Jump to content
POLITISTI.ro

Question

GridLine

Buna ziua,

Sunt din Buzau, dar in ultimul an am stat mai mult prin bucuresti. Domiciliul il am in Buzau. Permisul de conducere tot acolo, asa ca atunci cand am facut 24 de ani si a trebuit sa-mi schimb buletinul l-am facut tot acolo, ca sa evit sa schimb si alte alea... Mi-au spus sa ma duc in zece zile. Ceea ce am si facut, dupa fix 10... Nu era gata. Trec peste asta, desi vad ca prin Capitala sunt gata buletinele in 3-4 zile. Intamplarea a fost ca mi-a si trebuit buletinul zilele astea, dar trec SI PESTE ASTA, am dat copie dupa permis in loc... Intrebarea e urmatoarea: pot suna la Buzau sa intreb daca e sosit buletinul, evitand astfel drumul pe care nici timp, nici chef si nici rost nu-i prea vad a-l face? Sau e posibil sa se duca cineva sa intrebe, apoi sa ma anunte? Sa nu ma mai duc degeaba. Buletinele se tiparesc la Bucuresti? Daca pot suna, aveti un numar la care?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
Liviu

Buzău, Str. Bistriţei, nr.41, jud. Buzău, cod 120212 ; Telefon: 0238-727987 ; Fax: 0238-727694 ;

E-mail: djepbz@yahoo.com

Site: Evidenta populatiei Buzau

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
GridLine

merci mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
danpin

Sau 0238402014 si ceri la evidenta populatiei, dupa ora 08.30.

sa ne spui daca ai rezolvat

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cerasela

Va rog frumos imi puteti spune daca trebuie sa mearga cu mine persoana care ma ia in spatiu pentru preschimbarea CI, tin sa precizez ca sunt din alt judet iar noua CI vreau sa o fac pe alt judet iar persoana care ma ia in spatiu este divortata, e vreo problema? Am incercat sa sun la biroul informatii publice si biroul evidenta populatiei dar nu imi raspunde nimeni pentru a ma lamuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Din ce stiu, declaratia de primire în spatiu trebuie sa fie data în fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor sau a notarului public.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cerasela

Am inteles. Multumesc Marius.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
maxu08

cel mai ine te duci cu proprietarul personal sa dea declaratia in fata functionarului, ca te trezesti ca functionarul se crede mai destept decit un notar public si vrea stampila pe timbru si palarie pe cap.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cerasela

Asa o sa fac, o sa merg cu doamna respectiva, oricum cred ca o sa-mi iau o amenda ca trebuia sa il schimb pana azi. Multumesc de info maxu08

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
drAGO5

Ii spui si tu ca esti membra a forumului politisti.ro :ner: :ner: .Mai este o posibilitate : daca proprietarul spatiului nu se poate deplasa, declaratia de luare in spatiu se da in fata politistului de proximitate, care trebuie sa mearga la locuinta respectiva. :emo-yessir:

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Elvis

Actele necesare in vederea luarii in spatiu sunt urmatoarele:

- acordul proprietarului -declaratie pe proprie raspundere ca te primeste in spatiu

- cererea tip de solicitare a stabilirii resedintei ( pe care o iei de la ghiseul SEIP);

- CI - ul solicitantului (adica al tau ,care va ramane cca 3 zile la ei in vederea lipirii pe spatele CI a abtibildului care atesta stabilirea resedintei);

- documentul cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie( adica actul de proprietate al imobilului );

- CI -ul gazduitorului ( adica al proprietarului imobilului );

- un timbru fiscal de 1 RON.

Edited by Elvis

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
drAGO5

Elvis, Cerasela nu vrea viza de resedinta ci schimbarea actului de identitate cu stabilirea domiciliului la alta adresa decat cea inscrisa in prezent in actul de identitate. Viza de resedinta nu mai este obligatorie, se aplica mentiunea in actul deidentitate doar la cerere si legislatia nu prevede nici sanctiune contraventionala pentru lipsa acesteia. :good:

Art. 14. - (1) Actul de identitate se elibereaza de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice, pe baza cererii scrise a acesteia sau, in cazul persoanei fizice puse sub interdictie, a reprezentantului sau legal.

(2) Minorul depune cererea pentru eliberarea actului de identitate, insotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost incredintat in plasament.

(3) Cererea pentru eliberarea actului de identitate reprezinta formularul-tip pe care cetatenii romani il completeaza pentru obtinerea unui act de identitate si care contine informatiile cu caracter personal stabilite de lege pentru constituirea si actualizarea R.N.E.P.

(4) Cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza in prezenta lucratorului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si trebuie sa fie insotita de documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie si a prenumelui, a datei de nastere, a starii civile, a cetatenieiromane, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta.

(5) In cazul pierderii, furtului, distrugerii sau al deteriorarii actelor de identitate, solicitantii vor prezenta un alt document oficial, cu fotografie de data recenta, pentru certificarea identitatii. Pentru persoana care nu detine astfel de documente ori in situatia in care se constata diferente intre fizionomia solicitantului si documentele prezentate sau informatiile din R.N.E.P., se solicita verificarea identitatii de catre structura teritoriala a politiei.

(6) In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.

(7) Cetatenii romani aflati in strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate impreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv.

Art. 28. - (1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:

a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;

b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);

c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;

d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

(2) Serviciul public comunitar de evidenta a persoanei pe raza caruia se afla ultimul domiciliu inscris in actul de identitate al solicitantului este obligat sa comunice la cererea cetatenilor romani, in termen de doua zile lucratoare, datele referitoare la domiciliile avute in Romania de catre persoana respectiva si orice mentiune privind starea civila, aflate in evidenta acestuia, incepand cu data de 1 ianuarie 2000.

(3) Pentru datele mentionate la alin. (2), referitoare la perioada anterioara anului 2000, termenul de comunicare este de maximum 20 de zile.

Art. 29. - Declaratia de primire in spatiu a gazduitorului poate fi data in fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, a politistului de siguranta publica, a notarului public ori a functionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Elvis

Am inteles Dragos, vrea sa-si schimbe CI si are domiciliul in alt judet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
markus

 1. Am si eu urmatoarea problema: sunt casatorit si locuiesc la sotia in spatiu ei (apartament proprietate personala). Anul acesta prin vara trebuie sa schimb buletinul ca expira. Dar am inteles ca trebuie sa duc copie dupa actul de proprietate al apartamentului sotiei. Acum insa suntem "sucariti" nu vrea sa imi dea nici un act, chiar copie. Cum procedez ca le-a ascuns cred ca la mama ei. Daca il subtilizez sa ii fac copie pentru buletin poate sa ma reclame? Ce e de facut...? Poate ii trece dar din iunie expira... Va multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Fără documentul de proprietate în original nu vei putea face nimic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
markus

Pai buletinul prezent este pe actuala adresa dar expira. Daca ii subtilizez temporar actul pana fac buletinul si se prinde imi poate face probleme? Ca eu aduc banii in casa dar traiesc ca chiriasul. O sa iau niste flori sa-i treaca supararea. Ca suntem casatoriti cu acte dar ea conduce tot, eu numai masina. Nu se poate face o prelungire ca la pasaport...? Va multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civila, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei ori ca urmare a preschimbarii buletinelor de identitate

DOCUMENTE NECESARE:

- cererea pentru eliberarea actului de identitate;

- actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;

- certificatul de nastere;

- certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;

- hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;

- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;

- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;

- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;

- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;

- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.

În cazul modificarii numelui si/sau prenumelui titularului, prenumelui parintilor, a datei ori a locului de nastere, precum si în situatia schimbarii sexului, se prezinta si hotarârea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, actul administrativ în baza caruia s-au modificat datele de stare civila.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
drAGO5

markus, nu trebuie sa "furi" actul de proprietate pentru ca este mai grav si poti fi cercetat penal. In situatia prezentata de tine, nu te ajuta faptul ca intri in posesia actului de proprietate, intrucat pe langa acesta este nevoie obligatoriu si de semnatura proprietarului prin care confirma ca este de acord sa te ia in spatiu. Daca ai fi coproprietar pe spatiul de locuit si nu ai mai prezenta actul de proprietate, nu ar fi o problema, pentru ca s-ar face verificare in teren de politistul de proximitate care ar confirma ca locuiesti in acel imobil si nu exista litigii cu privire la acesta, pentru motivul "lipsa act de proprietate spatiu". Asa ca ia mai bine doua buchete de flori: unul pentru sotie si unul pentru soacra, recunoaste ca esti la mana lor si convingele ca au nevoie de un barbat in casa. Le inviti in oras, iti rezolvi problema cu buletinul, le dai o prajitura si ti-ai salvat si casnicia. :clip:

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
markus

Cred ca e cea mai buna idee, intrucat eu conduc si masina (bineinteles masina ei) ca ea nu prea se descurca, o sa le scot in oras si o voi scoate la capat. Problema este ca nu intelege ca este pentru buletin si se teme sa nu se intample ceva cu casa. Ca in prezent eu sunt salariatul si eu o tin acasa. Dar se rezolva ca trebuie si originalul si copia. Oricum sunt trecut in actul de cumparare ca eram deja casatoriti cand l-a cumparat cu banii jos. Vin cu ea la politie isi da acordul si se linisteste ca nu-i ia numeni casa... Doua buchete de flori si o sticla de lichior de dama sau un parfum scump si se rezolva. Stiti dragostea e ca un santier mereu trebuie sa lucrezi mereu in el pentru ca altfel dau buruienile. Va multumesc pentru sfat. Bafta multa in continuare

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
domnisoara

markus in cazul in care nu obtii actul de propietate..ti se poate elibera o adeverinta provizorie de identitate la motivul "lipsa dovada de locuit" valabila 1 an de zile...poate in timpul asta reusesti sa calmezi spiritele

Edited by domnisoara

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
drAGO5

domnisoara, pentru lipsa actului de proprietate nu se elibereaza carte provizorie de identitate, ci se solicita politstului de proximitate sa faca verificari in teren si sa confirme daca persoana respectiva locuieste in imobilul respectiv si daca exista litigii cu privire la acel imobil, dupa care i se elibereaza cartea de identitate. Cartea provizorie se elibereaza pentru lipsa spatiului de locuit si se inscrie in act doar localitatea,fara alta adresa.Stima.

Edited by drAGO5

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
domnisoara

o sa ii intreb pe cei din zona de la noi....chiar acum 2 saptamani am intalnit un CIp eliberat cu domiciliul omului iar la motiv scria lipsa dovada de locuit

HG 1375

Eliberarea cartii de identitate provizorii

Art. 72. - Pentru eliberarea cartii de identitate provizorii, persoana fizica completeaza Cererea pentru eliberarea actului de identitate, la care anexeaza documentele pe care le poate prezenta pentru a face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane, a adresei de domiciliu, trei fotografii marimea 3/4 cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, precum si documentul cu care face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru si chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii.

Art. 73. -

(1) Pentru a se evidentia situatia de fapt, in cartea de identitate provizorie, rubricile "Motivul eliberarii" sau, dupa caz, "Domiciliu" se completeaza dupa cum urmeaza:

a) "lipsa certificat de nastere", "lipsa certificat de casatorie" sau "lipsa dovada divort" - pentru persoanele care nu pot prezenta dovada numelui, a prenumelui, a datei de nastere ori a starii civile;

b) "lipsa locuinta" - pentru persoanele din categoria celor lipsite de adapost, care nu pot declara adresa unui imobil cu destinatie de locuinta;

c) "lipsa dovada adresei de domiciliu" - pentru persoanele care locuiesc intr-un imobil cu destinatie de locuinta si nu pot prezenta documentul cu care sa faca dovada adresei de domiciliu.

(2) Pentru situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), la rubrica "Domiciliu" se inscrie localitatea sau, dupa caz, sectorul municipiului Bucuresti, unde a fost identificata persoana, la data eliberarii actului de identitate, ca urmare a solicitarii celui in cauza, a institutiilor cu atributii in domeniul protectiei sociale sau a politiei.

(3) Pentru situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), in cartea de identitate provizorie, la rubrica "Domiciliu", se inscrie adresa la care solicitantul declara ca locuieste efectiv.

Legea lasa si aici loc de discutii

Nu stiu, eu as merge mai mult pe lipsa dovada adresei de domiciliu decat pe lipsa locuinta.

Edited by domnisoara

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
drAGO5

Da, domnisoara ai si tu dreptate, insa speta se referea la lipsa actului de proprietate,adica al contractului de vanzare-cumparare, pentru ca dovada adresei de domiciliu se face si cu un certificat de nomenclator stradal eliberat de primarie, care certifica ca la adresa respectiva figureaza un imobil cu destinatia "locuinta" ce apartine lui "x".

OUG 97/2005 republicata 2011 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Ordonanta de urgenta nr. 97/2005, republicata

Art. 28

(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:

a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;

b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);

c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;

d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
silvia17

Buna seara!Am o nelemurire privind actele necesare eliberarii cartii de identitate:in mai putin de o luna trebuie sa imi schimb buletinul pt ca implinesc 18 ani.Buletinul il fac la Tg Carbunesti. Mai trebuie sa iau vreun act de la postul de politie din comuna unde am domiciliul?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cristi

Nu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
nick86

buna seara, am niste nelamuriri privind dovada domiciliului/resedintei pentru preschimbarea CI care i-mi va scade in decembrie.

1. domiciliul este acelasi a parintilor de cel putin 20 de ani si este deja scris pe CI in scadere si cred si pe certificatul de nastere. pentru a da dovada pentru preschimbare ajunge ca unul din parinti semneaza pe spatele formularului de cerere, sau trebuie sa mergem sa deie declaratie pe loc/la postul de politie, sau ajunge o declaratie la mana? dubiul i-mi vine pentru ca in cazul chiriasilor este pusa steluta cu mentiunea declaratiei in fata oficialului, in cazul meu nu.

2. pe siteul primariei am gasit 2 cereri, cea normala si acea "Cerere tip pentru eliberarea actului de identitate cetățenilor români cu domiciliul în străinătate și reședința în Romania".

considerand ca cel putin 11 luni ma aflu in italia unde figurez in documente cu domiciliul local, daca am inteles bine la reinoire ar fi mai bine sa declar "noua" resedinta unde va trebui sa duc certificatul de resedinta italian? valabilitatea resedintei ar trebui succesiv reinoita din an in an cu actipild pe spatele buletinului care va expira la 5/10 ani sau din an in an? daca am inteles bine nu exista o lege care sa-mi impuna o sanctiune in cazul in care as decide sa nu o fac (nu de altceva dar am amintiri fericite de la cozile pentru documente) si in plus nu as vrea sa-mi complic viata inutil.

este ceva gresit prin concluziile mele?

3. cat timp prima pot depune cererea pentru reinoire?

Multumesc pentru atentie si i-mi cer scuze pentru greselile gramaticale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Marius
   By Marius
   Pentru că foarte mulţi "specialişti" părerologii şi aşa-zis jurnalişti îşi dau cu părerea peste tot despre situaţia de la Caracal şi susţin cu tărie că poliţiştii respectivi trebuiau să intre fără mandat în locuinţa suspectului, cred că e necesar să lămurim acest aspect.
   În primul rând, acolo nu a fost vorba de o operaţiune de salvare contratimp, din moment ce identificarea / stabilirea locaţiei s-a făcut prin investigaţii. În al doilea rând, orice persoană cu un minim de pregătire juridică care analizează mai profund situaţia şi care nu se mulţumeşte să preia opiniile de pe facebook şi din media, trebuie să realizeze că la momentul respectiv nu au existat niciun fel de indicii cu privire la infracţiunea de omor. Suspiciunile privind săvârşirea infracţiunii de omor au apărut şi au fost descoperite abia dimineaţa după pătrunderea în locuinţă. Aprecierea gravităţii pe care mulţi o fac acum, după ce se ştie că a fost vorba de o infracţiune extrem de gravă (omorul) este alta în comparaţie cu momentul în care nu se ştia de aşa ceva. După "război" mulţi viteji se arată, iar într-un mod complet eronat apreciază şi cântăresc faptele acum, când există mult mai multe date şi în alt fel ar fi apreciat la acel moment fără să ştie că aveau de a face cu un posibil criminal.

   Din păcate, în legislaţia română NU există prevederi clare care să acorde poliţistului dreptul de a pătrunde în locuinţă fără autorizarea magistratului pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa ori integritatea fizică. Există doar prevederile art. 27 alin.(2) din Constituţie, care spun că de la principiul fundamental (constituţional) al inviolabilităţii domiciliului se pot face derogări prin lege numai numai în situaţiile prevăzute la literele literele a)-d).
   Există un PROIECT DE LEGE privind întârirea autorităţii poliţistului (foto - dreapta), ce prevede un astfel de drept al poliţistului, dar acesta a fost contestat la CCR, iar drept urmare nu este în vigoare la ora actuală. 
   Nici măcar în cazul infracţiunilor flagrante grave, de natură să pună în primejdie viaţa ori integritatea fizică a unei persoane, poliţistul NU se poate pătrunde în locuinţă fără mandat de percheziţie sau fără consimţământul persoanei care le foloseşte, decât în condiţiile stării de legitimă apărare sau stării de necesitate prevăzute de art. 19 şi art. 20 din C.pen. Aceste cauze justificative sunt doar nişte norme cu caracter general aplicabile oricărui cetăţean şi presupun încălcarea legii.
   Să putem discuta despre stare de necesitate, trebuie precizat că se consideră faptă săvârşită în stare de necesitate doar atunci când pericolul este imediat, când este pe cale să se producă şi are caracter iminent, iar cea mai importantă condiţie e să fie inevitabil, adică să nu poată fi înlăturat în alt mod decât prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Această condiţie lasă loc interpretărilor şi practic trimite pe cel ce invocă starea de necesitate într-o loterie juridică. Drept dovadă în literatura de specialitate veţi găsi viziuni potrivit cărora pentru îndeplinirea condiţiei referitoare la existenţa unui pericol iminent, se vorbeşte despre "ivirea pericolului", iar pentru a se considera îndeplinită această condiţie pericolul trebuie generat de un eveniment accidental, ori în cazul de la Caracal nu putem vorbi de un eveniment accidental, pentru că individul şi-a premeditat toate acţiunile.
   În cazul poliţistului care comite o astfel de faptă situaţia este şi mai complicată, pentru că tot în literatura de specialitate se susţine că persoana obligată să înfrunte pericolul trebuie să acţioneze alegând soluţiile cele mai bune în exercitarea obligaţiilor ce-i incumbă în acţiunea de salvare pe care o întreprinde şi orice abuz sau neglijentă din partea sa îi antrenează răspunderea. Mai mult, orice probe obţinute în urma unei asemenea acţiuni pot fi anulate de către instanţă. Nu este de neglijat nici faptul că încălcarea normelor legale expune respectivul poliţist în voia hazardului, adică urmează să fie cercetat/anchetat de magistrat şi să depindă ulterior de decizia acestuia, riscând nu doar să-şi piardă locul de muncă, ci şi libertatea. În plus, în situaţia poliţistului există dispoziţii suplimentare înclusiv în legea de organizare şi funcţionare a poliţiei cât şi în Statutul poliţistului care îl obligă pe acesta să respecte legile ţării.
   Referitor la opiniile care susţin că trebuia intrat în locuinţă imediat după emiterea mandatului de percheziţie fără să se aştepte ora 6, Constituţia României spune foarte clar că percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise cu excepţia infracţiunilor flagrante, iar în doctrină s-a stabilit că pentru existenţa stării de flagranţă nu este suficientă numai descoperirea faptei în momentul săvârşirii sau imedicat după săvârşire, ci este necesară şi prinderea făptuitorului în acel moment sau imediat după aceasta", ori în situaţia de la Caracal nu au existat nicio certitudine că făptuitorul putea fi găsit/prins în locuinţă, din moment ce după identificarea locaţiei nu au fost semne de activitate din interior.
   Există şi un document oficial emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care spune negru pe alb şi confirmă ce am scris mai sus, că nu se poate pătrunde într-o locuinţă fără mandat, mai exact, Nota nr. 11332 din 28 noiembrie 2018 ce tratează "activităţile ce pot fi desfăşurate în cazul infracţiunilor flagrante, dacă pentru constatarea infracţiunii organele de poliţie pot pătrunde intr-un domiciliu în sensul art. 157 alin.(2) C.proc.penală fără mandat de percheziţie, flagrantul încadrându-se într-una dintre situaţiile derogatorii prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie". Documentul conţine inclusiv propuneri legislative pentru modificarea art. 61 din C.proc.penală privind includerea unei noi dispoziţii cu caracter derogatoriu de la principiul inviolabilităţii domiciliului, a situaţiilor de excepţie prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie.
      
   În analogie, există însă şi situaţii prevăzute clar în legislaţie ce oferă poliţistului dreptul să pătrundă în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia în vederea îndeplinirii mandatului de executare a pedepsei - art. 557 alin.(2) C.proc.penală cât şi pentru reţinerea unei persoane în baza mandatului de arestare european - art. 100 alin.(6) din Legea 302/2004, dispoziţii ce au fost emise exact în baza situaţiilor de excepţie prevăzute de art. 27 alin.(2) din Constituţie. Astfel se poate observa că în cazul infractorilor ce se sustrag (pe numele cărora există emis un mandat) legiuitorul a dat posibilitatea clară poliţistului de a pătrunde oriunde consideră necesar astfel încât infractorul să fie prins, în schimb pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa ori integritatea fizică a persoanei nu a oferit o astfel de posibilitate poliţistului.
   În concluzie, dacă societatea doreşte să aibă poliţişti care să intervină fără ezitare în situaţii de acest gen, trebuie să ofere instrumentele necesare (prevederi legislative clare), să-i ofere acestuia protecţia necesară aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.
  • Aarach
   By Aarach
   Buna seara, daca am buletinul facut la o rudă iar acea rudă vinde casa eu mai am buletinul valabil? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.