Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Asta se și urmărește. Cei cu vechime mare au și salarii mai mari și atunci se aruncă câte o gălușcă din asta, cei interesați o mușcă, ies la pensie și astfel se reduce numărul angajaților,i ar dacă sunt încadrați alții, aceștia neavând vechime mare au salariile mai mici. 

Oricum chestia cu 55 este prevăzută și acum în lege la art.17

Art. 17
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ conditiile de vechime prevazute la Art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si se afla în una dintre urmatoarele situatii: 
a) sunt trecuti în rezerva ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala; 
b) sunt trecuti în rezerva sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara. 
(2) La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani prevazuta la alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

La art.16 se arată clar că vârsta standard de pensionare este de 60 de ani, deci 60-5=55 ani.

Art. 16

(2) Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, prevazuta la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute în anexa care face parte integranta din prezenta lege. 

Cei care au ieșit la pensie la 46,47,48 de ani, au ieșit datorită  faptului că au beneficiat de reducere vârstei de pensionare datorită anilor lucrați în gr. a-I-a si condiții speciale, iar modificarea legii în sensul că nu se va mai putea ieși la pensie sub 55 ani, ar însemna să nu se mai ia în calcul această reducere, care este prevăzută și în Legea nr.263/2010( Legea unică de pensionare), după care ies la pensie civilii.

• Apreciez 1
Publicat

Buna seara

Multumesc de explicatii dar doream ceva mai punctual daca se poate.anume pe

cele 2 probleme ridicate.am citit si eu zvonurile aruncate in spatiu public de un anumit

sindicat.ramane de vazut.Daca raspunsul comporta un grad de confidentialitate il astept

intr un mesaj privat.

Inca o data va multumesc anticipat si va doresc o seara frumoasa

Publicat

Să înțeleg că nu ai nicio boală, dar vrei să-ți „fabrici” una, ca să ieși la pensie și nu știi care este mai avantajoasă?

Dacă vrei ceva mai punctual citește mai jos:

SECTIUNEA a 2-a
Pensia de invaliditate

Art. 32. - Au dreptul la pensie de invaliditate militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza:
a) producerii unor accidente de munca sau a unei boli contractate in timpul si din cauza indeplinirii serviciului militar/serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
b) accidentelor sau bolilor care nu au legatura cu indeplinirea serviciului militar/serviciului.

Art. 33. - Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la art. 32 lit. a), si elevii si studentii institutiilor de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala care si-au pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau a bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza activitatii in aceste institutii.

Art. 34. - Pensia de invaliditate se determina in raport cu gradul de pierdere a capacitatii de munca, astfel:
a) invaliditatea de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire, necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) invaliditatea de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoingriji fara ajutorul altei persoane;
c) invaliditatea de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala dupa trecerea sa in rezerva/incetarea raporturilor de serviciu, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 35. -
(1) Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate sunt prevazute in Hotararea Guvernului nr. 56/2012 pentru aprobarea criteriilor si normelor de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se stabileste aptitudinea si incadrarea in grade de invaliditate pentru cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare
(2) Comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, organizeaza, indruma si controleaza activitatea de expertiza medicala.
Art. 36. -
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la comisiile de expertiza medico-militara prevazute la alin. (1)
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, comisiile de expertiza medico-militara prevazute la alin. (1) emit decizii medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz
(4) In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale prevazute la alin. (3), sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, comisiile de expertiza medico-militara propun, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii
(5) Decizia medicala prevazuta la alin. (3) se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 5 zile de la emitere. In situatiile prevazute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeste corespunzator
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne sau a Serviciului Roman de Informatii, dupa caz
(7) Contestatia prevazuta la alin. (6) se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. Decizia emisa in solutionarea contestatiei se comunica in termen de 5 zile de la data solutionarii
(8) Deciziile comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, prevazute la alin. (7), date in solutionarea contestatiilor, pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare
(9) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca, precum si deciziile prevazute la alin. (7) necontestate in termen raman definitive si executorii.

Art. 37. - Constituirea, organizarea, functionarea si atributiile comisiilor de expertiza medico-militara se stabilesc prin regulament comun, aprobat de ministrul apararii nationale, ministrul afacerilor interne, ministrul justitiei si directorul Serviciului Roman de Informatii.

Art. 38. - Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor accidente sau a unor boli care nu au legatura cu indeplinirea serviciului militar/serviciului, beneficiaza de pensia de invaliditate daca au realizat, in conditiile legii, vechime in serviciu.

Art. 39. -
(1) Cuantumul pensiei de invaliditate se stabileste conform prevederilor art. 29 si 30
(2) Vechimea utilizata pentru calculul pensiei de invaliditate se stabileste potrivit prevederilor art. 25 si 26
(3) La suma procentelor cuvenite pentru vechimea efectiva se adauga, pentru fiecare an potential, pana la realizarea vechimii de 25 de ani prevazuta la art. 16 alin. (1) lit. b), urmatoarele procente:
a) 1% pentru invaliditate de gradul I;
b) 0,8% pentru invaliditate de gradul II;
c) 0,6% pentru invaliditate de gradul III
(4) Numarul anilor potentiali nu poate fi mai mare decat vechimea pe care persoana ar fi putut sa o realizeze de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare
(5) Cuantumul pensiei de invaliditate stabilit in conditiile alin. (1), pentru cazurile prevazute la art. 38, va fi diminuat dupa cum urmeaza:
a) cu 10% pentru gradul I de invaliditate;
b) cu 15% pentru gradul II de invaliditate;
c) cu 20% pentru gradul III de invaliditate.

Art. 40. - Pentru invaliditatea survenita ca urmare a unor actiuni specifice, din cauza unor accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite in timpul si din cauza serviciului sau a unor misiuni si operatii in afara teritoriului roman, militarii, politistii si functionarii publici cu statut special beneficiaza de o pensie egala cu solda functiei de baza/salariul functiei de baza avuta la data respectiva, daca aceasta este mai avantajoasa decat o alta categorie de pensie la care au dreptul.

Art. 41. -
(1) Pensionarii incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul la o indemnizatie pentru insotitor, in afara pensiei, in cuantumul stabilit pentru aceasta categorie in sistemul public de pensii
(2) Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat
(3) In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati.

Art. 42. -
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstei prevazute la art. 16 alin. (2), la termenele stabilite de comisiile de expertiza medico-militara
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, comisiile de expertiza medico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa in urma revizuirii medicale
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala, atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea medicala sau, dupa caz, incetarea platii pensiei, in conditiile legii
(5) Revizuirea medicala se poate efectua si la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a imbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa la revizuirea medicala urmeaza aceleasi proceduri de contestare si solutionare, conform prevederilor art. 36.

Art. 43. -
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varsta prevazuta la art. 16 alin. (2);
c) au dreptul la pensia de serviciu in conditiile art. 17 alin. (1) lit. b) si ale art. 18 alin. (1) lit. b)
(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul comisiei centrale de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

Art. 44. -
(1) Comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii pot convoca, pentru expertizare, pensionarul de invaliditate
(2) Concluziile expertizarii sunt obligatorii si definitive pana la urmatoarea revizuire medicala
(3) Neprezentarea la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii, din motive imputabile pensionarului, atrage suspendarea platii pensiei.

Art. 45. -
(1) Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au dreptul la pensie de invaliditate pot opta, la deschiderea dreptului de pensie, pentru pensia mai avantajoasa dintre pensia de invaliditate si pensia de serviciu anticipata sau anticipata partiala, dupa caz, daca indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru acordarea acestora
(2) La implinirea varstei prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei militare de serviciu pentru limita de varsta, beneficiarii pensiei de invaliditate pot opta pentru pensia care ii avantajeaza.

Art. 46. -
(1) Beneficiarii pensiei de invaliditate de gradul I isi mentin dreptul la indemnizatia de insotitor, indiferent de pensia pentru care opteaza
(2) Casa de pensii sectoriala comunica lunar, comisiei centrale de expertiza medico-militara, pensionarii incadrati in grad de invaliditate care au implinit varsta standard de pensionare sau, dupa caz, conditiile prevazute de lege pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta.

Publicat

Salutare la toti.

Am trecut printr-o situatie bizara : am 23 de ani numai de gr.I in MAI si 1 an de civilie cu 47 de ani varsta.......zilele trecute m-am intalnit cu un fost coleg care fara mai multe detalii m-a intrebat de ce nu ma pensionez iar la raspunsul ca nu pot a ras si a zis ca el cu 23 ani de gr.I MAI / 47 ani s-o pensionat luna trecuta anticipat, etc.

Cand am fost la SRU numai ca nu m-au dat afara.....

Presupun ca nu mi-a spus ex-colegul tot ca dupa lege 49 de ani scrie pe mine anticipat/neanticipat...Ma lamureste cineva?

Multumesc si nu dati cu pietre !

Publicat

Kafka , probabil nu ti-a zis de boala sau de desfiintarea structurii unde lucra. Cred ca stiu de cine este vorba: are si ulcer perforat si i s-a desfiintat anul trecut structura. Da, 49 scrie pe tine asta daca nu cumva medicii de la SB nu te declara altfel ca alta solutie nu cred ca ai pana la 49.Poate gresesc, mai intreaba.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Tocmai l-am vazut pe Dragnea, in conferinta de presa, cum spunea ca se va umbla la legea pensiilor ,,speciale"

. Asa ca.... Ma pregatesc de pensie. 

Modificat de barancris
Publicat (modificat)

Mda, am fost azi la SRU si un plictisit de acolo m-a expediat ca degeaba am 23 de ani de MAI la gr.I si 47 ( n.1970 ) de ani ca trebuie sa stau pana la 49 de ani. Când am întrebat daca pot anticipat sau anticipat partial a luat foc ca vezi Doamne ! imi bat joc de el si ca doar la 49 cel mai devreme pot iesi ....probabil nu am intelectul necesar sa inteleg legea :-/

Modificat de Kafka
Publicat

Colegu' Kafka , stai pana la 49 de ani daca esti sănătos ca altfel nu poti iesi la pensie nici anticipat nici anticipat partial . JD avea ulcer si DIPI s-a desfiintat iar tu ca etern OP patrula de noapte 17 ani si ajutor/sef de post abia la 49 de ani poti iesi la pensie/pensie anticipata/pensie anticipata partial. Imi cer scuze ca ti-am expus parcursul profesional dar măcar se lămuresc cei ca tine la parcurs profesional.

S-auzim de bine PP Ilia .

Publicat
On 4/11/2017 at 1:47, barancris a scris:

Tocmai l-am vazut pe Dragnea, in conferinta de presa, cum spunea ca se va umbla la legea pensiilor ,,speciale"

. Asa ca.... Ma pregatesc de pensie. 

Când și unde l-ai văzut și auzind pe Dragnea spunând asta?!

Publicat

Pe TVR 1, la emisiunea dedicata partidelor politice, in stanga sa aflandu-se Olguta Vasilescu.Pe data de 10 sau  11.04.2017.

Publicat
On 4/11/2017 at 1:47, barancris a scris:

Asa ca.... Ma pregatesc de pensie.

Succes!

Publicat (modificat)

Ca sa iesi la pensie anticipata partial iti trebuie o clasare cu inapt serviciu politie de la Spitalul Militar Sibiu, la noi nu merge cu apt limitat

sau cum zicea si axle 15 sa ti se desfinteze structura.

La 23 ani in MAI lucrati in conditii de munca speciale, ai reducere 11ani si 6luni din varsta de 60 ani la care ar trebui sa te pensionezi, 

deci ai posibilitatea sa te pensionezi la varsta de 48 ani cu conditia sa mai stai un an in MAI.

sper sa nu gresesc!

Sa ti cont de faptul ca din vechimea in serviciu ti se scad cursurile la care ai participat pe parcursul carierei.

Modificat de soimica
Publicat
în urmă cu 21 ore, soimica a scris:

Sa ti cont de faptul ca din vechimea in serviciu ti se scad cursurile la care ai participat pe parcursul carierei.

Greșit. Cursurile nu se scad din vechimea în serviciu. Acestea afectează doar reducerea vârstei de pensionare pentru perioada de lucru în condiții deosebite, speciale și alte condiții. În perioada cursurilor se consideră activitate în condiții normale.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Buna ziua ! As dori sa va intreb si eu, daca stie cineva sa-mi raspunda, de ce la calculul pensiei nu se adauga sporul de conditii grele si sporul de ,,judiciar,,. Sunt, totusi doua sporuri care fac diferenta in munca de politie. Am copia deciziei de pensionare a unui coleg, unde scrie negru pe alb acest lucru.

Modificat de Chryss
Publicat (modificat)

Iav, ai dreptate, greseala mea cursurile afecteaza doar reducerea varstei de pensionare.:emo-yessir:

Si permisiile sunt considerate activitate in conditii normale.

Modificat de soimica
  • 3 luni mai târziu...
Publicat

Bună ziua. Mă numesc Apostol Costin Florin, lucrez în M.A.I, sunt nascut la data de 07.09.1971 cu o vechime de 17 ani cu grupa 1 speciala, 8 ani în civilie plus 1 an armata.Am calitatea de revoluționar cu mențiunea Reținut în legea 341/2004 se specifica ca benificiez de 5 ani mai devreme înainte de pensionare și cu legea pensiilor Militare se poate ieși la vârsta de 47 de ani și jumătate. Va rog sa-mi spuneți dacă mă încadrez? Mulțumesc.

• Membru
Publicat

De ce nu faci tu o cerere la resurse? Așa afli exact. Că după vorbe...

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Am auzit pe cineva că mai devreme Lia Olguța a confirmat la TV modificarea legislației privind pensiile. E adevărat? A văzut cineva?

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.