctionezi numai la lipsa acte(art.147) fiindca nu are sa-ti prezinte polita ce se presupune a fi valabila- mai ales ca nici nu-i masina lui. Cat despre proprietar, eu nu vad ce ai cu el? de ce il sanctionezi? ca nu are polita RCA incheiata? si ce daca? nu el a condus-o.astea-s sfaturile mele; deciziile sunt ale tale;)

Link to comment

Nu am spus ca-l sanctionez pe proprietar Vinetu. Am spus ca-l sanctionez pe conducatorul auto depistat cu polita de asigurare expirata(cu conditia sa mi-o prezinte si sa vad ca este expirata).El are calitatea de conducator auto, el sa suporte consecintele OUG 195/2002 R. Ce ne facem daca tinerii teribilisti conduc masini proprietatea parintilor si ii depistam cu asigurarea expirata ? II lasam ? eu am avut o speta de genul si desi m-a contestat a pierdut procesul pentru ca asigurarea era expirata si instanta a retinut acest lucru, desi conducatorul auto nu era acelasi cu proprietarul !

Link to comment
 • Member

da SYL. Nu zice nimeni sa-i lasam. Eu am zis punctul meu de vedere;) Daca domnul conducator auto este serios si recunoaste ca are polita RCA obligatorie expirata poti linistit sa-l sanctionezi pt lipsa RCA dar in speta de sus cond auto nu este proprietarul autoturismului condus si nu stie sigur situatia asa ca, eu am zis parerea mea, cand nu suntem siguri ca nu are RCA valabil sa-i sanctionam la lipsa acte. Acum face fiecare cum crede. Si eu i-am luat unui tanar talonul si placutele fiindca mi-a prezentat o polita RCA expirata si mi-a zis ca nu stie daca are RCA valabil sau nu fiindca masina este a patronului unde lucreaza iar dupa 2 ore a ajuns la post si patronul sau si m-a cautat sa-mi arate ca are RCA:)) I-am explicat omului ca pv este deja scris, ca nu aveam cum sa stiu eu daca are sau nu RCA valabil si ca nu pot sa-i dau inapoi talonul si placutele ci trebuie sa mearga la Serv Rutier dupa ele in ziua urmatoare.

Asa ca revin si precizez ca face fiecare cum crede ca este mai bine-FLER/INTUITIE de MOMENT:)- dar ca eu zic, parerea mea, ce sigur e sigur: lipsa doc-147. Multumesc!

Link to comment

Sunt de acord cu SYL. Se sanctioneaza conducatorul auto depistat in trafic retinandu- i- se certificatul de inmatriculare si placutele cu numere. Proprietarul nu are nici o treaba ci numai atunci cand trebuie sa se prezinte la Serviciul Rutier pentru a recupera talonul si cu placutele (numai proprietarul le ridica). Conducatorul auto trebuie sa aiba asupra sa documentele personale cat si ale auto condus. El trebuia sa verifice documentele masinii inainte de a o conduce.

Link to comment

Conducatorul auto este sactionat conform l egii 136 cu amenda de 1000-2000 lei fara jumatate din minim, se retin placutele si certificatul de inmatriculare. Nu uitati sa scrieti pe dovada cate placute retineti 1 sau 2.

Cum a zis si 25 tess cond auto are obligatia sa verifice documentele, lui trebuie aplicata sanctiunea.

In plus fapta este prevazuta de lege speciala si trebuie aplicata sanctiunea din legea speciala nu din OUG 195.

Edited by Rusy
Link to comment

Art. 68. - Contraventiilor prevazute la art. 63 si 64 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare, in masura in care acestea nu sunt contrare prevederilor prezentei legi. (lg 136/1995 privind asigurarile

Art 109 alin 9 din oug 195/2002 spune: Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă referitoare la contravenţii se completează cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr.

2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi

completările ulterioare, dacă prin prezenta ordonanţă de urgenţă nu se dispune altfel.Din ce am citit eu aici si la oug 195/2002 e clar jumate din minim si la lg asigurarilor acelasi lucru.25tess m-a lamurit :emo-yessir:

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

daca se poate un raspuns la aceasta speta:

conducator auto oprit, control documente, prezinta rca expirat. luat masura sanctionarii conform legii. conducatorul auto luat legatura cu brokerul de asigurari care i a activat rca instantaneu incepand cu data sanctionarii acestuia. poate sa depuna contestatie. mentionez ca a platit amenda pentru ca sa isi ridice placutele de inmatriculare.

Link to comment

La orice proces verbal se poate depune contestatie, finalitatatea tine de judecator. daca va depune faci adresa la BAAR sa-ti comunice data si ora cand a fost intocmita polita de asigurare. Sigur va fi ora mai tarzie decat e scrisa in procesul verbal.

 • Upvote 1
Link to comment

da este adevarat dar este valabila pe toata ziua respectiva. acea persoana i a declarat politistului ca vine de la inmormantare si a a mai avut niste necazuri care l au facut sa uite de asigurare. in timp ce era sanctionat brokerul i a activat rca pe cedam dar acesta nu a vrut sa mai verifice. poate il sanctiona doar pentru lipsa acte

Link to comment
 • Moderator

Nu exista asa ceva, nu e valabila pe toata ziua, ci de la ora incheierii incolo, nu functioneaza retroactiv. CEDAM-ul implementeaza automat asigurarea in momentul in care este achitata, fiind inclusa inclusiv ora la care a fost incheiata. Sa vedem cum explica stimabilul conducator auto in fata instantei incheierea unei polite RCA in acelasi timp cu procesul-verbal de contraventie. Daca nu era oprit de politie, mai mergea mult si bine. Sa fim seriosi.

Edited by Cristi
 • Upvote 1
Link to comment

l.Din ce am citit eu aici si la oug 195/2002 e clar jumate din minim si la lg asigurarilor acelasi lucru.25tess m-a lamurit :emo-yessir:

trebuie prevazut express in lege ca poate achita jumatate din minim in 48 h..nu este necesar sa scrie ca ii sunt aplicabile prevederile og 2/2002

 • Upvote 2
Link to comment
 • 3 weeks later...

La aceasta speta cum m-am gandit eu asa in anumite situatii: 1)autovehicul vandut , conducatorul auto este oprit in trafic nu are asigurarea, poti s mergi p premiza ca ori nu o are incheiata fiind expirata sau poate a uitat-o acasa sau la fostul proprietar, ma gandesc ca nu ar fi logic sa il sanctionez pe fostu proprietar al masinii ca mna el ce vina are.

2) in general multi isi cumpara masini le trec p ei dar le conduc copii sau alti membrii din familie si ei nu prea mai au legatura cu masina in sine.

Asa imi da o parere ca aceasta constatare pe care ar trebui sa o facem nush e interpretabila in functie de ce...unii ar zice de ce nu l-ai sanctionat pe conducator, altii de ce nu p proprietar , pana la urma cum ar fi mai bine incat sa fi si tu impacat ca ai actionat corect?

Link to comment
 • 3 months later...

de fiecare data cand opresc in trafic aceeasi masina cu numere de Anglia, conducatorul spune ca nu are actele la el...in afara de "lipsa acte" se pot retine si numerele pe motiv ca nu are asigurare/nu poate face dovada acesteia?

Mentionez  ca individul e suspect de savarsirea multor infractiuni, foarte indisciplinat in trafic si e ROM (nu Băutură alcoolică :P )

Link to comment

Daca masina e din zona si o vezi des fa o adresa catre BAAR in care sa-ti comunice daca masina este asigurata si pe ce perioada. Ai putea verifica aici. dar nu e ceva oficial dar macar iti faci o parere.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.