Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Michael

Question

Ca sa nu mai deschid un topic nou as dori sa postez o intrebare legata de circulatia autovehiculelor in sensul giratoriu .
Se pare ca in lege nu sunt mentionate reguli de circulatie in sensul giratoriu ci doar la intrare .
Daca spre exemplu eu ma aflu pe banda numarul 3 si in paralel cu mine pe banda nr 2 se afla o alta masina, iar eu vreau sa paresesc sensul giratoriu la urmatoarea iesire dar masina din dreapta mea nu doreste acest lucru ci sa isi continuie drumul in sens, cine are prioritate?
Am inteles ca sunt multe accidente ce se petrec sub acest aspect iar stabilirea vinovatiei unei parti se realizeaza cu dificultate .

Recommended Posts

• 0

Ia uitati-va pe filmuletul asta si apoi rugati-i pe cei care marcheaza drumurile sa linieze corect giratoriile ca sa nu ne mai certam ca prostii. Atentie la marcajele din film.

PS. In orice intersectie (si giratoriul este o intersectie) pentru a vira la stanga te incadrezi pe banda cea mai din stanga si nu pe banda 1. Restul povestilor cu obligatia celui de pe banda 3 sa dea prioritate celui din dreapta la schimbarea benzii sunt cretinatati... Giratoriile nu trebuie marcate circular ci trebuie marcate in asa fel incat sa se permita iesirea din ele fara sa dai prioritate nimanui, atata vreme cat te-ai incadrat pe banda corespunzatoare.

Nu inteleg de ce nimeni pe nici un forum nu spune cum se circula in tarile cu oameni destepti si cum draq un popor intreg nu e in stare sa ii determine pe aia care fac legile sa reglementeze odata pentru totdeauna rahatul asta de prioritate in giratoriu.

• Downvote 4

• 0

In Nebraska giratoriol s-a introdus acum o jumate de ora, d-aia e nevoie de atatea marcaje.

Nu e nici o cretinatate. Daca nu e marcata soseaua giratoriului, iesi din cerc de pe banda din dreapta.

Stii cat platesc americanii aia la drumuri? Asigurare, taxe?

Compara cu Franta, uite Nantes-ul, asa la repezeala ca-l cunosc bine.

post-6860-0-00101000-1365438906_thumb.jp

• 0
  • Moderator
On 08.04.2013 at 15:10, bit a scris:
Ia uitati-va pe filmuletul asta si apoi rugati-i pe cei care marcheaza drumurile sa linieze corect giratoriile ca sa nu ne mai certam ca prostii.

De ce nu îi rogi tu? Poţi face lucrul ăsta.
Şi să ştii că se ceartă doar cei care nu sunt capabili să priceapă cum se circulă într-un sens giratoriu.
Nu poliţia aplică marcaje şi nici nu are atribuţii privind administrarea drumurilor publice.

On 08.04.2013 at 15:10, bit a scris:
Restul povestilor cu obligatia celui de pe banda 3 sa dea prioritate celui din dreapta la schimbarea benzii sunt cretinatati...

"Cretinităţi", cu siguranţă sunt doar afirmaţiile tale, pentru că în realitate legea precizează foarte clar:

Art. 54 din OUG 195/2002 republicată

(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

• 0

eu sunt blond de felul meu.. nu inteleg.. ce este asa dificil sa te incadrezi din timp pe banda pe care ai nevoie, sa semnalizezi schimbarea de directie si sa acorzi prioritate?

• 0
  • Moderator

La schimbarea benzilor de circulaţie (chiar şi în sensul giratoriu), NU este vorba despre neacordare de proiritate, ci este vorba despre asigurarea la schimbarea direcţiei/benzii de circulaţie. Sunt două obligaţii complet diferite ce sunt de asemenea sancţionate diferit, deşi mulţi le confundă.

• 0

mea culpa, la asigurare ma refeream. Idee era ca nu inteleg de ce pentru unii este "rocket science" sa navighezi un rond...

apropo.. cum se sanctioneaza neasigurarea / neacordarea de prioritate?

• 0

neasigurarea la schimbarea directiei de deplasare + accident avarii= 4-5 PA + 3 PP

neacordarea de prioritate +accident avarii = 6-8 PA + PC ( 60 de zile).

• Upvote 1

• 0

Inainte de un sens giratoriu erau semafoare si marcaje, pe asfalt. Banda din stanga era marcata cu o sageata inainte, si semafor deasupra, pentru intrarea in sensul giratoriu, iar banda din dreapta avea marcaj cu sageata inainte si la dreapta, iar pe stalpul din dreapta era semafor cu verde intermitent la dreapta pentru virajul la dreapta ce se efectua inainte de sensul giratoriu si un singur semafor cu sageata inainte . Incadrata pe banda din dreapta, am asteptat sa se faca verde pentru directia inainte ca sa intru in sensul giratoriu, pentru ca doream sa merg inainte. Un echipaj de politie ce astepta la semafor pentru directia inainte pe banda 2 m-a somat sa virez la dreapta. Nu vreau sa comentez aspectele legate de politistul care m-a somat sa virez, pentru ca si-a facut datoria, decat sa-mi dea o amenda, mai bine imi spune sa respect legea :) . Intrebarea mea este: daca marcajul de pe asfalt de pe pe banda 1 avea sageata inainte si la dreapta, iar semaforul avea verde intermitent pentru virajul la dreapta, eram incadrata corect pentru a ma deplasa pe directia inainte?

• 0
  • Moderator

Sigur e sens giratoriu? Există acolo montat indicatorul rutier cu semnificaţia "Sens giratoriu"?

• 0

Pai n-am vazut semnele de sens giratoriu, sau nu mai tin eu minte, ideea este ca rondul ala era dupa semafoare. Dupa semafoare era o trecere de pietoni, apoi era rondul propriuzis, si aveam parca semn de cedeaza trecerea si in rond. Nu mai retin sigur ca a trecut vre-un an de atunci si eram in concediu prin tara, nici macar localitatea n-o mai tin minte. Pentru a nu mai gresi si data viitoare, pe mine ma intereseaza daca eram incadrata corespunzator pe banda 1 daca eu aveam intentia sa merg inainte si blocam virajul la dreapta a celor care vroiau sa vireze la dreapta pe verde intermitent, pentru ca marcajul de pe asfalt imi permitea sa merg inainte si de pe acea banda.

• 0

Nu mai retin, este de mult, printr-un oras din romania, poate s-au si schimabat semnele/marcajele de-atunci. Tot ce vroiam eu este sa stiu daca m-am incadrat corect sau nu, avand in vedere ca marcajul pe asfalt imi permitea sa merg inainte pe acea banda, dar asteptand la rosu ii blocam totusi pe cei care vroiau sa vireze la dreapta pe verde intermitent. Rondul de dupa semafoare avea tot 2 benzi... deci in rond as fi intrat corect. Avand in vedere ca sunt totusi destul de multe intersectii in care pe banda din dreapta este semafor cu verde intermitent, iar pe asfalt marcajele nu prevad express virajul la dreapta (lipsesc sau sunt inainte si la dreapta) se poate opri pe acea banda pentru a astepta culoarea verde pe directia inainte?

• 0

Daca poti evita sa blochezi s-o faci.

La noi am vazut destula agresivitate cand astepti culoarea verde pe o banda inainte si la dreapta sau chiar inainte cu banda destinata celor pentru dreapta ocupata de vehicule parcate.

Nu exista destula civilizatie si pregatire teoretica in Romania pentru "verde intermitent la dreapta".

In Canada/America nu exista intermitent dreapta, acolo, daca nu se specifica clar ca e interzis dreapta (si in unele cazuri stanga) pe culoarea rosie, e voie.

Inainte de virare insa esti obligat sa opresti complet (exact ca si la semnul "STOP") sa te asiguri si apoi sa treci. Chiar se specifica clar in brosura de conducere.

Sunt platite foarte serios contraventiile de a nu opri si a claxona pentru a ti se face loc.

• 0

Multumesc pentru raspunsuri :)
Eu de regula circul pe acea banda pe directia inainte doar cand este verde, in rest prefer sa o las libera, pentru cei care vireaza la dreapta, dar mai pot aparea diverse situatii in trafic, si anume cand pe cealalta banda e coloana mai mare de masini si nu ma mai pot incadra pe acea banda.

cezar1, ai dreptate in ceea ce priveste civilizatia in traficul din romania :(  sunt multe cazurile in care am verde la semafor si verde intermitent la dreapta si nu mi se acorda prioritate de cel ce vinde din fata pentru ca eu virez la dreapta; sau, cand vireaza altul la dreapta pe verde intermitent desi pentru inainte si la stanga are rosu si da peste mine ca si cum el ar avea prioritate... La fel ca si la intrarea simultana a 2 autovehicole pe banda din mijloc pe o strada cu 3 benzi, cand cel din dreapta crede ca are prioritate... sau in sensul giratoriu cu mai multe benzi, cand trebuie sa te asiguri la schimbarea benzii si a directiei de mers, dar nu este specificat in legislatie clar (pentru cei ce o citesc cum trebuie e clar, pentru restul insa...) in schimb se precizeaza un traseu de urmat in functie de iesirea din sensul giratoriu dar nu poti fi sanctionat daca ai urmat alt traseu, decat daca n-ai acordat prioritate altcuiva.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri si apreciez faptul ca sunteti corecti si promti.

• 0

Privind circulatia in sensul giratoriu si datorita traficului infernal la anumite ore ale zilei, prefer sa pastrez banda nr 1 desi folosesc iesirea nr 3 sau 4. Gresesc datorita faptului ca nu selectez corect banda de circulatie? sau se considera culpa celui care nu s-a asigurat la schimbarea la schimbarea benzii nr 2  cu nr 1 , in cazul unui eveniment rutier?

• 0

1.  NU

2.  DA

Multumesc pentru raspuns. Se intampla des (ultima data azi-dimineata) sa opresc autoturismul in giratoriu pentru a evita un eveniment rutier desi eu eram pe banda 1,  iar celalalt autoturism pe banda 2, datorita faptului ca el vroia sa iasa din intersectie iar eu imi continuam deplasare. Degeaba am incercat sa ii explic faptul ca in respectivul giratoriu exista 2 benzi de circulatie.

• 0
  • Moderator

La capitolul AŞA NU!

Două tamponări surprinse recent în Buzău, produse la un interval de numai o săptămână între ele.

În prima înregistrare se vede cum o tânără aflată la volanul unui Mercedes A-classe schimbă banda de mers pentru a ieşi din giratoriu, fără să se asigure, iar în a doua înregistrare conducătorul auto al unui monovolum/minivan de culoare închisă (probabil un Volkswagen Sharan) comite aceeaşi greşeală schimbând banda de circulaţie fără să se asigure şi acroşează un Matiz.

• Upvote 1

• 0

Salutare, 

Am o nelămurire. 1.Într-un giratoriu ca cel din imagine, dacă sunt pe carosabil semne pe prima banda:înainte sau la dreapta, a2 banda: înainte sau la stânga și eu continui pe prima banda sa ies la a 3 ieșire și de pe a 2 banda întru într-o coliziune asemănătoare cine este vinovat și de ce? 

2. Indicațiile de pe carosabil sunt doar recomandate nu obligatorii? Este un mit care nu știu dacă e adevărat ca sunt recomandate pentru fluidizarea traficului dar vinovat ar fi cel de pe a 2 banda ca nu s-a asigurat la schimbarea benzii. 

3. Dacă pățesc un incident asemănător și nu ma înțeleg amiabil și trag mașina, dacă vine polițistul și considera ca eu sunt vinovat ca nu am respectat marcajul de pe carosabil ce este de făcut? 

Va mulțumesc mult! 

hqdefault.jpg

Edited by bogdaNNN25

• 0

Se da următoarea speță :

Sens giratoriu nemarcat dar care permite circulația pe 2 rânduri, eu mă deplasam in sens pe rândul 2 și un MCV de la rutieră care pătrunde în fața mea pe rândul 1, fără măcar sa schiteze un gest de încetinire, deși m-a văzut. Am claxonat ca bezmeticul crezând ca polițistul a gafat flagrant, când de fapt el se aflase pe rândul 1 din sens înaintea mea și eu făcând sensul pe rândul 2. MCV-ul si-a continuat deplasarea și eu m-am încadrat apoi pe r1, în spatele MCV-ului și am parasit apoi sensul. Am rămas cu acest dubiu, înțelegând totusi ca as fi putut avea și eu o culpă în caz de "poc".

Întrebări :

1. Ce reglementări se aplică la circulația pe rânduri în sensul giratoriu? 

2. Cum se stabilea vinovăția în caz de accident (eu făcând manevra de schimbate rânduri de pe R2 pe R1, iar polițistul intrand pe R1 din afara sensului în exact același timp)?

Va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!

Edited by Flash24

• 0

Pentru un moderator: nu mi se pare prea fair ca postul meu a fost pus în coada altui post la care nu s-a mai răspuns din martie 2019, și asta cu atat mai mult cu cât forumul nu conține nici o postare cu privire la circulația în sensul giratoriu pe RÂNDURI, și nu pe benzi. As vrea, dacă se poate, sa se înceapă o discuție noua la care persoanele care cunosc bine legislația în domeniu sa poată contribui cu răspunsuri.

• Downvote 1

• 0
  • Moderator

Dacă nu-ți convine, poți închide fereastra browserului și nu mai accesezi acest website.

• 0

Dacă pe forum de polițiști nu primesc răspuns cu privire la o speța de circulație, atunci unde? Circulam cu toții după ureche în sensurile nemarcate sau sunt singurul care se întâmplă să treacă prin astfel de sensuri?