Mandatul ministrului Radu Stroe la Ministerul Afacerilor Interne
-
Similar Content
-
By Catalin
Am căutat acum şi spre surprinderea mea am constatat că nu a iniţiat nimeni un topic pentru actualul ministru de interne, unde să strângem "măreţele realizări". Aşa că am iniţiat eu topicul domnului fost primar Marcel Vela, actualmente ministru de interne.
Domnul ministru de interne se pare că nu reuşeşte să depăşească apucăturile de vătaf specifice primarilor şi încă trăieşte cu senzaţia că poliţiştii sunt sclaveţii lui, iar drept urmare îi poate pune să facă absolut orice consideră domnia sa că ar da bine pentru imaginea personală.
Iar acă mai aveţi vreun dubiu în privinţa competenţei celor ce ne conduc, aseară (14.04.2020) am avut confirmarea faptului că la vârful ministerului de interne se afla doar nişte ageamii, oameni ce nu au nici cele mai elementare şi minime cunoştinţe juridice. Şi mă refer aici la acordul încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhia Română.
Domnul ministru şi deştepţii din aparatul central al ministerului s-au gândit ar fi frumos şi o să dea bine la public dacă poliţiştii vor distribui Sfânta Lumină, drept urmare au încheiat un acord între minister şi biserică.
Ei bine, acel acord este ILEGAL, încalcă legea! De ce? Pentru că şefii poliţiştilor, inclusiv ministrul de interne, legal nu trebuie să emită ordine, dispoziţii ori să stabilească îndatoriri, ce nu sunt prevăzute de lege. Iar sarcinile şi îndatoririle poliţiştilor sunt prevăzute în legea 218 (priv. organizarea şi funcţ. Poliţiei Române) şi legea 360 (priv. statutul poliţistului). Nici domnul ministru şi niciun alt şef nu pot stabili sarcini sau îndatoriri poliţiştilor care să nu se regăsească în cele două acte normative. Dacă o fac, acele dispoziţii sunt ilegale.
Faptul că domnul ministru şi cei din eşalonul 2, 3, 4 şi câte or mai fi prin aparatul central al ministerului, trăiesc cu impresia că le pot da ordine polişiştilor să facă absolut orice demonstrează doar faptul că nu au nici cunoştiinţele minime necesare pentru funcţiile pe care le ocupă şi sunt tributarii unei mentalităţi de „vătaf”.
În situaţia în care domnul ministru de interne va emite un ordin al ministrului şi acest ordin va fi la fel de ilegal ca şi acordul încheiat, în niciun caz nu va legifera o nouă atribuţie pentru poliţişti, întrucât ministrul de interne nu poate acorda alte îndatoriri sau competenţe poliţiştilor în afara celor stabilite prin lege organică.
În caz contrar, mergând pe aceeaşi logică, mâine sau poimâine ne putem trezi cu domnul primar de la interne că încheie vreun acord d-ăsta cu cine ştie cine şi atribuie prin ordin de ministru competenţe şi îndatoriri poliţiştilor să opereze prin spitale, să facă munci agricole pe la vreo fermă ori te miri ce.
Să nu cumva să credeţi că este vorba de un accident sau o scăpare, nici vorbă. Este o practică ce se perpetuează de ani de zile a celor din aparatul central al ministerului. Şi vă dau un singur exemplu, ca să înţelegeţi la ce mă refer. Deştepţii din aparatul central al ministerului trăiesc cu impresia că ei acolo pot stabili competenţe după bunul plac şi astfel de ani de zile poliţiştii execută servicii de pază a secţiilor de votare sau în prezent paza centrelor de carantinare, deşi prin lege Poliţia Română nu are astfel de atribuţii sau competenţe. Dar este evident că nu contează ce prevede legea, când este necesar ca „şmecherii” din minister să se gudure pe lângă politicienii aflaţi vremelnic la putere, pentru a-şi asigura relaţiile necesare păstrării unui loc călduţ pe-acolo prin palatul ministerului. Aceasta este explicaţia pentru apariţia prin documentele întocmite cu ocazia organizării alegerilor găsiţi un artificiu în exprimare, respectiv găsiţi acolo formulări în care se precizează că poliţiştii asigură „protecţia” nu paza secţiilor de votare.
-
By Marius
Pentru că foarte mulţi "specialişti" părerologii şi aşa-zis jurnalişti îşi dau cu părerea peste tot despre situaţia de la Caracal şi susţin cu tărie că poliţiştii respectivi trebuiau să intre fără mandat în locuinţa suspectului, cred că e necesar să lămurim acest aspect.
În primul rând, acolo nu a fost vorba de o operaţiune de salvare contratimp, din moment ce identificarea / stabilirea locaţiei s-a făcut prin investigaţii. În al doilea rând, orice persoană cu un minim de pregătire juridică care analizează mai profund situaţia şi care nu se mulţumeşte să preia opiniile de pe facebook şi din media, trebuie să realizeze că la momentul respectiv nu au existat niciun fel de indicii cu privire la infracţiunea de omor. Suspiciunile privind săvârşirea infracţiunii de omor au apărut şi au fost descoperite abia dimineaţa după pătrunderea în locuinţă. Aprecierea gravităţii pe care mulţi o fac acum, după ce se ştie că a fost vorba de o infracţiune extrem de gravă (omorul) este alta în comparaţie cu momentul în care nu se ştia de aşa ceva. După "război" mulţi viteji se arată, iar într-un mod complet eronat apreciază şi cântăresc faptele acum, când există mult mai multe date şi în alt fel ar fi apreciat la acel moment fără să ştie că aveau de a face cu un posibil criminal.
Din păcate, în legislaţia română NU există prevederi clare care să acorde poliţistului dreptul de a pătrunde în locuinţă fără autorizarea magistratului pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa ori integritatea fizică. Există doar prevederile art. 27 alin.(2) din Constituţie, care spun că de la principiul fundamental (constituţional) al inviolabilităţii domiciliului se pot face derogări prin lege numai numai în situaţiile prevăzute la literele literele a)-d).
Există un PROIECT DE LEGE privind întârirea autorităţii poliţistului (foto - dreapta), ce prevede un astfel de drept al poliţistului, dar acesta a fost contestat la CCR, iar drept urmare nu este în vigoare la ora actuală.
Nici măcar în cazul infracţiunilor flagrante grave, de natură să pună în primejdie viaţa ori integritatea fizică a unei persoane, poliţistul NU se poate pătrunde în locuinţă fără mandat de percheziţie sau fără consimţământul persoanei care le foloseşte, decât în condiţiile stării de legitimă apărare sau stării de necesitate prevăzute de art. 19 şi art. 20 din C.pen. Aceste cauze justificative sunt doar nişte norme cu caracter general aplicabile oricărui cetăţean şi presupun încălcarea legii.
Să putem discuta despre stare de necesitate, trebuie precizat că se consideră faptă săvârşită în stare de necesitate doar atunci când pericolul este imediat, când este pe cale să se producă şi are caracter iminent, iar cea mai importantă condiţie e să fie inevitabil, adică să nu poată fi înlăturat în alt mod decât prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Această condiţie lasă loc interpretărilor şi practic trimite pe cel ce invocă starea de necesitate într-o loterie juridică. Drept dovadă în literatura de specialitate veţi găsi viziuni potrivit cărora pentru îndeplinirea condiţiei referitoare la existenţa unui pericol iminent, se vorbeşte despre "ivirea pericolului", iar pentru a se considera îndeplinită această condiţie pericolul trebuie generat de un eveniment accidental, ori în cazul de la Caracal nu putem vorbi de un eveniment accidental, pentru că individul şi-a premeditat toate acţiunile.
În cazul poliţistului care comite o astfel de faptă situaţia este şi mai complicată, pentru că tot în literatura de specialitate se susţine că persoana obligată să înfrunte pericolul trebuie să acţioneze alegând soluţiile cele mai bune în exercitarea obligaţiilor ce-i incumbă în acţiunea de salvare pe care o întreprinde şi orice abuz sau neglijentă din partea sa îi antrenează răspunderea. Mai mult, orice probe obţinute în urma unei asemenea acţiuni pot fi anulate de către instanţă. Nu este de neglijat nici faptul că încălcarea normelor legale expune respectivul poliţist în voia hazardului, adică urmează să fie cercetat/anchetat de magistrat şi să depindă ulterior de decizia acestuia, riscând nu doar să-şi piardă locul de muncă, ci şi libertatea. În plus, în situaţia poliţistului există dispoziţii suplimentare înclusiv în legea de organizare şi funcţionare a poliţiei cât şi în Statutul poliţistului care îl obligă pe acesta să respecte legile ţării.
Referitor la opiniile care susţin că trebuia intrat în locuinţă imediat după emiterea mandatului de percheziţie fără să se aştepte ora 6, Constituţia României spune foarte clar că percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise cu excepţia infracţiunilor flagrante, iar în doctrină s-a stabilit că pentru existenţa stării de flagranţă nu este suficientă numai descoperirea faptei în momentul săvârşirii sau imedicat după săvârşire, ci este necesară şi prinderea făptuitorului în acel moment sau imediat după aceasta", ori în situaţia de la Caracal nu au existat nicio certitudine că făptuitorul putea fi găsit/prins în locuinţă, din moment ce după identificarea locaţiei nu au fost semne de activitate din interior.
Există şi un document oficial emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care spune negru pe alb şi confirmă ce am scris mai sus, că nu se poate pătrunde într-o locuinţă fără mandat, mai exact, Nota nr. 11332 din 28 noiembrie 2018 ce tratează "activităţile ce pot fi desfăşurate în cazul infracţiunilor flagrante, dacă pentru constatarea infracţiunii organele de poliţie pot pătrunde intr-un domiciliu în sensul art. 157 alin.(2) C.proc.penală fără mandat de percheziţie, flagrantul încadrându-se într-una dintre situaţiile derogatorii prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie". Documentul conţine inclusiv propuneri legislative pentru modificarea art. 61 din C.proc.penală privind includerea unei noi dispoziţii cu caracter derogatoriu de la principiul inviolabilităţii domiciliului, a situaţiilor de excepţie prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie.
În analogie, există însă şi situaţii prevăzute clar în legislaţie ce oferă poliţistului dreptul să pătrundă în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia în vederea îndeplinirii mandatului de executare a pedepsei - art. 557 alin.(2) C.proc.penală cât şi pentru reţinerea unei persoane în baza mandatului de arestare european - art. 100 alin.(6) din Legea 302/2004, dispoziţii ce au fost emise exact în baza situaţiilor de excepţie prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie. Astfel se poate observa că în cazul infractorilor ce se sustrag (pe numele cărora există emis un mandat) legiuitorul a dat posibilitatea clară poliţistului de a pătrunde oriunde consideră necesar astfel încât infractorul să fie prins, în schimb pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa ori integritatea fizică a persoanei nu a oferit o astfel de posibilitate poliţistului.
În concluzie, dacă societatea doreşte să aibă poliţişti care să intervină fără ezitare în situaţii de acest gen, trebuie să ofere instrumentele necesare (prevederi legislative clare), să-i ofere acestuia protecţia necesară aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.
-
By Catalin
Senator ales in Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa.
Experienţă profesională - Activitate
1977-1980: Sef Lot (punere in functiune Grup nr.1) - Energomontaj Turceni
1980-1986: Sef Brigada, coordonator lucrari de constructii montaj ecluzele Navodari si Cernavoda - Energomontaj Navodari
1986-1991: Director adjunct Management - Energomontaj CNE Cernavoda, sectorul Termocentrale Electrice
1991-1993: Subprefect, Jud. Constanta
1993-2003: Manager coordonator lucrari constructii-transport; SC.TRACON SRL
1996-2000 Presedinte - Televiziunea Neptun Constanta
2003-2004: Subprefect, jud. Constanta
2004-2008: Manager coordonator lucrari constructii transport; SC TRACON SRL
2008-2012 SENATOR - Parlamentul României , Vicepreşedinte Comisia pentru Apărare, Ordine Publică si Siguranţă Naţională
2012 - 2014 SENATOR - Parlamentul României, Vicepreședinte Senat
2014 - Prezent SENATOR - Parlamentul României, Chestor Senat
Educaţie şi formare - Studii
1973-1977: Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Energetica, Specializarea Centrale Termoelectrice
2002-2004: Universitatea Ecologica Bucuresti - Studii postuniversitare Management si Finantare Locala
2002-2006: Universitatea Ecologica Bucuresti, Facultatea de Drept si Stiinte Juridice
2011 Universitatea Naţională de Apărare Carol I
Diplome
2011 Universitatea Naţională de Apărare Carol I. Certificat de absolvire
Experienţă politică - Activitate
Din 2003 Membru PSD, membru Comitetul Executiv Constanta
Consilier Municipal in Consiliul Municipal Constanta
Activitate civică - Organizaţii
Membru Fondator Universitatea "Ovidius" Constanta
Membru Fondator Unversitatea "Andrei Saguna" Constanta
Activitate publicistică
1996-2000 Preşedinte Televiziunea Neptun Constanţa
Alte informaţii
Limbi straine: rusa, franceza
Brevet pilot aeronave ultrausoare motorizate
Permis ambarcatiuni navale
Permis conducere auto (A,B,C,D,E)
Naţionalitate - Româna
Stare civilă - Căsătorit
sursa: senat.ro
Conform hotnews.ro este membru PSD din 2003 şi este parlamentar de Constanța la al treilea mandat. Nicolae Moga este, din 1992, beneficiarul unui certificat de revoluționar, având calitatea de „luptător cu merite deosebite”.
Se pare că domnului Nicolae MOGA nu-i place să i se atragă atenţia:
“Am apreciat munca desfăşurată de această instituţie. Dar de acolo şi până la faptul că faceţi mai mult caz decât ar trebui, este un lucru cert. V-am spus, nu îmi doresc să fiţi un Cattani al judeţului Constanţa, al litoralului românesc pentru că nu vreau să sfârşiţi cum a sfârşit el. Vă rog faceţi-vă datoria. Eu vreau să vă atrag atenţia că dumneavoastră nu aveţi dreptul să ne atrageţi atenţia pentru că dacă procedaţi cu noi aşa mă gândesc cum procedaţi cu un agent economic. Acel agent economic trebuie respectat, pentru că munceşte să câştige un ban, instituţiile statului trebuie să respecte agentul economic şi apoi acolo unde greşeşte să-l îndrume”, a declarat parlamentarul social-democrat.
Nicolae Moga este "luptător pentru victoria Revoluției din 1989", răsplătit pentru curaj cu un valoros teren pe litoral, unde şi-a construit un hotel de 5 stele.
În perioada 1991-1993, Nicolae Moga a fost subprefect al județului Constanța. În timpul exercitării acestei funcții a primit calitatea de "luptător cu merite deosebite" la Revoluţie, prin Decretul nr. 226/1992, la recomandarea Asociaţiei "Tomis" din Constanţa. O căutare a numelui său pe site-ul Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989 confirmă rapid că Nicolae Moga are calitatea de luptător cu merite deosebite în victoria Revoluției, la fel ca fratele său mai mare, Traian Moga.
Din 1993, vreme de 10 ani, îl găsim pe Moga în mediul privat, la firma Tracon SRL, despre afacerile căreia presa, în special cea constănțeană, a scris în repetate rânduri. În perioada 1996-2000, în paralel cu funcția managerială de la Tracon, Moga ajunge președinte la Neptun TV din Constanța, post de televiziune înființat de primarul Radu Mazăre.
În perioada 2003-2004, este din nou subprefect, pentru ca în 2004 să revină la Tracon SRL, unde rămâne până în 2008, când este ales parlamentar.
În declarația de avere depusă la începutul mandatului 2016-2020, dar şi în precedentele declaraţii de avere de la intrarea în Parlament, Nicolae Moga menționează un teren de 4.608 metri pătrați în Mamaia-Sat, Năvodari, pe care spune că l-a obținut prin Legea 42. (Legea 42/1990 vizează cinstirea eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum și luptătorilor pentru victoria Revoluției din decembrie 1989)
În 2004, Moga a construit în Mamaia-Sat, unde are acel teren, două clădiri: o locuință și o casă de vacanță. A acordat împrumuturi în nume personal către un anume Șerban Constantin și către propriul fiu, în cuantum total de 523.400 de lei, și a contribuit cu 63.000 de lei la campania electorală a PSD Constanța.
În 2008, în declarația de interese a senatorului PSD apărea și firma Sigma Trading SRL, la care au mai fost asociați Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.
Fiul senatorului, Răzvan Moga, deține și astăzi, printr-o firmă, acțiuni la Neptun TV.
În 2011, senatorul Nicolae Moga, alături de Nicolae Manea (prefect de Brăila în guvernarea Adrian Năstase), a deschis Arena Regia Hotel &Spa, un hotel de cinci stele din complexul luxos Marina Regia Residence.
Pe booking.com Arena Regia Hotel & Spa - Marina Regia Residence arată aşa:
Conform declaraţiei de avere găsită pe site-ul Senatului domnul Nicolae MOGA pe lângă indemnizaţia de senator mai încasează lunar două pensii.
„România Curată“ a scris despre faptul că Nicolae Moga, a avut afaceri cu statul, citând o anchetă a jurnaliştilor de la Dezvăluiri. Sub titlul „Consiliul Judeţean i-a făcut cadou baronului PSD Nicolae Moga drum şi heliport până la pârtia sa de schi“, jurnaliştii vorbesc despre faptul că investiţia din Dobrogea este a lui Răzvan Moga, fiul lui Nicolae Moga. În ce constă investiţia din Brebeni? „Prin 2010 aici a fost construit un adevărat resort cu circuit închis, cu cabană de vânătoare şi pârtie de schi cu toate dotările: tunuri pentru zăpadă şi instalaţie de teleschi. În imediata apropierea a staţiunii, lângă drum, a fost construită o platformă asfaltată cu o suprafaţă însemnată, de peste o mie de metri pătraţi, pe care se poate vedea semnul de heliport“.
-
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now