Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat (modificat)
On 07.12.2015 at 7:23, Ecou a scris:
On 19.02.2016 at 13:51, Ecou a scris:
în urmă cu 8 ore, pernutealex a scris:

http://www.101reporteri.ro/politistii-si-militarii-vor-avea-pensii-speciale-in-cuantum-de-80-din-baza-de-calcul/

dar atentie: "Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul."

Prin:

- Legea pensiilor militare a fost adoptata de Parlament sub nr. 223/2015 in varianta in care pensionarii cu stagiu complet de cotizare ar fi ajuns la aprox. 146% din ultimul venit realizat;

- Prin OUG nr. 57/2015, Legea pensiilor militare a fost modificata si pensionarii cu stagiu complet de cotizare vor primi aprox. 108% din media pe 6 luni consecutive a salariilor si sporurilor de care au beneficiat.

Azi, prin amendamentul adus, cuantumul nu poate depasi 100% din baza de calcul.

Deci, se pare ca viitorii pensionari vor pierde 8%.

Ordin comun MAN-MAI-SRI M24/30/8147/2016 pt. aprobarea Metodologiei de intocmire a dosarului de pensionare

Ordonanța cu norme de aplicare a Legii 223 are urmatoarele elemente:
-65% plecare
-25 ani minim cumulat
- plafon la 85% din brut
- se adauga OMM la cei 85%
- rezultă că în funcție de condițiile de muncă, începând cu 46 - 47 ani se poate ieşi cu 101%, 102% pentru cariera militara sau funcționar public cu statut special.

Sporul de 75% pentru SD SL este prins în ordonanța de guvern, aşa ne asigură cei care au redactat proiectul care asigură salarizarea pe 2016.

Pensia nu poate depasii 100% din baza de calcul, la care se adauga un procent de 10,15 sau 20% Ordinul Militar, deci nici cum nu se putea ajunge la 146%.

Modificat de nicu737
Publicat

Au făcut varză totul și de data asta. Acum cu toate sporuruile,respectiv 1% pentru ce depăește 25 ani vechime cumulată, 3,6,9% pensie suplimentară și cei 10,15,20% Ordinul În Serviciul Patriei nu mai poți depăși 100% baza de calcul. Cu alte cuvinte unul care a lucrat 25 de ani la căldura biroului, sau răcoarea aerului condiționat are aceiași pensie cu unul care a lucrat 25 de ani în stradă pe ploaie, ninsoare, vânt, caniculă sâmbăta,duminica și în sărbători legale.

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Ordinul În Serviciul Patriei nu intra în baza de calcul, pensia stabilita nu poate depășii 100% din baza de calcul. La pensia astfel stabilita se adaugă un spor de 10,15,20% pentru Ordinul În Serviciul Patriei, spor prevazut într-o alta lege, nu în legea pensiilor militare de stat, asa s-au calculat și vechile pensii militare (LEGEA nr 179/2004 pt. polițiști,  LEGEA nr 164/2001 pt.  militari) precum și în Legea unitara 263/2010

Modificat de Marius
Nu mai cita postarea anterioară pentru că e INUTIL şi interzis de regulile acestui site.
  • Displace 1
Publicat

Din pacte nu ai dreptate. Unul din amendamente  prevede  la art. 30, faptul ca pensia  calculata nu poate depasi 100% din baza de calcul,  inclusiv art. 11 alin. 3 din Legea 80/1995 art. 11. Deci e un dezavantaj, amendamenatele propuse la lege, pentru cei care indeplinesc toate conditiile de iesire la pensie, deoarece pe legea 223/2015 modificata puteai beneficia de un maxim 102-105% din baza  de calcul si acum beneficiezi de 100% din baza de calcul.Totul ora ok dace nu introduceau Ordinul Meritul Militar la calculul celor 100% din baza de calcul.

Publicat

Deci 1% pentru ce depășește 25 ani la vechime + 6% pensie suplimentară, pa, 20% al treilea ordin+6% pensie suplimentară, pa, cotizați încontinuare la c.n.p și sindicate, dațile banii voștrii,ca ei să nu facă nimic. Constat că era mai bine fără c.n.p și sindicate.

• Apreciez 2
Publicat

Salut fraților ați auzit cumva de pe 15 martie intra in vigoare o noua lege sau oug privind modificarea legii pensiilor militare respectiv 45 la suta baza de calcul si mărirea de la 25 ani la 35 si altele, la noi numai astăzi au fost depuse peste 10 rapoarte de pensionare ?

Publicat

Nu, a fost facut un amendament ca legea pensiilor militare sa fie modificata in interesul nostru. Adica 80% din baza de calcul si 25 de ani de vechime. 

Publicat

Pe legea cu 65% cu toate sporurile, conditii speciale, 25 ani,  se iesea la pensie la un procentaj de 102-105 % din baza de calcul ( daca indeplineai toate conditiile  de iesit la pensie ) deoarece nu era stipulat - cum e acum in amendament -ca pensia nu poate depasi 100% din baza de calcul. Cu ce ne ajuta acum daca cu 80% din baza de calcul  ar iesi un procent mai mare  respectiv 120% dar s-ar plafona la 100%( ca asa e trecut in amendament ) si pierdem 20 % ? Poate acest lucru ii ajuta pe cei ce nu indeplinesc toate conditiile si ii ridica la 100 % din baza de calcul dar pe cei care indeplinesc toate conditiile ii dezavantajeaza. Parerea mea e ca ori nu stabileau  ca pensia nu trebuie sa depaseasca 100% din baza de calcul ( in care e inclus Ordinul Meritul Militar) ori acest ordin trebuia adaugat separat dupa calcularea pensiei dupa cum era pe legea veche. Cel putin asa am inteles eu.

Publicat
în urmă cu 2 ore, panther67 a scris:

Pe legea cu 65% cu toate sporurile, conditii speciale, 25 ani,  se iesea la pensie la un procentaj de 102-105 % din baza de calcul ( daca indeplineai toate conditiile  de iesit la pensie ) deoarece nu era stipulat - cum e acum in amendament -ca pensia nu poate depasi 100% din baza de calcul. Cu ce ne ajuta acum daca cu 80% din baza de calcul  ar iesi un procent mai mare  respectiv 120% dar s-ar plafona la 100%( ca asa e trecut in amendament ) si pierdem 20 % ? Poate acest lucru ii ajuta pe cei ce nu indeplinesc toate conditiile si ii ridica la 100 % din baza de calcul dar pe cei care indeplinesc toate conditiile ii dezavantajeaza. Parerea mea e ca ori nu stabileau  ca pensia nu trebuie sa depaseasca 100% din baza de calcul ( in care e inclus Ordinul Meritul Militar) ori acest ordin trebuia adaugat separat dupa calcularea pensiei dupa cum era pe legea veche. Cel putin asa am inteles eu.

Extras din Legea 179/2004

ART. 22
    (1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei politistilor este salariul de baza brut avut in ultima luna de activitate, care include salariul pentru gradul profesional detinut la data incetarii raporturilor de serviciu.
    (2) In cazul in care au avut loc modificari ale salariului pentru functia indeplinita, in ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media salariilor de baza lunare brute din aceasta perioada, cu exceptia salariului pentru gradul profesional. La media obtinuta se adauga salariul gradului profesional prevazut la alin. (1).
    (3) Prevederile alin. (2) nu se aplica in cazul in care modificarile au fost determinate de majorari sau indexari stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.

ART. 79
    Pensia politistului stabilita in conditiile prezentei legi nu poate fi mai mare de 100% din baza de calcul folosita la stabilirea pensiei.
    ART. 80
    Politistii pensionari care detin Ordinul Meritul Militar, Semnul onorific In serviciul armatei sau alte semne onorifice de valoare similara, acordate pentru activitatea in politie, beneficiaza de aceleasi drepturi ca si pensionarii militari.

Deci Ordinul Meritul Militar nu intra in baza de calcul.

în urmă cu 2 ore, panther67 a scris:

Nu era trecut ca pensia nu poate depasi 100% din baza de calcul, dar era trecut ca nu poate depasi 85% din baza de calcul, deci cei cu peste 25 ani vechime in serviciu vor ajunge 120%.

Publicat

Ar fi bine sa fie asa , dar conform noilor amendamente propuse ( care vom vedea daca in 14.03.2016 vor ramine), Ordinul Meritul miliar este inclus  in calculul celor 100% din baza de calcul. Este vorba de modificarea art. 30 la O.U. 57/2015 in care spune expres acest lucru.

Publicat (modificat)

Baza de calcul este una,dar art.11 alin 3 din Legea 80/1995 spune in felul urmator "Pensionarii militari decorati cu ordinul 'Meritul Militar' clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15%  si respectiv 20% al cuantumului pensiei" LA CUANTUMUL PENSIEI STABILITE DE LEGEA 223/2015 SE ADAUGA ACEST SPOR DE 10%, 15$ SAU 20%.

Modificat de Marius
NU mai cita postarea anterioară pentru că e INUTIL şi interzis de regulament
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Nesimtirea cu introducerea semnului onorific in cuantumul final al pensiei limitate, au facut-o javrele care au interes sa egalizeze  incadratii direct  pe functii babane si care fac vechime totala 25 ani din care minim ca politist 15 ani, cu fraierii care au facut scoala de politisti si au cel putin 25 ani vechime numai politist, ca nu care cumva sa prinda fraierul pensie mai mare sau egala cu smecherul, aviz sindicalistilor cu juma de norma la TV. Poate pe ultima suta se destepta unii si elimina fraza in cauza la Camera Deputatilor.

• Apreciez 2
Publicat

Ar fi bine , dar nu cred. Nu au introdus ei acest lucru , fara sa isi dea seama. Exista unele interese pentru un anumit grup, deoarece nu se explica de ce niste amendamente sunt mai proaste ca forma initiala, amendamente care sunt propuse de sindicate . Te doare capul cind vezi asa ceva .

Publicat

S-au prins militarii de figura si fac presiuni la Camera Deputatilor, bineinteles sindicatele politistilor tac ca rahatul in iarba si se roaga sa ramina asa cum este; sa dea Dumnezeu sa le ramina cotizatia in git sau sa o cheltuie cu avocatii pe la DNA.

Publicat

Deci ce a scris panther67 e perfect adevarat. Asa se va intampla, va trece noul amendament... era mai bine in forma initiala cu 65% ca se putea ajunge la 102%-103% ! Pentru cei cu vechime mare nu mai au nicio valoare grupele speciale, OMM, etc..

Publicat (modificat)

Am si eu o nedumerire . Am incetat raportul de activitate pe data de 14 martie 2016 (pensionare) si as vrea sa stiu care este legea mai buna pentru calcularea pensiei conform legiilor : 263/2010 sau 223/2015. Am o vechime de 31 de ani in cadrul ministerului. 

Modificat de RConstantin
Publicat

Nu inteleg de ce mai intrebi de Legea 263/2010. Ti se va calcula pensia dupa Legea 223/2015 cu modificarile care vor fi sau nu.Din pacate modificarile propuse de sindicate nu avantajeaza cu nimic pe cei cu peste 20 ani de munca in conditii speciale.

Publicat
în urmă cu 12 ore, RConstantin a scris:

Am si eu o nedumerire . Am incetat raportul de activitate pe data de 14 martie 2016 (pensionare) si as vrea sa stiu care este legea mai buna pentru calcularea pensiei conform legiilor : 263/2010 sau 223/2015. Am o vechime de 31 de ani in cadrul ministerului. 

In termen de 5 ani puteti opta pentru modalitatea de calcul a uneia dintre cele 2 legi care v-ar avantaja.(inainte era numai 3 ani acest termen)

• Displace 1
Publicat

Fă-ți un calcul pe Legea nr.263/2010 și unul pe 223/2015 și vezi care este cea mai bună pentru tine.

Publicat

Am găsit pe net trei grafice orientative privind calculul pensiei. Studiind aceste grafice se poate observa clar că unul care are 27 de ani vechime în serviciu și 37 ani vechime cumulată și a lucrat în condiții deosebite( grupa a-II-a), adică căldurica de la calorifer și răcoarea de la aerul condiționat,nopțile dormite în pătuțul lui, sâmbetele și duminicile precum și sărbătorile legale libere, va avea același procent a pensiei ca unul care a lucrat 25 de ani vechime în serviciu și 41 de ani vechime cumulată în condiții speciale (grupa a-I-a) adică arșița soarelui, nopțile nedormite,ploaie, vânt, sau ca unul care a lucrat 25  de ani vechime în serviciu și 53 ani vechime cumulată, în alte condiții.

Legea nr. 223/2015 spune ceva de genul:

Art. 2.

Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat sunt următoarele:

a) principiul unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la acesta;- nu se aplică

b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege; = 0

c) principiul imprescriptibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie;

d) principiul incesibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial;

e) principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea şi administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituţiile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

f) principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi familiile acestora pe timpul carierei. Care recunoștință?

Art. 4.

Sistemul pensiilor militare de stat acoperă riscurile activităţii specifice sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, interzicerea sau restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi din Constituţia României, precum şi pierderile de venituri datorate invalidităţii, bătrâneţii sau decesului. „Riscurile” celor din birouri și cu funcții mari.

Graf1.jpg

Graf2.jpg

Graf3.jpg

• Apreciez 1
Publicat

Nimic nou ? In teritoriu sunt tot felul de zvonuri. Se aude ca majoritatea sefilor au depus recent cererile de pensionare( cu data pina pe 25.03.2016 ?) deoarece ar fi posibil ca pensiile speciale sa fie declarate neconstitutionale de ICCJ si sa nu mai beneficiem de ele, sa se introduca principiul contributivitatii. Nu stiu daca in cazul acestei variante , cei care depun cerere inainte, de a fi declarata constitutionala legea, pot beneficia de lege daca  nu au decizia de pensionare emisa ? Nici nu stii ce sa mai crezi .Stiti ceva in legatura cu aceasta ?

Publicat

Frateee! ICCJ nu are treaba cu constitutionalitatea. Curtea constitutionala hotaraste daca da sau nu si oricum legea in forma ei veche care, intre noi fie vorba, era mai avantajoasa ca asta  modificata nu a avut treaba cu constitutionalitatea. Gindestete ca mai sunt destule legi speciale pana la noi.

• Apreciez 1
Publicat

Incerc si eu sa ma dumiresc, intrucat in scurt timp trebuie sa ma decid. In acest sens am cercetat putin chestiunea.

Raportul comisiilor sesizate in fond are termen de depunere data de 07.04.2016. Se intra in plenul camerei, zic eu, spre data de 15.04.2016, data limita de adoptare fiind, 20.04.2016(30 zile, procedura de urgenta).

Doua zile sta pentru a se depune eventuale sesizari privind constitutionalitatea, apoi pleaca la presedintie pentru promulgare(termen 20 zile, sa zicem ca e promulgata in jurul datei de 12.05.2015). Cu publicarea in Monitoruil oficial si cu cele trei zile dupa publicare, pentru intrarea in vigoare, legea ar intra in vigoare cam pe la data de 15 mai 2016.

Cererea de iesire la pensie trebuie depusa cu 30 zile calendaristice inainte de data aleasa pentru incetarea raporturilor de munca, deci cam pe 15 aprilie. Asta pentru a se iesi inainte de intrarea legii in vigoare, Astfel, daca legea e mai proasta decat cea cu modificarile aduse prin OUG 57/2015, sa se poata beneficia de procentele stabilite prin OUG. Daca legea e mai buna, oricum se face recalcularea/actualizarea...

De ce trebuie impinsa data iesirii la pensie cat mai aproape de data intrarii in vigoare a legii? Pentru a beneficia de cat mai multe luni de majorarea cu 10% aplicata din decembrie 2015. Ideal ar fi sa iesim pe 2-3 iunie 2016, sa se prinda 6 luni consecutive cu majorare.

Daca se intampla ceva cu legea si se tergiverseaza, legea prevede ca cererea de iesire la pensie se poate retrage pana la emiterea deciziei, deci se poate retrage cererea si depune alta, cu alt termen de incetare a raporturilor de munca. S-or supara cei de la SRU, dar, asta e!

Daca gresesc cu ceva, rog sa fiu corectat.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.