Jump to content
POLITISTI.ro

Incident la încercarea de a se strecura a unui motociclist


rojas

Recommended Posts

Salutare!

Zilele trecute, un amic, in timp ce se ducea spre birou in aglomerata noastra Capitala a avut un incident cu un motociclist.

Mai exact, in timp ce statea in trafic, bara la bara, pe prima banda, un motociclist a incercat sa il depaseasca/strecoare pe dreapta, tot pe aceeasi banda; amicul cu masina zice a incercat sa ocoleasca o groapa, moment in care s-a urcat putin pe motociclist.

Nu s-a intamplat nimic grav, viteza fiind undeva pe la 5-10 km/h, doar au facut schimb de vopsea, fara alte incidente, s-au salutat si si-au vazut de treaba.

Intrebarea mea este, cine este de vina intr-o astfel de faza; nu vorbesc de schimbarea benzii ci de aceeasi banda impartita de motociclist si autotursim - acest lucru fiind un aspect frecvent al circulatiei noastre.

Mersi,

Link to comment
 • Moderator

Cel care îşi modifică/schimbă direcţia de deplasare e vinovat. Are obligaţia să se asigure că nu pune în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, înainte de a efectua o astfel de manevră.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Nici vorbă. Cauza generatoare a accidentului este neasigurarea la schimbarea direcţiei. La fel de bine în locul motocicletei se poate afla un bătrân cu un căruţ de butelie, care habar nu are despre regulile de circulaţie, benzi, marcaje, etc. Sau un biciclist, ori un copil venit să-şi recupereze mingea din stradă. Şi exemplele pot continua. Faptul că maşina respectivă nu schimbă banda, deci nu depăşeşte marcajul, nu înseamnă că poate efectua orice manevră pe aceea bandă, iar cond. auto este lipsit de vreo obligaţie sau responsabilitate.

Link to comment

"Nici vorba" ca nu se aplica 54 sau nici vorba ca motociclistul nu are ce cauta acolo?

Avand in vedere ca potrivit art. 54 orice schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata, inteleg ca manevra efectuata in interiorul benzii (intrucat inseamna schimbare de directie cum s-a mentionat mai sus) trebuie semnalizata in consecinta.

Dinolo de conduita preventiva a soferului, copilul, batranelul cu carutul de butelie etc nu au ce cauta pe carosabil; din cate stiu eu, necunoasterea legii (in speta, marcaje, reguli de criculatie, benzi) nu poate fi invocata - posibil sa ma insel.

Dar in cazul nostru ce facem cu motociclistul? Nu are nicio vina? Totusi, se afla pe aceeasi banda cu auto, pe partea dreapta, pe unde incearca sa-l depaseasca/strecoare.

Voi cum l-ati sanctiona pe soferul auto? Neacordare de prioritate? Dar pe motociclist?

Parerea mea, cauza generatoare de accident este strecurarea motociclistului pe partea dreapta, pe aceeasi banda, cu intentia clara de a depasi (excludem varianta in care, sa zicem, ar face dreapta pe o straduta); actiunea soferului care nu se asigura este ulterioara manevrei motociclistului acesta aflandu-se deja paralel cu auto.

Nu incerc sa absolv auto sau moto de vina in aceasta situatie, ci doar sunt curios cum vedeti voi situatia.

Link to comment
 • Moderator

Citeşte cu atenţie răspunsurile primite, pentru că nu ai înţeles până acum nimic. Nu a scris nimeni de "neacordare de prioritate", singurul care a folosit acest termen eşti doar tu.
Trebuie să ştii ca este diferenţă între "neasigurare la schimbarea direcţiei de deplasare" şi "neacordarea de prioritate". Sunt termeni asemănatori, dar care descriu acţiuni diferite.

Link to comment

Faptul ca un vehicul trece pe langa altul nu este considerat depasire. Daca cel cu mopedul a trecut printre autoturism si bordura trotuarului cred ca acesta a continuat deplasarea apreciind ca are loc dar nu se astepta ca soferul autoturismului sa vireze brusc spre dreapta pentru a evita o groapa.

Link to comment
 • Moderator

Bătrânelul ce trage căruciorul de butelie, este tot un participant la trafic. Bănuiesc că ai auzit de categoria de "vehicule trase sau împinse cu mâna"

Link to comment

@marius

Ar fi o idee sa citesti ce am scris; am intrebat pentru ce anume poate fi soferul sanctionat; neacordarea de prioritate era o intrebare adresata voua. Arata-mi, te rog, unde am spus ca neacordarea si neasigurare este unul si acelasi lucru; a fost o simpla intrebare la care puteai sa raspunzi cu DA sau NU fara a ma trimite sa recitesc si sa afirmi ca nu am inteles nimic.

@catalin

Corect, asa este; dar spune-mi te rog, copilul adus de tine in exemplul de mai sus, ce relevanta are in intrebarea mea, este tot un vehicul tras sau impins cu mana?

Intre timp m-am lamurit; mersi de "amabilitate".

Se poate inchide!

Link to comment
 • Moderator

Sincer mă îndoiesc că te-ai fi lămurit.

Ţi s-a spus destul de clar că şoferul se face vinovat de neasigurare la schimbarea direcţiei de deplasare a maşinii. Şi cu toate astea, tu întrebi pentru ce poate fi sancţionat şoferul? :doh: Ba mai mult, întrebi dacă va fi sancţionat pentru neacordare de prioritate, în condiţiile în care ţi s-a spus în câteva rânduri, nu o singură dată că este vorba despre neasigurare la schimbarea direcţiei.

Scuză-mă dar nu dai deloc dovadă că ai fi priceput ceva.

Ţi-aş explica eu mai multe, dar îmi pierd vremea ...

Link to comment

Ar fi bine sa vedem si parerea unui coleg de la rutiera. Parerea mea este ca daca autovehiculul nu a semnalizat intentia de a schimba directia spre stanga, motociclistul nu avea voie sa il depaseasca pe partea dreapta.

 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Cum a spus mai sus un coleg, faptul că un vehicul trece pe lângă altul nu se consideră depasire, acest lucru e precizat in legislaţia rutiera.

Link to comment
 • Member

Parerea mea este ca daca autovehiculul nu a semnalizat intentia de a schimba directia spre stanga, motociclistul nu avea voie sa il depaseasca pe partea dreapta.

Daca treci pe langa un motociclist care circula pe partea dreapta mai incet, dar nu depasesti marcajul, avand loc pe banda respectiva si masina dar si motocicleta, se considera depasire?

Link to comment

Cum a spus mai sus un coleg, faptul că un vehicul trece pe lângă altul nu se consideră depasire, acest lucru e precizat in legislația rutiera.

Cred ca te referi la situatia in care benzile de circulatie sunt delimitate. Dar din cate stiu, se considera depasire si manevra prin care un vehicul trece din spatele in fata unui alt vehicul aflat pe aceeasi banda de circulatie, fara a parasi totusi banda respectiva.

Link to comment
 • Moderator

"Care trece din spate în faţa altuia", nu e acelaşi lucru cu "a trece pe lânga". Oricum în cazul ăsta, autovehiculul a ieşit dintr-un şir de vehicule. ;)

Link to comment

Depasirea

Art. 45 OUG 195/02

(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.

(2) Conducatorul vehiculului care se angajeaza in depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula in fata sau in spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.

(3) Atunci cand prin manevra de depasire se trece peste axa care separa sensurile de circulatie, conducatorii de vehicule trebuie sa se asigure ca din sens opus nu se apropie un vehicul si ca dispun de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala, unde au obligatia sa revina dupa efectuarea manevrei de depasire.

(4) Nu constituie depasire, in sensul alin.(1), situatia in care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decat vehiculele care circula pe alta banda in acelasi sens de circulatie.

(5) Depasirea se efectueaza numai pe partea stanga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a incadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stanga se depaseste prin partea dreapta.

(6) Tramvaiul aflat in mers poate fi depasit si pe partea stanga atunci cand drumul este cu sens unic sau cand intre sina din dreapta si marginea trotuarului nu exista spatiu suficient

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Am gasit raspunsul DPR la o petitie a unui motociclist cu privire la depasirea prin partea stanga, fara a depasi axul drumului. DPR spune ca manevra se considera depasire chiar daca nu se paraseste banda.

raspuns-politie.jpg

Edited by NYPD
 • Upvote 1
 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Acolo este vorba despre depăşirile pe partea stângă, adică motocicleta rulează în spatele maşinii şi iese din rândul de vehicule. Aici nu s-a întâmplat aşa ceva.

Citeşte primul post cu atenţie.

Mai exact, in timp ce statea in trafic, bara la bara, pe prima banda, un motociclist a incercat sa il depaseasca/strecoare pe dreapta, tot pe aceeasi banda; amicul cu masina zice a incercat sa ocoleasca o groapa, moment in care s-a urcat putin pe motociclist.

Înainte de a ocoli vreo groapă, şoferul are obligaţia să se uite în retorvizoare.

Maşina a ieşit din rândul de vehicule, NU motocicleta. Este vorba de cauza generatoare a accidentului.

Că avea sau nu avea ce să caute motocileta acolo este mai puţin important, cauza ce a generat accidentul este faptul că cel cu maşina nu s-a uitat în oglinda retorvizoare înainte de a ieşi din rândul de vehicule. Nu înţeleg ce este aşa greu?

Cum stabileşti cine este mai îndreptăţit să folosească prima banda, maşina sau motocicleta, din moment ce motocicleta rula tot pe prima bandă, atunci la fel de bine se poate spune că maşina a depăşit motocicleta şi a reintrat pe prima banda mai devreme.

 • Upvote 1
Link to comment

Adresa DPR explica stiuatia in care motocicleta depaseste autovehiculul, prin partea stanga, fara a parasi banda de circulatie, adica strecurandu-se pe langa, ambele vehicule ramanand pe aceeasi banda. Se specifica foarte clar conditiile in care aceasta manevra este considerata regulamentara. Despre depasirea prin partea dreapta legea spune ca "Depasirea vehiculelor se face numai pe partea stânga, în sensul de mers, cu exceptia celor ai caror conducatori au semnalizat si s-au încadrat corespunzator schimbarii directiei de deplasare spre stânga si a tramvaielor, care se depasesc pe partea dreapta."

In situatia de fata se specifica faptul ca vehiculul depasit prin partea dreapta este autoturismul.

 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Nu pierde din vedere că primul post este doar una dintre variante, în care se spune că celălalt ar fi depăşit. Eşti convins că motociclistul nu va povesti că maşina este cea care l-a depăşit pe el şi s-a repliat mult mai devreme?
Uite încerc să-ţi explic în alt fel.
Priveşte cu atenţie clipul următor. Motociclistul depăşeşte, se strecoară, se infiltrează, etc printre maşini ... spune-i cum doreşti tu.


După cum vezi, el legal sau ilegal, trece pe lângă mai multe maşini, DAR nu se produce niciun accident.
Accidentul se produce abia atunci când un căscat deschide uşa fără să se uite în oglinda retrovizoare. Deci, în consecinţă, cauza ce a generat accidentul din clip, este faptul că ăla a deschis uşa fără să se asigure. Bine, încadrarea juridică este la alt art, dar făcând abstacţie de acest lucru, situaţia este oarecum similară.
Ceea ce vreau să înţelegi este faptul că vinovat de producerea accidentului este cel ce a deschis uşa, la fel ca şi cel din speţa topicului ce "a ocolit groapa" schimbând poziţia maşinii fără să se uite în oglinda retrovizoare, deci fără să se asigure. Înţelegi?
Că avea sau nu avea ce să caute motociclistul pe acolo ... e mai puţin important, deoarece depăşirea, infiltrarea sau strecurarea lui, nu este cea care a produs accidentul, în caz contrar ar fi trebuit să îi lovească şi pe ceilalţi. Tot la fel de bine, în aceeaşi situaţie poate să se afle şi o motocicletă a poliţiei sau doctorii ori asistenţii de la SMURD, cu lumini sirene şi tot tacâmul, care înceracă să depăşească, să se infiltreze, să se strecoare, etc ... iar dacă s-ar merge pe această logică conform căreia maşina aflată pe o bandă poate face zig-zag-uri la fel cum îşi încălzesc ăia de la formula 1 cauciucurile, ar însemna să-i facă praf ... doar aşa, întrucât consideră şoferul maşinii că nu au ce căuta pe banda lui.
Link to comment

Daca schimbam datele problemei, automat se schimba si vinovatul. Intrebarea initiala era pentru situatia in care un motociclist te depaseste prin dreapta. Legea spune clar cum se efectueaza depasirile. Sau sa formulez altfel...ce articol a incalcat conducatorul auto?

 • Downvote 3
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.