Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
Andrei276

Cine intră primul în sensul giratoriu?

Question

Andrei276

Salut,

Am o nelămurire legată de sensul giratoriu. Dacă două mașini ajung concomitent la intrarea în sensul giratoriu (sensul fiind gol), cine are prioritate?

Mașinile sunt cele 2 linii (mov și roșu):

vbVXlkS.png

Singurul lucru pe care îl știu este că mașinile aflate în sens au prioritate față de cele care vor să intre în sens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Marius

Potrivit legislaţiei rutiere, în intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.
Dacă nu a pătruns niciunul dintre vehicule înaintea celuilalt, înseamnă că nu este necesară acordarea de prioritate, pentru că ambii participanţii la trafic îşi pot continua deplasarea.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Andrei276

Exact asta știu și eu, dar m-am tot contrazis cu niște șoferi care spun că se acordă prioritate celui care vine din stânga...

Eu la școala de șoferi, anul acesta, nu am auzit nicio vorbă de prioritate de stânga. Știu sigur că doar dacă ești intrat în sens ai prioritate.

Deci, ca să fiu lămurit, nu există nicio regula care ar prevede să acorzi prioritate celui care vine din stânga?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
iav

Ba există regula ca în sensul giratoriu să acorzi prioritate  celui care este în intersecție și care de obicei vine din stânga( dacă nu există vre un deștept care să vină din sens invers). În situația prezentată de tine nicio mașină nu a pătruns în sensul giratoriu, deci nu se impune acordarea priorității.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Andrei276

Știu că în interiorul sensului mașinile vin din stânga și automat le acorzi priortate, eu voiam să știu dacă există vreo regulă legată de intrarea în intersecția cu sens giratoriu, cum presupuneau domnii șoferi, că intră cel din stânga.
Am înțeles că dacă nu a pătruns niciunul în intersecție, nu sunt obligați să acorde prioritate, cum presupuneam și eu.

Vă mulțumesc pentru răspunsurile acordate!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
iav

Nu sunt oligați să-și acorde  prioritate unul altuia .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • RaduH
   By RaduH
   Buna ziua,
   in ce an s-a schimbat prioritatea in sensul giratoriu in Romania? Stiu ca pana la un moment dat aveau prioritate cei care intrau in sens. Ma insel?
  • Catalin222
   By Catalin222
   Buna ziua,
   Stiu ca s-au discutat multe aspecte despre prioritatea intr-un sens giratoriu insa mai am niste neclaritati privind sensurile cu mai multe benzi 3 sau 4 si cu semafoare.
    
   1.Va propun o situatie din Bucuresti, de la aviatorilor sa vedeti un exemplu.
   https://www.google.de/maps/@44.4661818,26.0869664,3a,75y,31.41h,64.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szlSNRRl4MksxPq_AEssTfA!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en
   In maps eu sunt pe banda 2 si honda civic pe banda 1. Eu doresc sa ies din sens la prima iesire, insa honda civic care este pe banda 1 doreste sa continue rotatia in sens.
   Intrebare 1:
   Este regulamentar din punct de vedere legal pentru honda civic sa continue rotatia in sens? desi este incadrat pe banda din dreapta? In acest caz eu sunt obligat sa opresc masina si  sa il las sa continue rotatia? ca mai apoi sa ies din intersectie?
   Intrebare 2:
   Stiu ca se zice ca in momentul in care vrei sa iesi din sens sa te incadrezi pe ultima banda din dreapta dand prioritate la schimbare benzilor. Dar ce se intampla in momentul in care sensul are 2 benzi si iesirea are si ea tot 2 benzi pe sens. In acest caz daca eu sunt pe banda 2 si vecinu pe banda 1 si vrem sa iesim amandoi la aceeasi iesire, eu de ce sunt obligat sa ma incadrez pe banda 1 in cazul in care banda mea 2 are continuitate (iesire avand si ea 2 benzi pe sens).
   Pe de alta parte daca sunt in situatia de mai sus (eu pe banda 2 si vecinu pe banda 1), iesirea are si ea 2 benzi, insa eu de pe banda 2 vreau sa ies, iar vecinu de pe banda 1 vrea sa continue rotatia ajungem intr-un impas.
   Scuze daca sunt intrebari stupide, insa incerc sa aflu un raspuns corect, pe forumuri sunt tot felul de pareri. Inteleg ca normal este sa te incadrezi pe banda dreapta daca vrei sa iesi la prima sau a 2 a iesire, si pe banda din stanga daca vrei sa iesi la a 2 a sau a 3 a iesire. Insa ma intereseaza daca regulamentar cel de pe banda 1 este obligat sa pareasca sensul la prima iesire, sau are voie sa continue in sens cat vrea el.
   Pentru ca mereu stau cu teama cand sunt in sens pe banda 2, ca cel de pe banda 1 nu o sa pareasca odata cu mine iesire si o sa intre in mine.
   Multumesc
    
    
    
  • cost82el
   By cost82el
   Buna ziua, in urma unei coliziuni intr-un sens giratoriu am fost scos vinovat si nu sunt deacord cu aceasta decizie, va explic ce s-a intamplat si va rog sa imi spuneti daca am castig de cauza.

   In aceasta imagine se observa o strada in stanga de pe care vine un microbus, de pe aceasi strada am venit si eu incadranduma pe prima banda, deoarece pe banda 2 nu ma puteam incadra pentru ca trebuia sa trec peste linia continua, se poate observa marcajul cu sageata inainte si la dreapta pentru incadrare in sensul giratoriu, in imaginea 2 de mai jos se vede un polo si scrie numele strazii, eu intentionand sa ma incadrez pe banda stanga pentru a ocoli sensul giratoriu semnalizez stanga cam de unde se vede masina albastra continaundu-mi usor deplasarea uitanduma in oglinda pentru a ma asigura fara a depasii scrisul cu numele strazii, ajungand acolo un autoturism venind de pe banda 2 ma loveste in laterala stanga in dreptul aripei fata. Politistul constatator mi-a spus ca trebuia sa ma incadrez in sensul giratoriu pe banda stanga de la 50 metri de sens, ceea ce nu era posibil in cazul meu pentru ca aveam linie continua, mentionand pe procesul verbal ca nu am respectat marcajele si incadranduma necorespunzator pentru directia mea de mers, intrebarea mea este daca am procedat corect semnalizand si vroind sa schimb banda pentru a ocolii sensul giratoriu. Din imagine se observa ca e linie discontinua presupun ca am procedat corect. Multumesc si astept pareri.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.