Jump to content
POLITISTI.ro
Marinescu

Modificări la plata RCA: Păgubiţii vor solicita daune propriilor asigurători

Recommended Posts

Marinescu

Şoferii prejudiciaţi în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto urmează să fie despăgubiţi de proprii asigurători RCA, nu de societăţile care au emis poliţele RCA ale vinovaţilor, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cornel Coca-Constantinescu.

Prin modificarea legislaţiei secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcţie şi de evoluţia discuţiilor cu societăţile de profi şi brokerii de asigurări. În prezent, durata unui proces de instrumentare şi plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile", a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferinţă pe teme de specialitate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, după ce asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna, compania îşi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent.

Coca-Constantinescu a afirmat că punerea în practică a noului sistem de instrumentarea şi plată a despăgubirilor RCA va conduce la îmbunătăţirea serviciilor furnizate asiguraţilor şi păgubiţilor, la creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător şi la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor.

"De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună şi va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO)", a spus reprezentantul autorităţii de reglementare.

Societăţile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări şi City Insurance.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 2,7% în primele şase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din poliţe de asigurări generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Defalcat, asigurările generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în creştere cu 3,54% faţă de perioada anului anterior.

În structura asigurărilor generale, poliţele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scădere cu 6,37% faţă de 30 iunie 2011.

Clasa RCA are pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte despăgubirile plătite de asigurători, volumul acestora a depăşit 2,5 miliarde de lei, înregistrând o creştere nominală cu 3,1% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Din valoarea totală a indemnizaţiilor plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult faţă de iunie 2011.

Pe segmentul CASCO, daunele au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.

"În ultimii ani, piaţa asigurărilor s-a înscris pe un trend de scădere şi a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potenţialul industriei de asigurări din România este de 4-5%", a mai spus vicepreşedintele CSA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
danpin

Or fi luat vreun model din afara sau se gandesc ei, romanasii nostri, sa experimenteze acest sistem si sa inventeze roata?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Mie mi se pare că s-au cam trezit din letargie un pic cam târziu. De mult trebuiau să facă această mișcare.

Pentru că singurul criteriu după care se alege RCA-ul în prezent este prețul și atât. Nu contează dacă compania este praf, nu-și plătește daunele și sunt jigodii ... pentru că oricum niciodată nu vei avea de-a face cu ei.

Dacă vor face această schimbare, atunci te vei gândi de două ori înainte să alegi o companie pentru RCA. O să conteze și seriozitatea lor, dacă plătesc sau sunt specialiști în a căuta nod în papură, etc.

Dacă mă lovește unul și cei de la care am cumpărat RCA-ul fac figuri, atunci la anul nu voi mai cumpăra de la ei. Dacă plătesc un preț mai mare, atunci vreau să văd și o altă atitudine :emo-secret:

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
florinella

Anul 2013 ar putea veni cu schimbari foarte mari in privinta asigurarilor de tip RCA si rulul acestora ar putea fi schimbat, daca vor fi adoptate schimbarile ce reglementeaza domeniul asigurarilor auto. Astfel, se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului 2013 pretul pentru polita de asigurare auto RCA ar putea creste cu pana la 50%, dar si rolul ei va fi schimbat.

Vom asista la situatia in care asigurarea RCA va fi una asemanatoarea cu polita de asigurare auto CASCO si astfel soferii pagubiti in urma accidentelor auto nu vor mai trebui sa astepte pana cand societatea de asigurari la care conducatorul auto a incheiat asigurarea va oferi despagubiri. Acestea vor putea fi oferite de propria companie de asigurare RCA, timpul in care vor fi primite despagubirile fiind unul cu mult mai mic decat pana acum.

Despagubirile vor putea fi primite intr-un termen de maximum 60 de zile, si nu de 90 cat este in prezet. In aceste conditii, alegerea celei mai bune companii de asigurare care sa reprezinte nevoile si cerintele unui sofer va fi recomandata si inainte de a alege o asigurare, un proprietar de autovehicul va trebui sa se gandeasca de doua ori in acest sens.

Citeste mai multe informatii despre asigurarea RCA in 2013 [sPAM] :)

Edited by Cristi
Spam/reclama pentru alte website-uri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Marius
   By Marius
   Când este obligatorie testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie?
   În următoarele situaţii este obilgatorie testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, conform prevederilor art. 106 alin.1 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice:
   nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune; când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei; când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice Atenţie!
   Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevazute la punctele 1, 2 şi 3, ori nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.
  • robye89
   By robye89
   Buna ziua. am o masina in uk care este asigurata la tesco insurance.
   urmeaza sa plec in romania dar am doar o hartie A4 drept asigurare care am primito pe email de la asigurator
   am incercat sa cer "green card" pentru ca asa am inteles ca se procedeaza
   dar mi-au zis ca nu am nevoie si aceasta hartie este valabila in toata europa
   timp de 90 de zile.
   este adevarat? nu as vrea sa ma aleg cu dosar penal si amenzi etc.... 
  • uniq
   By uniq
   De multe ori m-am aflat in aceasta situatie as dori sa cunosc opinia voastra in special a unui politist cine este vinovat 
    
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.