Jump to content
POLITISTI.ro
  • 1

Aşa-zisa poliţie LOCALĂ (fostă comunitară) are dreptul să încalce legea?


Constantin
 Share

Question

Bună ziua,

În ultimele zile a apărut o înregistrare video pe internet (care văd că fost postată şi pe acest site în topicul politia LOCALA incalca legea) în care aceşti angajaţi ai primăriei încalcă cu nonşalanţă normele rutiere.

Din ce ştiu, legislaţia rutieră română prevede foarte clar care sunt autovehiculele ce pot încălca normele rutiere (vezi explicaţiile de aici Încălcarea normelor rutiere de auto poliţiei) şi aş vrea să-mi spuneţi dacă acesti gardieni publici transformaţi în poliţişti locali beneficiază de aceste drepturi şi pot încălca legislaţia rutieră.

În caz contrar, vă rog să-mi spuneţi ce se poate face?

Mulţumesc.

Link to comment
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Conform legislaţiei rutiere au regim de circulaţie prioritara numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din iar conducătorii acestor autovehicule pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată.

 

ART. 61

(1) Au regim de circulaţie prioritara numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

 

ART.32.

(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

a) pentru lumina roşie – autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;

b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplaseazã în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;

 

În concluzie gardienii locali NU au dreptul legal să încalce normele rutiere, indiferent de situaţie. În astfel de situaţii se poate depune o reclamaţie scrisă la poliţia rutieră şi/sau la prefectură.

 

Off Topic: Nu cred că era nevoie să iniţiezi un topic nou, există deja un topic ce tratează astfel de probleme şi mai corect ar fi fost să postezi direct în topicul

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.