Jump to content
POLITISTI.ro

Michael
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Ca sa nu mai deschid un topic nou as dori sa postez o intrebare legata de circulatia autovehiculelor in sensul giratoriu .
Se pare ca in lege nu sunt mentionate reguli de circulatie in sensul giratoriu ci doar la intrare .
Daca spre exemplu eu ma aflu pe banda numarul 3 si in paralel cu mine pe banda nr 2 se afla o alta masina, iar eu vreau sa paresesc sensul giratoriu la urmatoarea iesire dar masina din dreapta mea nu doreste acest lucru ci sa isi continuie drumul in sens, cine are prioritate?
Am inteles ca sunt multe accidente ce se petrec sub acest aspect iar stabilirea vinovatiei unei parti se realizeaza cu dificultate .

Link to comment
 • Administrator

Pe viitor te rog sa nu mai amesteci sau sa deviezi de la subiectul topicului.

In topicul in care ai postat initial se discuta despre sanctiunile prevazute de lege pentru cei ce folosesc luminile de ceata in alte conditii decat cele pentru care au fost concepute. Dintre cele doua intrebari pe care le-ai adresat, absolut niciuna nu are legatura cu ce se discuta acolo.

Daca mai ai si alte intrebari te rog sa initiezi un topic nou, pentru a nu devia de la subiectul discutiei in alte topicuri, transformandu-le intr-un troc.

Aici se va discuta numai despre subiectul la care face referire titlul topicului: ”Cum se circula intr-un sens giratoriu? Reguli privind sensul giratoriu”

Multumesc pentru intelegere.

Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Deci vrei să schimbi banda de cirulaţe?

Sensul giratoriul cu 2 sau 3 benzi de circulaţie în sens, trebuie înţeles ca un drum în curbă, ori altfel spus un sens rotativ (se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei), iar atunci când doreşti să ieşi din giratoriu, trebuie să fii încadrat obligatoriu pe banda 1, banda din dreapta (lângă bordură).

Dacă din nefericire te aflii pe banda 2 sau 3, ai două soluţii:

 • ori te opreşti şi îi laşi pe cei de pe banda 1 să treacă;
 • ori îţi continui drumul în sensul giratoriu şi te încadrezi succesiv de pe banda a 3 pe a 2 şi de pe a 2 pe banda 1, iar abia atunci poţi să ieşi din sensul giratoriu.

Art. 54 din OUG 195/2002 republicată
(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Link to comment

nu cred ca este ce trebuie reglementat special deoarece daca schimbi banda (din 3 spre 2, apoi spre 1) esti obligat sa semnalizezi, sa te asiguri, sa cedezi daca vin altii pe banda 2 si apoi schimbi banda din 3 pe 2. este la fel ca la orice schimbare de banda. cel putin eu asa fac :)

Link to comment

Vreau sa parasesc sensul giratoriu (sa ies din el ) . Eu ma aflu pe banda cea mai din interior iar in paralel cu mine se afla o alta masina care doreste sa isi continue drumul in sens . Cine are prioritate ?

Link to comment

Nu e vorba de prioritate in sensul strict legal (acel sens care duce la suspendarea permisului) ci este vorba de neasigurare la schimbarea directiei de mers (asta in cazul unui incident).
Citeste art 54 alin 1 din OUG 195/2002 (sau cum se numea pe vremuri: DECRETUL smile.gif ) si o sa vezi ca la orice schimbare a directiei de mers esti obligat sa te asiguri ca nu perturbi circulatia.
De asemenea, conf art 41 alin 1 din aceeasi ordonanta esti obligat sa circuli pe partea dreapta a carosabilului cat mai aproape de margine.
Si ar mai fi si art. 107 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 care iti explica ce banda trebuie sa ocupi in functie de directia in care vrei sa mergi. Asadar faptul ca esti pe banda din interiorul giratoriului si intentionezi sa virezi dreapta este din start greseala ta.
Sper ca te-am lamurit.

Link to comment

M-am exprimat eu gresit . Eu ma aflu in sensul giratoriu pe banda numarul 3 (Cea mai din interior) si vreau sa virez la stanga (adica sa paresesc sensul la a 3-a iesire ). Nu intentionez sa virez la dreapta deci faptul ca ma aflu in interior este perfect legal. Vroiam sa spun ca procesul de parasire a sensului giratoriu necesita manevrarea volanului/masinii spre dreapta .

Cunosc aceste articole dar as vrea sa mai adaug cate ceva . art 41 alin 1 , nu vad ce legatura are cu intrebarea mea.

Art 107 din reg de aplicare imi explica ce banda trebuie sa selectez in functie de directia pe care vreau sa o iau stanga , inainte , sau dreapta . In sensul giratoriu sa inteleg ca prima iesire este considerata - dreapta , inainte a 2-a iesire , si la stanga a 3-a iesire , excludem ultima iesire care inseamna sa te intorci . Daca vreau sa virez la stanga optez pentru banda numarul 3 (cea mai apropiata de axul drumului ) si parasesc sensul la a 3-a iesire . In acest caz nu ar trebui sa imi fac griji ca pot sa tai fata altor participanti la trafic de pe banda numarul 2 sau 1 pentru ca daca actioneaza legal ar opta pentru banda numarul 2 daca ar dori sa mearga inainte adica sa paraseasca sensul la aceeasi iesire cu mine si ar merge in paralel , si daca ar dori sa iasa la a3-a iesire ar trebui sa se incadreze pe banda numarul 3 adica in spatele meu .In cazul nefericit in care eu ma incadrez pe banda de langa axul drumului pentru a ma deplasa pe directia stanga iar atunci cand efectuez manevra de iesire din sens tai fata unui participant aflat pe banda 2 sau 1 inseamna ca ei nu au selectat banda corecta si este vina lor ?

Va multumesc !

Edited by Michael
Link to comment
 • Moderator

Deci, dacă în acel sens giratoriu există mai multe benzi de circulație, când treci de pe una pe cealaltă, trebuie să te asiguri de fiecare dată.

 • Upvote 2
Link to comment

Catalin a simplificat bine. Cand virezi dreapta o faci de pe banda 1. Daca virezi dreapta de pe banda din interiorul giratoriului... e neasigurare la schimbarea directiei de mers. Art 41 il sugerasem pt ca nu intelesesem din intrebarea ta ca intentionezi sa virezi dreapta la a treia iesire din giratoriu.

Ar mai fi o chestie, care nu prea are legatura cu legea, mai mult cu civilizatia... daca ai vrea sa virezi dreapta din banda 3 ar trebui ca benzile 1 si 2 sa incetineasca sa iti permita trecerea, dar asta am vazut prea rar la noi si mai mereu pe/afara... dar repet, nu are acoperire legala iar berbecul care o sa accelereze cad dai semnal dreapta in fata lui o sa se cramponeze mai mult ca sigur de neasigurare...

Link to comment
 • 3 weeks later...

Daca stii ca trebuie sa parasesti giratoriu la a treia iesire te incadrezi pe banda a doua si imediat dupa a doua iesire vei trece pe banda unu pentru a putea iesi.Nu uita sa te asiguri la trecerea de pe o banda pe alta !

Link to comment
 • 7 months later...
 • Moderator

Alegerea corectă a benzii de circulaţie la intrarea în sensul giratoriu

Dacă vreţi să ieşiţi din sensul giratoriu la prima ieşire, la dreapta, vă încadraţi la intrare pe prima banda (din dreapta) şi urmaţi o traiectorie cât mai pe dreapta.
Când vreţi să mergeţi "înainte" şi să părăsiţi sensul la a doua ieşire din sensul giratoriu, vă plasaţi pe a doua bandă, iar după prima ieşire treceţi pe prima bandă pentru a ieşi din sensul giratoriu la a doua ieşire.
În cazul în care vreţi să ieşiţi la a treia ieşire din sensul giratoriu, vă încadraţi la intrare pe a treia bandă (sau banda din stânga, după caz), urmând să treceţi succesiv de pe banda din mijloc până pe banda din dreapta, de pe care puteţi părăsi sensul giratoriu.
Chiar dacă nu sunt marcate benzile de circulaţie, în sensul giratoriu pot circula concomitent două sau trei autovehicule, unul în dreptul celuilalt, pe cele două-trei benzi ale sensului giratoriu.
Intersecţiile cu sens giratoriu sunt intersecţii cu circulaţia dirijată iar vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate faţă de cele care pătrund într-o astfel de intersecţie, popular se spune că se aplică regula prioritaţii de stânga.

 • Upvote 2
Link to comment

Nu mi se pare o regula corecta pentru ca atunci cand se formeaza un sir de vehicule care circula din stanga celui care doreste sa intre in sens atunci acesta este obligat sa astepte trecerea tuturor ori aceasta contravine pct. d. al art.135 ROUG 195 in care se precizeaza ca se acorda prioritate doar vehiculelor care circula in sens ori cel care se afla la o distanta oarecare fata de sens dar se afla intr-un sir de vehicule va trece fara probleme desi cel din dreapta este cu mult timp inaintea acestuia la intrarea in sens.

 • Downvote 1
Link to comment

In lege nu apare precizat " regula prioritatii de stanga " ci doar "prioritate pentru cel care circula in intersectia cu sens giratoriu" ori cel care vine din stanga intr-un sir de vehicule va trece desi nu circula in interiorul intersectiei asa cum este precizat strict in lege.Regula prioritatii de stanga este o consecinta nu un punct ad literam din lege.

Link to comment

Corecta sau nu regula ramane regula. Nu te asiguri la schimbarea directiei de mers, raspunzi, indiferent daca regula, (textul de lege), ti se pare corect sau nu. Ai totusi o cale de atac legala: intampinare la Curte prin Avocatul Poporului, nu te costa nimic, daca ai argumente merita sa incerci. Nu trebuie sa fi neaparat politist ca sa cunosti regulile de circulatie ci doar participant la trafic intr-o anumita calitate. Drum bun!

 • Upvote 2
Link to comment

mare problema cu giratoriu.in vest (de,au,nl,bl etc) nu se semnalizeaza cind se intra in giratoriu.logic da ? ori nu.daca te uiti atent la indicator cind intri ai sageti de obligativitate rotatie spre stinga (in intersectie in cruce cu indicator obligatoriu dreapta de exemplu nu semnalizezi dreapta) de aceia obligat nu uita semnalizare la iesire.cel mai important este asta.nemtii au renuntat primii la semnalizarea de ocolire pentru ca in sensurile mici se semnaliza stinga si uita de dreapta ori nu ai timp.alt element tot logic si tot de la altii este iesirea-daca sunt mai multe benzi (ex.3)banda dreapta iesi prima la dr. pe prima banda,pentru a doua iesire din sens intri de pe banda 2 si iesi tot pe 2 iar pentru 3 intri pe banda de linga ax adica 3 si iesi pe 3 ori 4 tot linga ax.respectind asta ar trebui sa nu fie probleme de prioritate de st.cind iesi.asta daca sensurile sunt liniate ori construite corespunzator.

Link to comment

La noi marea problemă în sensurile giratorii mi se pare a fii faptul că se taie benzile. Mulţi intră in sens pe banda 1, taie până pe banda 2 şi ies tot pe banda 1 de mers. E mai puţin de manevrat covrigu.

Off topic :

Aşa caz tamponare a avut soţia mea. A intrat într-un sens în paralel cu un autobus. Normal că pe coarda sensului autobusul nu s-a mai încadrat pe banda 1 şi a agăţat-o împingând-o pe zona verde din mijlocul sensului. Problema e că tot ea a fost de vină în accepţiunea şoferului ( profesionist cu 20 de ani vechime în spate ) care susţinea că ea a încercat să depăşească autobusul în sens. Degeaba i s-a explicat că sunt 2 benzi în sens că el o ţinea pe a lui şi bună. Până la urmă am ajuns la patronul firmei de transport şi acesta l-a trimis pe şofer la asigurări, dându-i dreptate soţiei. Acolo, la completarea înţelegerii amiabile, agentul de asigurări i-a dat dreptate şoferului de autobus. Până la urmă m-am enervat eu şi am mers la rutieră. Acolo marea surpriză. Profesionistul a căzut testarea cu etilotestul şi nu i-a venit să creadă când poliţistul de la rutieră i-a explicat că sunt 2 benzi în sens şi nu ai cum să consideri o depăşire faptul că intră 2 maşini în paralel în sens. Sper că nu v-am plictisit.

Link to comment
 • Moderator

Va speriati de amaratele de giratorii de la noi? Dar daca am avea asa ceva? Sensul-girator-magic.jpg

Edited by Kmcoio
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

o intrebare legata de circulatia autovehiculelor in sensul giratoriu . Se pare ca in lege nu sunt mentionate reguli de circulatie in sensul giratoriu ci doar la intrare . Daca spre exemplu eu ma aflu pe banda numarul 3 si in paralel cu mine pe banda nr 2 se afla o alta masina , iar eu vreau sa paresesc sensul giratoriu la urmatoarea iesire dar masina din dreapta mea nu doreste acest lucru ci sa isi continuie drumul in sens , cine are prioritate ?

 

Mai faci sensul odata, scapi de masina din dreapta ta, apoi treci pe banda doi, mai faci sensul odata, treci pe banda unu, apoi iesi din sens si ai rezolvat problema!

Link to comment

Degeaba ma straduiesc eu sa circul regulamentar in sensul giratoriu d.p.d.v al ocuparii benzilor de circulatie atata timp cat exista si persoane care nu respecta acest lucru. Decat sa ma rotesc de n ori pentru a evita un eventual accident sau de a bloca intersectia mai bine circul pe banda 1 indiferent pe a cata strada voi circula dupa aceea.

Link to comment
 • 1 month later...

Buna la toata lumea,

Vreau sa intreb si eu ceva, dar povestindu-va mai intai situatia:

Sensul giratoriu are doar 2 benzi si 2 iesiri (plus cea de intoarcere). Eu intru in sens (cu ideea de a iesi la a 2-a iesire) pe banda 1 si desi am vrut sa trec pe banda 2 nu am mai putut pentru ca in spatele meu (pe banda 2) a intrat masina care astepta sa intre in sens in spatele meu. Asa ca am tinut banda si la prima iesire masina asta (de pe banda 2) care acum a ajuns aproape paralel cu mine intra in mine indoind-mi oglinda. Eu am orpit brusc si deschid geamul sa vorbesc cu el. Si el imi comenteaza ca nu am intrat pe banda 2 si ca ce fac acolo. Eu ma enervez pe el pentru ca el a venit din spatele meu si a intrat in mine. Plus ca ma intreb eu: ce o fi vrut asta sa faca de pe banda 2 la iesirea 1? Il intreb daca m-a zgariat si el imi raspunde ca am noroc ca nu m-a zgariat, cu o atitudine ca tot el are dreptate.

Acum, ma gandesc ca trebuia sa intru pe banda 2, dar chiar daca am ramas pe banda 1 el a venit din spatele meu si a intrat in mine. Cine are aici dreptate?

Multumesc

Link to comment
 • Moderator

Dana, oglinda retrovizoare de pe ce parte a fost atinsa, intrucat nu am inteles foarte clar care e banda 1 si care e banda 2 din ce ai povestit mai sus.

Link to comment
 • 1 month later...

Bună!

Având în vedere că multiplele articole, care ar putea face referire la sensurile giratorii și la intersecțiile dirijate gen sens giratoriu, pot avea multiple interpretări, m-am gândit să vă scriu cum cred eu că aș putea aplica regulile într-o intersecție dirijată gen sens.

Eu mă gândesc la respectiva intersecție ca la un tronson de stradă (sau o întreagă stradă) curbă, sau o stradă în cerc. Și care poate avea 2 sau mai multe benzi. Și cred că marcajele ar fi doar în plus să le aplici. De ce?

Păi, pentru că, înțelegând-o ca pe o intersecție normală (și ca pe o stradă în cerc), ei bine, ce trebuie să facem la părăsirea intersecției la dreapta? Cum o părăsim? Cum ne încadrăm? Pe banda din dreapta, nu? Mă rog, pe cea de lângă acostamentul din dreapta, de lângă bordură.

Și ca să nu fie probleme de tăiat benzile, oricum ar intra sub incidența principiului după care se face ieșirea dintr-o intersecție, nu? Vorba vine! Că nici măcar un ASTFEL de articol nu am găsit! Nici în O.U.G., nici în regulament (anexa 1). Adică, atunci când faci la dreapta pe o stradă, doar nu faci de pe banda a doua! Te încadrezi pe prima și ai ieșit!

Link to comment
 • 2 weeks later...

Am o nelamurire , la intrarea in sensul giratoriu sunt 4 benzi, giratoriu are 3 , 4 masini vor sa intre simultan si sa iasa la a-2-a iesire . cine trebuie sa dea prioritate si cui ? sunt foarte multe de astefel de nereguli in Brasov .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.