Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

 • Moderator

Când este obligatorie testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie?

În următoarele situaţii este obilgatorie testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, conform prevederilor art. 106 alin.1 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
 • când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;
 • când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Atenţie!
Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevazute la punctele 1, 2 şi 3, ori nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

 • Upvote 3
Link to post
Share on other sites
 • 4 years later...

    Buna ziua, 

 Asi dorii sa stiu daca este nevoie sau nu testarea privind cunoasterea regulilor de circulatie.

      Mi sa suspendat permisul pentru 30 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere de pietoni, nu sa  savarsit cu acident ori vatamare corporala etc. In instintarea primita de la politie nu este clar ce am de facut, fiind 2 cuvinte in subliniate

     Atasat vedeti poza.

 

      

    Multumesc.

post-16933-0-78679500-1427129704_thumb.j

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Marius

În cazul tău NU este nevoie să susţii testarea obligatorie privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, trebuie doar să aştepţi cele 30 zile, dacă permisul de conducere se află la poliţie.

Link to post
Share on other sites

       Va multumesc de raspuns, 

 O singura intrebare asi mai avea:

     Poate eventual o ruda sa imi ridice permisul dupa trecerea celor 30 de zile cu buletinul meu, ori cu o imputernicire semnata de mine si de dansul fara a mai merge la notar?

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Marius

Permisul de conducere se restituie doar titularului ori în baza unei procuri speciale notariale, mandatarului investit cu acest drept.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
marius0228

Daca mi-a fost retinul permisul pentru 90 de zile , conducere sub influenta bauturilor alcoolice 0.29 alcool in aerul expirat , este obligatoriu sa dau testul? daca nu il dau,imi mareste la 120 de zile?

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Marius

Da, trebuie să promovezi testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în caz contrar perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se prelungeşte cu 30 de zile conform art.106 alin. (2) din

Link to post
Share on other sites
marius0228

Multumesc pentru raspunsul rapid . Si daca il pic,se mareste cu 30 de zile , sau pot sa il dau de mai multe ori si daca il iau imi scade?!

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Marius

Te prezinţi la serviciul poliţiei rutiere care te are în evidenţă, în localitatea reşedinţă de judeţ unde ai domiciliu cu actul de identitate şi dovada înlocuitoare a permisului. Poţi susţine testarea în perioada de suspendare a dreptului de a conduce în fiecare săptămână, până reuşeşti să-l promovezi.

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
Scandalf

Trebuie sa dau examen de verificare a cunostintelor daca mi-a fost retinut permisul pentru nerespectarea regulilor privind depasirea si nu s-a produs accident de circulatie?

 

Conform art 106 din Codul rutier nu trebuie examen insa in regulamentul de aplicare citesc la articolul 219 ca Restituirea permisului de conducere la cererea titularului se face la expirarea termenului de suspendare cand sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile daca titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
se7eneyes

Buna ziua! 

 

Mi-a fost suspenat permisul pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului pentru o perioada de 30 de zile , fara a fi vorba de accident , vatamare corporala etc. 

 

In acest caz se sustine testatarea privInd cunoasterea regulilor de circulatie ? 

In caz afirmativ , se poate sustine doar la sectia de poltie unde s`a eliberat permisul ?

 

Va multumesc!

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Buna ziua,

Intrebarea mea este simpla, deoarece nu am avut timpul necesar sa ma prezint pentru a ma informa la rutiera: trebuie sa ma prezint totusi sau nu...adica casuta este taiata, sau bifata? Mentionez ca nu am avut accident, am depasit pe linie continua si agentul mi-a specificat pur si simplu ca dupa suspendare imi pot ridica permisul. In schimb am primit in posta citatia mai jos atasata. Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

post-18178-0-77118300-1437849292_thumb.j

Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

Buna ziua,

Chiar daca sa mai discutat eu tot nu am fost lamurit cu urmatoarea situatie:

 

 -permis suspendat 30 de zile  pentru neacordarea prioritatii pe trecerea de pietoni.(bucuresti - permis eliberat bucuresti)

- prima oara suspendare permis de cand conduc (30 ani)

- mentionez ca nu mai am alte abateri puncte sau alceva ... in perioada de valabilitate

- dupa 3 saptamani primit scrisoare de la brigada rutiera sa ma prezint in perioada de suspendare a permisului pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie in conditiile art. 106 din oug 195/2002

intrebari:

- daca nu doresc reducerea celor 30 de zile - trebuie sa ma prezint pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie ?

- indiferent de suspendarea permisului 30/60/90 zile - toti sunt obligati sa se prezinte pentru  verificarea cunoasterii regulilor de circulatie ? - cu avantajul reducerii suspendarii doar pentru cei cu 60/90 zile ?

-daca nu trebuie sa ma prezint cum rezolv problema adresei pentru prezentare ? ( sa nu aflu cand vreau sa ridic permisul ca am o problema... )

- care este  programul in care se poate testa verificarea cunoasterii regulilor de circulatie ? - si daca se face la udriste ?

 

... din ce stiu pentru suspendare 30 de zile nu trebuie sa se faca verificarea printr-un examen , sa schimbat legea ?

mentionez ca duarata celor 30 zile expira pe 03 .01 2017

Multumesc anticipat pentru un  raspun competent.

Cu stima, 

M.

 

 

Link to post
Share on other sites

am gasit tot aici pe forum:

 

Articolul 106

(1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

 

eu inteleg ca doar daca  - dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - este necesara prezentarea 

 

 

Multumesc,

M

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Buna ziua,

 Mi s-a suspendat permisul de conducere la trecere calea ferata cu semibariere, semnalele acustice si optice in functiune. Suspendarea este 90 de zile fara drept de reducere, am inteles. Intrebarea este: trebuie sa dau examenul 13 din 15 sau nu si care este articolul din ordonanta?  Nu ma primesc la examinare si nu stiu cum sa fac? Am fost la noi Cluj -Napoca in data de 29.12.2016 si domnul comisar mi-a recomandat sa plec ca nu trebuie sa dau examen. Eu am vazut in ordonanta ca daca nu dau examen imi prelungeste pedeapsa cu inca 30 de zile. Si daca permisul a fost suspendat in data de 16.12.2016 fara drept de circulatie,  insemna ca il ridic in data de 16.03.2017 daca ma primeste la examinare sau daca nu ma primeste in data de 16.04.2017?

  Multumesc frumos pentru raspuns.

Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...

Buna ziua, as dori sa stiu daca este necesar sa dau examenul teoretic pentru a redobandi permisul suspendat pe 30 de zile. Multumesc!

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Buna ziua!!!Mi-a fost retinut permisul pe 30 dse zile pt ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului!!!Din aceasta nu a rezultat nici o victima ,nici o avarie,etc.,nimik!!!Trebuie sa mai sustin evaluarea pentru cunostinte ???

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...
Catalinstef

Sunt începător si am permisul suspendat pe trei luni. Am inteles ca trebuie sa dau un test daca nu primesc permisul in patru luni. Trebuie sa am si amenda plătită cand merg sa dau testul? 

Link to post
Share on other sites

Buna Seara! Am depasit pe linie continua, m-am ales cu retinerea permisului pe o perioada de 30 de zile, 4 puncte cu 290 lei amenda.

Intrebarea mea este, dupa perioada de 30 de zile cand o sa merg sa imi ridic permisul va trebui sa dau un test de 15 intrebari? 13 sa fie corecte?

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Buna!

Am permisul suspendat 90 de zile pentru accident cu victime,depasire neregulamentara...cu dosar clasat...

Inrtebarea mea este daca trebuie sa dau test 13/15,daca in decizia primita de la Rutiere scrie ca"pana la expirarea perioadei de suspendare NU trebuie sa ma prezint pentru verificarea cunosterii regulirol "...??!! Multumesc!!!

2018-01-02-22-56-47.jpg

Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...
ClaudiuDaniel

Buna! 

Mi a fost suspendat permisul pe o perioada de 60 de zile pentru mersul pe contrasens( fara a efecrua manevra de depasire).  Si as vrea sa stiu daca este obligatoriu examenul 13/15 pentru mine. Trebuie sau NU trebuie sa l dau? 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • sspinosu
   By sspinosu
   am inteles ca in cazul accidentelor din care a rezultat decesul unei persoane este obligatorie prelevarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, chiar daca in urma testarii cu alcooltestul, rezultatul este 0.00.Dar în cazul accidentelor soldate cu victime este obligatorie prelevarea de probe biologice sau e destul doar testarea cu alcooltestul, daca rezultatul e 0? imi puteti spune si unde este stipulat acest lucru, daca exista vreun act normativ sau este o dispozitie interna? 
  • Catalin
   By Catalin
   Pentru cei ce se întreabă dacă mai au alcool în organism dimineaţa, după o noapte "furtunoasă" urmează să apară pe piaţă Breathometer.
   Dracovenia nu este un alcooltest în adevăratul sens al cuvântului, ci este doar un accesoriu pentru smartphone, împreună cu care vă puteţi testa singuri aproximându-vă nivelul de alcool existent în aerul expirat.
   De fapt gadget-ul "miroase" nivelul de alcool, iar aplicaţia instalată în telefon interpretează valorile. Este destul de mic şi uşor, pretându-se pentru o păstrare în maşină, iar la nevoie să fie folosit.
   Preţul aproximativ la care se va comercializa este de 20 de dolari.

   Aici puteţi citi mai multe detalii pe website-ul oficial: http://www.breathometer.com/

   Dacă mai ştiţi şi alte astfel de "alcoolteste de buzunar" vă invit să ni le arătaţi aici şi astfel să vedem care ar fi cea mai bună soluţie pentru cei interesaţi de un astfel de gadget.
  • Marinescu
   By Marinescu
   Şoferii prejudiciaţi în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto urmează să fie despăgubiţi de proprii asigurători RCA, nu de societăţile care au emis poliţele RCA ale vinovaţilor, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cornel Coca-Constantinescu.

   Prin modificarea legislaţiei secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcţie şi de evoluţia discuţiilor cu societăţile de profi şi brokerii de asigurări. În prezent, durata unui proces de instrumentare şi plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile", a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferinţă pe teme de specialitate.

   Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, după ce asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna, compania îşi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent.

   Coca-Constantinescu a afirmat că punerea în practică a noului sistem de instrumentarea şi plată a despăgubirilor RCA va conduce la îmbunătăţirea serviciilor furnizate asiguraţilor şi păgubiţilor, la creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător şi la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor.

   "De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună şi va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO)", a spus reprezentantul autorităţii de reglementare.

   Societăţile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări şi City Insurance.

   Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 2,7% în primele şase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din poliţe de asigurări generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

   Defalcat, asigurările generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în creştere cu 3,54% faţă de perioada anului anterior.

   În structura asigurărilor generale, poliţele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scădere cu 6,37% faţă de 30 iunie 2011.

   Clasa RCA are pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

   În ceea ce priveşte despăgubirile plătite de asigurători, volumul acestora a depăşit 2,5 miliarde de lei, înregistrând o creştere nominală cu 3,1% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

   Din valoarea totală a indemnizaţiilor plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult faţă de iunie 2011.

   Pe segmentul CASCO, daunele au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.

   "În ultimii ani, piaţa asigurărilor s-a înscris pe un trend de scădere şi a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potenţialul industriei de asigurări din România este de 4-5%", a mai spus vicepreşedintele CSA.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.