Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Salutare. As mai avea nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta ce am avut-o in urma cu vreo cateva zile. Sunt solicitat pentru o tamponare auto care nu se poate solutiona printr-o constatare amiabila. Ajuns la fata locului cei doi soferi implicati nu aveau incredere unul in celalat plus ca nu prea stiau ce sa faca, asa ca logic sunam Politia. Am incercat eu sa desenez o schita in Paint asa ca idee, nu a iesit prea perfect dar mna;;;;Cele doua autovehicule se deplasau pe o strada laterala a DJ ; o strada destul de ingusta iar care la momentul cand s-a petrecut tamponarea era acoperita total de un strat de gheata f. periculos, lucru constatat si de mine cand am iesit din masina, mai sa nu imi iau un C.M. Totul s-a petrecut intr-o curba cu vizibilitate destul de redusa, care totusi ar implica parerea mea prudenta ca si conducator auto.

Auto 1 care a suferit cele mai multe avarii este inmatriculata intr-o tara straina dar cu o asigurare la prima vedere valabila si in regula, iar auto 2 avand doar niste avarii minore inmatriculat in RO la fel cu o asigurare ok. Cei doi soferi se acuzau unul pe celalt fiecare cu versiunea lui, ca ala nu si-a tinut directia , ca celalt a venit cu viteza si tot asa. Am constatat ca pana la sosirea mea cele doua auto au fost putin mutate , probabil pentru a-si evalua fiecare pagubele produse.Acest lucru m-a impiedicat sa decid intr-un fel ce si cum ;Auto 2 prezenta intradevar acele avarii minore pe partea dreapta cel mai mult dar parerea mea este ca nu pot sa constat ca el nu si-a pastrat partea; el zice ca a franat si ca a pierdut putin masina, da logic efectul de sanie. Drumul fiind un fel de strada nu este marcat cu vreun marcaj; am doar cele spuse de ei care bat cap in cap; Problema e urmatoarea ei si)au facut dupa anumite lamuriri acea constatare amiabila dar cei de la asigurari nu prea au fost de acord si le trebuie de l organele de politie o constatare. Eu m-am gandit ca sa i incadrez pe ambii conducatori auto la:

Art. 123 Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

f) cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;

Nu stiu am nevoie de niste pareri fiind nou in meserie si cam fiind prima mea tamponare auto.Va multumesc

post-5794-0-43404800-1356617427_thumb.jp

• Moderator
Publicat

Ce avarii prezintă autoturismele?

În zona respectivă există obstacole care să determine pe vreunul dintre conducătorii auto implicați să circule mai aproape de mijlocul drumului?

Publicat

Da, cva de genul desenului desenat de Catalin. Pe drumul respectiv nu exista vreun obstacol ce i determina a circula cat mai aproape de mijloc decat faptul ca drumul e ingust si masinile ca sa treaca una pe langa cealalta trebuie sa mearga cu viteza redusa si cu atentie.

Atunci la ce sa i incadrez daca intra in discutie ca nu am avut radar sa determin viteza

Auto 1 are la caresorie urmatoarele avarii vizibile/ masca bara fata; faruri si halogene distruse, iar auto 2 prezinta avarii doar la bara fata

• Membru
Publicat

Culpa comuna ? Ambii conducatori auto au circulat foarte aproape de axul drumului.

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

consider ca incadrarea juridica este corecta, ramane sa mai stabilesti vinovatia sau poti sa mergi si pe culpa comuna. Util era sa intocmesti si un proces verbal de cercetare la fata locului in prezenta celor doi cond. auto si a unui martor asistent. Vezi metodologia de solutionare a accidentelor cu pagube materiale. In ce tara era inmatriculat celalalt auto?

Modificat de 25tess
Publicat

Eu am mers in ideea de culpa comuna, nu mi-am exprimat-o verbal. Am ajuns la sediul d Politie si cei mai vechi colegi de ai mei dupa ce le-am explicat ce s-a intamplat au spus catre cei soferi ca mna am2 s vinovati si se poate merge p culpa comuna, dar cel mai bine sa faca oricum constatarea ambiabila nefiind necesar alte hartii. Ca dupa ce se mearga la Soc de asigurari cei de acolo sa spuna ca nu exista culpa comuna ori e unu vinovat ori celalt sa se hotareasca ori sa vina l mine sa decid. eu sincer as fi mers si as merge in continuare p vina ambilor soferi. Un auto inmatriculat in RO si celalt in ITalia

• Membru
Publicat

Maxule la incadrarearea respectiva nu ai nevoie de radar!Daca carosabilul este acoperit cu zapada batatorita ,in speta, acestia clar ca nu au avut o viteza adaptata la conditiile de drum si astfel nu au putut sa evite o eventuala tamponare!

• Apreciez 1
Publicat

La art 123 nu iti trebuie radar, e prost scrisa legea, dar cum este descrisa speta culpa este comuna.

Publicat

Va multumesc de sfaturi. Pe art 123 am mers pana la urma. Eu am vrut sa fiu ,,baiat bun,, cu ei de sarbatori dar ei impreuna cu asigurarile nu s-au prea inteles si i-au indreptat din nou la mine...si am picat pe locul 2...asa ca...La multi ani si un an nou fericit va doresc la toti de pe forum si sa avem parte de un an cu sanatate si clipe frumoase .

• Apreciez 2
  • Moderator
Publicat

Nu trebuie să te surprindă astfel de practici. Vei observa în timp că este o practică curentă a celor de la asigurări să scoată castanele din foc cu mână poliţistului. La mulţi ani şi să ai parte de cât mai puţine astfel de speţe încâlcite.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.