Jump to content
POLITISTI.ro

Accident Iancului


mintek2005

Recommended Posts

             Buna ziua,

 

 Pe data de 04.04.2015 in jurul orei 12.15 am avut un accident in intersectia Iancului. Sensul meu de mers era dinspre Bucur-Obor catre Piata Muncii. 

 In intersectia Iancului, m-am incadrat pe banda de stanga, am virat stanga, ocolind centrul imaginar al intersectiei si am asteptat, impreuna cu cel putin o duzina de alte masini, trecerea autovehiculelor din sens opus, cum e si normal. Mentionez ca aveam vizibilitate destul de redusa, eu privind prin geamurile a 2-3 masini care erau in dreapta mea. AM observat ca masinile venind din sensul opus, respectiv  PTA Muncii- Bucur Obor s-au oprit si masinile care asteptau sa faca stanga si sa intre pe Sos Iancului au inceput sa se puna in miscare si m-am pus in miscare  si eu. In acest moment am am acrosat un  autoturism ford, care dupa spusele martorilor a trecut pe rosu.

 Imediat dupa accident, langa mine a tras un autoturism care se deplasa pe directia PTA Muncii- Bucur Obor, adica acelasi sens din care circula si fordul pe care l-am acrosat, si mi-a spus ca el era oprit chiar la semafor si ca in mod sigur conducatorul ford-ului a fortat rosul semaforului. Mentionez ca intersectia este supravegheata video.

 Discutia cu soferul ford-ului a fost civilizata, insa nu ne-am putut pune de acord asupra vinovatiei (el nu recunostea ca a trecut pe rosu). 

 Am ajuns la serviciul tamponari de la sectorul 2, si am dat declaratiile specifice. Urmeaza ca luni sa ma duc si cu  martorul sa dea o declaratie asupra celor intamplate, iar agentul constatator sa vizioneze imaginile de la momentul accidentului.

 Aici intervine dilema mea. 

 Politistul constatator, un anume Dinu, mi-a spus ca mie sigur imi suspenda permisul pentru neacordare de prioritate. Insa, despre ce prioritate vorbim, daca cel care conducea ford-ul a trecut pe culoarea rosie a semaforului? La culoarea rosie a semaforului nu iti pierzi automat orice fel de prioritate? 

 Eu m-am asigurat pe cat de mult se putea, restul de masini s-au pus si ele in miscare, doar nu era sa stau sa incurc traficul pana aveam eu vizibilitate maxima.

 IN aceasta situatie, daca in urma declaratiei martorului + imaginile de pe camerele de supraveghere se constata ca cel care conducea ford-ul a trecut pe rosu, cine este responsabil de accident? CIne plateste daunele materiale?

 ,

Link to comment

 ”Mentionez ca aveam vizibilitate destul de redusa, eu privind prin geamurile a 2-3 masini care erau in dreapta mea. AM observat ca masinile venind din sensul opus, respectiv  PTA Muncii- Bucur Obor s-au oprit si masinile care asteptau sa faca stanga si sa intre pe Sos Iancului au inceput sa se puna in miscare si m-am pus in miscare  si eu” 

 

 

Deci ati avut vizibilitate redusa, bazandu-va pe fluxul de trafic din zona, iar un martor v-a spus ca respectivul a trecut pe rosu. 

 

DACA celalalt sofer a trecut pe rosu vinovatia apartine ambilor soferi. Acel ”anume Dinu” solutioneaza accidente de vreo 10 ani daca nu mai mult si v-a explicat foarte bine, sunt sigur. Ambii soferi raman fara permis iar pagubele sunt suportate din buzunar!  :emo-yessir: 

Link to comment
  • Moderator

Insa, despre ce prioritate vorbim, daca cel care conducea ford-ul a trecut pe culoarea rosie a semaforului? La culoarea rosie a semaforului nu iti pierzi automat orice fel de prioritate?

Prioritate de dreapta pt cei care circulă din sens opus.

Unde scrie în lege că "se pierde automat orice fel de prioritate", unde ai găsit o asemenea prevedere legală?

Ai obligatia să opresti si să nu pătrunzi în intersectie chiar dacă semaforul e verde, când nu esti sigur că poti traversa în totalitate intersectia.

Tu pe ce culoare crezi că te aflai în momentul impactului?

Link to comment

Interpretarea legii este cel putin ciudata. Presupun ca trebuia sa anticipez ca trece bizonul pe rosu si sa stau sa blochez intersectia pana eram sigur ca nu trece bizonul pe rosu.

Insa de ce sunt si eu vinovat, cand practic, dupa punerea culorii ROSU la semafor, conducatorul ford-ului si-a pierdut prioritatea, implicit cei aflati in intersectie aveau prioritate pentru, cel putin, degajarea intersectiei?

Nu vreau sa par nerespectuos, insa vreau sa inteleg cat mai bine procedura de solutionare, in vederea unei eventual proces.

Pai daca ar fi sa ne luam dupa "Ai obligatia să opresti si să nu pătrunzi în intersectie chiar dacă semaforul e verde, când nu esti sigur că poti traversa în totalitate intersectia." atunci nu s-ar mai efectua nicaieri viraje la stanga in intersectii aglomerate pentru ca se pune rosu cand ei stau in intersectii. Mai mult, aceasta prevedere se aplica celui cu ford-ul deoarece eu eram in intersectie in momentul in care el a patruns pe rosu.

Link to comment
  • Moderator

Pai daca ar fi sa ne luam dupa "Ai obligatia să opresti si să nu pătrunzi în intersectie chiar dacă semaforul e verde, când nu esti sigur că poti traversa în totalitate intersectia." atunci nu s-ar mai efectua nicaieri viraje la stanga in intersectii aglomerate pentru ca se pune rosu cand ei stau in intersectii.

 

În concluzie, după logica ta trebuie respectate doar prevederile legale care îţi convin şi sunt pe placul tău. Te asigur că nu e deloc aşa, absolut toate prevederile legale trebuie respectate, nu sunt opţionale.

 

Poţi să răspunzi la intrebarea adresată mai sus, respectiv unde scrie în lege că "se pierde automat orice fel de prioritate", unde ai găsit o asemenea prevedere legală?

Lămureşte-mă şi pe mine unde ai găsit această aberaţie, că nu mai trebuie să acorzi prioritate de trecere celui care circulă din sens opus, când ai suspiciuni că el a încălcat o regulă de circulaţie?

Link to comment

 Nu am gasit aceasta prevedere si nu am avut nici o suspiciune ca el a trecut pe rosu insa dupa logica ta hai sa trecem naiba toti pe rosu si sa omoram oamenii care vor sa vireze stanga, ca deh, eram pe drum cu prioritate chiar daca aveam obligatia de a opri la ROSU. DIn cunostintele mele se aplica regula politist, semafor, indicatoare.

 DIn experienta ta de sofat, ce faci cand doresti sa virezi la stanga, te incadrezi, astepti sa treaca masinile din sens opus, dupa ce ele opresc la semafor(implicit au rosu), te asiguri ca poti pleca, stabilesti ca poti pleca de pe loc pentru ca masinile s-au oprit la semafor si pleaca si celelalte masini de langa tine? Nu este normal sa te pui si tu in miscare dupa ce ai facut toate manevrele de mai sus? Sau stai ca bizonul in mijlocul intersectiei ca acum ai rosu pe sensul din care ai intrat?

 DIn nefericire, legea este oarecum interpretabila si unele articole se cam bat cap in cap. Nu neg ca eu aveam cedeaza trecerea fata de cei din sens opus, chiar am asteptat sa se faca rosu(cum este si normal), insa daca vezi ca masinile se opresc la semafor( chiar si cu vizibilitatea redusa pe care o aveam) si restul masinilor se pun in miscare, ce era de facut?

 Este probabil ca rezultatul sa fie cel de culpa comuna in cazul in care se stabileste ca soferul ford-ului a trecut pe rosu, insa moral nu cred ca sunt vinovat.

Link to comment
  • Moderator

insa dupa logica ta hai sa trecem naiba toti pe rosu si sa omoram oamenii care vor sa vireze stanga, ca deh, eram pe drum cu prioritate chiar daca aveam obligatia de a opri la ROSU.

 

Unde am scris eu aşa ceva? Îţi spun eu, niciunde. Ce am citat mai sus e doar concluzia ta datorată unor probleme de gândire logică pe care le dovedeşti.

 

 Nu am gasit aceasta prevedere si nu am avut nici o suspiciune ca el a trecut pe rosu

 

Dacă nu ai avut nicio suspiciune că a trecut pe roşu, de ce nu ai acordat prioritate de trecere?

 

Legea nu e interpretabilă deloc, e foarte clară. Doar cei cu probleme de gândire logică o percep şi o consideră interpretabilă. Mă faci să cred că pierd timpul inutil cu tine.

Link to comment

 Dar nu este logic ca atunci cand fortezi semaforul il fortezi cu viteza mare ca sa nu ramai blocat in intersectie sau sa lovesti alt autovehicul? Crezi ca daca il vedeam eram atat de idiot incat sa nu opresc sau sa incerc sa-l evit? Totul s-a petrecut intr-o fractiune de secunda, cum l-am vazut cu coada ochiului drept cum am franat, dar la viteza pe care o avea nu am reusit sa opresc la timp.

 Si da, eu sunt vinovat ca nu am acordat prioritate, conform legii, el este vinovat ca a trecut pe rosu. Se pare ca nu se iau in calcul restul de circumstante ci este totul brut.

 Cat despre "Nu am gasit aceasta prevedere si nu am avut nici o suspiciune ca el a trecut pe rosu insa dupa logica ta hai sa trecem naiba toti pe rosu si sa omoram oamenii care vor sa vireze stanga, ca deh, eram pe drum cu prioritate chiar daca aveam obligatia de a opri la ROSU" este foarte simplu de explicat logica, El nu suporta consecinte majore( daca nu ma insel 60 de zile permis suspendat + amenda), insa daca era accident cu victime, suferea exact aceleasi consecinte din  pricina faptului ca eu nu i`am acordat prioritate(prioritate pe care nu trebuia sa o aiba). In acest caz, toti cei cu masini puternice forteaza rosul si ii lovesc pe cei ce vireaza stanga fara consecinte majore.

 Daca tu erai in locul meu, insa accidentul se solda cu decesul cuiva din masina ta, te asigur ca nu mai erai de aceeasi parere.

 

Acestea lamurite, multumesc pentru ajutor.M-am edificat in privinta solutionarii si consider ca se poate inchide threadul.

Link to comment
  • Moderator

(prioritate pe care nu trebuia sa o aiba).

 

Susţii o inepţie, asta cu prioritatea pe care consideri tu că nu trebuie să o aibă, în ciuda faptului că ai scris mai sus că nu există nicio prevedere legală în acest sens.

 

Daca tu erai in locul meu, insa accidentul se solda cu decesul cuiva din masina ta, te asigur ca nu mai erai de aceeasi parere.

 

Asta e o altă greşală majoră care te urmăreşte. Încearcă să nu mai analizezi situaţia subiectiv dacă vrei să înţelegi, pentru că viovăţia nu se stabileşte în funcţie de maşina condusă, de puterea motorului şi alte poveşti ori stereotipuri urbane.

În cazul unor victime, şoferul vinovat este cercetat şi după caz sancţionat penal, nu contravenţional cum este cazul accidentelor uşoare soldate doar cu pagube materiale.

Link to comment

 SI daca nu exista prevedere legala ca iti pierzi prioritatea la culoarea rosie a semaforului inseamna ca poti sa treci pe rosu ca ai prioritate in cazul in care drumul pe te afli este drum prioritar? Mai mult, asa, soferistic vorbind, acest drum prioritar se intersecteaza cu un drum care are cedeaza( in acest caz SOS Iancului si Bd Pache Protopopescu). Dupa logica ta, daca soferul ford-ului lovea un autovehicul plecat regulamentar de pe acest drum cu cedeaza trecerea tot culpa comuna era pentru ca soferul ford-ului era pe drum prioritar, chiar daca a trecut pe rosu.
 Cat despre exemplul meu cu decesul unei persoane: se fac cercetari pentru vatamare corporala din culpa insa fiind ambii soferi vinovati cel mai probabil se da dispozitie NUP.
 SI nu-s subiectiv, acesta a fost doar un exemplu in care legea este, ca sa fiu bland, prost functionala.

Link to comment
  • Moderator

SI daca nu exista prevedere legala ca iti pierzi prioritatea la culoarea rosie a semaforului inseamna ca poti sa treci pe rosu ca ai prioritate in cazul in care drumul pe te afli este drum prioritar?

Din cauza asta îţi spun că analizezi subiectiv situaţia. Cum ai ajuns la concluzia asta că "poţi să treci pe roşu că ai prioritate"?

Am scris eu aşa ceva? Nici gând, nu am afirmat aşa ceva, e doar concluzia ta.

Cel care trece pe roşu, rămâne fără permis, dar asta nu înseamnă că cel care circulă din sens opus nu trebuie să-i acorde prioritate de trecere. În plus, conducătorul auto care circulă din sens opus, nu are de unde să ştie dacă ăla a circulat pe verde, pe galben ori pe roşu şi nici calitatea să stabilească acest aspect, el are obligaţia să respecte prevederile legale aplicabile pentru situaţia lui.

Link to comment

 Marius, ori nu ma fac eu inteles, ori nu binevoiesti a ma intelege.
 Mentionez ca am inteles prevederile legale, privind prioritatea in cazul meu. Suntem amandoi vinovati.

 Dar in prevederile actuale ale legii, in cazul unui alt accident ca cel exemplificat de mine( vine cineva pe verde de pe Sos Iancului ex., drum care are cedeaza,) si vine si ford-ul pe drum prioritar, insa trece pe rosu (Mihai Bravu ex), desi trece pe rosu si se loveste cu cel ce trecea regulamentar, iese tot culpa comuna pentru ca ce?

 Daca tu zici ca nu, ca iese vinovat ford-ul pentru ca a trecut pe rosu, atunci de ce nu se aplica si la mine? Eu practic eram incadrat pe sensul Pache Protopopescu--> Iancului, implicit aveam semafor verde pentru directia in care urma sa ma deplasez,

Link to comment
  • Moderator

La tine e altă situaţie pentru că tu ai circulat din sens opus, NU ai circulat pe o stardă / bulevard cu care se intersectează stada / bulevardul pe care circula celălalt autoturism. Pentru situaţia referitoare la prioritatea de dreapta ce trebuie acordată autovehiculelor care circulă din sens opus, există prevederi legale specifice / distincte. Nu e corect să asimilezi acest caz cu altă situaţie, pentru care în lege există prevederi exacte şi precise.

Link to comment

Nu, circulai pe sensul Obor-Pache... Daca spre exemplu pleca o masina la verde de pe Iancului, culpa ar fi apartinut soferului care a circulat pe rosu din directia Muncii-Obor. Dar nu s-a intamplat asa, deci exista si posibilitatea ca respectivul sa fi circulat la galben, caz in care politistul probabil te-ar gasi doar pe tine vinovat... 

Link to comment

Ionut230, nu ai citit cu atentie, Am recunoscut ca am gresit, iar ce am intrebat in ultimele posturi era pur ipotetic.

De acum in colo o sa fiu mai atent la virajele la stanga sa nu treaca bizonii cu multi cai pe rosu.

Link to comment

o sa fiu mai atent la virajele la stanga sa nu treaca bizonii cu multi cai pe rosu.

 

Nu te mai umfla atat in pene.

1. Tu n-aveai de unde stii ca "bizonul" a trecut pe rosu. Iar martorii nu sunt cei care au asteptat cu tine la viraj, sunt cei care erau in spatele semaforului. Acest lucru insa se va putea demonstra cu filmarea din intersectie, dar nu are legatura cu faptul ca tu nu ai acordat prioritate de trecere.

2.

 

            Mentionez ca aveam vizibilitate destul de redusa, eu privind prin geamurile a 2-3 masini care erau in dreapta mea

 

Deci in dreapta ta se mai aflau "2-3 masini", dar tie "ti s-a parut", "privind prin geamurile masinilor din dreapta ta" si ai accelerat sa "ii faci" pe cei care aveau in speta vizibilitate pentru a face manevra in siguranta.

Link to comment

Cezar1, inceteaza cu atacurile la persoana pentru ca nu este deloc cazul. Initial am crezut ca am gresit eu si ca am plecat prost de pe loc, insa martorul mi-a zis ca a trecut ford-ul pe rosu. Cat despre vizibilitate( redusa nu inseamna zero), era indeajuns incat sa vad masinile oprindu-se la semafor. In locul meu ai fi facut exact la fel. 

Si stai linistit ca nu am accelerat, eu aveam cel mult 10 kmh.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.