Jump to content
POLITISTI.ro

Cine este vinovat in situatia data?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

• Moderator
Publicat (modificat)

Vezi ca banda a treia este spre stânga întotdeauna fata de benzile 1 și 2.

Si este esențial și locul în care a fost lovit, autovehiculul A. (Spate, lateral ...etc.)

L.e. nu are importanta pe ce parte are volanul

Modificat de Roby
  • 7 luni mai târziu...
Publicat

Buna seara, în decursul zilei de astăzi am avut neplăcerea de a avea un incident în trafic cu o persoana pe trotineta electrica. Totul a fost rezolvat amiabil dar am următoarea întrebare. Cine a fost de vina? Circumstanțele sunt următoarele: mă asiguram ca sa fac dreapta pe un bulevard principal, eram cu masina deja putin pe trecerea de pietoni ca sa pot avea vizibilitatea suficienta pentru a putea intra pe strada. M-am asigurat stanga dreapta pentru mașini si pietoni si nu era nimeni. M-am mai uitat odata scurt in stanga sa nu vina masinile si și m-am pus în mișcare, moment în care o persoana pe trotineta apare fix în fața mașinii mele, pe trotineta, nu pe langa ea. Precizez ca pe trecerea de pietoni exista un marcaj trasat si pentru biciclete dar eu stiu ca si acolo oamenii sunt obligați sa se dea jos de pe bicicleta/trotineta. Totul s-a soldat doar cu pagube materiale si s-a rezolvat amiabil, dar voiam sa știu cine a avut cea mai mare parte de vina.

• 5 luni mai târziu...
Publicat

Buna seara , in aceasta seara am fost implicat într-un accident și as dori părerea dumneavoastră despre cine este cel vinovat. Eram in parcarea blocului meu începând manevra de parcare  cu spatele.După ce am dat in fata cu volan stânga , am început sa dau cu spatele cu volan dreapta ca sa intru in locul meu de parcare .In acel moment un alt vehicul in timp ce eu dădeam cu spatele a încercat sa ma depășească prin spatele meu ( respectiv pe partea mea dreapta ) rezultând într-un accident ( colțul spate dreapta al mașinii mele lovindu i usa spate stânga ) .

Tin sa Menționez ca Lățimea drumului nu permitea ca acesta sa ma depășească prin partea stângă si toate semnalele corespunzătoare manevrei de parcare au fost semnalizate.

Asigurearea consider ca a fost făcută corespunzator acesta fiind la o distanta de 100 de metri de mine circulând cu o viteza redusă  care mi ar fi permis parcarea fără a perturba traficul ( acesta urmând sa accelereze ulterior deoarece a considerat ca ma poate depăși )

As dori părerea dumneavostra despre cine este vinovat in accident .

• Moderator
Publicat

Pai din ce povestești tu, cam reiese ca tu l-ai lovit în timp ce "dădeai cu spatele". 

Neasigurare la efectuarea manevrei de mers înapoi, se cheamă.

• 11 luni mai târziu...
Publicat

Am și eu o nelămurire, și nu știu ce sa fac, ma plimbam cu prietena în mașină, și am semnalizat dreapta s-a întru de pe banda 2 pe banda 1, și ne-am trezit amândoi ca suntem loviți (s-a simțit o lovitura destul de puternica miscandu-mi mașina în stânga destul de mult) de un autobuz, acum cine este vinovat, fiindcă nici eu nici prietena nu văzusem s-a fie autobuzul în spatele nostru pe banda 1, și am semnalizat și nu am început manevra instant, fix pentru a nu avea o situație de acest gen, șoferul de autobuz este doar murdărit pe partea stânga în față lateral iar eu sunt ușor boții în partea dreapta spate între portiera și stop, ma poate ajuta cineva cu un răspuns astăzi, accidentul s-a întâmplat pe la 23:05 pe aici:

39 Bulevardul Saturn
https://maps.app.goo.gl/GJpyokB5a3E3N9WY7

Mulțumesc anticipat

• Moderator
Publicat
On 25.11.2023 at 7:45, Constantin a scris:

In urmatoarea situatie cine este vinovat?

Șoferul de pe SMURD

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

In timp ce iesea de de rampa de acces de la parcare -2 Vehiculul B intra in coliziune cu vehiculul A ce se deplasa pe palierul de la parcare -1.

Care dintre conducatorii celor doua vehicule este vinovat?

20231215_113059.jpg

• Moderator
Publicat

Nu prea putem să-ţi răspundem, pentru că nu ai făcut nicio precizare referitoare la reglementările rutiere din parcarea respectivă, ce indicatoare rutiere sunt montate acolo etc.

Publicat

Vehicul A are cedeaza trecerea, vehicul B nu are semne de circulatie.

Vehiculul A nu are vizibilitate si nu poate vedea cine vine pe rampa de acces de la -2 la -1, intre acestea fiind un zid.

Problema se pune daca cel care vine pe rampa de acces a parcarii de la -2 catre -1 acorda sau nu prioritate celui care circula deja pe palierul parcarii de la -1 sau cel care circula la -1 trebuia sa dea prioritate de dreapta celui care iese de pe rampa din parcarea de la -2.

Screenshot_20231215_110633_AdobeAcrobat.jpg.e4aec985fa420bedad6c78e37c4bfd6f.jpg

• Moderator
Publicat

Dacă există indicator rutier cu semnificaţia "Cedează trecerea", conducătorii auto care îl întâlnesc trebuie să acorde prioritate de trecere. 

PS: @catabucNU mai cita postarea anterioară! Funcţia de "Citare" ("Quote") se foloseşte doar în momentul în care se doreşte citarea unui singur pasaj dintr-o altă postare (proprie sau aparţinând altcuiva), pentru a face referire expresă la el. Acest lucru are sens doar dacă respectiva postare nu este chiar ultima, în caz contrar acesta se repetă în mod inutil şi deranjant. În plus, citarea postării anterioare este interzisă de regulamentul acestui site.
În situaţia în care doreşti să te adresezi unui anumit utilizator / membru, nu este nevoie să-i citezi postarea dacă aceasta este chiar ultima, există posibilitatea să-l menţionezi folosind simbolul "@" inaintea numelui acestuia.

Publicat

Auto A din cauza zidului nu are vizibilitate  cine urca pe rampa.

In mall-uri cei care coboara de la un nivel superior sau urca la un nivel superior dau prioritate celor care circula deja pe nivelul la care coboara sau urca.

Dpmdv semnul cedeaza este opozabil doar pentru cei care circula pe acelasi palier.

IMG-20231216-WA0008.jpg.ed0fadac6bb38dbd02584cfb34a7bcac.jpg

IMG-20231216-WA0011.jpg.092be33bb4b298b1e188ade5f9a59060.jpg

• Moderator
Publicat

Din păcate ce spui tu nu prea are temei legal. Problema expusă de tine ţine mai mult de modul în care este reglementată şi semnalizată circulaţia în parcarea respectivă de către proprietarul / administratorul acesteia. Trebuie montate oglinzi care să permită vizibilitatea şi indicatoare rutiere în conformitate cu prevederile legale. 

Publicat

Raspuns al unui agent al BPR

1) Parcarea de la -2 si parcare de la -1 sunt doua parcar distincte. Rampa de acces de la parcarea -2 la -1 este considerata iesire din parcare. Parcarea -2 este alaturata parcarii -1 iar rampa este drum de legatura intre cele doua

2) Semnul cedeaza trecerea este doar pentru cei  ce circula deja pe drumul transversal pe palieru parcarii -1 si nu este opozabil fata de cei ce patrund pe palieru parcarii de la -1.

Conducatorul auto acorda prioritate si cedeaza trecerea doar vehiculelor ce se apropie de intersectie pe drumul ce urmeaza a fi intersectat

3) Prioritatea de dreapta nu se acorda intrucat se considera ca cel ce iese pe rampa din parcarea de la -2 paraseste parcarea.

Vinovat vehiculul B, neacordare de prioritate.

Publicat
On 18.12.2023 at 12:19, catabuc a scris:

2) Semnul cedeaza trecerea este doar pentru cei  ce circula deja pe drumul transversal pe palieru parcarii -1 si nu este opozabil fata de cei ce patrund pe palieru parcarii de la -1.

Unde scrie treaba asta? După raționamentul asta cel care întâlneşte indicator cedeaza trebuie sa faca rapid o selectie referitoare la care participanti le acorda prioritate si carora nu?! Mare e grădina!

On 18.12.2023 at 12:19, catabuc a scris:

Prioritatea de dreapta nu se acorda intrucat se considera ca cel ce iese pe rampa din parcarea de la -2 paraseste parcarea.

Aha ... nici de dreapta nu se mai acorda, pentru bate vantul din spate si nu e soare ... 🤣

Publicat

Buna seara,

Postez si eu aicea ca sa nu mai fac un topic.

Nustiu daca se observa in poza dar drumu are initial 2 benzi de circulatie + 1 dedicata tramvai si dupa apare banda asta 3 pentru facut stanga.

In situatia aceasta cine are prioritate?

Cel de pe linia de tramvai sau cel de pe banda 2, care vrea sa intre pe 3?

Unii au zis ca cel de pe tramvai are prioritate si ca argument:

art 106 regulament

(1) Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

Acuma, eu nu inteleg o chestie, daca este aglomerat, eu vin frumos pe linia de tramvai, ii depasesc pe toti care vor sa intr e sa faca stanga si am prioritate, ca eu sunt pe banda superioara de pe tramvai?

Si ar mai fi o intrebare, cel de pe linia de tramvai are voie sa circule si cand sunt 3 benzi pe sens + 1 dedicata tramvai?

Cand sunt doar 2 + 1 dedicata tramvai, are voie:

103. - Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Cel de pe linia de tramvai nu trebuie sa faca in felul urmator, cand este 3 + 1 dedicata tramvai?

101. - Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordură.

Multumesc.

poza2-min(1).png

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Bună ziua !!

Cine e vinovat dacă o masină e oprită dupa un dâmb, pe un drum national, intr-o zonă cu oprirea interzisă si cu linie continuă si cu circulatie din sens opus, e lovită din spate de o altă masină ? Multumesc !!

• Moderator
Publicat

Maşina oprită este lovită din spate? Nu prea sunt multe de discutat în această situaţie.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Va scriu aici cu speranta sa primesc un sfat sau o parere avizata.

Am fost implicat intr-un accident auto usor, fara victime, dar inca nu este declarat la politie si nici facuta amiabila (nu ne-am inteles asupra vinei). Urmeaza sa luam o decizie in orele urmatoare.

Accidentul s-a petrecut intr-o benzinarie, am atasat o schita a accidentului. Masina rosie a intrat in benzinarie pe interzis si se indrepta spre o pompa. Masina albastra iesea de la o pompa si vira stanga pentru a iesi din benzinarie. Masina albastra a tamponat cu coltul fata stanga masina rosie in bara spate, stanga.

Masina rosie considera ca masina albastra este vinovata deoarece a schimbat directia de mers fara sa dea prioritate. In plus, facand stanga si masina albastra urma sa intre pe interzis. 

Masina albastra considra masina rosie vinovata fiindca aceasta a intrat pe interzis si in dreptul pompelor este marcaj cu o sageata cu varful in sensul opus de mers al masinii rosii. 

In poza atasata liniile punctate reprezinta drumul parcurs de cele 2 masini pana in momentul accidentului.

Se considera culpa comuna sau doar unul dintre soferi este vinovat in aceasta situatie?

benzinarie acc.png

• Moderator
Publicat

@IancuDorin conform legislaţiei nu conducătorii auto stabilesc vinovăţia. Ei au obligaţia să anunţe evenimentul la unitatea de poliţie competentă în termen de maxim 24 ore sau să încheie amiabilă.
Ar fi util să citeşti:

Baftă!

Publicat

@Marius, aveti dreptate. Eu speram insa sa primesc un feedback, o parere asupra vinovatiei din partea cuiva competent. Stiu ca decizia o iau politistii care ar investiga evenimentul, in urma declararii lui, dar avand in vedere ca aici este un forum, banuiesc ca va puteti exprima liber opinia, fara vreo obligatie juridica. In mai putine cuvinte: " Dumnevoastra pe cine considerati vinovat in situatia asta?"

• Moderator
Publicat

Din punctul meu de vedere nu prea e potrivit să ne dăm cu părerea fără să vedem ambele variante ale celor doi conducători auto implicaţi, pentru că tu aici expui doar una dintre acestea, care cu siguranţă este una subiectivă. 
Dar cine ştie, poate alţi colegi îţi vor oferii răspunsurile pe care le aştepţi. Baftă!

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.