Jump to content
POLITISTI.ro

Solutia într-o speţă la o tamponare auto


DjGalaxy

Recommended Posts

Salutare. As mai avea nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta ce am avut-o in urma cu vreo cateva zile. Sunt solicitat pentru o tamponare auto care nu se poate solutiona printr-o constatare amiabila. Ajuns la fata locului cei doi soferi implicati nu aveau incredere unul in celalat plus ca nu prea stiau ce sa faca, asa ca logic sunam Politia. Am incercat eu sa desenez o schita in Paint asa ca idee, nu a iesit prea perfect dar mna;;;;Cele doua autovehicule se deplasau pe o strada laterala a DJ ; o strada destul de ingusta iar care la momentul cand s-a petrecut tamponarea era acoperita total de un strat de gheata f. periculos, lucru constatat si de mine cand am iesit din masina, mai sa nu imi iau un C.M. Totul s-a petrecut intr-o curba cu vizibilitate destul de redusa, care totusi ar implica parerea mea prudenta ca si conducator auto.

Auto 1 care a suferit cele mai multe avarii este inmatriculata intr-o tara straina dar cu o asigurare la prima vedere valabila si in regula, iar auto 2 avand doar niste avarii minore inmatriculat in RO la fel cu o asigurare ok. Cei doi soferi se acuzau unul pe celalt fiecare cu versiunea lui, ca ala nu si-a tinut directia , ca celalt a venit cu viteza si tot asa. Am constatat ca pana la sosirea mea cele doua auto au fost putin mutate , probabil pentru a-si evalua fiecare pagubele produse.Acest lucru m-a impiedicat sa decid intr-un fel ce si cum ;Auto 2 prezenta intradevar acele avarii minore pe partea dreapta cel mai mult dar parerea mea este ca nu pot sa constat ca el nu si-a pastrat partea; el zice ca a franat si ca a pierdut putin masina, da logic efectul de sanie. Drumul fiind un fel de strada nu este marcat cu vreun marcaj; am doar cele spuse de ei care bat cap in cap; Problema e urmatoarea ei si)au facut dupa anumite lamuriri acea constatare amiabila dar cei de la asigurari nu prea au fost de acord si le trebuie de l organele de politie o constatare. Eu m-am gandit ca sa i incadrez pe ambii conducatori auto la:

Art. 123 Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

f) cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;

Nu stiu am nevoie de niste pareri fiind nou in meserie si cam fiind prima mea tamponare auto.Va multumesc

post-5794-0-43404800-1356617427_thumb.jp

Link to comment
  • Moderator

Ce avarii prezintă autoturismele?

În zona respectivă există obstacole care să determine pe vreunul dintre conducătorii auto implicați să circule mai aproape de mijlocul drumului?

Link to comment

Da, cva de genul desenului desenat de Catalin. Pe drumul respectiv nu exista vreun obstacol ce i determina a circula cat mai aproape de mijloc decat faptul ca drumul e ingust si masinile ca sa treaca una pe langa cealalta trebuie sa mearga cu viteza redusa si cu atentie.

Atunci la ce sa i incadrez daca intra in discutie ca nu am avut radar sa determin viteza

Auto 1 are la caresorie urmatoarele avarii vizibile/ masca bara fata; faruri si halogene distruse, iar auto 2 prezinta avarii doar la bara fata

Link to comment

consider ca incadrarea juridica este corecta, ramane sa mai stabilesti vinovatia sau poti sa mergi si pe culpa comuna. Util era sa intocmesti si un proces verbal de cercetare la fata locului in prezenta celor doi cond. auto si a unui martor asistent. Vezi metodologia de solutionare a accidentelor cu pagube materiale. In ce tara era inmatriculat celalalt auto?

Edited by 25tess
Link to comment

Eu am mers in ideea de culpa comuna, nu mi-am exprimat-o verbal. Am ajuns la sediul d Politie si cei mai vechi colegi de ai mei dupa ce le-am explicat ce s-a intamplat au spus catre cei soferi ca mna am2 s vinovati si se poate merge p culpa comuna, dar cel mai bine sa faca oricum constatarea ambiabila nefiind necesar alte hartii. Ca dupa ce se mearga la Soc de asigurari cei de acolo sa spuna ca nu exista culpa comuna ori e unu vinovat ori celalt sa se hotareasca ori sa vina l mine sa decid. eu sincer as fi mers si as merge in continuare p vina ambilor soferi. Un auto inmatriculat in RO si celalt in ITalia

Link to comment
  • Member

Maxule la incadrarearea respectiva nu ai nevoie de radar!Daca carosabilul este acoperit cu zapada batatorita ,in speta, acestia clar ca nu au avut o viteza adaptata la conditiile de drum si astfel nu au putut sa evite o eventuala tamponare!

  • Upvote 1
Link to comment

Va multumesc de sfaturi. Pe art 123 am mers pana la urma. Eu am vrut sa fiu ,,baiat bun,, cu ei de sarbatori dar ei impreuna cu asigurarile nu s-au prea inteles si i-au indreptat din nou la mine...si am picat pe locul 2...asa ca...La multi ani si un an nou fericit va doresc la toti de pe forum si sa avem parte de un an cu sanatate si clipe frumoase .

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Nu trebuie să te surprindă astfel de practici. Vei observa în timp că este o practică curentă a celor de la asigurări să scoată castanele din foc cu mână poliţistului. La mulţi ani şi să ai parte de cât mai puţine astfel de speţe încâlcite.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.