Jump to content
POLITISTI.ro

Cine este vinovat in situatia data?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Eu as zice la prima vedere, ca albastru e vinovat.

Dar cum a spus și Marius, e cam tras de par asa sa ne expunem părerile fără sa știm absolut tot.

• 3 luni mai târziu...
Publicat

Vin si eu cu urmatorul caz (nu s-a produs accident dar ma framanta pe mine sa stiu daca aveam sau nu vina). 

Conduceam in localitate, avand in fata mea o duba. La un moment dat, fara a semnaliza intentia de a opri, soferul dubei franeaza brusc. Decid sa il depășesc, imi semnalizez intentia, incep procesul, doar ca nea soferul din fata semnalizeaza la fel de brusc intentia de a intoarce si la fel de brusc, m-am trezit cu el in mijlocul drumului. Dupa niste scheme marca Fast and Furious reusesc sa evit coliziunea atat cu duba cat și cu un cap de pod situat le partea dreapta a carosabilului.. In aceasta situație, cine ar fi fost vinovatul? Eu, care mi-am semnalizat intentia de a depăși, sau el care a franat brusc( probabil ca a incurcat vreo adresa) si la fel de brusc a intors duba in fata mea? 

Va multumesc

• Moderator
Publicat

Dacă tu, când a întors el, erai deja în depășire (adică undeva în dreptul lui), el este vinovat.

Dacă ar fi fost sa îl acroșezi, unde erau punctele de impact pe ambele auto?Bară, portiera, aripa etc. Spune-mi pt fiecare în parte, gen "mașina mea - aripa dreapta față, mașina lui - portiera stânga spate" 

• 7 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua!

As avea urmatoarea speta:

Intr-o intersectie 2 masini circuland din sens opus se intalnesc. Ambele circula pe ultima banda. Prima intentioneaza sa vireze la dreapta, a 2-a intentioneaza sa vireze catre stanga. Drumul pe care ambele masini intentioneaza sa vireze are 2 benzi. Intrebarea mea este, cum este corect ? Masina care vireaza catre stanga va acorda prioritate ? Sau fiecare ar trebuie sa se incadreze corect astfel incat ambele masini sa tina banda lor la efectuarea manevrei ? Cine se face vinovat in cazul unei coliziuni ? 20250118_104708.jpg.3a9ae5358120ebbf01bd0ce688ad7123.jpg

• Moderator
Publicat

@StefanXandru,

ART. 59
[...]
(2) În intersecții, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligați să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează și care circulă din partea dreapta.

Publicat
în urmă cu 7 ore, StefanXandru a scris:

Cine se face vinovat in cazul unei coliziuni ? 

Cel care virează la stânga.

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salut! Am o intrebare legata de cine este vinovatul in cazul unui accident rutier in care voi da un exemplu clar. Este vorba de 2 autovehicule care presupunem ca circula legal din toate punctele de vedere pe drumurile publice. Sa zicem ca eu merg pe a doua banda cu viteza legala, iar pe prima banda este o alta masina aproape oprita. Nu conteaza asa mult daca pune sau nu semnalul deoarece acesta nu ofera prioritate insa trage de volan pentru a schimba banda si apuca sa se indrepte cu masina pe banda a doua, unde ma aflu eu. Incerc sa franez insa il lovesc DOAR in spate. As vrea sa stiu cine este de vina in cazul acesta? Eu pentru ca l-am lovit in partea din spate a masinii sau el pentru ca a schimbat banda de mers fara sa se asigure ca nu provoaca un accident rutier.

Acest caz nu s-a intamplat pentru a va spune ce au determinat alte persoane care au acest drept, este un caz fictiv cu care aproape am avut de a face.

• Moderator
Publicat

Dacă l-ai lovit în spate, cam reiese că se încadrase deja pe banda doi. Este greu sa poți demonstra contrariul. 

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua,

Va rog o opinie in legatura cu acest caz:

MASINA 1

-        Intentiona sa vireze stinga pe pod.

-         Nu era stationata;

-          Nu era oprita;

-          A permis vehicolelor din spate, sa treaca pentru ca a considerat ca aveau o viteza prea mare de deplasare si pentru a evita un eveniment rutier.

-          In zona nu erau semne de circulatie care sa indice: Oprirea sau Stationarea interzisa, marcajul rutier era linie discontinua, deci putea vira la stanga in conditii de siguranta, dupa luarea masurilor necesare (semnalizare, asigurare daca vine cineva pe contra sens sau din spate, etc.)

MASINA 2

Conform video-ului (nu am acces la video, doar l-am vizionat) conducatorului auto implicat in accident se observa clar ca:

-la vederea masinii care semnaliza stinga, a schimbat banda pe contra sens, incalcind o regula importanta de traffic: marcaj linie continua, in loc sa reduca viteza pina la evitarea oricarui pericol si sa permita intrarea in traffic a Masinii 1 prin adaptarea vitezei la conditiile de trafic. 

Din video-ul meu se vede clar modul cum am procedat.

Cine este vinovat, opinia dumneavoastra va rog. Multumesc!

Atasez: schita accident

Schema accid.png

Modificat de CataP
  • Moderator
Publicat (modificat)

Pai este foarte greu sa ne formam o opinie, pt ca nici tu nu poți sa ne spui exact cum s-a întâmplat...

Generic vorbind, cand efectuezi virajul la stânga, ești obligat sa te asiguri ca atat din față (contrasens), cât și din spate nu vine niciun alt autovehicul.

Depinde și de zona de impact. Unde a fost lovita masina nr.1 ? In lateral stânga mai spre partea din față? Dacă da, se poate cinsidera ca e vinovat, pt ca se deduce ca nu s-a asigurat bine din spate. Cel din spate poate fi sancționat pt ca a rulat pe contrasens, iar cel din față, după cum am spus, pt ca nu s-a asigurat, aceasta din urma putând fi și considerata cauza generatoare a accidentului. Deci fiecare poate fi sancționat pt ceva, insa cel din față dă asigurarea celuilalt - Cam pe asta se merge în practica.

Repet, eu ti-am explicat asa in mare, pt ca nu cunosc cu exactitate toate împrejurările producerii incidentului.

Modificat de Roby

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.